Μια σημαντική πτυχή που διαφεύγει από το άρθρο αυτό είναι ότι είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως τα έθνη που γερνούν ηλικιακά ζώντας στην ευμάρεια είναι καταδικασμένα να υποταχθούν σε έθνη με νεανικό πληθυσμό που ζουν στερημένα αγαθών αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος ακριβώς για να αποκτήσουν πρόσβαση στα αγαθά που τους λείπουν. Η απώλεια της ευμάρειας μάλιστα προηγείται της υποδούλωσης…
«Είναι σχεδόν “πολυτέλεια” να μπορεί κάποιος να κάνει παιδιά στις μέρες μας»
Πρόκειται για μια τάση που βρίσκεται σε άνοδο, καθώς οι χαμηλά αμειβόμενοι millennials (γεννημένοι μεταξύ 1981 – 1996) και Gen Zers (γεννημένοι μεταξύ 1997 – 2012) ονειρεύονται απλώς μια άνετη ζωή, καθώς αποκλείονται όλο και περισσότερο από παραδοσιακά ορόσημα, όπως η ιδιοκτησία σπιτιού ή ακόμη και ο γάμος. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι το να μην κάνεις παιδιά αποδίδει στην αποταμίευση.
Ενώ η συγκεκριμένη έρευνα δεν διευκρίνισε πόσα από αυτά τα ζευγάρια χωρίς παιδιά έχουν διπλό εισόδημα, τα υψηλά ποσοστά απασχόλησης μεταξύ των Αμερικανών αυτής της ηλικίας υποδηλώνουν ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά είναι πιθανό να έχει και τα δύο μέλη να εργάζονται.
Η ατεκνία γίνεται όλο και πιο συχνή μεταξύ των νεότερων ενηλίκων
Όπως διαπίστωσε το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ το 2021, η ατεκνία γίνεται όλο και πιο συχνή μεταξύ των νεότερων ενηλίκων – σχεδόν το ένα πέμπτο των ενηλίκων ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι άτεκνοι, γεγονός που, σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου Απογραφής, «υποδηλώνει ότι οι άτεκνοι ενήλικες θα αποτελούν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των ηλικιωμένων ενηλίκων στο μέλλον». Μια ξεχωριστή έρευνα σε 9.676 Αμερικανούς διαπίστωσε ότι το 44% των 18 έως 49 ετών που δεν έχουν παιδιά, δηλώνουν ότι δεν είναι πιθανό να αποκτήσουν παιδιά.
Πώς η πανδημία επηρέασε τις σκέψεις των νέων
Μέρος της ανόδου της οικονομικής δύναμης των DINK θα μπορούσε να αποδοθεί στις μοναδικές οικονομικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί ξοδεύουν και αποταμιεύουν, δήλωσε η Misty Heggeness, οικονομολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Το 2020, τα έξοδα έπεσαν κατακόρυφα – και οι αποταμιεύσεις των Αμερικανών εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωφελήθηκαν από την τεράστια ζήτηση κατοικιών και άλλοι τυχεροί αγοραστές ακινήτων κλείδωσαν τα χαμηλά επιτόκια.
«Οι άνθρωποι ήταν σε θέση να αποταμιεύουν περισσότερα επειδή κανείς δεν έβγαινε από τα σπίτια του. Κανείς δεν έβγαινε έξω για σινεμά ή διασκέδαση. Ο κόσμος δεν πλήρωνε βενζίνη για να πάει στη δουλειά του», δήλωσε η Heggeness. Όσοι μπόρεσαν να αρχίσουν να εργάζονται από το σπίτι πήραν ουσιαστικά αύξηση, πρόσθεσε η Heggeness. Εργάζονταν με τον ίδιο μισθό, αλλά έκαναν πολύ λιγότερες δαπανηρές δραστηριότητες. «Ορισμένες από αυτές τις αποταμιεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση και αύξηση των καθαρών εσόδων», δήλωσε ο Heggeness.
Στην πραγματικότητα, παρά τις ανησυχίες ότι οι Αμερικανοί είχαν τελικά φτάσει κοντά στο να κάψουν τις αποταμιεύσεις τους από την εποχή της πανδημίας, πρόσφατες αναθεωρήσεις έδειξαν ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να έχουν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποταμιεύσεις, σύμφωνα με την JP Morgan. Και, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας για τα Οικονομικά των Καταναλωτών, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά είχαν το υψηλότερο μέσο υπόλοιπο αποταμιεύσεων από τους διάφορους τύπους οικογενειών: Έχουν, κατά μέσο όρο, 103.140 δολάρια στην άκρη.
Η άνοδος των DINK μπορεί να αποδοθεί, εν μέρει, στον τρόπο με τον οποίο οι millennials και οι νεότερες γενιές αναδιαμορφώνουν τους παραδοσιακούς τρόπους συμβίωσης. Οι Αμερικανοί παντρεύονται όλο και περισσότερο αργότερα στη ζωή τους ή και καθόλου. Οι Millennials αφήνουν πίσω τους την ιδέα της γονεϊκότητας, ειδικά καθώς αντιμετωπίζουν όλο και πιο ανέφικτη την ιδιοκτησία σπιτιού και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, το κόστος της ανατροφής ενός παιδιού μέχρι τη σχολική του ηλικία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 310.605 δολάρια.
«Η απόφαση να μην κάνουμε παιδιά και, αντίθετα, η απόφαση να επικεντρωθούμε στα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες μας και σε αυτά που θέλουμε από τη ζωή μας, μας έδωσε λίγο περισσότερη ελευθερία, ουσιαστικά, για να ευχαριστηθούμε τον κόσμο τώρα, σε σχέση με το να πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά μας ή μέχρι να συνταξιοδοτηθούμε – αν συνταξιοδοτηθούμε», δήλωσε στο Insider η Nicole Valdez, 37χρονη υπεύθυνη εκδόσεων και DINKWAD.
Και ορισμένες από αυτές τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές μπορεί επίσης να εξηγούν γιατί διαφορετικοί τύποι οικογενειών τα πηγαίνουν καλύτερα από άλλους. Για παράδειγμα, οι ανύπαντροι Αμερικανοί με παιδιά είδαν τα έσοδά τους να υπερδιπλασιάζονται την τελευταία δεκαετία, και να ξεπερνούν τους νεότερους, άτεκνους εργένηδες. Η Heggeness το αποδίδει αυτό, εν μέρει, στις γυναίκες που δεν είναι σε σχέση – αλλά λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Στο παρελθόν, «ο δρόμος για τη διαμόρφωση της οικογένειας ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας στενός δρόμος – υπήρχε μια αλληλουχία εύρεσης συντρόφου, γάμου και απόκτησης παιδιών», είπε.
«Αν αποκτούσες ένα παιδί, και η σχέση σου διαλυόταν και κατέληγες να είσαι μόνος γονέας, πολλές φορές στο παρελθόν αυτές οι γυναίκες βρίσκονταν σε πολύ πιο ευάλωτη οικονομική κατάσταση για διάφορους λόγους», δήλωσε η Heggeness. Τώρα, αυτή η αύξηση των καθαρών εσόδων μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή της δυναμικής του τρόπου με τον οποίο οι μονογονεϊκές οικογένειες φτάνουν στον προορισμό τους. Εξάλλου, όπως σημειώνει η Heggeness, είναι σχεδόν σαν «πολυτέλεια» να μπορεί κανείς να κάνει παιδιά στις μέρες μας.
«Είναι μια ζωή που επιλέγουμε», δήλωσε στο Insider ο Jasmen Rogers, ένας 33χρονος DINKWAD και σύμβουλος. «Η ελευθερία και η δύναμη στο να μπορούμε να επιλέξουμε να παραμείνουμε άτεκνοι και να έχουμε επίσης δουλειές που πραγματικά απολαμβάνουμε και οι δύο και μας, προσφέρουν μια πραγματικά υπέροχη ζωή».