Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Θλιβερό φαινόμενο

Αρσένιος Μοναχός, Σκήτη Κουτλουμουσίου -Άγιον Όρος

Όντως η θλιβερή περίπτωση του εκπεσόντος ιερομονάχου Ανδρέα Κονάνου αρκετό θόρυβο έφερε στην Εκκλησία μας. Δεν θα αναφερθώ στις ανορθόδοξες δηλώσεις του εν λόγω ιερομονάχου, διότι είναι γνωστές σε όλους μας και επιπλέον η θύμηση τους μας προκαλεί δυσαρέσκεια, αλλά θα σταθώ και θα επισημάνω μια καινοφανή απάτη που επιχειρεί να προβάλει στην Εκκλησία μας, αυτός ο αποστάτης εκ της ιερωσύνης.

Αγαπητοί μου, το αξίωμα  της ιερωσύνης είναι παμμέγιστον και ισόβιον. Είναι μια ολοκληρωτική αφιέρωση στο θυσιαστήριον του Θεού και στους ανθρώπους. Κατά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό είναι πολύ ανώτερη από τους ουράνιους Αγγέλους και από το βασιλικό αξίωμα. Επίσης η ιερωσύνη είναι επόμενη του «Μεγάλου Αρχιερέως», Ιησού Χριστού. Αυτήν λοιπόν την παμμέγιστη ιερωσύνη επιχειρεί να αποϊεροποιήσει ο θλιβερός Κονάνος. Και το λέω αυτό, διότι αυτό είναι το μήνυμα της όλης ανίερης πράξεως του. Θέλει να μας περάσει το μήνυμα ο Κονάνος πως όταν ένας ιερέας, μετά από κάποια χρόνια διακονίας στην ιερωσύνη, διαπιστώσει ότι κουράστηκε μπορεί στη συνέχεια να κρεμάσει τα ράσα του και να ασχοληθεί με κάτι άλλο στη ζωή του που προφανώς θα του προκαλεί ευχαρίστηση. Και επίσης υποστηρίζει ο Κονάνος πως ο ιερέας που θα αρνηθεί την ιερωσύνη του, θα είναι πάλι, το ίδιο ενωμένος με τον Χριστό, όπως ήταν και πριν. Ω! της δολίας απάτης και της φρικτής βλασφημίας! Αλήθεια, τόσα χρόνια στην ιερωσύνη που ήταν, δεν διάβασε τους αγίους πατέρες για να δει τι λέγουν για το ύψιστο υπούργημα της ιερωσύνης;  Δεν γνωρίζει ο Κονάνος πως η Εκκλησία μας είναι ο πνευματικός στρατός Του Βασιλέως Χριστού, οι δε ιερείς οι αξιωματούχοι Του, και οι δε πιστοί στρατιώτες Του; Δεν γνωρίζει ο Κονάνος πως η απάρνηση του χαρίσματος της ιερωσύνης από τον ιερέα επιφέρει τον πνευματικό θάνατο ως τιμωρία στην Βασιλεία του Ιησού Χριστού; Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει στους αξιωματικούς του επιγείου βασιλέως; Δεν γνωρίζουμε όλοι, πως η λιποταξία εν καιρώ πολέμου τιμωρείται με την ποινή του θανάτου; Τι μας λέει λοιπόν ο θλιβερός Κονάνος; έχει συνειδητοποιήσει πως βρίσκεται στην Ελλάδα που είναι η καρδιά της Ορθοδοξίας; Μήπως πλανάται και νομίζει πως ζει σε κάποια χώρα της αποστατημένης απ' την ορθόδοξη πίστη Ευρώπη;

Κρίμα! Λυπούμαστε πάρα πολύ, διότι μας απέδειξε τελικά ο Κονάνος πως δεν είχε καμία πνευματική σχέση με τον Χριστό. Αλλά λειτουργούσε μηχανικά και τυπικά. Δεν είχε φροντίσει να νιώσει την Χαρά της Θείας Χάριτος του Χριστού. Κι όταν γίνεται κανείς έτσι, το μόνον σίγουρο που θα επακολουθήσει είναι η ψυχική κούραση με αποτέλεσμα να ζητά να απαλλαγεί απ' αυτήν το συντομότερο, όπως και έκανε. Ενώ, αν είχε νιώσει τις χαρές που αναφέραμε, δεν θα μας έλεγε τα ανίερα αυτά λόγια, αλλά θα μας έλεγε λόγια της Θείας Χάριτος, όπως αυτά που ακούμε  απ' τους  Αγίους μας. Έτσι λοιπόν, ας εννοήσει επιτέλους ο Κονάνος, πως του λοιπού είναι λιποτάκτης και αρνητής του Ιησού Χριστού και όχι όπως εσφαλμένα κηρύττει ότι παραμένει φίλος του Χριστού, όπως ήταν πριν στην ιερωσύνη. Διότι αγαπητοί μου, οι ιερείς είναι όντως Φίλοι του Χριστού. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κύριος μας είπε στους μαθητάς Του «Υμείς φίλοι μου εστέ» και οι ιερείς είναι οι επόμενοι των Αγίων Αποστόλων. Δεν έχουμε λοιπόν κάτι άλλο να προσθέσουμε, απλά ευχόμαστε στον θλιβερό Κονάνο, να έρθει σε συναίσθηση της τραγικής του πτώσεως, να μετανοήσει και να σταματήσει του λοιπού να σκανδαλίζει και να προκαλεί τον πιστό λαό με τα ανορθόδοξα σχόλια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου