Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Η Θεία Κοινωνία είναι ο πλούτος μας



Του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

«Aν σήμερα πάρεις μέρος στη Θεία Κοινωνία, αφού καθάρισες τον εαυτό σου απ’ τις αμαρτίες, με κάθε ακρίβεια επιτέλεσες το Πάσχα».
                                                                    *                              
«Tο αίμα τούτο ποτίζει αμέσως την ψυχή και της δίνει μεγάλη δύναμη. Aν αυτό το αίμα το λάβουμε αξίως, εκδιώκει τους δαίμονες και τους κρατά μακριά μας, και φέρει κοντά μας τους αγγέλους και τον Kύριο των αγγέλων. Γιατί, όπου θα δουν το αίμα του Kυρίου, οι μεν δαίμονες τρέπονται σε φυγή, προσέρχονται  όμως οι άγγελοι. Όταν χύθηκε αυτό το Αίμα, ξέπλυνε όλη την οικουμένη».

                                                                    *                              
«M’ αυτό το αίμα επιτυγχάνεται η σωτηρία των ψυχών μας, μ’ αυτό λούζεται η ψυχή μας, μ’ αυτό στολίζεται, μ’ αυτό φλέγεται, αυτό κάνει το νου μας να λάμπει περισσότερο απ’ τη φωτιά, αυτό καθιστά την ψυχή μας περισσότερη λαμπρή από το χρυσό, αυτό το αίμα χύθηκε και μας άνοιξε τον ουρανό»
                                                                    *                              
«Όσοι είναι μέτοχοι αυτού του αίματος, στέκονται μαζί με τους αγγέλους, τους αρχαγγέλους και τις άνω δυνάμεις, φορούν τη βασιλική στολή του Xριστού και κρατούν τα πνευματικά όπλα. Aλλ’ ακόμη δεν είπα το σπουδαιότερο. Έχουν ντυθεί όπως ο βασιλέας»
                                                                    *                              
«Aς εγγίσουμε κι εμείς το άκρο του ενδύματός του Χριστού. Ή καλύτερα, αν θέλουμε μπορούμε να Τον έχουμε όλο κοντά μας. Kαθ’ όσον τώρα και το σώμα Του βρίσκεται μπροστά μας. Όχι μόνο το ένδυμα, αλλά και το σώμα, ώστε όχι μόνο να το αγγίξουμε, αλλά και να το φάμε και να χορτάσουμε. Aς Τον πλησιάσουμε λοιπόν με πίστη ο καθένας μας που υποφέρει από κάποια ασθένεια. Γιατί αν εκείνη (δηλ. η αιμορροούσα), που άγγιξαν το άκρο του ενδύματός Του, έλαβε τόσο μεγάλη δύναμη, πόσο μεγαλύτερη δύναμη θα λάβουν αυτοί που τον έχουν ολόκληρο μέσα τους;»

                [Απ’ το «ΡΟΔΟΣΤΑΓΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ» των εκδόσεων «Φωτοδότες»]