Ιατρική της Νέας Εποχής

Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Η

«ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗΣ»;

    Η αλήθεια είναι ότι η επινοητικότητα των νεοεποχιτών έχει φτάσει στο ζενίθ! Εφευρίσκουν καθημερινά νέες «ιατρικές» μεθόδους για όλα τα γούστα αλλά για λίγα βαλάντια επειδή όπως είναι γνωστό τα «φάρμακα» της βιομηχανία της λεγομένης «εναλλακτικής ιατρικής» έχουν ξεπεράσει σε κόστος τα φάρμακα της ιατρικής επιστήμης.

Ως εκ τούτου διαβάσαμε σε δύο ιστοσελίδες (1)(2) για τη νέα μέθοδο που υπόσχεται να θεραπεύσει: «κάθε είδους φοβίες, προβλήματα σχέσης, κατάθλιψη, εθισμούς, χρόνιο πόνο, πανικό, αϋπνία, πονοκέφαλο, κλπ». Αυτό το «κλπ» προφανώς σημαίνει ότι η θεραπεία μετενσάρκωσης είναι πανάκεια.

«Η θεραπεία μετενσάρκωσης μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας! Θα σας βοηθήσει να βρείτε τις δυνατότητές σας, να δημιουργήσετε περισσότερη συμπόνια και αγάπη, να αποκτήσετε πρόσβαση στη σοφία, την ειρήνη και την καθοδήγηση για εσάς και τους άλλους. Μπορεί να αποκαλύψει το σκοπό της ζωής και τον λόγο της ενσάρκωσης, να ενισχύσει τη σαφήνεια της πνευματικής φύσης του πνεύματος και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το φόβο του θανάτου. Μετά από αρκετές συνεδρίες παλινδρόμησης, πολλοί πελάτες αναφέρουν μετά την παλινδρόμηση, για μια μεγαλύτερη αίσθηση εσωτερικής ειρήνης και αγάπης όταν κατανοούν την επιλογή των συνθηκών διαβίωσης και τι πρέπει να μάθουν».

Αλλού διαβάζουμε τα εξής ακατάληπτα: «Οι άνθρωποι τείνουν να ταλαντεύονται μεταξύ δύο άκρων συμπεριφορών. Είτε διατηρώντας τις ίδιες συμπεριφορές και στάσεις σε πολλές ζωές είτε πηγαίνοντας στην αντίθετη πλευρά όταν αυτή η συμπεριφορά προκαλεί τραύμα. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο εμπιστεύεται τους πάντες και το άτομο που εμπιστεύεται περισσότερο τον δολοφονεί, η συνείδηση θα τείνει να συνδέει την εμπιστοσύνη με το θάνατο. Στην επόμενη ενσάρκωση, δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν και φοβάται τη δέσμευση, καταλήγει να διαλύει σχέσεις όταν γίνεται πιο σοβαρό και να χάνει φίλους επειδή δεν μπορεί να εμπιστευτεί. Χωρίς να το γνωρίζει, αυτό το άτομο συνδέει την εμπιστοσύνη με ένα αρνητικό συναίσθημα, το οποίο είναι υπολείμματα μιας προηγούμενης ζωής. Φυσικά αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για το ίδιο είδος συμπεριφοράς».

   Ισχυρίζονται πως οι βιωματικές εντυπώσεις από προηγούμενες ζωές λειτουργούν θεραπευτικά, προσφέροντας καθαρτικές εμπειρίες ή ψυχολογική εκτόνωση. Ωστόσο, πρόκειται για προβολές, οι οποίες συχνά αντικατοπτρίζουν τις εσωτερικές επιθυμίες, τα τραύματα και γενικά τις φαντασιακές ταυτίσεις του ατόμου. Έτσι, κάποιος που νιώθει καταπιεσμένος μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα διώξεων σε μια άλλη εποχή, ενώ άλλος που αναζητά δύναμη και αναγνώριση μπορεί να «θυμηθεί» πως ήταν βασιλιάς ή ένδοξος πολεμιστής. Τέτοιες αφηγήσεις έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και δεν είναι αποδεικτικά στοιχεία της μετενσάρκωσης και είναι πιθανό τέτοιες δοξασίες να οδηγήσουν σε παραληρητικές καταστάσεις, ή σε δυσκολία διάκρισης μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Η δοξασία της μετενσάρκωσης και οι σχετικές με αυτή «θεραπείες», όπως η λεγόμενη «θεραπεία αναδρομής σε προηγούμενες ζωές», ανήκουν στον χώρο της παραψυχολογίας και της ψευδοεπιστήμης. Η ιδέα ότι ο άνθρωπος ζει πολλαπλές ζωές και μπορεί μέσω ύπνωσης να αποκτήσει πρόσβαση σε αναμνήσεις από προηγούμενες υποτιθέμενες ενσαρκώσεις του, όχι μόνο δεν έχει επιστημονική βάση, αλλά εγείρει σοβαρά προβλήματα τόσο από ερευνητική όσο και από θεολογική σκοπιά. Τα δύο άρθρα που παρουσιάζουν ευνοϊκά τη θεραπεία αυτή επαναλαμβάνουν κοινούς ισχυρισμούς που συναντάμε σε αποκρυφιστικές και πνευματιστικές παραδόσεις, χωρίς καμία κριτική ή επιστημονική εμβάθυνση.

Το βασικό πρόβλημα της «θεραπείας αναδρομής» είναι η πλήρης έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων. Αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι, κατά τη διάρκεια ύπνωσης, τα άτομα μπορούν να περιγράψουν λεπτομέρειες από προηγούμενες ζωές, η ψυχολογική ερμηνεία αυτών των περιπτώσεων είναι πολύ πιο απλή. Εφ’ όσον και οι ίδιοι οι οπαδοί της μετενσάρκωσης υποστηρίζουν ότι η ψυχή, προτού εισέλθει σε νέο σώμα, περνά από μια διαδικασία λήθης η οποία είναι αναγκαία για να προστατευθεί ο άνθρωπος από το βάρος των προηγούμενων πράξεων, σχέσεων, πόνων και λαθών. Αν θυμόταν τα πάντα, λένε, δεν θα μπορούσε να ζήσει ισορροπημένα τη νέα ζωή του. Η λήθη θεωρείται μέρος του “νόμου του κάρμα” και του “κύκλου της σαμσάρα”. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η παραπάνω «θεραπευτική». Οι περισσότερες από αυτές τις «αποκαλύψεις» αποδεικνύονται ανακριβείς και γενικόλογες ή προερχόμενες από …ταινίες, βιβλία, ή κοινωνικά στερεότυπα. Είναι το γνωστό φαινόμενο της «κρυφής μνήμης», κατά το οποίο το άτομο ανακαλεί ξεχασμένες πληροφορίες, πιστεύοντας ότι είναι προσωπικές εμπειρίες, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια γνώση που απλώς δεν θυμάται ότι είχε. Επιπλέον, έχει καταγραφεί ότι οι θεραπευτές που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές συχνά, ακόμη και άθελά τους, προσανατολίζουν την εμπειρία του «θεραπευομένου» μέσα από ερωτήσεις ή διατυπώσεις που οδηγούν τις αποκρίσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η υποβολή, η οποία είναι γνωστό φαινόμενο στην υπνωτική πρακτική, δημιουργεί παραστάσεις και εμπειρίες που ενδέχεται να βιώνονται έντονα, χωρίς όμως να αντιστοιχούν σε πραγματικά γεγονότα.

Η σύγχρονη ψυχολογία και η γνωσιακή επιστήμη επισημαίνουν ότι η μνήμη δεν είναι ένας μηχανισμός αποθήκευσης γεγονότων, όπως ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή, αλλά υποκειμενική και ευμετάβλητη. Τα «αναμνησιακά επεισόδια» που αναφέρονται σε τέτοιες συνεδρίες, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται από επιστημονικές πηγές, αλλά παρουσιάζουν όλα τα γνωρίσματα μιας φαντασιακής κατασκευής. Σε πολλές περιπτώσεις που ερευνήθηκαν από τον ίδιο τον Edzard Ernst, διαπιστώθηκε ότι οι περιγραφές ήταν ιστορικά ανακριβείς, συχνά γεμάτες αναχρονισμούς ή λανθασμένες λεπτομέρειες. Κανένα περιστατικό δεν μπόρεσε να διασταυρωθεί με ανεξάρτητα ιστορικά στοιχεία. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε ότι οι εμπειρίες αυτές αντανακλούν το προσωπικό ψυχολογικό προφίλ του ατόμου και όχι ένα «πραγματικό» παρελθόν. Για παράδειγμα, γυναίκες με αίσθημα ενοχής συχνά περιγράφουν προηγούμενες ζωές στις οποίες υπήρξαν «μάγισσες» ή «θύματα δίωξης», άντρες με υπερβολική αυτοεκτίμηση προβάλλουν ρόλους στρατηγών ή βασιλιάδων. Πρόκειται, συνεπώς, για προβολές που έχουν ψυχολογική ερμηνεία, αλλά όχι καμία υπαρξιακή εγκυρότητα.

Ακόμα πιο επιβαρυντικό είναι το γεγονός ότι τέτοιες πρακτικές ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία. Σε αρκετές περιπτώσεις, άτομα που υπεβλήθησαν σε τέτοιες θεραπείες εμφάνισαν κρίσεις πανικού, ψευδαισθήσεις ή διαταραχές ταυτότητας. Υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά εμφάνισης ψυχωτικών επεισοδίων, παραληρητικών πεποιθήσεων και αποπροσωποποίησης, ειδικά όταν τα άτομα ήταν ήδη ευάλωτα ή ψυχικά ασταθή. Επιπλέον, από ηθική άποψη, εγείρονται ερωτήματα σε σχέση με την ψεύτικη ελπίδα που παρέχεται, την απουσία ενημερωμένης συναίνεσης και την εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανάγκης για λύτρωση από τον πόνο και ίαση.

Τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται στα δύο άρθρα που αναφέραμε, είναι απλουστευμένα ή ρητορικά, βασισμένα σε εμπειρικές μαρτυρίες χωρίς καμία αντικειμενική αξιολόγηση. Παρουσιάζουν την έννοια της θεραπείας ως εσωτερικής κάθαρσης, χωρίς να εξηγείται πώς και γιατί η «μνήμη» μιας υποτιθέμενης προηγούμενης ζωής θα μπορούσε να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η μνήμη είναι αμφίβολης προέλευσης.

    Η ψευδοεπιστημονική προβολή τέτοιων μεθόδων, που επιχειρούν να καλύψουν εσωτερικά κενά με «άλλα» νοήματα χωρίς πνευματικό κριτήριο, εκθέτει τα πρόσωπα σε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Όχι μόνο δεν θεραπεύεται η ψυχή, αλλά ενδέχεται να βυθιστεί στην πλάνη και στην αυτο-εξαπάτηση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιλαμβάνεται την ανάγκη του ανθρώπου να συμφιλιωθεί με το παρελθόν του, όμως αυτό επιτυγχάνεται διά της εξομολογήσεως και της αφέσεως των αμαρτιών και όχι μέσω «τεχνικών» που μπερδεύουν τον άνθρωπο με κύκλους υποτιθέμενης εξέλιξης. Η θέωση είναι δώρο Θεού, όχι καρμικό κατασκεύασμα και η ψυχή είναι μοναδική και αιώνια, αλλά όχι ανακυκλώσιμη.

 

1 Reincarnation Therapy :: Quantum Theta Healing

2 Reincarnation and Past Life Regression Therapy

 

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ:

Υπνωτισμός, Αυτοΰπνωσις, Φαντασία, Διαλογισμός – Ιερός Ναός Αγίων Ταξιαρχών Ιστιαίας

Ο «ΓΚΟΥΡΟΥ» ΑΠΕΘΑΝΕ (;). ΖΗΤΩ Ο… «ΝΕΥΡΟΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ»! – Ιερός Ναός Αγίων Ταξιαρχών Ιστιαίας

ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΣΕΚΤΕΣ – Ιερός Ναός Αγίων Ταξιαρχών Ιστιαίας

Ο Υπνωτισμός Ουϊλλιαμ Κ. Τζατζ http://www.blavatsky.gr/el/articles/38-william-judge/168-hypnotism.html  

Διαστρέβλωση χωρίων τής Αγίας Γραφής από οπαδούς τής Μετενσάρκωσης – Ιερός Ναός Αγίων Ταξιαρχών Ιστιαίας

Γιόγκα και Εκπαίδευση, κάρμα, κάστες – Ιερός Ναός Αγίων Ταξιαρχών Ιστιαίας

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ – Ιερός Ναός Αγίων Ταξιαρχών Ιστιαίας