Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Η ΑΓΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

Του Ανδρέα Χριστοφόρου
 Την Κυριακή ήταν η Πεντηκοστή
 Ο κατακλυσμός του Αγίου Πνεύματος στον Κόσμο και η ίδρυση της Εκκλησίας.
 Ο Θεάνθρωπος Χριστός με την Ανάληψή του ανέβασε την Ανθρώπινη Φύση Του, που είναι η Φύση μας, στους κόλπους της Αγίας Τριάδος εκ δεξιών του Πατρός, όπου πάντα ως Θεός ήταν και είναι.

Δεχόμενος ως Άνθρωπος τη Ζωή της Αγίας Τριάδος τη μετέδωσε στους Μαθητές που ήταν μαζεμένοι στο Υπερώον και ιδρύθηκε από το Άγιο Πνεύμα η Εκκλησία.
Τη Δευτέρα τιμήσαμε το Άγιο Πνεύμα και όλη η εβδομάδα είναι Η ΑΓΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, γι’ αυτό καταλύουμε όλα τα τρόφιμα, είναι η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΟΡΤΏΝ, διότι με την Πεντηκοστή ολοκληρώθηκε το έργο της Σωτηρίας του Ανθρώπου από τον Τριαδικό Θεό.
Αυτή η Αγία Εβδομάδα φέτος περιλαμβάνει και την Εορτή της Παναγίας που τιμάται στην Εικόνα του Άξιον Εστίν.
Τιμάται επίσης ο Άγιος Απόστολος Βαρνάβας ιδρυτής της Εκκλησία της Κύπρου μας που εστάλει από τους Μαθητές πρώτος στην Αντιόχεια για συναντήσει τους πρώτους Χριστιανούς εκτός Ιερουσαλήμ, δίδαξε τον Απόστολο Παύλο, τον συμφιλίωσε με τους Αγίους Αποστόλους και τον πήρε στην Κύπρο την πατρίδα του να την βαπτίσει στη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, να την εκχριστιανίσει.
Ιδρύεται η Εκκλησία της Κύπρου!
Τιμάται σήμερα και ο Απόστολος Βαρθολομαίος και ο Λουκάς ο ιατρός Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας ο Μεγάλος Μάρτυρας του 20ου Αιώνα!
17/3/2014 καλεί ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους Γαβριήλ, την Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Λειβαδειάς να επανδρώσει το ερειπωμένο Κελί Άξιον Εστίν στην Καψάλα.
6/5/2014 εγκαθίσταται Ιερομόναχος της Μονής για πρώτη φορά, ώσπου να εγκατασταθούν μόνιμα δύο Πατέρες στις 14/5/2014 και σήμερα 6 Πατέρες εγκαταβιώνουν στο Κελί.
Αγία η Εβδομάδα που διανύουμε που σήμερα στο μέσον της, τιμά εξεχόντως την Παναγία Μητέρα του Θεού διότι τιμά την Εικόνα του Άξιον Εστίν.
Τον πρώτο Αιώνα η Παναγία τιμά τον Υιό της ζητώντας απο τον Ευαγγελιστή Λουκά να ζωγραφίσει τον Υιό της και αγιογραφείται η Δεξιοκρατούσα Εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, ως η Πρώτη Εικόνα της Παναγίας που κρατεί το Θείο βρέφος και τον 10ο Αιώνα( 11-6-982) ο Υιός τιμά την Μητέρα του στο Κελί Άξιον Εστίν στέλνοντας τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να ψάλλει τον Αγγελικό Ύμνο Άξιον Εστίν μπροστά στην Δεξιοκρατούσα Εικόνα της Παναγίας, αντίγραφο της Παναγίας του Κύκκου.
Το Άγιον Όρος τιμά την Εικόνα του Άξιον Εστίν μεταφέροντάς την από τότε στο Πρωτάτο και η Εκκλησία τιμά το θαυμαστό γεγονός που συνέβηκε στο Κελί Άξιον Εστίν καθορίζοντας τον Ύμνο Άξιον Εστίν να ψέλνεται αμέσως μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων σχεδόν σε κάθε Θεία Λειτουργία, στα πέρατα του Κόσμου, όπου υπάρχει Ορθοδοξία!
Άξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον!