Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Tα μωρά που έχουν υποστεί έκτρωση δεν είναι απλά μάζες κυττάρων!

Φωτογραφία ενός «εμβρύου» 10 εβδομάδων αποδεικνύει ότι τα μωρά που έχουν υποστεί έκτρωση δεν είναι απλά μάζες κυττάρων

Η εμβληματική φωτογραφία τραβήχτηκε το 1970 από τον Δρ. Ράσελ Σάκο

Μια φωτογραφία που τράβηξε ο αείμνηστος Δρ. Ράσελ Σάκο, η οποία δείχνει τα τέλεια διαμορφωμένα πόδια ενός μωρού που έχει υποστεί έκτρωση ανάμεσα στο δάχτυλο και τον αντίχειρα, απέδειξε ότι τα αγέννητα μωρά δεν είναι απλώς «σβώλοι κυττάρων». Μισό αιώνα αργότερα, η φωτογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η οργάνωση Oregon Right to Life (ORTL) ιδρύθηκε το 1970 για να αντιταχθεί στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στο Όρεγκον. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Σάκο συν-ίδρυσε το Ίδρυμα Εκπαίδευσης του ORTL.

Η εκτελεστική διευθύντρια της ORTL, η Λόις Άντερσον, 56 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Όρεγκον και εργάζεται στην οργάνωση από το 1999.

«[O Σάκο] ήταν ένας πρώιμος ηγέτης και οραματιστής», δήλωσε η Άντερσον στην Epoch Times. «Πάντα τον έβλεπα ως μονοσήμαντο και ατρόμητο. Ήταν έμπνευση για μένα το γεγονός ότι κάποιος που είχε εργαστεί για τόσο πολύ καιρό στο κίνημα και είχε δει τόσα πολλά εξακολουθούσε να έχει τόσο πάθος και ενέργεια».

«Ήταν τέλεια σχηματισμένα»

Ο Σάκο ήταν πρακτικός ουρολόγος στο Όρεγκον, καθολικός, παντρεμένος πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς οκτώ παιδιών. Η εμβληματική φωτογραφία που εκτόξευσε το κίνημα υπέρ της ζωής τραβήχτηκε σε ένα νοσοκομείο του Πόρτλαντ το 1970, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ του Σάκο και ενός συναδέλφου του παθολόγου υπέρ της ζωής, για τον οποίο μια απο τις επαγγελματικές του αρμοδιότητες ήταν να καταστρέφει τα σώματα των μωρών μετά από αμβλώσεις.

Ο παθολόγος δεν αισθανόταν ικανός να το κάνει αυτό, εξήγησε η ORTL, κοινοποιώντας την ιστορία του Σάκο στο Facebook, και τοποθέτησε μερικά από τα σώματα σε έναν κουβά φορμαλδεΰδης. Ο Σάκο σοκαρισμένος και με τη συγκατάθεση του συναδέλφου του, τράβηξε μερικές φωτογραφίες των μωρών που είχαν υποστεί έκτρωση για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Για να αποδώσει το μέγεθος και την κλίμακά τους, ο Σάκο κράτησε τα μικροσκοπικά, τέλεια σχηματισμένα πόδια ενός εμβρύου 10 εβδομάδων ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη του – αν οι άνθρωποι ήξεραν πώς μοιάζει ένα αγέννητο μωρό, ίσως να αναθεωρούσαν τη στάση τους απέναντι στην άμβλωση.

Σύμφωνα με το OTRL, ο Σάκο είπε: «Έκλαιγα γιατί ένιωθα τόσο άσχημα, που πραγματικά με επηρέασε. Πραγματικά δεν πίστευα ότι η φωτογραφία θα ήταν κάτι, αλλά ήξερα πως έπρεπε να την τραβήξω γιατί ήταν τέλεια και θα ήταν ένας ισχυρός τρόπος να στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο».

 

Η φωτογραφία «Πολύτιμα Πόδια» του Δρ. Ράσελ Σάκο. (Ευγενική προσφορά του Oregon Right to Life)

 

Ένα εμβληματικό σύμβολο

Ο Σάκο αρνήθηκε να κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα ως εκπαιδευτικό εργαλείο παγκοσμίως. Αργότερα, τα «Πολύτιμα πόδια» έγιναν το διεθνές σύμβολο του κινήματος κατά των αμβλώσεων.

«Προβάλαμε την ταινία “Η σιωπηλή κραυγή” ως μία από τις δραστηριότητές μας στην πανεπιστημιούπολη και μοιράσαμε καρφίτσες, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να τις φορέσουν», δήλωσε η Άντερσον. «Η φωτογραφία είναι, πρώτα απ’ όλα, όμορφη- είναι μια εικόνα που τραβάει την προσοχή- και έγινε ένα ισχυρό σύμβολο του κινήματος για τον τερματισμό των αμβλώσεων. Όπως η φωτογραφία, έτσι και οι καρφίτσες είναι ένα εμβληματικό σύμβολο της προσπάθειας για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγέννητων παιδιών, μια αφορμή για συζήτηση και ένας σιωπηλός μάρτυρας».

Ο Σάκο απεβίωσε από καρκίνο τον Ιούνιο του 2019 σε ηλικία 83 ετών. Η ORTL γιόρτασε 50 χρόνια υπεράσπισης το 2020 και εξακολουθεί να δίνει εκατοντάδες καρφίτσες κάθε χρόνο. Περισσότερες από 20 εκατομμύρια έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως.

Παγκόσμιος αντίκτυπος

Η Άντερσον υποστηρίζει ότι υπάρχει «μεγάλη σύγχυση» σχετικά με την ανάπτυξη του εμβρύου λόγω των προσπαθειών των ακτιβιστών υπέρ των αμβλώσεων. «Έχουμε δει ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι τα ιατρικά ακριβή εμβρυϊκά μοντέλα μας είναι παραπληροφόρηση», δήλωσε. «Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, και μάλιστα αντιστέκονται σε πληροφορίες που βασίζονται σε στοιχεία, όπως ότι τα αγέννητα μωρά μπορούν να αισθάνονται πόνο τουλάχιστον από τις 15 εβδομάδες».

Η Άντερσον πιστεύει ότι οι ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί ότι τα αγέννητα μωρά είναι «απλώς μια μάζα κυττάρων» ή «μια σταγόνα πρωτόπλασμα» είναι «κατάφωρες προσπάθειες να αποχρωματιστεί μια ευάλωτη κατηγορία ανθρώπων». Η ORTL υποστηρίζει την καθιερωμένη επιστημονική συναίνεση, ότι στην ανθρώπινη αναπαραγωγή η γονιμοποίηση οδηγεί σε ένα «νέο, ξεχωριστό ανθρώπινο ον».

 

Μια απεικόνιση ενός μωρού στη μήτρα. (Steve Allen/Shutterstock)

 

Τα «πολύτιμα πόδια» του Σάκο υπενθυμίζει στο κίνημα υπέρ της ζωής για τι αγωνίζεται και υπενθυμίζει στους παρευρισκόμενους μια αντικειμενική επιστημονική αλήθεια.

«Μας αρέσει να κοιτάμε το μέλλον, όπως και πρέπει», δήλωσε η Άντερσον. «Ωστόσο, νομίζω ότι εμβαθύνει την κατανόησή μας το να κοιτάμε πίσω και να μαθαίνουμε από τους ιδρυτές και τους πρώτους ηγέτες του κινήματός μας. Δεν θέλουμε να χάσουμε αυτά που έχουν να μας διδάξουν, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να ακολουθήσουμε τα βήματα ανθρώπων όπως ο Σάκο, ο οποίος μοιράστηκε την αλήθεια και αποδείχθηκε ότι είχε παγκόσμιο αντίκτυπο».

theepochtimes.gr

https://orthodoxostypos.gr