Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Ο Ιούδας έχει σίγουρα χάσει τον Παράδεισο;



Στο Ευαγγέλιο μαθαίνουμε για τον Ιούδα, ο οποίος πρόδωσε τον Χριστό! Υπάρχει η περίπτωση να σωθεί στην μέλλουσα Κρίση; Ή έχασε οριστικά την αιώνια ζωή χωρίς ελπίδα σωτηρίας;

Ο Ιούδας επέλεξε το δρόμο της απωλείας. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Κύριος στην αρχιερατική του προσευχή στο τέλος του Μυστικού Δείπνου: «και κανείς απ’ αυτούς δεν χάθηκε (εννοεί τούς άλλους μαθητές) παρά μόνο ο υιός της απωλείας» (Ιωαν.ιζ΄12) και γι’ αυτό έχασε οριστικά την αιώνια ζωή χωρίς ελπίδα σωτηρίας. Σε άλλο σημείο των Ευαγγελίων ο Υιός του Θεού είπε, αναφερόμενος στον Ιούδα και πάλι: «…αλίμονο όμως στον άνθρωπο εκείνο απ’ τον οποίο θα παραδοθεί ο υιός του ανθρώπου στους σταυρωτές του» (Λουκ.κβ΄22).
Ο Χριστός προσπάθησε να βοηθήσει τον Ιούδα πολλές φορές αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε. Τον ύψωσε στο αποστολικό αξίωμα, του έδειξε την ίδια αγάπη με τούς άλλους μαθητές, τού έπλυνε τα πόδια και μέχρι τελευταία στιγμή προσπάθησε να τον τραβήξει από την καταστροφή. Μάλιστα, ακολουθώντας μια συνήθεια της εποχής, στο Μυστικό Δείπνο ο Χριστός έδωσε στον Ιούδα ένα κομμάτι ψωμί βουτηγμένο στο ζωμό ως δείγμα αγάπης και εύνοιας.
Ο Ιούδας όμως αρνήθηκε τη θεία βοήθεια. Πρόδωσε το Χριστό, τους Αποστόλους και τον εαυτό του ως άνθρωπο. Έπειτα από την προδοσία του Κυρίου μεταμελήθηκε, αλλά δεν μετανόησε, γιατί στη συνέχεια απαγχονίστηκε. Η μετάνοια οδηγεί στη σωτηρία, όχι στην απελπισία ή αυτοκτονία.
Αν μετανοούσε, ο Χριστός θα τον συγχωρούσε και θα ήταν ένας από τούς δώδεκα Αποστόλους. Ο απόστολος Πέτρος αρνήθηκε τον Κύριο τρείς φορές και με όρκο μάλιστα. Αλλά μετάνιωσε, έκλαψε για το λάθος του και δεν έφυγε από τη συντροφιά των μαθητών του Θείου Διδασκάλου. Ο Ιησούς τον αποκατέστησε πλήρως και τελείως και αναδείχθηκε Πρωτοκορυφαίος Απόστολος. Αντιθέτως, ο Ιούδας ολοκλήρωσε το μεγάλο αμάρτημα της προδοσίας αυτοκτονώντας και έτσι αρνήθηκε και πάλι τον Χριστό.