Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Οὐκ ἔσται σκεύη ἀνδρὸς ἐπὶ γυναικί, οὐδὲ μὴ ἐνδύσηται ἀνὴρ στολὴν γυναικείαν, ὅτι βδέλυγμα Κυρίῳ τῷ Θεῷ σού ἐστι πᾶς ποιῶν ταῦτα.

"Δεν επιτρέπεται εις γυναίκα να φορή ανδρικά ενδύματα, ούτε στον άνδρα να φορή γυναικεία ενδύματα, διότι καθένας που κάμνει αυτά, είναι αποκρουστικός και αηδιαστικός ενώπιον Κυρίου του Θεού σου".(Δευτ. 22:5)

Ο Μαρκ Μπράιαν είναι Αμερικανός, αλλά ζει στη Γερμανία και είναι μηχανικός ρομποτικής. Φορά σχεδόν πάντα φούστα και τακούνια για να πάει στη δουλειά του, αλλά και μέσα στο σπίτι. Αναρτά συχνά φωτογραφίες του στο λογαριασμό του στο Instagram. Εκεί, το βιογραφικό του αναφέρει περισσότερα στοιχεία: «Είμαι ένας απλός, ευτυχώς παντρεμένος, άνδρας που αγαπά τις Porsche, τις όμορφες γυναίκες και έχει ψηλά τακούνια και φούστες στην ντουλάπα του. Οι ενδυματολογικές μου επιλογές είναι για μη σεξουαλικούς λόγους».

Τα σχόλια στα μέσα δικτύωσης είναι ότι, τα ρούχα δεν έχουν "φύλα", ότι αμφισβητεί τα στερεότυπα, και κάποιοι, ότι ο 61 ετών μηχανικός με την αμφίεση αυτή "δείχνει υπέροχος".

Φυσικά πολλοί περισσότεροι ανέφεραν ότι πρόκειται για καρναβαλικές πρακτικές που πλήττουν την αξιοπρέπεια, την σεμνότητα, την σοβαρότητα, την ευγένεια της ανθρώπινης φύσης.

Αλλά ας ξεπεράσουμε τους ανθρώπινους χαρακτηρισμούς και ας επικεντρωθούμε στους χαρακτηρισμούς που προσάπτει ο ίδιος ο Θεός σε ανθρώπους που πράττουν ανάλογα. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Λόγος του Θεού είναι "αποκρουστικός" και "αηδιαστικός". Στο αρχαίο κείμενο χρησιμοποιείται μία πολύ βαριά λέξη, ένας πολύ βαρύς χαρακτηρισμός: "βδέλυγμα".

Στο Λεξικό των Liddell-Scott στον όρο βδέλυγμα αναφέρονται: 

τό, πρᾶγμα βδελυκτόν, δηλ. εἴδωλον ἢ πρᾶγμα προσφερόμενον εἰς εἴδωλα, Ἑβδ. (Δαν. θʹ, 27., 1 Μακκ. αʹ, 54), πρβλ. Εὐαγγ. κ. Ματθ. κδʹ, 15· ‒ βδελυγμός, ὁ, παρ’ Ἡσυχ.

Πολύ συχνά στην Βίβλο το "βδέλυγμα" αναφέρεται στους θεούς των εθνών ή στις σεξουαλικές πρακτικές των Σοδομιτών ή στον πνευματικό μολυσμό και τις παρελκόμενες ακαθαρσίες, στους ίδιους τους ανθρώπους κ.λπ.[*]

Η πρακτική,  οι άνθρωποι να φορούν τα ρούχα του αντίθετου φύλου εντάσσεται στον δυναμικά αναδυόμενο νεοπαγανισμό και την ειδωλολατρεία στον Δυτικό κόσμο. Αποτελεί μία έκφραση της αναπτυσσόμενης αντίστασης εναντίον του Θελήματος αλλά και του προσώπου του Θεού. Οι κοινωνιολόγοι το ονομάζουν πόλεμο πολιτισμών. Σε θεολογικούς όρους όμως θεωρείται πνευματικός πόλεμος. Από την μία πλευρά οι νεοεποχίτες και από την άλλη η χριστιανική Πίστις. Στην Ευρώπη δεν έχουμε ακόμη δει ακόμη εμπρησμό εκκλησιών από νεοεποχίτικες αριστερές οργανώσεις αλλά είμαστε μάρτυρες μιας διογκούμενης επιθετικότητας εναντίον της χριστιανικής πίστεως και των λειτουργών της. Η συμπεριφορά που απαιτεί ο Θεός από τον Άνθρωπο θεωρείται από τους νεοεποχίτες και φιλελεύθερους ως βαριές αλυσίδες που πρέπει να απορρίψουν από πάνω τους.

 Στον Β' Ψαλμό διαβάζουμε:

Ἱνατί ἐφρύαξαν ἔθνη, καὶ λαοὶ ἐμελέτησαν κενά;

παρέστησαν οἱ βασιλεῖς τῆς γῆς, καὶ οἱ ἄρχοντες συνήχθησαν ἐπὶ τὸ αὐτὸ κατὰ τοῦ Κυρίου καὶ κατὰ τοῦ χριστοῦ αὐτοῦ. (διάψαλμα).

Διαῤῥήξωμεν τοὺς δεσμοὺς αὐτῶν καὶ ἀποῤῥίψωμεν ἀφ᾿ ἡμῶν τὸν ζυγὸν αὐτῶν.

ὁ κατοικῶν ἐν οὐρανοῖς ἐκγελάσεται αὐτούς, καὶ ὁ Κύριος ἐκμυκτηριεῖ αὐτούς.

 τότε λαλήσει πρὸς αὐτοὺς ἐν ὀργῇ αὐτοῦ καὶ ἐν τῷ θυμῷ αὐτοῦ ταράξει αὐτούς.

(Ψαλ. Β:1-5)

Οι συμπεριφορές ενάντια στο θέλημα του Θεού, δεν καθιστούν τον άνθρωπο ελεύθερο, αντίθετα τον κάνουν δούλο της Αμαρτίας, με συνέπεια τον αυτεξευτελισμό του, όπως ακριβώς ο Μαρκ Μπράιαν. Μετά ακολουθούν ακόμη χειρότερα, η οργή και ο θυμός του Θεού γιατί :

φοβερὸν τὸ ἐμπεσεῖν εἰς χεῖρας Θεοῦ ζῶντος. (Εβρ. 10:31).

[*]

τότε ᾠκοδόμησε Σαλωμὼν ὑψηλὸν τῷ Χαμώς, εἰδώλῳ Μωὰβ καὶ τῷ βασιλεῖ αὐτῶν εἰδώλῳ υἱῶν Ἀμμὼν καὶ τῇ Ἀστάρτῃ βδελύγματι Σιδωνίων, (Γ Βασ. 11:5,6)

καὶ τὸν οἶκον τὸν ἐπὶ πρόσωπον Ἱερουσαλὴμ τὸν ἐκ δεξιῶν τοῦ ὄρους τοῦ Μοσοάθ, ὃν ᾠκοδόμησε Σαλωμὼν βασιλεὺς Ἰσραὴλ τῇ Ἀστάρτῃ προσοχθίσματι Σιδωνίων καὶ τῷ Χαμὼς προσοχθίσματι Μωὰβ καὶ τῷ Μολχὸλ βδελύγματι υἱῶν Ἀμών, ἐμίανεν ὁ βασιλεύς.(Δ  Βασ. 23:13

ἔα δὲ ἐβδελυγμένος καὶ ἀκάθαρτος ἀνήρ, πίνων ἀδικίας ἴσα ποτῷ· (Ιώβ 15:16)

dakedepeiraia