Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Στον απόηχο του καρναβαλιού

Φώτα, τραγούδια, δυνατή μουσική, ξέφρενοι χοροί, ξενύχτι. Η διασκέδαση της κοσμικής αποκριάς, που σκορπίζει το νου και τον αποσπά από κάθε σοβαρό προβληματισμό, ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει μιά ψευδαίσθηση χαράς, τόσο όμως φευγαλέας, ώστε αυτό που μένει στο τέλος είναι ένα ανικανοποίητο κενό.

'Ισως βέβαια αυτή η ατμόσφαιρα να είναι όμοια και να μη διαφέρει και από την κατάσταση που επικρατεί μόνιμα στην κοινωνία μας. Ψεύτικες σχέσεις, επιτηδευμένα χαμόγελα χωρίς συναίσθημα, ανούσιες συζητήσεις, υποκριτικές συμπεριφορές, πρόσωπα με διάφορες μάσκες (αρκετοί συνεχίζουν να φορούν έτσι κι αλλιώς ακόμα και στον περίπατο), ανάλογα με την εντύπωση που θέλουν κάθε φορά να δημιουργήσουν. 'Οσο και αν επιθυμούν να πείσουν ότι είναι επιτυχημένοι κι ευτυχισμένοι, οι περισσότεροι κρύβουν απογοήτευση, πλήξη και σοβαρά προβλήματα.

 Μέσα στο κλίμα αυτό που θέλει να μας παρασύρει, έρχεται η Εκκλησία μας και μας ανοίγει την πόρτα της μετάνοιας. Μας προετοιμάζει σταδιακά με σοφία γιά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής. Αν ακούσουμε την πρόσκλησή της και αγωνιστούμε να καθαρίσουμε την ψυχή μας απ' ό,τι την ταλαιπωρεί και την εμποδίζει, θα πορευτούμε σιγά-σιγά με κατάνυξη και διάθεση αυτοκριτικής προς τις ημέρες του Θείου Πάθους και τελικά θα αξιωθούμε να νιώσουμε την πραγματική χαρά της Ανάστασης.

Το ειδωλολατρικό καρναβάλι και οι εκδηλώσεις που σχετίζονται μ' αυτό, προτρέπουν τον άνθρωπο να ζήσει ακολουθώντας χωρίς ενδοιασμούς κάθε κοσμική πρόκληση, να υποκύψει στους πειρασμούς και να γίνει έρμαιο κάθε πάθους. Αυτή η υποταγή στα πάθη οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και αδιέξοδα.

Αντίθετα, αποφεύγοντας κανείς ν' ακολουθήσει το συρμό, μπορεί να προτιμήσει άλλο δρόμο. Να μην αποδεχθεί τις σχετικές προσκλήσεις που συνήθως περιλαμβάνουν, εκτός από τη συμμετοχή στο καρναβάλι με το ανάλογο ντύσιμο, ξενύχτι με οινοποσία και κάθε είδους καταχρήσεις και κραιπάλη. Αντί γι' αυτό, μπορεί να επιλέξει μιά πραγματική ψυχαγωγία που θα του προσφέρει γνήσια χαρά, μια οικογενειακή και φιλική συγκέντρωση που όμως δεν θα ξεφεύγει από τα όρια του μέτρου και της ευπρέπειας, ή ακόμη και την έξοδό του στη φύση που θα τον αναζωογονήσει και θα ξεκουράσει το πνεύμα του.

Αναμφίβολα είναι απαραίτητη μια αλλαγή από την καθημερινότητα που δυστυχώς έχει καταντήσει συνεχές καρναβάλι, τόσο στην προσωπική και κοινωνική ζωή, όσο και στις διάφορες εκφάνσεις της πολιτικής του τόπου μας. Θα ήταν παράλογο αν απορρίπταμε οποιαδήποτε διαφυγή από τα συνεχή προβλήματα του βιοπορισμού, των οικονομικών δυσκολιών και της κόπωσης από την πολύωρη εργασία. 'Αλλωστε και οι αρχαίοι μας πρόγονοι ορθά είχαν εκφράσει την ανάγκη αυτή με το “βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόχευτος”.

Αντί όμως να φορέσουμε τις μάσκες της Αποκριάς, ας βγάλουμε κάθε μάσκα υποκρισίας που φοράμε όλο το χρόνο και ας αφήσουμε κάθε ειλικρινή έκφραση και εκδήλωση στο πρόσωπό μας, καθώς και ανάλογη στάση στη συμπεριφορά μας με τους συνανθρώπους μας.

 Ας γίνουμε πιο αληθινοί, πιο γνήσιοι και ας αποκτήσουμε ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ μας. Αν προτιμήσουμε τις «μάσκες» του χαμόγελου, της καλοσύνης, του ενδιαφέροντος και της φιλικής διάθεσης, είναι πιθανό να επηρεάσουμε θετικά τον περίγυρό μας και να δημιουργήσουμε μεταξύ μας σχέσεις ειλικρινείς και αληθινές.

Καλή Σαρακοστή!

Κ. Ρ.