Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Μήπως έχουμε μια προδοσία, ντυμένη στα άμφια υπακοής;

Ο Μητροπολίτης Λουκάς (Κοβαλένκο) της Ζαπορίζης και της Μελιτόπολης σχολίασε τις δηλώσεις του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ότι ο Άθως μπορεί να προσευχηθεί μόνο για την επιστροφή της εκκλησιαστικής ενότητας, καθώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τη «διένεξη μεταξύ των δυο Εκκλησιών – Μόσχας και Φαναρίου “που προκύπτει για το” Ουκρανικό ζήτημα “.

Ο Μητροπολίτης Λουκάς είπε σε τηλεοπτικό κανάλι . «Τι λυπηρό! Από τη μία πλευρά, οι κατασχεθείσες εκκλησίες, οι ξυλοδαρμένοι άνθρωποι, οι θρόνοι και τα ιερά δώρα που πετάχθηκαν στο δρόμο και στη λάσπη, και από την άλλη, ευγενείς πρεσβύτεροι που, χαμογελώντας γλυκά, μιλούν για την παγκόσμια αγάπη του Θεού, την ανάγκη για ενότητα και πνευματική ειρήνη. Τι είναι αυτό; Πονηριά ή απροθυμία να μάθουμε την αλήθεια; Ή μήπως είναι μια προδοσία, ντυμένη στα άμφια υπακοής; “

Ο μητροπολίτης Λουκάς υπενθύμισε πώς η UOC  προσευχόταν για τον Ηγούμενο Εφραίμ όταν ήταν στη φυλακή και υπέμεινε τις διώξεις. Αλλά τι βλέπουμε τώρα; Ο Ηγούμενος έτρεξε να συμμετάσχει στην ενθρόνιση του Επιφανίου.

«Τότε κατάφερε να φτάσει στο νοσοκομείο και να παρακολουθήσει την ενθρόνιση μόνο από την τηλεόραση. Ο Χριστός όμως σταυρώθηκε στην πατρίδα μου με τη συμμετοχή του εκπροσώπου του, και επομένως και με τα χέρια του», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Λουκάς. Δέχτηκε τους σχισματικούς στο μοναστήρι του και προσευχήθηκε μαζί τους. Τώρα ο Ηγούμενος Εφραίμ μιλάει με μεγάλα λόγια για την αγάπη, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει εκείνους που ρίχνουν εκρηκτικά στα σπίτια των ιερέων μας, που οδηγούν μητέρες με μικρά παιδιά στο δρόμο, που διαλύουν το Σώμα του Χριστού – την Εκκλησία.

Επιπλέον,  ο Μητροπολίτης Λουκάς, ότι με την υποταγή του ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου  στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, «πέρασε τη γραμμή όπου τελείωσε η υπακοή του στην Εκκλησία», υποστηρίζοντας «τόσο τον παπισμό όσο και τον εθνοφυλετισμό, και άλλες αιρέσεις που προωθεί ο ηγέτης του Φαναρίου σήμερα ».

Ο Μητροπολίτης Λουκά επεσήμανε επίσης την εξαπάτηση στα λόγια του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ για τη σύγκρουση μεταξύ των Συνόδων των δύο Εκκλησιών – Ρωσίας και Κωνσταντινούπολης, καθώς «μιλάμε για παραβίαση της κανονικής τάξης ολόκληρης της Οικουμενικής Εκκλησίας, ακολουθούμενη από ένα σχίσμα στην ενότητα ολόκληρου του Σώματος του Χριστού στη Γη! ».

“Τι μπορεί να κάνει;” Ο πατέρας Εφραίμ ρωτάει. Θα απαντήσουμε σε ό, τι θα μπορούσε να κάνει αλλά δεν έκανε. Θα μπορούσε να γίνει ο νέος Μάξιμος ο Ομολογητής ή Μάρκος ο της Εφέσου, αλλά δεν το ήθελε. το αξίωμα του ηγουμένου αποδείχθηκε πιο αγαπητό στον Πατέρα Εφραίμ από την Αλήθεια και την αγάπη για τον Χριστό. Αλλά είχε μια ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ζωής του για να γίνει ιερός ομολογητής της πίστης στον Χριστό, αλλά η υπακοή στο Φανάρι αποδείχθηκε πιο κοντά στο σώμα … »συνέχισε ο Μητροπολίτης Λουκάς.

https://spzh.news

https://orthodoxostypos.gr/