Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ιατρικός κόσμος και η πανδημία

Ιατρικός κόσμος και πανδημία:Ανασκόπηση και συμπεράσματα.

Τώρα που όπως φαίνεται η πίεση που ασκούσε το σύστημα στη ζωή του καθενός μας παύει να είναι ασφυκτική και η πανδημία εκφυλίζεται σε μια εποχιακή ενδημία, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να κοιτάξουμε στο πρόσφατο παρελθόν και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Η ανασκόπηση δεν έχει το νόημα της αυτοδικαίωσης. Σκοπός της θα πρέπει να είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων που θα βοηθήσουν τον καθένα μας να γίνει καλύτερος αλλά και την κοινωνία να γίνει πιο σοφή μια που δυσκολίες θα ξαναέρθουν.

Ιατρικός κόσμος και πανδημία:Η έρευνα στο χώρο της υγείας βρίσκεται στα χέρια πανισχυρων εταιρειών.

Και επειδή η καλύτερη κριτική είναι η αυτοκριτική ας ξεκινήσουμε από τα του οίκου μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον ιατρικό και ευρύτερο επιστημονικό κόσμο. Η πανδημία ανέδειξε τα προβλήματα αλλά ξεκαθάρισε και πολλά πράγματα σχετικά με το χώρο αυτό. Πρώτα από όλα ίσως δεν ήταν γνωστό ότι η έρευνα στο χώρο της υγείας εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκεται στα χέρια παντοδύναμων φαρμακευτικών εταιρειών.
Είναι σαφές ότι η οικονομία της Υγείας είναι ένα πολύ ακριβό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας για να βρίσκεται στα χέρια ρομαντικών ανθρωπιστών. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια επιλέγουν ασφαλώς ισχυρά μυαλά για τις δραστηριότητές τους. Μόνο που τα ισχυρά αυτά μυαλά λειτουργούν ως υπάλληλοι. Τροφοδοτούνται με χρήματα για συγκεκριμένες έρευνες και αν κάποια στιγμή πάψουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους κλείνει ο διακόπτης και είναι επιστημονικά νεκροί.

Οι νομπελίστες και οι αντιρρήσεις τους.

Είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας νομπελίστες που έχοντας πια σταματήσει να είναι ενεργοί οικονομικά και μη έχοντας εξαρτήσεις εξέφραζαν αντιρρήσεις για τις ακολουθούμενες τακτικές, να απαξιώνονται, να συκοφαντούνται και να εξαφανίζονται εν μια νυκτί. Ακόμη και ενεργοί, καταξιωμένοι διεθνώς επιστήμονες που άρθρωσαν λόγο επιστημονικό αντίθετο στην κεντρική γραμμή ακυρώθηκαν και εξαφανίστηκαν. Το παιχνίδι έγινε με τους μέτριους πρόθυμους. Τους έμπιστους. Οι επιτροπές των «ειδικών» παγκοσμίως στήθηκαν με τους ανθρώπους των εταιρειών που ήταν πρόθυμοι να λανσάρουν το προϊόν τους.

Οι λαμπροί επιστήμονες χωρίς βήμα και η προβολή των μετρίων.

Κάθε ημέρα τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας βομβάρδιζαν με τον κατευθυνόμενο λόγο των μετρίων, ενώ λαμπροί επιστήμονες που τολμούσαν να αρθρώσουν λόγο γνώσης και συνείδησης δεν έβρισκαν βήμα για να εκθέσουν τις σκέψεις τους. Κάποιοι από αυτούς απειλήθηκαν, παραιτήθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, δολοφονήθηκαν ηθικά και καταχωρήθηκαν στο χώρο των «ψεκασμένων» άρα γραφικών και αναξιόπιστων.

Αντίθετα οι μετριότητες αναγορεύθηκαν σε λαμπρούς επιστήμονες και υποτίθεται ότι αυτοί αποφάσιζαν για τις ζωές όλων μας. Για να κατανοήσουμε το ρόλο της οικονομίας στην υγεία ας θυμηθούμε ότι γκουρού της επιστημονικής άποψης στην πανδημία ήταν γνωστός, αποτυχημένος πολιτικός, καθηγητής της Οικονομίας της Υγείας στο εξωτερικό, με μηδενική κλινική εμπειρία στο χώρο. Ο σοφός αυτός αρχικά διαφήμισε τα εμβόλια της Astra, μετά της Phizer και όταν τα πρώτα αποσύρθηκαν δε βρήκε δύο λόγια για να δικαιολογήσει την επικίνδυνη αστοχία του. Παιδί των εταιρειών (και εκ της θέσης του) παρουσιάστηκε ως ο σωτήρας όλων μας.

Ιατρικός κόσμος και πανδημία:Οι “ειδικοί” και οι πλουσιοπάροχες αμοιβές τους.

Οι «ειδικοί» λοιπόν αυτοί ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες και απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε νομική ευθύνη παρουσίαζαν την κατάσταση όπως συνέφερε τους εργοδότες τους και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Γι’ αυτό αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα και η πορεία τους θα είναι λαμπρή και στο μέλλον, τόσο ακαδημαϊκά, όσο και οικονομικά. Γνωρίζουμε τις υπέρογκες επιδοτήσεις για «έρευνα» που έχουν δοθεί. Να είστε σίγουροι ότι η «έρευνα» αυτή δεν πρόκειται να προάγει την επιστήμη ούτε στο ελάχιστο αλλά μόνο τις ζωές των ερευνητών.

Ο ρόλος των επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων  των επαγγελματιών Υγείας.

Στην κατηγορία των συνεργατών των εταιρειών ανήκαν δυστυχώς και οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί σύλλογοι των επαγγελματιών Υγείας. Αυτοί υπάρχουν χάρη στις εταιρείες και το κράτος. Με μηδενική αυτονομία και τεράστια διαπλοκή είναι προφανές ότι είχαν συγκεκριμένο έργο και εύκολες επιλογές. Δέχτηκαν με ζήλο τα πάντα. Έγιναν κήρυκες των κρατικών κελευσμάτων, πολέμησαν τα μέλη τους και επικρότησαν τις απολύσεις τους, συνέβαλλαν στην εξόντωση των μελών που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν και έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως. Να θυμίσουμε τις επιστρατεύσεις ιατρών για λόγους θεάματος; Να θυμηθούμε τις βεβαιώσεις εμβολιασμού που με πρωτοβουλία των Ιατρικών Συλλόγων θα έπρεπε να αναρτηθούν στις εισόδους των ιατρείων. Σε όλα αυτά έχουμε αναφερθεί εκτενώς και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα βρει. Τώρα βέβαια έρχονται εκλογές και μας συμφέρει να ξεχαστούν. Αν αυτό συμβεί και τους ξεπλύνουμε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Ιατροί και λοιποί επιστήμονες δε μίλησαν από φόβο.

Οι πολλοί όμως ιατροί και λοιποί επιστήμονες δε μίλησαν. Δε μίλησαν από φόβο. Πίστευαν ότι αν εκτεθούν θα ισοπεδωθούν. Αν ήταν σε ερευνητικά πρωτόκολλα ήταν σίγουρο ότι αν εξέφραζαν προβληματισμούς θα σταματούσαν όλα. Αν ήταν σε νοσοκομειακή θέση ότι το μέλλον τους θα ήταν ζοφερό. Οι χορηγίες των εταιρειών θα σταματούσαν, τα επιστημονικά συνέδρια θα ήταν όνειρο του παρελθόντος γι’ αυτούς, η εξέλιξή τους αμφίβολη. Γι’ αυτό προτίμησαν τη σιωπή από φόβο. Δεν είναι εξάλλου όλοι ήρωες. Κάποιοι άλλοι σώπασαν από σύγχυση. Δεν ήταν σε θέση, αν και καταλάβαιναν ότι κάτι δεν πάει καλά, να επιχειρηματολογήσουν πειστικά. Για το λόγο αυτό και συμβιβάστηκαν με τη σιωπή.

Οι …φανατικοί.

Υπήρξαν και αυτοί που με ασήμαντο όφελος διαφήμισαν με φανατισμό το προϊόν των εταιρειών και των κρατικών συνεργατών τους. Είναι ο απλός ιατρός που σας πρόσβαλε γιατί δεν εμβολιαστήκατε. Αυτός που κατήγγειλε στα όργανα καταστολής τους απείθαρχους συναδέλφους του. Είναι εκείνος που λόγω αφέλειας πίστευε ότι γνωρίζει την απόλυτη αλήθεια και τη διαφήμιζε με πάθος. Δυστυχώς εδώ ταιριάζει ο όρος «χρήσιμος ηλίθιος»

Αυτοί που αντιστάθηκαν.

Ευτυχώς υπάρχουν και οι λίγοι που αντιστάθηκαν. Με όποιο τρόπο μπορούσαν. Άλλοι το πλήρωσαν ακριβά. Με απολύσεις, εκφοβισμό, συκοφαντίες. Άλλοι με το φόβο της εκδίκησης από μέρους των δυνατών. Ευτυχώς εμείς είμαστε πολύ μικροί για να τους ενοχλήσουμε και αρκεστήκαμε μόνο σε κάποιους αποκλεισμούς, απειλές και προειδοποιήσεις. Η πανδημία μέσα από το ζόφο της ανέδειξε και μικρούς ήρωες. Μέσα από το σκοτάδι έδειξε ελπίδα. Λίγοι αλλά αποφασισμένοι να θυσιάσουν και να θυσιαστούν όσοι πιστεύουν στην αλήθεια και τη δημοκρατία. Αρκούν για να στηρίξουν την κοινωνία; Δεν ξέρω. Φοβάμαι ότι και η ίδια δε θέλει να στηριχθεί. Φοβάμαι ότι μάλλον δικαιολογεί και θαυμάζει όσους συντάσσονται με το σύστημα.

Ν. Παναγιωτόπουλος-Καρδιολόγος

cardiodoctor.gr

 https://orthodoxostypos.gr