Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ

Α´. Ο Χατζή Χαλίλ Εφέντης ήταν Οθωμανός αξιωματούχος και ένα απο τα πρώτα θύματα της επανάστασης του 1821.

Ο Χατζή Χαλίλ ήταν Σεϊχουλισλάμης, δηλαδή ο ανώτατος θρησκευτικός αρχηγός των Οθωμανών. Με την έκρηξη της επανάστασης στην Βλαχία και την αποκάλυψη των σχεδίων της Φιλικής Εταιρείας ο Σουλτάνος ζητάει απο τον Χατζή Χαλίλ να εκδώσει διαταγή (φετφά) με την οποία να επιτραπούν σφαγές κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ο Χατζή Χαλίλ αρνήθηκε ζητώντας μια μικρή παράταση (χρόνο μέχρι να έρθει σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄).

Ο Πατριάρχης είχε διαχωρίσει τη θέση του, καθώς είχε αφορίσει επισήμως την επανάσταση. Έτσι, αφού διαβεβαίωσε τον Σεϊχουλισλάμη ότι ο ίδιος και το Γένος ήταν αμέτοχο στην εξέγερση του Υψηλάντη, τον ικέτεψε να τον προστατέψει.

Ύστερα από διαβουλεύσεις, ο Χατζή Χαλίλ ζήτησε από τον Σουλτάνο διαχωρισμό μεταξύ αθώων και ενόχων, όπως επίτασσε το Κοράνι, και αρνήθηκε να εκδώσει τη φετφά. Ο Σουλτάνος όμως οργισμένος καθαίρεσε τον Χατζή Χαλίλ από την θέση του και τον εξόρισε στη Λήμνο.

Πριν αναχωρήσει όμως γι' αυτήν βασανίστηκε και υπέκυψε στα τραύματά του, αφήνοντας έτσι την τελευταία του πνοή στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Χατζή Χαλίλ Εφέντης αποτελεί μια από τις ευγενέστερες μορφές της περιόδου της επανάστασης του 1821.

Ο ιστορικός Δημήτριος Καμπούρογλου είχε προτείνει να δοθεί το όνομα του σε δρόμο της Αθήνας.

 

Β´. Ο άσπλαχνος Πόντιος Παππούς και ο εύσπλαχνος Τούρκος.

Στο βιβλίο της Βασιλικής Σαμαρά, «Αναζητώντας τον παράδεισο», εκδότης Γόρδιος, όπου περιέχει ιστορίες από τη ζωή και τις διώξεις των Ποντίων υπάρχει η εξής ιστορία. Στην Τραπεζούντα υπήρχε ένα παλικάρι Έλληνας που αγάπησε μία κοπέλα, την οποία όμως δεν την ήθελαν οι γονείς του. Εκείνος επέμενε με αποτέλεσμα να τον αποκληρώσουν και να τον διώξουν από το σπίτι. Το παλικάρι παντρεύτηκε την κοπέλα και απέκτησε δύο παιδιά. Ενώ τα παιδιά ήταν μικρά, ο πατέρας τους ασθενεί ξαφνικά και πεθαίνει, αφήνοντας την νεαρή σύζυγό του μόνη και απροστάτευτη. Ο παππούς των παιδιών, ενώ έμαθε το θάνατο του γιου του, δεν πήγε στην κηδεία ούτε ενδιαφέρθηκε για τα εγγόνια του και τη νύφη του. Η νεαρή χήρα, απηλπισμένη και μη ξέροντας πως θα επιζήσει, βρίσκει ένα πρωινό ένα κιβώτιο έξω από την πόρτα της με διάφορα τρόφιμα, από ψωμί μέχρι κρέας. Τα πήρε και έφαγαν. Συνέχισε κάθε μέρα να βρίσκει ένα παρόμοιο κιβώτιο με τροφές. Παραφύλαξε όλο το βράδυ για να δει ποιός έφερνε αυτά τα τρόφιμα, αναμένοντας να δει κάποιον Έλληνα και μάλιστα τον πεθερό της. Με έκπληξη είδε κάποιο Τούρκο φίλο του άνδρα της να φέρνει το κιβώτιο. Ο Έλληνας Ορθόδοξος παππούς αδιαφόρησε παραμένοντας στον εγωισμό και την κακία του και ο αλλοεθνής μουσουλμάνος έγινε ο προστάτης της χήρας του φίλου του!

 

Γ´. Εισιτήριο από Τούρκο σε Έλληνα για Ελλάδα.

Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται ότι, ένας Έλληνας φθάνει με φρικτή ταλαιπωρία και βάσανα από τα βάθη της Τουρκίας στην Τραπεζούντα, μη έχοντας καθόλου χρήματα ή άλλα εφόδια, άγνωστος εν μέσω αγνώστων και επιθυμώντας να βρει τρόπο να φύγει για την Ελάδα. Ήταν ρακένδυτος και απηλπισμένος εμφανώς. Τον πλησιάζει ένας Τούρκος και τον ρωτά τι του συμβαίνει. Εκείνος διηγείται την ιστορία του και εκφράζει τον πόθο του να βρεί ένα εισιτήριο στο πλοίο για την Ελλάδα. Ο ἀγνωστος Τούρκος του το δίδει και ο δικός μας φθάνει στην Ελλάδα!

 

Δ´. Μουσουλμάνοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου...

δεν ψηφισαν τον νόμο περί γάμου ομοφυλοφίλων ζευγαριών, που ψήφισαν χριστιανοί συνάδελφοί τους, υποτασσόμενοι στις θελήσεις Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και έτερων φυλάρχων του ευρωπαϊκού ορθοδόξου κράτους Μπουζουκιστάν (αρχαίο όνομα Ελλάδα).

 

Ας ελπίσουμε το παράδειγμα των μουσουλμάνων αυτών να παραδειγματίσει εμάς τους ορθοδόξους χριστιανούς και ενδόξους Έλληνες.

 

ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ

pmeletios