Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ρωσία-Ουκρανία: Όλα όσα πήγαν «στραβά» και οδήγησαν στον πόλεμο

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΟΓΛΗΣ  Ταξίαρχος ε.α
 
Προσπαθώντας λοιπόν να δούμε τα κυρίαρχα τελευταία γεγονότα, τα σημαντικά είναι :
 
α. Την 22 Φεβ 22, το διάγγελμα Πούτιν, με το οποίο προέβη  σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτοανακυρηχθέντων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην περιοχή του Ντονμπάς. Η υπόψη αναγνώριση, ήρθε κατόπιν της πρότασης από τη Δούμα, ενώ στο μακροσκελές διάγγελμα Πούτιν, άξια ιδιαίτερης μνείας ήταν η επίκληση ιστορικών στοιχείων, προς αποδόμηση της Ουκρανικής κρατικής οντότητας.
 
β. Η ακύρωση από πλευράς Μπλίνκεν (ΥΠΕΞ ΗΠΑ), της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ για την 24 Φεβ 22, ο οποίος Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να εισβάλει και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος συνάντησης.
 
γ. Η άκαμπτη στάση της Δύσης (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΒ), να μην δηλώνει ξεκάθαρα τις θέσεις της και να δώσει εξίσου ξεκάθαρη απάντηση στον Πούτιν για μη επέκταση του ΝΑΤΟ. Αντί αυτού, συνολικά η Δύση επέλεξε να εμπλακεί σε έναν πληροφοριακό πόλεμο των ΗΠΑ και του ΗΒ, με αλλεπάλληλες δηλώσεις για επικείμενη εισβολή, μετακινώντας διαρκώς τις ημερομηνίες εισβολής, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των υπηρεσιών πληροφοριών που ενεπλάκησαν σε αυτές τις εκτιμήσεις.
 
δ. Τα λάθος μηνύματα που έδωσε η Δύση με δηλώσεις της περί επικειμένων κυρώσεων, οικονομικής διάστασης και μόνον, καθώς και το διάγγελμα Μπάιντεν, σύμφωνα με το οποίο, «κανένας Αμερικανός δεν θα πολεμήσει στην Ουκρανία».
 
ε. Οι λάθος απαντήσεις που δόθηκαν:
(ι) τόσο από πλευράς Μπάιντεν σε Πούτιν κατά την τελευταία συνομιλία τους (21 Φεβ 22), σχετικά με το θέμα της εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η απάντηση που δόθηκε από πλευράς Μπάιντεν, ήταν ότι «αυτό δεν πρόκειται να γίνει αύριο»
(ιι) τόσο και από πλευράς Ζελένσκι, όταν σε συνομιλία του με Πούτιν, σχετικά με τον αφοπλισμό των τακτικών πυρηνικών της Ουκρανίας, (σε συνέχεια της Συμφωνία αφοπλισμού πυρηνικών του Βουκουρεστίου/1994), του απάντησε γενικά και αόριστα, ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαν να το συζητήσουν στο μέλλον.
Οι υπόψη συνομιλίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από ρωσικής πλευράς και δεν διαψεύσθηκαν.
 
στ. Η συνέχεια συγκέντρωσης και ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, καθόλη τη διαρρεύσασα εβδομάδα, συγκεντρώνοντας άνω των 200.000 στρατευμάτων, μετα των απαραιτήτων μέσων πυρός και υποστήριξης. Σε αντιδιαστολή, η Δύση αρκέστηκε σε κάποιες προωθήσεις μέσων πυρός σε τρίτες χώρες, πλησίον της Ουκρανίας, και σε παράλληλη αποστολή εξοπλισμού προς την Ουκρανία (π.χ.μεταξύ άλλων , αντιαρματικά FGM 148 Javelin, αλλά ποιος να τα χρησιμοποιήσει χωρίς εκπαίδευση;;), ενώ η Ουκρανία μόλις χθες κήρυξε γενική επιστράτευση.
 
ζ. Το δεύτερο διάγγελμα Πούτιν, με το οποίο ανακοίνωσε τα ξημερώματα της 24 Φεβ 22, την έναρξη «ειρηνευτικής επιχείρησης» (μόνο ως τέτοια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθόσον οποιαδήποτε διείσδυση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων πέραν των διοικητικών ορίων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συνιστά ξεκάθαρη στρατιωτική εισβολή). Υπόψιν ότι ο Πούτιν, δεν κήρυξε τον πολέμο εναντίον της Ουκρανίας, ενώ σε καμία περίπτωση αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα, εναντίον μια χώρας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ειρηνευτική επιχείρηση».
 
η. Οι επιχειρήσεις, ο οποίες από σήμερα τα ξημερώματα 24 Φεβ 22 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με αρχική εκδήλωση αεροπορικών και πυραυλικών πληγμάτων προς καταστολή της Ουκρανικής αεροπορίας και αεράμυνας, προσβολής στόχων υψηλής στρατιωτικής αξίας, με παράλληλη διείσδυση ειδικών δυνάμεων (spetsnaz), χερσαίων τεθωρακισμένων και μηχανοκινήτων δυνάμεων. Παρότι οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, και δύσκολο να διασταυρωθούν επί του παρόντος, πληροφορίες αναφέρουν για εισβολή ρωσικών στρατευμάτων επί Ουκρανικού εδάφους, όχι μόνο από την περιοχή του Ντονμπάς (η περιοχή των αποσχισθέντων και προσφάτως αναγνωρισθέντων Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ), αλλά τόσο από τη χερσόνησο της Κριμαίας κινούμενες προς Μελιτοπόλ-Μαριούπολη, και προς Χερσοβ-Οδησσό, καθώς και από τα σύνορα της Λευκορωσίας με κατεύθυνση το Κίεβο.
Πέραν των αδιαμφισβήτητων γεγονότων, θα ήθελα να εστιάσω στις δηλώσεις των τελευταίων ημερών της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας και με την ιδιάζουσα προσέγγιση (double standards), σε σχέση με ότι συμβαίνει στη γειτονιά μας και πολύ περισσότερο στα εθνικά μας. Ενώ λοιπόν η κα ντερ Λάιεν, συντάχθηκε πίσω από τη γραμμή των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και επαναλάμβανε τις ατυχείς προβλέψεις περί επικείμενης εισβολής (τελικά στην «τέταρτη φορά, έπεσαν μέσα»), προέβαλλε (ορθώς) το θέμα της ανεξαρτησίας ενός κράτους να καθορίζει την πολιτική του. Υπόψιν ότι η Ουκρανία δεν είναι κ-μ της Ε.Ε., ούτε του ΝΑΤΟ, και με την τροπή που πήραν τα πράγματα, μάλλον η εισδοχή του αναβάλλεται επ’ αόριστον. Η κα ντερ Λάιεν λοιπόν, δεν βλέπω να δείχνει έστω τις ίδιες ευαισθησίες, ούτε στην περίπτωση της κατεχόμενης Κύπρου από μια ξεκάθαρα κατοχική δύναμη (και τον Αττίλα Ι και ΙΙ, «ειρηνευτική επιχείρηση» τον είχαν βαφτίσει οι Τούρκοι εισβολείς), ούτε και στην περίπτωση της απειλής του casus belli (απειλή πολέμου)από το κράτος πειρατή, σε περίπτωση της νομιμότατης αύξησης των χωρικών μας υδάτων στα 12ν.μ., σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας. Και να τονισθεί, ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, μιλάμε για δύο κ-μ της Ε.Ε. !!..
 
Παράλληλα να στηλιτεύσω, ότι στις δηλώσεις της η κα ντερ Λάιεν, επικαλείτο τις εκτιμήσεις πληροφοριών του ΝΑΤΟ και του Η.Β., λες και λείπουν οι αντίστοιχες διευθύνσεις πληροφοριών στο Στρατιωτικό Επιτελείο της Ε.Ε. (EUMC), με δικές τους πηγές πληροφοριών SIGINT&IMINT. Επιπρόσθετα δε, προβλημάτισε η επίκληση από αξιωματούχους, ως αξιόπιστων πληροφοριών και εκτιμήσεων από ιδιωτικές εταιρείες, όπως η maxar satellite technologies για δορυφορική παρακολούθηση (αμερικανική εταιρεία), καθώς και οι εκτιμήσεις από άλλη ιδιωτική εταιρεία (McKenzie intelligence services) με έδρα το ΗΒ.
Σε μια Ε.Ε., που ακόμη «πολεμάει με ανεμόμυλους» παρά τη Συνθήκη της Λισαβώνας, σε μια Ε.Ε. η οποία καθίσταται «οικειοθελώς» παρακολούθημα του ΝΑΤΟ παρά τις λεκτικές υπερβολές Μακρόν, ο «Ευρωστρατός», θα παραμένει στη σφαίρα του φαντασιακού με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, τη συνοχή και της αλληλεγγύη της Ε.Ε. Επιπλέον δε, δεν είναι τυχαίο, ότι παρά τους βαρύγδουπους τίτλους, ο EUMCC (ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε.), μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, παρά «Ανώτερος Δκτης ή Αρχηγός Ευρωπαϊκών στρατευμάτων».
 
Όμως η υποκρισία δεν σταματάει εδώ…όλες αυτές τις μέρες είδαμε μια τεράστια δυτική υποκρισία, σχετικά με τη μη δέσμευση του ΝΑΤΟ, να επεκταθεί σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ…
 
Ο δε Γ.Γ. ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, παρά τη διαρροή εγγράφου από σύνοδο των ΥΠΕΞ κ-μ ΝΑΤΟ στη Βόννη/1991. Και εξάλλου ήταν ένα από τα επίκαιρα αιτήματα της Ρωσίας του Πούτιν, με το οποίο ζητούσε έγγραφες δεσμεύσεις για μη περαιτέρω εξάπλωση του ΝΑΤΟ, σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και θέματα εγγυήσεων σχετικά με μη ανάπτυξη όπλων που θέτουν σε απειλή την ρωσική ασφάλεια.
 
Και η υποκρισία συνεχίζεται, όπου η χώρα μας, βγήκε «από τους πρώτους», να καταδικάσει την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, προκαλώντας τα ευμενή σχόλια του Αμερικανού Πρέσβυ στη χώρα μας. Βέβαια η χώρα μας, πολύ μεροληπτικά, προσπέρασε την επίκληση εκ μέρους της Ρωσίας του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ για το δικαίωμα στον εξοπλισμό και στην αυτοάμυνα, όταν υπάρχει σαφής απειλή. Να υπενθυμίσω στους έχοντες επιλεκτική μνήμη, ότι το ίδιο άρθρο επικαλείται η χώρα μας για τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου, έναντι της τουρκικής απειλής…Και βέβαια, την επόμενη ημέρα βγήκε ο ΥΠΕΞ Ρωσίας και έκανε δηλώσεις για την «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», χωρίς να εκφραστούν αντιδράσεις…Και όλα αυτά, τη στιγμή που στη Μαριούπολη ανθεί μια ελληνική κοινότητα που αριθμεί 150-200 χιλιάδες ομοεθνείς, που ένα από τα πιθανά σενάρια τους θέλει την επ’αύριον να βρεθούν υπό ρωσική κατοχή…(που να υπάρξουν σκέψεις από την ελληνική κυβέρνηση / ΥΠΕΞ, να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία μεταξύ των εμπλεκομένων…ή μάλλον κάτι τέτοιο δεν ήταν διόλου επιθυμητό για τη «Δύση»…;;;)
 
Και για την επίκληση του «Διεθνούς Δικαίου», που οι εδώ πολιτικοί κύκλοι επικαλούνται καθημερινά, στον καταστατικό Χάρτη των ΗΕ (chapter I, article 2) υπάρχει σαφής πρόβλεψη για το σεβασμό της κυριαρχίας και της επικράτειας των κρατών, πέρα από κάθε βίαιη ενέργεια, υπάρχει όμως και αντίστοιχη πρόβλεψη (chapter I, article 1&55), σχετικά με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών….(το οποίο θεωρώ σίγουρο, ότι ο Πούτιν θα το επικληθεί, όπως επικαλέστηκε ήδη το άρθρο 51, για την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας, μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός…).
 
Βέβαια δεν θα πρέπει να μας διαφύγει και η επίσκεψη της κας ντερ Λάιεν στις ΗΠΑ, την 7 Φεβ 22, για συνομιλίες και προσπάθεια συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για τροφοδοσία φυσικού αερίου της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ, με μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο μέσω ελληνόκτητων πλοίων LNG… Και ενώ οι τιμές του Φ.Α. έχουν εκτοξευθεί, λόγω πανδημίας και ουκρανικής κρίσης, πιθανολογείται ότι το εισαγώμενο Φ.Α. από ΗΠΑ, θα είναι ακόμη ακριβότερο…Παρόλα αυτά, οι εξαγωγικές ποσότητες των ΗΠΑ, δεν επαρκούν για να καλύψουν το ρωσικό 40%…Και η πρόταση των ΗΠΑ, να βρεθούν και συμπληρωματικοί πάροχοι, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν, Νορβηγία δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν στην κάλυψη των νέων αναγκών…Η μη αμφίδρομη ροή του δικτύου (από Β προς Ν),κάνει τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα….Και σαν να μην έφταναν αυτά, προ των γεγονότων της σημερινής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν την 4 Φεβ 22 ανακοίνωσε συμφωνία μαμούθ με Κίνα για την πλήρη κάλυψη των προμηθειών της σε Φ.Α. για τα επόμενα 30 έτη, με έναρξη από το 2023, «αλλά και ενωρίτερα, αν χρειαστεί»…
 
Αξιοσημείωτο, ότι οι συναλλαγές συμφωνήθηκε να γίνονται σε ευρώ (πιθανόν, έχοντας κατά νου, κυρώσεις της Ε.Ε…..). Με την ακύρωση του Nord Stream 2, κατόπιν απαιτήσεων των ΗΠΑ (όπως έγινε και με τον East Med..) Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, θα δούν το ενεργειακό κόστος παραγωγής τους να ανεβαίνει ακόμη παραπάνω και εννοείται ότι ήδη υπάρχουν «έντονες γκρίνιες» εντός θεσμών Ε.Ε., σχετικά με τις κινήσεις της ντερ Λάιεν στο ενεργειακό…Και αν θα ήταν όντως σώφρων επιλογή η ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό Φ.Α., είχε 8 χρόνια για να το κάνει με σχέδιο και ψυχραιμία από τα γεγονότα της Κριμαίας, και όχι να τρέχει ασθμαίνουσα πίσω από μια νέα «εξάρτηση», αυτής των ΗΠΑ….
Οπότε για την κα ντερ Λάιεν, «too little, too late”, και είναι ξεκάθαρο, ότι η μετατροπή της Ε.Ε. σε παρακολούθημα των ΗΠΑ, ΗΒ, ΝΑΤΟ, εν προκειμένω για τους χειρισμούς της στην Ουκρανική κρίση, ουδόλως εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ε.Ε. Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. είναι από τη φύση της ένας πολιτικός οργανισμός, με τεράστιες διαμεσολαβητικές και διαπραγματευτικές ικανότητες, οι οποίες εξέλειψαν παντελώς από την κρίση και η Ε.Ε., απλά ακολούθησε τα βήματα του ΝΑΤΟ, και των ΗΠΑ…Και διευκρινίζω ότι ομιλώ για την Ε.Ε., ως ενιαίο και αδιαίρετο οργανισμό και όχι για τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες Σολτς και Μακρόν…Ως εκ τούτου, αναμένω ότι δεν θα αργήσουν ορατά σημάδια τριβών, εντός Ε.Ε., προερχόμενα πρωτίστως από τον πλούσιο βορρά, αλλά σίγουρα θα βρουν και την υποστήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας…
 
Αναφορικά με τις κυρώσεις που επεβλήθησαν από Ε.Ε., ΗΠΑ, ΗΒ, αυτές κατά κύριο λόγο στρέφονται εναντίον των μελών της Δούμας, στρατιωτικών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, και αξιωματούχων ασφαλείας της Ρωσίας και των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λογκάνσκ. Δηλαδή παραμένουν κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, ενώ έχουν συμπεριλάβει και κυρώσεις σε εισαγωγής-εξαγωγές, κυρίως από τις αποσχισμένες περιοχές…Ουσιαστικά τίποτα το ιδιαίτερο που θα πονέσει τη ρωσική οικονομία, ενώ η Ρωσία, αν και οξύμωρο, συνεχίζει την ροή φυσικού αερίου προς την Ε.Ε.
 
Πίσω στην κρίση, μετά την καταστολή της ουκρανικής αεράμυνας και αεροπορίας, η στρατιωτική επιχείρηση εξελίσσεται ταχύτατα και πλέον οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διεισδύσει στο Κιεβο και σε άλλους στρατηγικούς στόχους, σε ολόκληρη τη χώρα, ελέγχοντας σίγουρα την ανατολική Ουκρανία από το Δνείπερο μέχρι τα ρωσικά σύνορα, με προσπάθεια να συνενώσουν τις περιοχές του Ντονμπάς, με αυτές τις Κριμαίας και της Οδησσού και ακόμη νοτιότερα.. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η ρωσική πρόταση για παράδοση της κυβέρνησης του Ζελένσκι και «επαναφορά» της κυβέρνησης Γιαννουκόβιτς, ώστε η επόμενη ημέρα να βρει την Ουκρανία, πλήρως ελεγχόμενη από τη Ρωσία…
 
Ουσιαστικά, έχουμε πλήρη επανάληψη των γεγονότων του 2008, με τα γεγονότα και την εισβολή στη Γεωργία (υπό το πρόσχημα των αυτόνομων περιοχών της Αμπχαζίας και της Ν.Οσσετίας), με μια ακόμη μεγαλύτερη επιχείρηση και ουσιαστικά την κατάρρευση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, εντός ελαχίστων ωρών…Κρίνω επίσης σκόπιμο να τονίσω ότι επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυφλά χτυπήματα εναντίον αμάχων (παρόλα αυτά υπάρχουν νεκροί άμαχοι, ως αποτέλεσμα παράπλευρων απωλειών), πράγμα το οποίο δείχνει την σίγουρη προετοιμασία της διαδικασίας στοχοποίησης, καθώς και την αντίστοιχη δουλειά που έγινε κατά την κατάδειξη και καθοδήγηση των βλημάτων (από δυνάμεις οι οποίες ήταν ήδη εντός από καιρό..). Ομοίως θα πρέπει να επισημανθεί η υποδοχή των ρωσικών στρατευμάτων ως απελευθερωτές, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο κόσμος δεν δείχνει να φοβάται ιδιαίτερα για την επόμενη ημέρα, ακόμη και στο Κίεβο (οι αναλήψεις σε ΑΤΜ, οι ουρές σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, μποτιλιαρίσματα σε δρόμους, κλπ, αναμενόμενες αντιδράσεις, χωρίς όμως ακρότητες). Ενώ ο ΥΠΑΜ της Ρωσίας, έδωσε ρητές εντολές στα ρωσικά στρατεύματα να φερθούν με καλό τρόπο στους Ουκρανούς στρατιώτες, Ο Πούτιν, με δηλώσεις του, έχει στοχοποιήσει ιδιαίτερα τους ακροδεξιούς και φιλοναζιστές Ουκρανούς, ιδιαίτερα τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, για τους οποίους δεν αναμένονται καλές οι επόμενες ημέρες…
 
Ένα στοιχείο που σίγουρα «δεν εκτιμήθηκε σωστά», ήταν αυτό της προσωπικότητας Πούτιν…Ένα team από blue and white collars στους κύκλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, εν τέλει φαίνεται να αδυνατεί να κατανοήσει την προσωπικότητα και τον τρόπο που ενεργεί (ως δεύτερη φύση), ένα πρώην μέλος της ρωσικής κατασκοπείας και μάλιστα προερχόμενο από τον βαθύ πυρήνα της. Για ανθρώπους σαν και αυτόν, το 1+1, κάνει 2, ή έστω υπό προϋποθέσεις, εφόσον πρέπει, μπορεί να κάνει και 11…αλλά μέχρι εκεί…Δεν θα κάτσει να συζητήσει επί μακρόν ,αν θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε διαφορετικό…Και γνωρίζει πολύ καλά, το πότε οι συζητήσεις γίνονται για να βγεί αποτέλεσμα και πότε γίνονται για κατατριβή του χρόνου…Στην αντίθετη πλευρά του Ατλαντικού, η συγκυρία έχει φέρει στο τιμόνι της μονοκρατορίας η οποία πλέον αμφισβητείται, έναν άνθρωπο, ο οποίος διαβάζει μέχρι και το «end of quotes» στο auto cue…

Παράλληλα, ο Πούτιν έρχεται «αγριεμένος», από δύο πρόσφατες επιχειρήσεις, ανατροπής φιλικών προς αυτόν καθεστώτων, τόσο την προσπάθεια ανατροπής Λουκασένκο τον Νοε 20 στη Λευκορωσία (απαραίτητη ως buffer zone για τη Ρωσία έναντι ΝΑΤΟ), όσο  και στις αρχές Ιαν 21 στο Καζακστάν (κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, ορυχεία ουρανίου, φυσικό αέριο), όπου δεν δίστασε να αποστείλει άμεσα στρατεύματα (ειδικές δυνάμεις  spetsnaz) και να καθαρίσει την κατάσταση, εξασφαλίζοντας  στην ηγεσία της χώρας τον φίλια προσκείμενο του  Πρόεδρο Τοκάγιεφ. Εκτιμάται ως το πλέον πιθανό, ότι οι υπόψη εξεγέρσεις, μεταφράζονται στο μυαλό ενός πράκτορα της κατασκοπείας, ως  subversion ops, έχοντας ιδιαίτερη εμπειρία από τέτοιες επιχειρήσεις..

Επιπρόσθετα κρίνω σκόπιμο να θίξω, ότι παρά την  δεδηλωμένη απόφαση των ΗΠΑ, να αποσυρθούν από τη Μεσόγειο και τη σύναψη της συμφωνίας AUKUS τον Σεπ 21 (Αυστραλία, ΗΒ, ΗΠΑ),   με την οποία η Συμμαχία επεδίωξε να περιορίσει την «εξαπλούμενη απειλητικά» Κίνα, παρά την ιδιαίτερη έντονη γκρίνια της Γαλλίας, η οποία έχασε τη σύμβαση προμήθειας των Υ/Β της Αυστραλίας, μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί , ούτε αντίστοιχη ανάπτυξη δυνάμεων στη Σινική θάλασσα, ούτε ιδιαίτερη αντιπαράθεση του μπλοκ με την Κίνα…Αντίθετα, είδαμε στη χώρα μας, οι Αμερικανικές βάσεις και η ανάπτυξη στρατευμάτων να πολλαπλασιάζονται σαν μανιτάρια, καθώς είδαμε και ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων και εξοπλισμών, σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Λετονία….Αν μη τι άλλο, η όλη προσέγγιση από πλευράς ΗΠΑ, προβληματίζει και σκέφτεται κανείς μήπως βρεθήκαμε μπροστά στη μεγαλύτερη επιχείρηση παραπλάνησης και στρατηγικού αντιπερισπασμού μέχρι στιγμής, για τον 21ο αι….Αν είναι και έτσι, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ούτε αυτό πέρασε…

Τραγική φιγούρα, σε όλη αυτή την κρίση, ένας κωμικός…Ένας κωμικός που βρέθηκε να ηγείται μια ολόκληρης χώρας και ενός λαού…Ο οποίος απέτυχε οικτρά…Θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα σε έναν άνθρωπο, να αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει γύρω του και να προσαρμόζει τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις του ανάλογα…Κριτικό πνεύμα και αντίληψη, με παράλληλη διατήρηση βασικών αρχών και αξιών…Ενώ λοιπόν τα μηνύματα , ιδιαίτερα τις δυο τελευταίες εβδομάδες, ήταν έκδηλα, ότι η Δύση δεν ανταποκρινόταν , ούτε ελάμβανε πρωτοβουλίες για ειρηνική διευθέτηση…όπως εξίσου έκδηλα ήταν και τα μηνύματα της τελευταίας εβδομάδας, ότι η Δύση δεν σκοπεύει να εμπλακεί ενεργά στην υπόψη αντιπαράθεση , την οποία η ίδια υποδαύλισε….Σε όλα αυτά, ο εν λόγω κωμικός, αδυνατούσε (;;;) να δει τα οφθαλμοφανή και να το «πάρει πάνω του», έστω την τελευταία στιγμή και «να σώσει την παρτίδα», με ένα ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος έστω τον ακρωτηριασμό του Ντονμπάς, αλλά σώζοντας την υπόλοιπη εθνική συνοχή και αξιοπρέπεια, την κρατική υπόσταση και οντότητα, καθώς και το μέλλον του Ουκρανικού λαού (αλλά και το δικό του)…Αυτά όμως παθαίνεις όταν αφήνεις κωμικούς, ηθοποιούς και λοιπούς τυχάρπαστους να καθορίζουν το μέλλον της χώρας σου… Έρχεται μια στιγμή που καλούνται «όλοι» να πληρώσουν τον λογαριασμό (για να μην υπάρχει παρανόηση, στο όλοι, δεν συμπεριλαμβάνονται ολιγάρχες και γενικότερα, όσοι έκαναν μπίζνες με την κυβέρνηση Ζελένσκι και είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία από δύο εβδομάδες και πριν…Περαιτέρω παραλληλισμοί, σε διαφορετικό γεωγραφικό μήκος και πλάτος, κατά την κρίση σας, για να μην υπάρχουν «αυταπάτες»…)
 
Για όσους συνεχίζουν να επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, η προσωπική μου εμπειρία και εμπλοκή μου στη διαχείριση θερμών κρίσεων-συγκρούσεων, με έχει κάνει να καταλήξω στα εξής συμπεράσματα : α. Ενώ σε ένα οργανωμένο κράτος, υπάρχει το όποιο κράτος δικαίου, με τις νομικές του πρόνοιες για την απονομή δικαιοσύνης προς όποιον καταφεύγει σε αυτήν, το διεθνές περιβάλλον, παρά τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου, παραμένει άναρχο, όπου επικρατεί η ισχύς σε όλες τις μορφές της (αμυντική, πολιτική, οικονομική)… β. Ως εκ τούτου, έχω «παρομοιάσει» το διεθνές δίκαιο, με το δίκαιο της νταλίκας στη διασταύρωση…Είτε ακολουθείς τη φυσική ροή των οχημάτων, είτε τους σηματοδότες, είτε περνάς μόνος σου, καλό είναι πάντα να κοιτάς για διερχόμενη νταλίκα… γ. Όταν σε φωνάζουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και η ισχύς σου υπολείπεται κατά πολύ του ετέρου μέρους, πάρε ότι σου δίνουν εκείνη τη στιγμή και φύγε .. Το αύριο θα είναι χειρότερο… δ.Ο πολιτικός ρεαλισμός του Θουκυδίδη, 2.500 χρόνια τώρα, δεν έχει φύγει ποτέ από τις διεθνείς σχέσεις και συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα με την ισχύ…Ως εκ τούτου, η «διπλωματία των κανονιοφόρων», συνεχίζει να παράγει απτά αποτελέσματα, καθόσον ποτέ δεν σταμάτησε να το κάνει…. Όπως είπαν και οι Αθηναίοι στους Μηλίους, «πιο πολύ μας ωφελεί έχθρα σας, παρά η φιλία σας»
 
Υ.Γ. 1 Σύμφωνα και με τις  δηλώσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να εμπλακεί στην υπόψη σύγκρουση. Παρόλα αυτά, προγραμματίστηκε για σήμερα έκτακτη σύνοδος των ηγετών κ-μ ΝΑΤΟ, ενώ αναμένεται και κινητοποίηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων, αλλά με αμυντικό προσανατολισμό… Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι με το πέρας της επιχείρησης, θα καταστεί δυνατό, να επιστρέψουμε στις αρχές των ΗΕ (αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς, ότι ξέφυγε από αυτές…). Παρόλα αυτά, η Ρωσία, αύξησε το επίπεδο των δυνάμεων πυρηνικών δυνατοτήτων και έχει πλήρη ετοιμότητα στο σύνολο των δυνάμεων της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Βαλτικής και του Καλλίνιγκραντ ..Και όταν ο Πούτιν προετοιμαζόταν και βρέθηκε επιχειρησιακά και επί του πεδίου πολύ μπροστά, η Δύση έστελνε twitter…
 
Υ.Γ. 2. Απομένει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα σε μια κατεχόμενη χώρα.. Δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Ουκρανία, θα είναι μια κατεχόμενη χώρα…Και από την απροθυμία του διεθνή παράγοντα να εμπλακεί ενεργά, παραμένει στην κρίση του κατακτητή το πως θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία…Θα παραμείνει η προηγούμενη εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας;;;….Θα υπάρξει εδαφικός ακρωτηριασμός. Και αν ναι, κατά πόσο;;;… Τα «μέλη « που θα ακρωτηριαστούν, θα προσαρτηθούν στη Ρωσία, ή θα τους αποδοθεί κάποιο σχετικό καθεστώς αυτονομίας, εντός της Ουκρανικής επικράτειας;;;…Θα επιβληθεί δια της ισχύος των όπλων, ετσιθελικά, μια νέα κυβέρνηση, μαριονέττα του Πούτιν..;;…Όπως και να έχει, οι επόμενες ημέρες θα δώσουν το στίγμα και τον τόνο των ενεργειών που προαλείφονται για το μέλλον της Ουκρανίας…Και βλέποντας, λίγο «κοντόφθαλμα» στα εθνικά μας, μια καλή πληροφορία, είναι ότι καταστράφηκε το εργοστάσιο συναρμολόγησης-παραγωγής των τουρκικών UAVs Bayraktar, ελπίζω να καταστράφηκαν μαζί και τα αποθέματα των ουκρανικών κινητήρων τους…Απομένει να δούμε πως θα αντιδράσει η Τουρκία στο πρόβλημα των κινητήρων για αυτά…
 
Υ.Γ. 3 : Για όσους επιμένουν να παραλληλίζουν τα γεγονότα της Ουκρανίας, με τον «φίλο και γείτονα», εξωτερικεύουν μεταξύ άλλων και φοβικά σύνδρομα και επί του παρόντος, μόνο κακό κάνουν…Μην τροφοδοτούμε εμείς οι ίδιοι τον χρησμό της αυτοεκπληρούμενης προφητείας… Εξάλλου οι ΕΔ μας, παραμένουν ο πλέον αξιόπιστος παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας, τόσο στη γειτονιά μας, όσο και στη ΝΑ Μεσόγειο….