Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ (9)


8. ΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑΣ

«Πας...πλεονέκτης, ος έστιν ειδωλολάτρης, 

ουκ έχει κληρονομίαν εν τη βασιλεία

του Χριστού και Θεού»(Εφεσ.5, 5)

Οι λογισμοί πλεονεξίας προσβάλλουν πολλούς ανθρώπους. Και μεγάλους και μικρούς. Και άνδρες και γυναίκες. Και τους προσβάλλουν θανάσιμα, γιατί η πλεονεξία οδηγεί τον άνθρωπο στο άγχος. Στο μαρασμό. Στην αρρώστια. Στο θάνατο. Και είναι ασταμάτητοι οι λογισμοί της πλεονεξίας. Και σφοδροί. Σαν καταρρακτώδης βροχή, σαν θύελλα, πλήττουν τον εγκέφαλο του ανθρώπου. Και τότε σκοτίζεται το μυαλό του. Έτσι, σκοτισμένος πια, ο πλεονέκτης μεταχειρίζεται όλα τα ανέντιμα μέσα για να κορέσει το πάθος του. Αν το κορέσει ποτέ...

Μεταχειρίζεται:

* Την κλοπή

Με τον τίμιο ιδρώτα, με την τίμια εργασία, τα κέρδη είναι λίγα πάντα. Είναι τόσα, όσα φτάνουν να ζήσει άνετα ο άνθρωπος. Αλλά εδώ, με τον πλεονέκτη, δεν είναι αυτό το θέμα. Δεν τον ενδιαφέρει να ζήσει απλά, άνετα. Αυτός θέλει να πλουτίσει. Θέλει να συσσωρεύσει πολλά υλικά αγαθά. Να κάνει σωστό πύργο Βαβέλ υλικών αγαθών. Αλλά κάτι τέτοιο με έντιμη εργασία αποκλείεται να γίνει. Έτσι αναπόφευκτα καταλήγει στην κλοπή. Κλέβει όποιον μπορεί και όσα μπορεί. Οίκτο δεν έχει, γιατί τον οίκτο τον σκότωσε η πλεονεξία. Μικρό παιδί ο πλεονέκτης κλέβει μικροπράγματα. Σαν μεγαλώσει όμως! Τότε πια κλέβει ολόκληρες περιουσίες. Η πορεία του πλεονέκτη είναι γνωστή. Από κλοπή σε κλοπή. Από απάτη σε απάτη. Από αδικία σε αδικία. Από δόλο σε δόλο. Από πλαστογραφία σε πλαστογραφία. Από ρουσφέτι σε ρουσφέτι. Ατέλειωτη η ανέντιμη και δόλια πορεία του. Μια πορεία που στο τέλος θα τον οδηγήσει για πάντα μακριά από το Θεό. Στην κόλαση.

* Τη νοθεία

Πάντα κάποια εργασία επιτελεί ο πλεονέκτης. Πολλές φορές μάλιστα κάνει πολλές και ποικίλες εργασίες. Σφυροκοπούμενος όμως διαρκώς από τους καυτούς λογισμούς της πλεονεξίας, μεταχειρίζεται τη νοθεία. Νοθεία στα τρόφιμα. Νοθεία στο λάδι. Νοθεία στο γάλα. Νοθεία στο κρασί. Νοθεία στα υλικά. Νοθεία στις κατασκευές. Νοθεία όπου μπορεί και όσο μπορεί. Αρκεί να μαζέψει πολλά χρήματα. Να αποκτήσει πολλά σπίτια. Πολλά αυτοκίνητα.

Αδελφές ψυχές,

Θυμάστε τον πλεονέκτη της παραβολής; Εκείνον τον άφρονα πλούσιο; Θυμάστε το τραγικό του τέλος; Ε, τότε, δεν μένει παρά να εντείνετε την αντίδραση στους λογισμούς της πλεονεξίας και να τους νικήσετε. Και θα τους νικήσετε. Ο Χριστός θα σας βοηθήσει.

Πρόσεχε τις παγίδες (Από το ομώνυμο βιβλίου του Αρχιμ. Γερβασίου Ιωαν. Ραπτοπούλου)