Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Ο εμβολιασμός αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, αλλά η μόλυνση χωρίς εμβολιασμό προκαλεί ανοσία

Η λήψη δύο δόσεων ενός εμβολίου COVID-19 συνδέεται με αρνητική προστασία έναντι συμπτωματικής μόλυνσης από τη νόσο, ενώ μια προηγούμενη μόλυνση χωρίς να έχει προηγηθεί εμβολιασμός προσφέρει περίπου 50% ανοσία, σύμφωνα με μια μελέτη που αναλύει την μετάλλαξη Όμικρον στο Κατάρ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine στις 15 Ιουνίου, εξέτασε την μετάλλαξη Όμικρον στο Κατάρ που εμφανίστηκε περίπου από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, συγκρίνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού και την ανοσία μεταξύ περισσότερων από 100.000 ατόμων που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον και μη μολυσμένων ατόμων.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν προηγούμενη μόλυνση αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν 46,1 και 50% ανοσία έναντι των δύο υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον, ακόμη και σε διάστημα άνω των 300 ημερών από την προηγούμενη μόλυνση.

Ωστόσο, τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και της Moderna αλλά δεν είχαν μολυνθεί, παρουσίασαν αρνητική ανοσία έναντι των δύο υποπαραλλαγών BA.1 και BA.2 της Όμικρον, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο προσβολής από COVID-19 σε σχέση με ένα μέσο άτομο.

Σε διάστημα έξι μηνών μετά τη λήψη δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer, η ανοσία έναντι οποιασδήποτε μόλυνσης της Όμικρον μειώθηκε στο -3,4%.

Αλλά για δύο δόσεις του εμβολίου Moderna, η ανοσία έναντι οποιασδήποτε λοίμωξης της Όμικρον μειώθηκε σε -10,3 τοις εκατό μετά από περισσότερους από έξι μήνες από την τελευταία δόση.

Αν και οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τρεις δόσεις του εμβολίου της Pfizer αύξησαν την ανοσία σε ποσοστό άνω του 50 τοις εκατό, αυτό μετρήθηκε λίγο περισσότερο από 40 ημέρες μετά την τρίτη δόση, που είναι ένα πολύ μικρό διάστημα. Συγκριτικά, η φυσική ανοσία διατηρήθηκε σε ποσοστό περίπου 50 τοις εκατό όταν μετρήθηκε πάνω από 300 ημέρες μετά την νόσηση, ενώ τα επίπεδα ανοσίας έπεσαν σε αρνητικά νούμερα 270 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν κίνδυνο εξασθένησης της ανοσίας από την τρίτη δόση εμβολίου όσο περνάει ο καιρός.

Τα ευρήματα υποστηρίζονται από μια άλλη πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ, η οποία επίσης διαπίστωσε ότι η φυσική ανοσία φθίνει σημαντικά πιο αργά σε σύγκριση με την τεχνητή ανοσία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο η φυσική όσο και η τεχνητή ανοσία εξασθένησαν με την πάροδο του χρόνου.

Τα άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν τους μισούς κινδύνους επαναμόλυνσης σε σύγκριση με εκείνα που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις αλλά δεν είχαν μολυνθεί.

«Η φυσική ανοσία κερδίζει και πάλι», έγραψε στο Twitter ο Δρ. Μάρτιν Αντέλ Μάκαρι, ερευνητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, αναφερόμενος στην ισραηλινή μελέτη.

«Μεταξύ των ατόμων που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με SARS-CoV-2, η προστασία από την επαναμόλυνση μειώθηκε όσο αυξανόταν ο χρόνος», καταλήγουν οι συγγραφείς, «ωστόσο, η προστασία αυτή ήταν υψηλότερη» από την προστασία που παρέχεται στο ίδιο χρονικό διάστημα μέσω δύο δόσεων εμβολίου.

Ο Enrico Trigoso συνέβαλε σε αυτό το άρθρο

theepochtimes.gr

https://orthodoxostypos.gr