Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΜΑΣ

«Πνευματική φαρέτρα τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανοῦ»

Τό μεγαλύτερο γεγονός στην ἱστορία της ανθρωπότητος δια μέσου των αιώνων είναι ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος. Και το δεύτερο ταυτόχρονα ότι γεννήθηκε από Παρθένον. Ο Θεός λοιπόν που ήταν απρόσιτος, άγνωστος και αόρατος τώρα γίνεται όμοιος με ημάς, πλην της αμαρτίας πού δέν είναι άλλωστε και συστατικό της ανθρώπινης φύσεως μας.
 Συναναστρέφεται με όλους, ακόμη και με τούς αμαρτωλούς. Συνομιλεί και συντρώγει μαζί  τους. Τούς αγάπησε. Δηλαδή αγάπησε εμάς τούς αμαρτωλούς. Μάς προσκαλεί κοντά του νά συγχωρήσει τις αμαρτίες μας. Νά μάς θεραπεύσει τον ανθρώπινο πόνο και την κάθε θλίψη μας. Αν τόν αγαπήσουμε κι εμείς θα γίνουμε συγκληρονόμοι της Βασιλείας Του έν ουρανοίς, ομοτράπεζοι στο δείπνο της Βασιλείας Του. Είμεθα πάντες εκστατικοί μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης του Θεοῦ μας. Τί λέγετε Άδελφοί μου; Δεν αξίζει να αγαπούμε ένα Τέτοιο Θεό;
Γράφει κάποιος ότι μερικοί από τόν Κληρο μας έχουν διαφθαρεί. Ακούστε Άδελφοί: Ο Χριστός μας περπάτησε και συνέφαγε μέ τούς αμαρτωλούς. Γι αυτούς, για εμάς ήλθε. Και μας αγκάλιασε. Μας αγάπησε. Επιθυμεί να σώση τους αμαρτωλούς, διότι αυτούς συντρίβει περισσότερο η αμαρτία. Κι αυτοί, εμείς Δηλαδή, καλούμεθα στην Βασιλεία Του. Εμείς οι αμαρτωλοί σωζόμεθα ευκολότερα διότι εζήσαμε την φρίκη και την μοναξιά της αμαρτίας. Οπότε, οσάκις μας φθείρει η κάθε αμαρτία, μάς περιμένει στην γωνία Ο Χριστός μας. Και ο κληρικός μας είναι κι αυτός παιδί του Χριστού μας, αδελφός μας και συναμαρτωλός μας. Υβριζοντας λοιπόν τούς άλλους, υβρίζουμε τον εαυτό μας και πληγώνουμε τον Χριστο μας επειδή δέν θέλουμε νά μας αγαπά. Αλήθεια,τί τραγικό!
Ο αγιασμένος Πνευματικός και κτίτορας των γυναικείας Μονής του Αγίου Ιωάννου  του Προδρόμου Μακρυνού Μεγάρων και της ανδρικής Μονής  της Αγίας  Παρασκευής  Π. Δαμασκηνός Κατρακούλης εζήτησε νά γράψουν στην πινακίδα του τάφου του αυτά τα 5 Μηνύματα πού καθημερινά τα έλεγε και τα ζούσε. Κύριε, όταν θέλεις  Εσύ. Όπου θέλεις Εσύ, όπως θέλεις Εσύ, όσο θέλεις Εσύ και αν θέλεις Εσύ. Για την Αγία του ζωή δοξάσθηκε στους  ουρανούς και ο Χριστός τον έβαλε πλησίον των τριών Μεγάλων γνωστών μας Ιεραρχών. Να έχουμε την Αγία του ευχή. Τον γνώρισα εδώ στο Όρος, όπου ερχόταν κάθε  χρονιά και έβγαλα  και  φωτογραφία  μαζί  του.
Ἀπό π. Δαμασκηνό Γρηγοριάτη
Μέ τήν εὐλογία τοῦ πατρός Δαμασκηνοῦ Γρηγοριάτου