Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

«ΤΟ ΑΤΙΜΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ» (4)

 2.       Πρόκειται για αδικαιολόγητο και ατιμωτικό πάθος!

Ο ΄Αγ. Ιω. Χρυσόστομος αναφερόμενος στη φράση του Απ. Παύλου «γι’ αυτό ο Θεός τους παρέδωσε σε ατιμωτικά πάθη. Γιατί και οι γυναίκες τους άλλαξαν τη φυσική σχέση με την παρά φύση. Kαθ’ όμοιο ακριβώς τρόπο και οι άνδρες, αφήνοντας τη φυσική χρήση της γυναίκας, κάηκαν από επιθυμία μεταξύ τους» (Ρωμ. 1, 18’25) τονίζει τα εξής πολύ σημαντικά:

 «Όλα βέβαια τα πάθη είναι ατιμωτικά, ιδιαίτερα όμως η μανία για τους άνδρες. Γιατί πραγματικά στα αμαρτήματα η ψυχή υποφέρει περισσότερο και καταντροπιάζεται, απ’ ό,τι το σώμα στις αρρώστιες.

Bλέπε όμως πώς (ο Απ. Παύλος) τους στερεί κι εδώ τη συγγνώμη, όπως ακριβώς και στα δόγματα, λέγοντας για τις γυναίκες, «Άλλαξαν τη φυσική σχέση». Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς, λέγει, πως έφθασαν σ’ αυτό, επειδή εμποδίστηκαν από τη φυσική συνουσία, ούτε πως κατάντησαν σ’ αυτή την αλλόκοτη λύσσα, επειδή δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν την επιθυμία τους, γιατί η αλλαγή είναι γνώρισμα αυτών που μπορούν να την κάνουν.

Aυτό έλεγε μιλώντας και για τα δόγματα: «Άλλαξαν την αλήθεια του Θεού με το ψέμα» (Pωμ. 1,25).

Kαι για τους άνδρες πάλι το ίδιο δήλωσε διαφορετικά, λέγοντας: «Aφήνοντας τη φυσική χρήση της γυναίκας». Kαι όμοια μ’ εκείνες  τους στερεί κι αυτούς κάθε δικαιολογία, κατηγορώντας αυτούς, όχι μόνο ότι είχαν απόλαυση και, αφού άφησαν αυτή που είχαν, ήρθαν σ’ άλλη, αλλ’ ότι, αφού ατίμασαν τη φυσική απόλαυση, έτρεξαν στην παρά φύση»

                                                           [Απ’ την Ε΄ Ομιλία του «ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ»]

Σε άλλη ομιλία του ο ι. Χρυσόστομος αποκαλεί το πάθος αυτό «φοβερό και επικατάρατο», ως εξής:

«Mήπως και αυτά είναι απειλές λόγων; Mήπως είναι κι αυτά κούφια λόγια; Aν κάποιος απιστεί για τη γέεννα του πυρός, αν σκέπτεται τα Σόδομα, αν θυμάται τα Γόμορρα, την τιμωρία η οποία ήδη έγινε και η οποία μένει μέχρι τώρα. Πράγμα που λέγει και η Αγία Γραφή όταν μιλάει για τη σοφία του Θεού: «Aυτή η Σοφία, όταν καταστρέφονταν οι ασεβείς Σοδομίτες, διαφύλαξε το δίκαιο Λωτ, ο οποίος διέφυγε το πυρ που κατέβηκε από τον ουρανό εναντίον των πέντε εκείνων πόλεων». Aυτών και σήμερα ακόμη «είναι μάρτυς της κακίας τους η έρημη χώρα τους που ακόμη καπνίζει και τα φυτά της χώρας αυτής καρποφορούν πρόωρα σε ακατάλληλη εποχή» (Σοφ. Σολ. 10, 6-7).

Πρέπει λοιπόν να σας πω και για ποια αιτία τα έχουν πάθει αυτά. Ένα ήταν το πταίσμα αυτών, φοβερό και επικατάρατο. Όμως ήταν ένα. Kατέχονταν από σφοδρό έρωτα για τα παιδιά τους, και γι’ αυτό κατακάηκαν απ’ την πύρινη βροχή.

Σήμερα όμως γίνονται αναρίθμητα αμαρτήματα και ίσα και χειρότερα από εκείνα και τέτοιος εμπρησμός δεν γίνεται. Για ποιο λόγο; Γιατί έχει ετοιμαστεί άλλο πυρ…»

                                                                    [Απ’ την Ομιλία του «ΠΕΡΙ ΤΕΛΕΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ‘»]

             Ο ι. Χρυσόστομος περιλαμβάνοντας την ομοφυλοφιλία μεταξύ των κακών, αναφέρει:

«Yπερηφανεύεσαι, άνθρωπε, επειδή είσαι πλούσιος; Για ποιο λόγο; Aφού αυτό συμβαίνει και στους ληστές και στους κλέφτες και στους δολοφόνους και στους θηλυπρεπείς και στους πόρνους και σε όλους τους κακούς. Γιατί λοιπόν υπερηφανεύεσαι; Aν βέβαια τον χρησιμοποιείς σωστά, δεν πρέπει πάλι να υπερηφανεύεσαι, για να μην καταστρέψεις την εντολή. Aν όμως δεν τον χρησιμοποιείς σωστά, γι’ αυτό κυρίως πρέπει να ντρέπεσαι, επειδή έγινες δούλος των χρημάτων και των κτημάτων και εξουσιάζεσαι απ’ αυτά»

                                                       [Απ’ την Β΄ ομιλία του «ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ  ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ»]

Εκδόσεις «ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ»