Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Πώς να πάμε στους πνευματικούς, όταν ακούμε ότι φανερώνουν αυτά που θα τους πούμε και μπορεί να εκτεθούμε;

 
Μπαλδιμτσής Νικόλαος, Ιατρός
«Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης» 

Κάποιος ρώτησε τον Γέροντα περί εξομολογήσεως: Πώς να πάμε στους πνευματικούς, όταν ακούμε ότι φανερώνουν αυτά που θα τους πούμε και μπορεί να εκτεθούμε; Γι’ αυτό διστάζουμε να πάμε να εξομολογηθούμε. Του λέει ο Γέροντας: 
Κοίταξε, να μην είμαστε εύπιστοι ότι οι πνευματικοί τα λένε. Ο πνευματικός έχει φόβο Θεού και δεν θα τα πει. Εν πάει περιπτώσει, να πάτε σε καλούς πνευματικούς που έχουν καλή μαρτυρία. Που δεν ακούγονται γι’ αυτούς πράγματα που μπορούν να σας επηρεάσουν. Όπως διαλέγουμε έναν καλό γιατρό, έτσι να διαλέξουμε καλό πνευματικό. Αλλά να σου πω ένα περιστατικό για να δεις ότι μπορεί ο άνθρωπος να πέσει έξω. Πήγε ένας πνευματικός σε ένα χωριό να εξομολογήσει. Πήγε κι ένας γέρος να εξομολογηθεί. Ήταν ο μόνος που πήγε. Οι άλλοι κάθονταν στο καφενείο και έπαιζαν χαρτιά. «Το βράδυ», είπαν, «όταν θα ’ρθει στο καφενείο, θα τον πειράξουμε». Όταν λοιπόν ήρθε τον ρώτησαν: «Τι έγινε; Τα είπες στον πνευματικό;». «Ε», λέει, «πήγα και εξομολογήθηκα». «Καλά», του λένε, «όλα τα περιμέναμε από σένα, αλλά να κλέψεις και εκείνο το τραγί, δεν το περιμέναμε». Όντως! Επειδή ήταν κτηνοτρόφοι, η ζωοκλοπή ήταν η συνηθισμένη αμαρτία τους. Αυτοί του είπαν για τον τράγο που έκλεψε και έτσι έριξαν άδεια και έπιασαν γεμάτα. Έπεσαν στην περίπτωση! Αυτός ακούγοντας τη συγκεκριμένη αμαρτία σηκώθηκε να πάει να βρει τον πνευματικό να τον σκοτώσει. Κινδύνεψε ο πνευματικός, ενώ ήταν σωστός. Με δυσκολία τον συγκράτησαν λέγοντάς του ότι τυχαία το είπαν. Γι’ αυτό να μην είστε εύπιστοι.
Για το ίδιο θέμα ρώτησε ένας το Γέροντα: Για το ίδιο θέμα ο ένας πνευματικός λέει το ένα και ο άλλος λέει το άλλο. Ποιος πνευματικός είναι ο σωστός; Του λέει ο Γέροντας: Όλοι οι πνευματικοί είναι καλοί. Ανάλογα με την πνευματική κατάσταση του καθενός, χρειάζεται και ανάλογος πνευματικός. Ας υποθέσουμε πως ένας άνθρωπος τρώει, πίνει και μεθάει και ζει, ας πούμε, μια ζωή πολύ κοσμική. Αυτός αν πάει σ’ έναν πνευματικό και αυτός του πει: «Τι κάνεις αυτά τα πράγματα; Τρως, πίνεις, μεθάς, βρίζεις και λοιπά; Να τα κόψεις όλα αυτά». Αυτός δεν θα ξαναπατήσει άλλη φορά στον πνευματικό. Ενώ αν πάει σ’ ένα πνευματικό που είναι χαμηλότερου πνευματικού επιπέδου και του πει: «Βρε παιδάκι μου, κοίταξε να δεις. Κι εγώ πίνω. Μην πίνεις τόσο πολύ και μεθάς και ξερνάς και χαλάς και την υγεία σου. Λίγο περιόρισέ το. Κι εγώ που πίνω, δεν πίνω τόσο πολύ. Και είμαι μια χαρά στην υγεία μου». Γι’ αυτόν αυτός ο πνευματικός είναι ο καλύτερος. Γιατί θα ξαναπάει, και σιγά- σιγά θα ελαττώσει το πάθος του. Ένας άλλος που θέλει μια αυστηρότερη πνευματική ζωή, θα πάει σ’ έναν αυστηρότερο πνευματικό.