Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Ένας «μεταλλαγμένος κορωνοϊος» χτύπησε στο ΡΙΚ.

 

Μετά λύπης μας απευθυνόμαστε στο ΡΙΚ και εκφράζουμε τη έντονη διαμαρτυρία μας για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την πατρίδα μας στον διαγωνισμό της Eurovision για το 2021.

Θεωρούμε πως η επιλογή του τραγουδιού μπορεί να αρμόζει σε μια αδιάφορη Eυρώπη που δεν έχει ευαισθησίες όπως αυτές που χαρακτηρίζουν την δική μας κυπριακή κοινωνία.

Ως Κύπρος ενδιαφερόμαστε να βρεθούμε στην πρώτη θεση του διαγωνισμού, αλλά όχι και στο όνομα του διαβόλου.

Δυστυχώς τόσα καταλαβαίνουν, τόσα κάνουν οι αρμοδιοι του ΡΙΚ που έκαναν μια απαράδεκτη επιλογή.

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε την κρατική μας ραδιοτηλεοραση η οποία υπηρετεί την κοινωνία μας και προβάλλει τον πολιτισμό μας.
Όμως το τραγούδι που κέρδισε τον διαγωνισμό δεν εκφράζει την κουλτούρα μας και αποτελεί όντως πρόκληση στα αφτιά και στη ψυχή μας.

Οι παλμοί της καρδιάς μας δεν μπορούν να συντονιστούν με τους ρυθμούς ενός τραγουδιού που στο περιεχόμενό του αναφέρεται ως πρωταγωνιστής ο διάβολος και μάλιστα με τον τύπο ενός γόη που ανάβει ερωτικές φωτιές με το πυρ της κόλασης υπό το φως της πανσελήνου.

Αν τα λόγια του τραγουδιού ήταν στα ελληνικά ακόμα και οι ίδιοι οι κριτές δεν θα μπορούσαν να το ακούσουν εφ όσον φυσικά μέσα τους υπάρχει πνεύμα καλοσύνης.

Κύριοι του ΡΙΚ,

Δυστυχώς δεν μπορουμε να σας επαινέσουμε για τέτοια ρεζιλίκια που τεκταίνονται από την κρατική μας ραδιοτηλεόραση.
Προκαλείτε τον καημένο τον κόσμο, που δεν τον φτάνουν τα πολλά βάσανά του από την πανδημία· τον αναγκάζετε να διαμαρτύρεται για κάτι αυτονόητο.

Τον σπρώχνετε να εκφράζεται στο επίπεδο της νοημοσύνης σας, που δεν είσαστε αξιοι να σεβαστείτε τα ιερά και τα όσιά του.
Αποδείξατε πως δεν μπορείτε να διακρίνετε το λαθασμένο και προκλητικό από το ωραίο, το όμορφο, το αποδεκτό.

Στην προσπάθειά σας να πρωτοτυπήσετε γίνατε ριζοσπαστικοί από το αγαθό στο κακό, όπως το εκφράζει ο ακατονόμαστος.

Αν εσείς θέλετε να τον προβάλετε ως ήρωα στη μελωδία σας δικαίωμά σας, όμως μη λέτε πως αυτό είναι το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο.

Ο κόσμος που σας παρακολουθεί είναι ασυγκράτητα εναντίον σας και δείχνει με τον τρόπο του πως δεν είσαστε άξιοι της ευγένειας και της πολιτισμένης ωριμότητάς του.

Εσείς και όσοι συμφωνούν με την επιλογή σας, ίσως θεωρείτε φανατικούς όσους διαμαρτύρονται με έντονο τρόπο ή και με απειλές ακόμα.

Όμως καλό είναι να γνωρίζετε πως η κοινωνία δεν έχει προσωπεία – μάσκες, αλλά πρόσωπα που εκδηλώνονται αυθόρμητα και χωρίς υπολογισμούς.

Αντίθετα εσείς φορώντας την προσωπίδα της ευγένειας προβάλλετε τον αρχηγό της βαρβαρότητας και μάλιστα με υποσημειώσεις.

Μας είπατε πως το τραγούδι σας εκφράζει την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό κσι το κακό και πως λάθος το αντιληφθηκε ο πολύς κόσμος.

Η απάντησή μας στην υποσημείωσή σας είναι πως όταν ένα τραγούδι δεν είναι κατανοητό από τον μέσο ακροατή είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Πιστεύουμε πως όταν κάνατε την επιλογή σας γνωρίζατε και για τις αντιδράσεις, γιαυτό και φέρετε ακέραιη την ευθύνη.

Αυτός ο λαός απαιτεί σεβασμό

Ως Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Θεολόγων καλούμε το ΡΙΚ να ακυρώσει την καταδικασμένη από την κυπριακή κοινωνία επιλογή του.

Ευελπιστούμε πως θα πρυτανεύσει τελικά ο σεβασμός στις αρχές και τις χριστιανικές αξίες την κοινωνίας μας τις οποίες κατ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να υποσκάπτουμε.

Εξάλλου και οι αρχές της παιδείας όπως τις διδαχτήκαμε δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε ειδικά όταν καραδοκούν ύποπτες αλλοιώσεις και παραχαράξεις.

Θεωρούμε πως η κρατική μας ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να βρίσκεται σε καραντίνα από την επιδημιολογική ομάδα της κυπριακής κοινωνίας μέχρι να καθαριστεί από το «νέο στέλεχος του κορονοϊού».

Είθε ο Θεός να βάλει το χέρι του και να θεραπεύσει το ΡΙΚ.

Σύνθημά μας είναι: καμία υποχώρηση όταν υποσκάπτονται τα πάτρια θέσμια που αναφέρονται στα θεμέλια της οικογένειας, στο ήθος και το περιεχόμενο της ορθόδοξης πίστεως και στα της εθνικής και κρατικής μας υπόστασης δίκαια.

Για το Δ. Σ. της ΠΕΕΘ
Γεώργιος Κυριάκου
Λεμεσός

https://tasthyras.wordpress.com