Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Εάν δύο νέοι αγαπιούνται αλλά είναι άπιστοι, στην αγάπη τους αυτή είναι παρών ο Χριστός;

 Το Μυστήριο του Γάμου

Εάν δύο νέοι αγαπιούνται αλλά είναι άπιστοι, στην αγάπη τους αυτή είναι παρών ο Χριστός;

Είναι άπιστοι, ο ένας προς τον άλλον ή άπιστοι προς τον Θεό; Άπιστοι προς τον Θεό. Τώρα θέλω να σας ειπώ ένα λόγο. Να ξέρετε ότι καμία εξυπνάδα και καμία αγωγή δεν έχει κάποια αξία εάν δεν υπηρέτη την αγάπη. Όμως δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε να μη παντρευτούν. Όμως δεν φθάνουν πουθενά, εάν δεν είναι με τον Χριστό. «Αγαπιόμαστε και τίποτε άλλο». Αυτό είναι ή ικανοποιήσεις του ενστίκτου και τίποτε περισσότερο. Ή Αγάπη αυτή δεν είναι μακροχρόνια.

O γάμος καθ’ εαυτός πρέπει να γίνεται, όπως λέγει και η παροιμία: Είτε καλά (με καλές προϋποθέσεις), είτε καθόλου! διότι τελείται για την υπηρεσία ενός ιδεώδους και όχι μιας προσωρινής σωματικής απολαύσεως. Ή αγάπη που κατόπιν ακολουθείται από τον γάμο, εάν δεν υπηρετεί κάποιον υψηλότερο σκοπό, σίγουρα δεν φθάνει σε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Μόνο χάνει κανείς τόσο πολύτιμο χρόνο από την ζωή του. Το να αγαπιούνται δύο νεαρά άτομα είναι ένας τρόπος να συνομιλούν. Άλλα τι νόημα έχει να αγαπιούνται χωρίς να πιστεύουν στον Χριστό; Δεν υπάρχει κάποια σιγουριά που να βλέπεις το μέλλον με ελπίδα και ένα σκοπό, εάν δεν υπάρχει ό Θεός. Εάν δεν είναι ούτε μέσα στην Εκκλησία, τότε δεν ανήκουν πουθενά. Αυτή θα ημπορούσε να είναι ή απάντησης που μου θέσατε.

Τι να τους ζητήσουμε; Ο έγγαμος βίος επιβάλλει την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Πρέπει να τα μάθουν οι γονείς πώς να κάνουν τον σταυρό τους, πώς να προσκυνούν τίς εικόνες, πώς να κοινωνούν αργότερα, πώς να εξομολογούνται. Μπορούν να ζουν οι ίδιοι και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σαν να ήσαν ειδωλολάτρες; Δεν κτύπησαν αρκετά οι καμπάνες για να ξυπνήσουν από τον λήθαργο τους αυτοί οι νέοι. Άλλα και ό λόγος που λέγεται σήμερα από πολλούς ότι «σήμερα οι οικογένειες περνούν δύσκολες στιγμές» δεν τον συμμερίζομαι πλήρως. Διότι όταν ζεις το παρόν, δεν ημπορείς να βλέπεις εύκολα τα λάθη σου. Βλέπεις πιο εύκολα τα κατορθώματα σου και γι’ αυτά δεν απελπίζεσαι. Αυτή ή πεποίθησης ότι κάνεις αυτό και το άλλο για κάτι καλλίτερο στην ζωή και την οικογένεια σου, σε οδηγεί σιγά-σιγά προς κάτι το ανώτερο και από πνευματικής πλευράς με την βοήθεια του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου