Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Δρ. Σπύρος Σπυρέας: “Δε νοείται Χριστιανός Ιεράρχης, και δη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, να αποκρύπτει την πλήρη αλήθεια από έναν άλλον αδελφό του Χριστιανό Ιεράρχη…..”

 

 Δρ. Σπύρος Σπυρέας: Αγωνιώ για το μέλλον της Εκκλησίας μας

Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυκας

Ενας από τους μεγάλους ευεργέτες της Εκκλησίας και της Ομογένειας της Αμερικής, ο επιστήμων, εφευρέτης και επιχειρηματίας Δρ Σπύρος Σπυρέας, έσπασε τη σιωπή του και με αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» διεκτραγωδεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την πορεία και τις πράξεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Η φωνή του Δρα Σπυρέα, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της μεγάλης Φαρμακοβιομηχανίας «Sigmapharm Laboratories», απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εύπορων Ελληνορθοδόξων φίλων και γνωστών του που ανήκουν στο λαϊκό Σώμα της Αρχιεπισκοπής, όπως ο ίδιος ομολογεί.

Επισημαίνεται πως πρόκειται για την πρώτη, ισχυρή και εμπεριστατωμένη κατάθεση προβληματισμού ενός εκ των πλέον επιτυχημένων και επίλεκτων μελών της Ομογένειας με πολύχρονη διαδρομή στον Εκκλησιαστικό και Ομογενειακό βίο, θιασώτη των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Δρ Σπυρέας είναι Αρχων Ακτουάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέλος της Ηγεσίας των 100 έχοντας καταβάλει το ολικό ποσό και επίσης εκ των ιδρυτικών μελών του Κληροδοτήματος «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στο οποίο επίσης έχει καταβάλει το όλον της συμμετοχής.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δρα Σπύρου Σπυρέα έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Ποιες είναι οι σκέψεις σας τρία χρόνια έπειτα από την εκλογή και ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στο θρόνο της Αμερικής;

Δρ Σπυρέας: Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εσάς και την εφημερίδα σας κ. Καλμούκο που μου δίνετε την ευκαιρία να σας δώσω αυτή τη συνέντευξη. Πριν ξεκινήσουμε όμως, θα πρέπει να σας πω ότι έχω δώσει μεγάλη προσοχή σε δημοσιεύματα σχετικά με αυτό το θέμα.

Επομένως, οποιαδήποτε από τις απόψεις μου είμαι διατεθειμένος να συζητήσω μαζί σας σήμερα, βασίζεται αποκλειστικά στις πληροφορίες που περιέχονται σε σχετικά δημοσιεύματα που είναι διαθέσιμα σε όλους μας.

Παρεμπιπτόντως, υποψιάζομαι ότι δεν είμαι μόνος στην αντίδρασή μου σε αυτά τα πρόσφατα γεγονότα όπως αναφέρθηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης ή στις απόψεις μου για τη συμπεριφορά των θρησκευτικών μας ηγετών.

Τώρα, συνεχίζω αυτή την συνέντευξη απαντώντας στην πρώτη σας ερώτηση.

Δυστυχώς, οι σκέψεις μου για το θέμα αυτό είναι φορτωμένες με μεγάλη αγωνία και προβληματισμό για το μέλλον της Εκκλησίας και Ομογένειάς μας στην Αμερική. Αγωνιώ και εκπλήσσομαι με τις πράξεις και τακτικές του κ. Ελπιδοφόρου που μαθαίνουμε τώρα τελευταία, οι οποίες είναι ανάρμοστες σε Χριστιανό Ιεράρχη.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως λαθέψαμε τόσοι άνθρωποι που στην αρχή νομίζαμε ότι αυτός ο πολλά υποσχόμενος, αυτός ο καλλιεργημένος και ηλικιακά νέος Iεράρχης θα μπορούσε να γίνει το εφαλτήριο μιας καλύτερης εποχής για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας στην Αμερική και για όλη την Ελληνοαμερικανική Ομογένεια.

Τουναντίον, και με μεγάλο πόνο καρδιάς, τώρα αντιλαμβάνομαι ότι όλοι οι αισιόδοξοι από εμάς πλανιόμασταν «πλάνην οικτράν» νομίζοντας τότε ότι ο κ. Ελπιδοφόρος ήταν «όνομα και πράγμα». Δυστυχώς και ατυχώς, ούτε ήταν, ούτε είναι!

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη μεγάλη απογοήτευση ήρθε για μένα στις 8 Οκτωβρίου του 2020 όταν ο κ. Ελπιδοφόρος, με τρόπους εντελώς αγνώστους και «μαγικούς», που όπως τώρα προκύπτει από τις δικές σας αποκαλύψεις κ. Καλμούκο, βασιζόταν μάλλον σε υπόγειες και προμελετημένες μεθοδεύσεις του, όχι μόνο κατάφερε να καταργήσει αδικαιολόγητα και αντικανονικά το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής και να μετατραπεί αυθημερόν σε έναν άνευ λογοδοσίας μονοκράτορα της εδώ Εκκλησίας μας, αλλά ταυτόχρονα, κατάφερε επίσης να εκτοπίσει αδίκως έναν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έναν από τους πιο ελληνοπρεπείς, δημιουργικούς και ικανούς –αποδεδειγμένα ικανούς– Ιεράρχες της εδώ Εκκλησίας μας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτή ήταν μία από τις χειρότερες ημέρες στην εκατοντάχρονη πορεία της Ελληνοαμερικανικής Ορθοδοξίας!

Η δεύτερη και φαρμακερή απογοήτευση ήρθε για μένα όταν ο κ. Ελπιδοφόρος πήγε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2021 στα εγκαίνια του Τουρκικού Οίκου στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε στη γιορτή και τα πανηγυρικά καυχήματα του Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου αρχηγού του ψευδοκράτους, χαριεντιζόμενος με τους σφαγείς του Γένους.

Ασφαλώς αυτό το θέμα δεν ήταν μόνο εκκλησιαστικό αλλά προπάντων εθνικό. Πιστεύω ότι εκείνη η αποφράδα μέρα περιείχε τη μεγαλύτερη και απεχθέστατη προσβολή που έχει εισπράξει ποτέ η Ελληνοαμερικανική Ομογένεια και το Ελληνικό Εθνος από Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Και σαν να μην έφταναν αυτές οι κραυγαλέες παρατιμονιές του κ. Ελπιδοφόρου, μαθαίνουμε μόλις την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα σας ένα νέο του «κατόρθωμα», που όχι μόνο με εξοργίζει και με προσβάλλει προσωπικά, αλλά και που μπερδεύει, μουδιάζει και αποπροσανατολίζει την Ελληνορθόδοξη Ομογένεια.

Συγκεκριμένα, δε νοείται Χριστιανός Ιεράρχης, και δη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, να αποκρύπτει την πλήρη αλήθεια από έναν άλλον αδελφό του Χριστιανό Ιεράρχη άλλης Εκκλησίας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Αντώνιο, για να πάρει την άδειά του να εισέλθει στη γεωγραφική δικαιοδοσία της Μητροπόλεώς του και να βαπτίσει δύο παιδάκια, στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, χωρίς να του αποκαλύψει τα πλήρη στοιχεία μιας τέτοιας βάπτισης.

Συγκεκριμένα, στην αίτηση αδείας του, ο κ. Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε ελλιπώς το γεγονός αυτό στην επιστολή του προς τον κ. Αντώνιο ως «βάπτιση δύο παιδιών ελληνοαμερικανικής οικογένειας» και δεν παρείχε πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες, για τις οποίες ο κ. Αντώνιος είπε ότι θα τον είχαν κάνει να αρνηθεί μια τέτοια άδεια στον κ. Ελπιδοφόρο.

Πραγματικά δεν πιστεύω ότι ένας Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα χειραγωγούσε την αλήθεια για να πετύχει τον σκοπό του να μπει στη Μητρόπολη του κ. Αντωνίου και να τελέσει το μυστήριο της βάπτισης. Δυστυχώς για τον κ. Ελπιδοφόρο, σε αυτή την περίπτωση «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα». Όποιος παραπλανεί και εξαπατά άλλους δεν εξασφαλίζει την Θεία Χάρη.

Άλλωστε, η παροιμία του λαού μας λέει: «Όποιος λέει ψέματα πνίγεται στα αίματα, κι όποιος λέει αλήθεια έχει τον Θεό βοήθεια».

Νομίζω ότι αυτή η παραπλανητική ενέργεια του κ. Ελπιδοφόρου είναι ένα μνημειώδες σφάλμα του και, προφανώς, εντελώς ανάρμοστο όχι μόνο σε ένα Χριστιανό Ιεράρχη αλλά και γενικά, σε έναν σωστό και ενάρετο άνθρωπο. Μάλιστα, σήμερα που μιλάμε, σύσσωμη η Ορθόδοξη Χριστιανική Ελλάδα –κληρικοί και λαϊκοί– έχει πάρει φωτιά και πνέει τα μένεα εναντίον του κ. Ελπιδοφόρου ακριβώς για αυτή την κατάσταση.

Κάποιος θα αναρωτηθεί βεβαίως αν ήταν αυτή η μόνη φορά, μια μοναδική άτυχη στιγμή, που ο κ. Ελπιδοφόρος λέγει ψέματα αυτοσκοπού. Πολύ φοβάμαι ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολύ αποκαλυπτική για τον χαρακτήρα του και, δυστυχώς, πολύ αποκαρδιωτική για μας και το μέλλον μας σαν Ομογένεια.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα μάθαμε από σχετικό άρθρο σας κ. Καλμούκο, ότι ιεράρχες μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής, δηλαδή καταξιωμένοι και έμπειροι Μητροπολίτες Αμερικής, στην περασμένη τους συνάντηση με τον κ. Ελπιδοφόρο, του παραπονέθηκαν πολύ ηχηρά και τον κατηγόρησαν ευθέως και εντόνως μαζί με τους επιτελείς του, ότι παραποιούν και υπογράφουν τα πρακτικά των συναντήσεων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής χωρίς τη γνώση και αποδοχή των μελών της Συνόδου, για να μπορεί έτσι να παραπλανήσει ανεξέλεγκτος ο κ. Ελπιδοφόρος με τη σειρά του τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο του Φαναρίου.

Αν αυτή η κατηγορία από τους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής είναι σωστή και βάσιμη, που δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω πως είναι, τότε αυτή η περίπτωση που αποκαλύψατε είναι πάρα πολύ ανησυχητική και ενδεικτική του χαρακτήρα του κ. Ελπιδοφόρου και των επιτελών του. Και, φοβάμαι πολύ και διερωτώμαι επίσης, μήπως αυτή η προβληματική συμπεριφορά των ιθυνόντων αυτού του θέματος κάνει μεγάλο κακό τελικά και καταλήξει μελλοντικά στη φορολογική απώλεια του μη κερδοσκοπικού τίτλου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Είναι κυριολεκτικά σκέτη τρέλα!

Πώς μπορεί ένας Χριστιανός Ιεράρχης να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο μαζί με τους επιτελείς του; Πώς μπορεί ένας Χριστιανός Ιεράρχης να είναι βουτηγμένος στην παραπλάνηση και στο ψέμα αυτοσκοπού; Πού πάμε; Πού μας οδηγεί αυτός ο άνθρωπος; Μήπως έχει παραπλανήσει ακόμα και τον Πατριάρχη του Γένους; Πόσες αδικίες έχει δημιουργήσει; Πώς θα του εμπιστευτούμε το μέλλον της Ομογένειας; Μήπως θα αποπροσανατολίσει την Ελληνορθόδοξη Ομογένειά μας; Ένας Θεός ξέρει! Είναι πραγματικά να σαστίζει κανείς!

Και γι’ αυτό το λόγο αντιδρώ σήμερα με αυτή μου τη συνέντευξη, η οποία είναι ουσιαστικά μια κατάθεση ψυχής και πόνου από την πλευρά μου γιατί αγωνιώ πολύ για το μέλλον της Ομογένειας και της Εκκλησίας μας.

«Ε.Κ.»: Τι σας λέγουν οι ομογενείς γνωστοί και φίλοι σας επιχειρηματίες, οι οποίοι υποστηρίζουν οικονομικώς και παντοιοτρόπως τις κοινότητες και τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης στην οποία ανήκετε;

Δρ Σπυρέας: Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι περισσότεροι από τους εύπορους Ελληνορθόδοξους Ελληνοαμερικανούς, Ελληνες και Φιλέλληνες φίλους και γνωστούς μου, έχουν παρόμοιες σκέψεις με τις δικές μου, τις οποίες ανέλυσα περιληπτικά στην προηγούμενη ερώτησή σας. Όλοι αισθάνονται μπερδεμένοι και μουδιασμένοι και βράζουν μαζί μου στο ίδιο καζάνι μυστικής απογοήτευσης, οργής και προπάντων, αγωνίας. Όλοι τους, με έκδηλη καρτερικότητα, περιμένουν με ανυπομονησία να αλλάξουν τα πράγματα και να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη για να συνεχίσουν οι ανοδικές πορείες της Εκκλησίας μας και της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης, όπως γινόταν πριν λίγο καιρό. Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν ασχολούνται τόσο πολύ με τα κοινά της Εκκλησίας πλέον, και τώρα προσφέρουν μηδαμινά οικονομικά ποσά σε σχέση με αυτά που προσέφεραν παλιότερα.

«Ε.Κ.»: Πώς αισθανθήκατε όταν πληροφορηθήκατε για την αποπομπή του Μητροπολίτη Ευαγγέλου από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, καθότι σας συνδέει στενή φιλία και εγγύτητα και επίσης υπήρξατε εκ των πλέον γενναιόδωρων δωρητών και ευεργετών της Μητρόπολης;

Δρ Σπυρέας: Ηταν για μένα μία μαύρη μέρα. Αισθάνθηκα τεράστια αγανάκτηση και ανείπωτη απογοήτευση για την τρομακτική αδικία που γινόταν εκείνη τη στιγμή σε έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, σε έναν από τους δημιουργικότερους, ικανότερους και πιο ελληνοπρεπείς ιεράρχες της εδώ Εκκλησίας μας, γέννημα-θρέμμα της Ελληνοαμερικανικής Ομογένειας βγαλμένο από τα σπλάχνα της. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτός ο άνθρωπος που δημιούργησε μόνος του, με τα ίδια του τα χέρια και εκ του μηδενός, με μεγάλη περηφάνια και ελληνικότητα, μία από τις πιο εύρωστες, δημιουργικές και πετυχημένες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Αμερικής, τιμωρείτο εν ψυχρώ και για άγνωστους λόγους αντί να επαινείται εν θερμώ για τα πελώρια επιτεύγματά του και την απύθμενη αγάπη του στη Μητέρα Εκκλησία και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο που θεωρεί σπίτι του.

Μα πάνω απ’ όλα πρέπει να θυμάστε ότι, όπως είπατε σ’ αυτή την ερώτησή σας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ευάγγελος πάντα ήταν, είναι και θα είναι φίλος μου και ως εκ τούτου συνέπασχα, συμπάσχω και θα συμπάσχω εις το δράμα του. Αλλά, όπως βλέπω τα πράγματα τώρα, και γνωρίζοντας τη σοφία και δικαιοσύνη που διακατέχει τον τωρινό Πατριάρχη μας, πιστεύω ότι, μετά και την πρόσφατη ανάκληση της καταργήσεως του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, σύντομα θα έρθει και η αποκατάσταση του Ευαγγέλου. Γιατί όχι μόνο είναι ένας σοβαρός, φιλαλήθης, αξιοπρεπής, δημιουργικός και ελληνοπρεπής ιεράρχης που τον χρειάζεται άμεσα η Ελληνοαμερικανική Ομογένεια και η Εκκλησία μας, αλλά και γιατί όπως ξέρετε «το άδικον ουκ ευλογείται».

«Ε.Κ.»: Πώς αντιδράτε στις κατηγορίες του Ελπιδοφόρου και των επιτελών του εναντίον του Ευαγγέλου;

Δρ Σπυρέας: Οι τελευταίες συνταρακτικές αποκαλύψεις που δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά, καταδεικνύουν ότι ο κ. Ευάγγελος έχει πιθανότατα πέσει θύμα των παραπλανητικών τακτικών και μεθοδεύσεων του κ. Ελπιδοφόρου και των επιτελών του. Ως εκ τούτου θα τους συνιστούσα να σταματήσουν άμεσα τις λασπολογίες, εκφοβισμούς και συκοφαντίες και παραπληροφορήσεις τους όχι μόνον εναντίον του Ευαγγέλου αλλά και των φίλων του. «Ο νοών νοείτω»!

«Ε.Κ.»: Θα τον συμβουλεύατε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη;

Δρ Σπυρέας: Με πόνο καρδιάς, λέω ναι. Ξέρω όμως, και δεν με εκπλήσσει καθόλου γνωρίζοντας το χαρακτήρα του και την αγάπη του στην Εκκλησία, ότι ουδόλως θα ήθελε να στραφεί ενδίκως εναντίον της Μητρός Εκκλησίας. Σ’ αυτό το σημείο, παρατηρήστε παρακαλώ τι θα πει ενάρετος και άγιος άνθρωπος. Ενώ αυτοί οι «κύριοι» του μαυρίζουν και ποδοπατούν το όνομά του και του ρίχνουν ατελείωτες λάσπες στο καθαρό του μέτωπο, εκείνος δεν θέλει να αντιδράσει και θυσιάζεται για το καλό της Εκκλησίας μας. Γι’ αυτό το λόγο, θερμοπαρακαλώ τους κατηγόρους-λασπολόγους του να τον σεβαστούν και να σταματήσουν, αντιλαμβανόμενοι ότι η αγάπη και το φως πάντοτε επικρατούν του μίσους και του σκότους! Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο Ευάγγελος δεν είναι μόνος του σαν την καλαμιά στον κάμπο! Έχει πάρα πολλούς φίλους που τον αγαπούν και τον σέβονται. Εγώ πάντως τον έχω διαβεβαιώσει ότι όποια απόφαση και εάν πάρει γι’ αυτό το θέμα, θα είμαι πάντα δίπλα του. Γιατί όπως ξέρετε κ. Καλμούκο «ο φίλος τον φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκει».

«Ε.Κ.»: Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε οικονομικώς τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης;

Δρ Σπυρέας: Φυσικά και όχι. Οικονομική υποστήριξη σε μία «αχάριστη» Μητρόπολη που μέσω του κ. Ελπιδοφόρου και των επιτελών και αυλοκολάκων του, παροπλίζει, λιθοβολεί και συκοφαντεί τον δημιουργό της και φυσικό αρχηγό της, ασφαλώς και δεν ενδείκνυται.

«Ε.Κ.»: Ευρισκόμενος πάντοτε στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη των εθνικών θεμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου πώς αισθανθήκατε βλέποντας τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο δίπλα στους σφαγείς του Γένους, Τούρκους, να χαριεντίζεται μαζί τους στα εγκαίνια του Τουρκικού Οίκου;

Δρ Σπυρέας: Οπως προείπα απαντώντας στην πρώτη ερώτησή σας, εξοργίστηκα και ντροπιάστηκα πάρα πολύ. Θα ήθελα όμως να επεκταθώ λίγο παραπάνω σ’ αυτό το θέμα για να στείλω το ακόλουθο μήνυμα κατευθείαν στον κ. Ελπιδοφόρο.

Εδώ είναι Αμερική κύριε Ελπιδοφόρε! Είμαστε περήφανοι Ελληνοαμερικανοί, Ελληνες και Φιλέλληνες! Είμαστε ελεύθεροι και όχι πολιορκημένοι! Δεν δεχόμαστε καμιά δουλοπρέπεια σε άλλους! Δεν είμαστε γενίτσαροι και δεν θα έπρεπε εσείς με τις πράξεις σας να απειλείτε την άλωσή μας! Εδώ στην Αμερική ανασταίνεται και ζει κάθε μέρα η ελεύθερη Ελλάδα! Αγαπούμε και προστατεύουμε τη μητέρα πατρίδα μας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας! Πάντοτε καυχιόμαστε για την πατρίδα των προγόνων μας, για την πατρίδα της Θρησκείας μας και του Χριστού της Πίστης της Αγίας, και για την πατρίδα της Δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού! Τελεία και παύλα.

«Ε.Κ.»: Νομίζετε ότι είναι πιθανόν να εξοστρακισθεί η ελληνική γλώσσα από τον Ελπιδοφόρο, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του;

Δρ Σπυρέας: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν το πιστεύω και δεν θα ήθελα να το δεχτώ. Ευελπιστώ ότι η μόρφωση και θρησκευτική παιδεία του κ. Ελπιδοφόρου δεν θα τον αφήσουν να κάνει τέτοιο ολέθριο λάθος.

Το πιο πλούσιο γλωσσολογικό λεξιλόγιο στον κόσμο ανήκει στα Ελληνικά. Αν θυμάμαι καλά, το ελληνικό λεξιλόγιο περιέχει περίπου την τριπλή ποσότητα λέξεων από το αγγλικό λεξιλόγιο, του οποίου σχεδόν οι μισές λέξεις έχουν ελληνική ρίζα. Παρεμπιπτόντως, δεν νοείται Ελληνοαμερικανική Εκκλησία και Ελληνορθόδοξη Ιερά Λειτουργία χωρίς την παρουσία των Ελληνικών. Η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου και της θρησκείας μας! Ακόμα και αν κάποιος θα ήθελε να αγνοήσει τη διατήρηση των παραδόσεών μας, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, η έλλειψη των Ελληνικών από τη θρησκεία μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην άμβλυνση βασικών θρησκευτικών εννοιών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αιρέσεων μέσα στην ίδια την Εκκλησία μας. Επομένως, οποιοσδήποτε ιεράρχης σκέφτεται να εξοστρακίσει την ελληνική γλώσσα πράττει οικτρό λάθος που σίγουρα θα δημιουργήσει μέγιστη αστάθεια στο οικοδόμημα της Εκκλησίας μας και στο μέλλον της Ομογένειας.

«Ε.Κ.»: Έχοντας σπουδάσει, προοδεύσει, ζήσει και ζώντας στην Ομογένεια και την Εκκλησία της Αμερικής, αλήθεια πού πηγαίνουμε ως Ομογένεια και ως Εκκλησία;

Δρ Σπυρέας: Οπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Εκκλησία και η Ομογένειά μας είναι αλληλένδετες και αλληλεξαρτώμενες έννοιες εδώ στην Αμερική. Εάν φθίνει η Εκκλησία μας τότε θα φθίνει και η Ομογένειά μας. Εάν προοδεύει η Εκκλησία μας τότε θα προοδεύει και η Ομογένειά μας. Η επιτυχία, δημιουργικότητα και ελληνοπρέπεια της Εκκλησίας μας λοιπόν συνεπάγεται μία στιβαρή, δημιουργική και επιτυχημένη Ομογένεια εδώ στην Αμερική που θα μπορεί να βοηθά και να προστατεύει όλον τον Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Συνεπώς, είναι πάρα πολύ σημαντική η πρόοδος και διατήρηση μίας ακμαιότατης Εκκλησίας στην Αμερική. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει η εκάστοτε ηγεσία της Εκκλησίας μας να είναι και να παραμένει σοβαρή, συνετή και ελληνοπρεπής χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς φανφαρονισμούς για την προσωπική προβολή κανενός. Πρέπει όλοι μας να είμαστε μόνο ακούραστοι εργάτες της Σοφίας του Θεού και τίποτε άλλο. Και, πρέπει όλοι να μαχόμαστε τον υπέρ πάντων αγώνα για τη διατήρηση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου το οποίο μας συνδέει με όλον τον Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Και, επίσης, πρέπει όλοι να προστατεύουμε, να βοηθούμε και να σεβόμαστε την μητέρα Ελλάδα και την Εκκλησία της, χωρίς να περιμένουμε καμιά βοήθεια από αυτούς. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτές είναι, και πρέπει πάντοτε να είναι, οι βασικές θεμελιώδεις αρχές για την επιτυχία και διατήρηση της Ελληνοαμερικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ομογένειας που θα πρέπει να παραδώσουμε αλώβητες στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας και στα δισέγγονά μας.

«Ε.Κ.»: Τι πρέπει να γίνει;

Δρ Σπυρέας: Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με την πρόσφατη ανάκληση της καταργήσεως του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής που με χαροποίησε αφάνταστα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το δεύτερο βήμα θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση και επαναφορά του κ. Ευαγγέλου στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης για να σταματήσει επιτέλους η παρακμή της Μητροπόλεως στην οποία υπάγομαι. Και σαν τρίτο βήμα, ο κ. Ελπιδοφόρος και οι επιτελείς του θα πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν αποφάσεις ερήμην της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Εάν ο κ. Ελπιδοφόρος δεν μπορεί να συμμορφωθεί ουσιαστικά, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί άρδην.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να διαβεβαιώσω το αναγνωστικό σας κοινό ότι η γνώμη μου αυτή δεν επηρεάζεται καθόλου από την φιλία μου με τον κ. Ευάγγελο. Η πολύχρονη διαδρομή μου στον χώρο της επιστήμης, της εφεύρεσης και της επιχειρηματικότητας με έχει διδάξει να διαχωρίζω απόλυτα κάθε φιλία ή προτίμησή μου από τις λύσεις που δίνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζω και πρέπει να λυθούν πραγματικά.

Η αγωνία μου για τη διατήρηση και μεταλαμπάδευση στις επόμενες γενιές, των βασικών αρχών, για τις οποίες μίλησα στην προηγούμενη απάντησή μου, ήταν ο μόνος και μοναδικός λόγος και η πραγματική αφορμή που με ώθησαν να αποφασίσω να σας δώσω αυτή τη συνέντευξη. Δεν ήταν ούτε ο κ. Ευάγγελος, ούτε ο κ. Ελπιδοφόρος. Είναι αποκλειστικά, η μεγάλη αγωνία μου για το μέλλον της Εκκλησίας μας και της Ομογένειάς μας στην Αμερική που ζουν τα παιδιά μου και –πρώτα ο Θεός– θα ζήσουν τα εγγόνια μου και τα δισέγγονά μου.

Αλλά επειδή εκ φύσεως είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, όποιες κι αν είναι οι αγωνίες μου, οι προβληματισμοί μου και οι γνώμες μου για αυτά τα θέματα, πιστεύω ακράδαντα ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα κάνει το θαύμα του. Αυτός ο έμπειρος, σοφός, δίκαιος, Θεοπρόβλητος και Αγιος Γέροντας, ο Πατριάρχης του Γένους, θα λύσει το πρόβλημα και θα χαράξει τον πλέον επιτυχημένο πλουν της Εκκλησίας της Αμερικής. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που πάντα τον φωτίζει ο Θεός!

Θα δώσει την πιο εποικοδομητική λύση του προβλήματος, και η Ομογένειά μας πάλι θα λάμψει απαστράπτουσα μέσα στην υπέρλαμπρη Εκκλησία της!

Εθνικός Κήρυκας 29 Ιουλίου 2022

ekirikas.com

……………………………………………………………

Δείτε σχετικά και:

-Ανακοίνωση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους εξ αφορμής προσφάτων δημοσίων εμφανίσεων και τοποθετήσων κληρικών της Εκκλησίας, ακόμη και ιεραρχών

-Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επιτίθεται στην Εκκλησία της Ελλάδος

-Ὁ ἄνθρωπος πού ξέχασε ὅτι εἶναι ἐπίσκοπος!

-Ο Γλυφάδος δεν ήξερε ούτε για τους αιρετικούς νουνούς;

-Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου και τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε …

-Εστία Πατερικών Μελετών: Ὄχι στήν πνευματική ἀποδοχή σοδομικοῦ τύπου «οἰκογενειῶν»!

-ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡ-ΩΚΕΑΝΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ.ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ

-Το να βαπτίζουμε το ψέμμα ως αλήθεια δεν είναι ελπιδοφόρο νέο.

-Ο Αρχ/πος Κύπρου για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

-Σύληση της Λογικής

-Στη ΔΙΣ ομοφώνως επέλεξαν την ολέθρια τακτική της ουσιαστικής συγκαλύψεως του σκανδάλου

-Επιστολές διαμαρτυρίας της ΔΙΣ σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και Οικουμενικό Πατριαρχείο

-Συνυπεύθυνος ὁ Σεβ. Γλυφάδας!

-Το εκκλησιαστικό παράπτωμα του Ελπιδοφόρου θα πρέπει να δικαστεί εκεί που τελέστηκε δηλαδή στην Εκκλησία της Ελλάδος και να μην παραπεμφθεί από την ΔΙΣ στο Φανάρι για πιθανόν κουκούλωμα!

-Ήταν τυχαία πράξη η τέλεση της ατυχούς βάπτισης από τον Ελπιδοφόρο ή καθ´υπαγόρευση;

-Πειραιώς Σεραφείμ: «Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και το “νέον ευαγγέλιον” »

-Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας για την βάπτιση από τον Αμερικής Ελπιδοφόρο δύο παιδιών από ζευγάρι του ιδίου φύλου.

-Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος ευλόγησε τη βάφτιση παιδιών gay ζευγαριού ομογενών στην Αθήνα