Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΙΣ ΜΑΣ

Μέγα  κεφάλαιο της σωτηρίας μας δέν είναι   βέβαια η πνευματική μας ζωή  ούτε η κάθαρσης από τα  πάθη  μας. Πρώτιστο δώρο του Θεού μας  είναι  η δογματική διδασκαλία της  Εκκλησίας μας. Εάν κάποιος δεν πιστεύει ότι η Θεία Κοινωνία είναι  Σώμα  και  Αίμα  Χριστού πως θα ωφεληθη και θα πάρη Θεία Χάρι; Στην Αφρική κάποιος βαπτίστηκε  χωρίς  να πετάξει τα μαγικά του ξόανα, δηλαδή χωρίς  να πιστεύει στον Χριστό. Αυτός παρότι  μπήκε στο νερό,  ουσιαστικά όμως δέν  βαπτίστηκε και δεν  πήρε  Θεία Χάρι  ούτε  σωτηρία. Συνέχισε να ζη μέ τά δαιμόνια και μετά από διάστημα  8 μηνών απέθανε  μέσα  σε φρικτούς πόνους. Το όνομα του  θυμάμαι ήταν  Σαμπακίλα. Οπότε το επίκεντρο της σωτηρίας  μας είναι η Ορθόδοξη  Πίστις μας, της οποίας δεν  θα πρέπει  να αρνούμαστε  ούτε να αμφισβητούμε το παραμικρό. Άλλωστε λέγει και ο Χριστός  ότι αν κάποιος προσθέσει  η αφαίρεση  μία κεραία η μία λέξι από όσα  Εγώ σας  εδίδαξα, θα είναι ελάχιστος στην άλλη ζωή, που  σημαίνει ότι δέν θα σωθη. Αιρετικοί, σχισματικοί, φανατικοί και αμετανόητοι αμαρτωλοί δέν θα έχουν παρρησία να σταθούν ενώπιον του Χριστού, τήν ημέραν της Μελλούσης Κρίσεως. Μένωμεν Άδελφοί  δεμένοι στο άρμα της Ορθοδοξίας μας, διότι δέν Υπάρχει  άλλη Εκκλησία πού να σώζει τόν  κόσμο.

Η Ορθοδοξία είναι ο μοναδικός τρόπος ζωής για όλο το ανθρώπινο γένος. Οι άνθρωποι πλάσθηκαν γιά να ζούνε ορθοδόξως, διότι μόνον αυτή η οδός μας οδηγεί και μας ενώνει μέ τον αληθινον Θεό μας, τον Ιησού Χριστό. Κάθε άλλη οδός και θρησκεία δεν ολοκληρώνει την άνθρωπο πνευματικά και δεν τον αγιάζει. Δηλαδή δέν τον ενώνει μέ την Χριστόν έν Αγίω Πνεύματι.

Με ρώτησαν είναι εύκολη η σωτηρία μας; Ναι, είναι, αλλά μόνο στήν Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία. Όχι σε άλλη Εκκλησία, διότι δέν εργάζεται τό Άγιο Πνεύμα, μέσω  των Αγίων Μυστηρίων μας σε άλλες εκκλησίες, πού είναι ανθρώπινα σχήματα  αυτού τού αιώνος, τα οποία και θα καταργηθούν. Οι παλιοί Αγιορείτες έλεγαν 50 τοις 100 σωζόμεθα λόγω Ορθοδοξίας και τα άλλα  50 από τόν προσωπικό μας αγώνα. Και τι σημαίνει  αυτό;   Ειλικρινής εκκλησιαστική μυστηριακή ζωή, καθαρά  εξομολόγησης και υπακοή  στόν Γέροντα και νά συγχωρούμε τούς  πάντες.

Ἀπόμ π. Δαμασκηνό Γρηγοριάτη.

Μέ τήν εὐλογία τοῦ πατρός Δαμασκηνοῦ Γρηγοριάτου