Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Γιατί λίγα λεπτά προ του γάμου οι σαρκικές σχέσεις είναι αμαρτία, ενώ λίγο μετά τον γάμο είναι ευλογία;

Γιατί λίγα λεπτά προ του γάμου οι σαρκικές σχέσεις είναι αμαρτία, ενώ λίγο μετά τον γάμο είναι ευλογία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Πολύ όμορφα απαντά ο μακαριστός γέροντας π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος:
«Πέντε λεπτά» πριν να ευλογήσει ο ιερέας πάνω στην Αγία Τράπεζα έχουμε «ψωμάκι» και «κρασάκι». Δευτερόλεπτα μετά την ευλογία έχουμε το τεθεωμένο Σώμα και Αίμα του Χριστού.
«Πέντε λεπτά» πριν την βάπτιση είναι βαριά αμαρτία να δώσουμε τη Θ. Κοινωνία σε μη βαπτισμένο. «Πέντε λεπτά» αργότερα η μετάδοση είναι πράξη αγία και επιβεβλημένη.

«Πέντε λεπτά» προς της υπογραφής ενός Συμβολαίου είναι ένα απλό χαρτί. «Πέντε λεπτά» αργότερα είναι δημόσιο έγγραφο με νομικές συνέπειες. Το ίδιο ισχύει και με την υπογραφή διαθήκης που καθορίζει την τύχη μιας τεράστιας περιουσίας.
«Πέντε λεπτά» προ της ορκωμοσίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας απλός πολίτης. «Πέντε λεπτά» αργότερα μπορεί να διαλύσει τη Βουλή.
Ακριβώς αυτή είναι η φύση και η δύναμη και η αξία των Μυστηρίων. Να μεταβάλλουν πράγματα, να αλλοιώνουν καταστάσεις, να μεταμορφώνουν γεγονότα, να καθιστούν τον αμαρτωλό άγιο, το απαγορευμένο ευλογημένο.
Ναι, «πέντε λεπτά» προ του γάμου είναι αμαρτία η σαρκική συνάφεια του ζεύγους. «Πέντε λεπτά» αργότερα δεν είναι αμαρτία, είναι ευλογία.
π. Γεώργ. Καλπούζος