Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Η επιστήμη τα ξέρει όλα;

 Τα όρια της επιστήμης.

  Κοιτούσα τα βιβλία της ιατρικής μου βιβλιοθήκης προχθές. Αρκετές δεκάδες αν όχι εκατοντάδες. Από τη φοιτητική μου περίοδο μέχρι σήμερα. Βιβλία εξειδικευμένα και όχι γενικής καταναλώσεως. Βιβλία που απευθύνονται σε ειδικούς και περιγράφουν την τελευταία λέξη της γνώσης της εποχής που γράφτηκαν. Και μπήκα στον πειρασμό να ανοίξω κάποια από τα παλιότερα που αριθμούν λίγες δεκαετίες πριν. Μη φανταστείτε πολλές. Σταματώντας σε κάποια από τα γραφόμενα απορούσα: «Μα είναι δυνατόν. Τέτοια πράγματα διαβάζαμε;». Ξεπερασμένες γνώσεις. Πρακτικές που αν τις εφαρμόζαμε σήμερα θα μας οδηγούσαν τουλάχιστον στον εισαγγελέα. Γιατί η επιστήμη προόδευσε και αρνήθηκε τον πρόσφατο εαυτό της. Τώρα καταδικάζει αυτά πού πίστευε πριν από λίγο. Αυτή είναι η επιστήμη.

Τα όρια της επιστήμης και η “επιστήμη” των επιστημόνων.

Και μιλάμε για την γνήσια επιστήμη. Γιατί υπάρχει και η «επιστήμη» των επιστημόνων. Αυτών που έχουν λόγους να παρουσιάζουν τα πράγματα ως επιστημονικά, ενώ είναι απλά αυτά που τους εξυπηρετούν. Τους εξυπηρετούν στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη, στην οικονομική τους ανέλιξη, στη διατεταγμένη υπηρεσία μιας σκοπιμότητας που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν. Τότε τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά και δε μιλάμε για επιστήμη αλλά για απάτη. Υπάρχουν και αυτά. Γιατί η οικονομία, η πολιτική, η ιδεολογία, η κάθε είδους σκοπιμότητα το απαιτούν. Και τότε η αλήθεια κακοποιείται.

Η τελευταία αυτή τακτική εκφράστηκε ξεκάθαρα με την κυνική ομολογία υπουργού μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη με την εκατόμβη των νεκρών. «Γνωρίζαμε τα προβλήματα των σιδηροδρόμων αλλά αν τα λέγαμε, κανένας δεν θα έμπαινε σε τραίνο». Λίγο παραλλαγμένα το είπε γνωστή επιδημιολόγος και βουλευτής για τα εμβόλια του κορονοϊού: «Αν λέγαμε όλη την αλήθεια για τα εμβόλια, κανένας δε θα εμβολιαζόταν».

Ψέματα σκοπιμότητας για τον εμβολιασμό των ανθρώπων.

Δεν ξέρω αν άνθρωποι πέθαναν ή πεθαίνουν από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μια που οι μελέτες συνεχίζονται -έστω και μετ’ εμποδίων-. Δεν ξέρω αν κάποια νοσήματα που κυριολεκτικά κατακλύζουν σήμερα τους ανθρώπους σχετίζονται με τους εμβολιασμούς. Εγώ για να μπορέσουμε να συζητήσουμε θα δεχτώ ότι δε συμβαίνει τίποτε από αυτά. Δεν παύει όμως τα εμβόλια να συνοδεύονται από μια σειρά από ψέματα σκοπιμότητας. Τα έχουμε επισημάνει σε πολλά άρθρα μας. Για να εμβολιαστούν οι άνθρωποι τους είπαμε ότι ΣΙΓΟΥΡΑ τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλή. Γεγονός που εκ των πραγμάτων δε μπορούσαμε να  ξέρουμε με βεβαιότητα αφού η τεχνική των m-RNA δεν είχε εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα ξανά.

 Τους είπαμε ακόμη ότι όποιος εμβολιαστεί δε μεταδίδει τη νόσο στους άλλους. Οι εμβολιασμένοι με αίσθημα ευθύνης ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ. Μπορούμε να πλησιάσουμε τους γέροντες γονείς μας άφοβα. Τους είπαμε ότι οι εμβολισμένοι προστατεύονται από τη νόσηση και μπορούν να πάρουν πίσω την ελευθερία τους. Γι’ αυτό η καμπάνια του εμβολιασμού ονομάστηκε ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΤους είπαμε ψέματα πολλά. Και τους πείσαμε. Σε σημείο που τώρα που όλα αυτά στην πράξη αποδείχθηκε πόσο δεν ισχύουν οι άνθρωποι συνεχίζουν και τα πιστεύουν. Κλασική αντίδραση στο ιατρείο. «Γιατρέ μπορώ να βγάλω τη μάσκα μου; Εξ’ άλλου είμαι εμβολιασμένος».

 “Τι είναι αυτά που λέτε; Η επιστήμη λέει…”

Αυτά τα έχουμε γράψει πολλές φορές. Κι αν το κάνουμε μια ακόμη δεν είναι γιατί είμαστε οπαδοί του συνθήματος η επανάληψη είναι μητέρα μαθήσεως. Το κάνουμε γιατί όταν ανοίγει μια συζήτηση για σοβαρά κοινωνικά θέματα κάποιοι βγάζουν τον άσσο από το μανίκι. «Τι είναι αυτά που λέτε; Η επιστήμη λέει…» Η επιστήμη είναι ο σύγχρονος θεός. Τα ξέρει όλα και είναι αναμφισβήτητη. Και όποιος διαφωνεί με αυτό που κατά το συνομιλητή λέει η επιστήμη, είναι καταδικασμένος στο πυρ το εξώτερο. Μόνο που η επιστήμη δεν είναι Θεός και την ίδια στιγμή τα λέει και έτσι και αλλιώς. Απλώς μας συμφέρει μια εκδοχή και αυτήν προβάλλουμε.

Τα όρια της επιστήμης.Η επιστήμη και λάθη κάνει  και εξελίσσεται.

Εξ’ ορισμού στην επιστήμη υπάρχουν απόψεις και όχι μια δογματική και αναμφισβήτητη θέση. Γιατί το ζήσαμε και αυτό στην πανδημία. Η αντίθετη επιστημονική άποψη ονομάστηκε «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και ποινικοποιήθηκε. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Την έχουμε κάνει λάστιχο την επιστήμη και τη χρησιμοποιούμε κατά βούληση. Και αυτοί που δήθεν την έχουν θεά είναι αυτοί που την καταστρέφουν. Γιατί κλονίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Πλέον λιγότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο έκαναν κάθε χρόνο. Γιατί; Γιατί έχασαν την εμπιστοσύνη με όλα αυτά, γενικά στα εμβόλια. Αυτό κατάλαβαν τελικά.

            Όσοι αγαπούμε την αληθινή επιστήμη που τόσα μας προσφέρει διαχρονικά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάνει λάθη, ότι εξελίσσεται, ότι άλλο επιστήμη και άλλο επιστήμονας και ότι σε θέματα ζωής εκτός από την επιστήμη υπάρχουν πολλές ακόμη παράμετροι. Υπάρχει ο Θεός για κάποιους, υπάρχει το πνεύμα για κάποιους άλλους, υπάρχει η εμπειρία, υπάρχουν κοινωνικές αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν στους αιώνες. Μην κακοποιούμε την επιστήμη γιατί θα το πληρώσουμε ακριβά.

Ν. Παναγιωτόπουλος

cardiodoctor.gr

https://orthodoxostypos.gr