Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγορεί σε έκθεσή της που δημοσιοποιεί σήμερα τις αρχές του Ισραήλ πως επιδίδονται σε «πράξεις γενοκτονίας» διότι «στερούν εκ προθέσεως από τους παλαιστινίους αμάχους την πρόσβαση σε πόσιμο νερό» από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς, που διανύει την 440ή ημέρα του.
«Οι ισραηλινές αρχές εσκεμμένα επέβαλαν συνθήκες ζωής υπολογισμένες για να φέρουν την καταστροφή μέρους του πληθυσμού στη Γάζα, στερώντας εκ προθέσεως την επαρκή πρόσβαση στο νερό των παλαιστινίων αμάχων στον θύλακο», αναφέρει η οργάνωση σε δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έρευνα.
«Κάνοντάς το, οι ισραηλινές αρχές ευθύνονται για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης και πράξεις γενοκτονίας», εξηγεί το HRW.
«Πίνουμε το νερό της θάλασσας»
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα άτομο χρειάζεται μεταξύ 50 και 100 λίτρων νερού ημερησίως προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των «πιο βασικών αναγκών του». Σε παρατεταμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα νερού είναι 15 λίτρα νερού ανά άτομο ημερησίως για πόση και πλύσιμο.
Ωστόσο, μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Σεπτεμβρίου 2024, οι ενέργειες των ισραηλινών αρχών στέρησαν από την πλειονότητα των περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα την πρόσβαση ακόμη και σε αυτή την ελάχιστη ποσότητα νερού, γεγονός που συνέβαλε σε θανάτους και εκτεταμένες ασθένειες.
Για πολλούς στη Γάζα, μεγάλο μέρος ή το σύνολο του νερού στο οποίο είχαν πρόσβαση δεν είναι κατάλληλο για πόση.
«Αν δεν μπορούμε να βρούμε πόσιμο νερό, πίνουμε το νερό της θάλασσας», δήλωσε ένας πατέρας που εκτοπίστηκε σε ένα σχολείο στη Ράφα τον Δεκέμβριο του 2023 στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Γιατροί και νοσηλευτές δήλωσαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι είδαν πολλά βρέφη, παιδιά και ενήλικες να πεθαίνουν από υποσιτισμό, αφυδάτωση και ασθένειες.
Καταστρέφουν υποδομές ύδρευσης, εμποδίζουν τις επισκευές
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε συνεντεύξεις από 66 Παλαιστίνιους στη Γάζα μεταξύ 18 Οκτωβρίου 2023 και 23 Ιουλίου 2024. Περιέγραψαν τη σχεδόν αδύνατη εξασφάλιση νερού για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Το Παρατηρητήριο μίλησε επίσης με τέσσερις υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ύδρευσης Παράκτιων Δήμων της Γάζας (CMWU), 31 γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και 15 άτομα που εργάζονται με οργανισμούς του ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις βοήθειας στη Γάζα, οι οποίοι περιέγραψαν τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων με τις οποίες στέρησαν το νερό από τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, καθώς και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.
Το Παρατηρητήριο ανέλυσε επίσης δορυφορικές εικόνες και επαλήθευσε φωτογραφίες και βίντεο που καταγράφηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών έως τον Αύγουστο του 2024. Αυτές δείχνουν εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, συμπεριλαμβανομένης της προφανώς σκόπιμης, συστηματικής κατεδάφισης των ηλιακών συλλεκτών που τροφοδοτούν τέσσερις από τις έξι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων της Γάζας από ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, καθώς και ισραηλινών στρατιωτών που βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους να κατεδαφίζουν μια βασική δεξαμενή νερού, αναφέρει η έκθεση.
« Οι ισραηλινές αρχές και δυνάμεις διέκοψαν την παροχή νερού που διοχετευόταν στη Γάζα από το Ισραήλ και αργότερα περιόρισαν την παροχή. Διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ στη Γάζα, η οποία ήταν απαραίτητη για τη λειτουργία αντλιών νερού, εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και υποδομών αποχέτευσης, μπλόκαραν και περιόρισαν τα καύσιμα που χρειάζονταν για τη λειτουργία των γεννητριών ελλείψει ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, εμπόδισαν τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας να παραδώσουν κρίσιμα υλικά που σχετίζονται με το νερό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια από την είσοδο στη Γάζα, προκάλεσαν ζημιές, και σε ορισμένες περιπτώσεις, κατέστρεψαν σκόπιμα υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, μεταξύ άλλων εκεί όπου οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της περιοχής. Εμπόδισαν τις επισκευές μπλοκάρωντας τις εισαγωγές σχεδόν όλων των υλικών που σχετίζονται με το νερό. Ισραηλινά χτυπήματα σκότωσαν εργαζόμενους στις υπηρεσίες ύδρευσης καθώς προσπαθούσαν να κάνουν επισκευές, ενώ άλλα κατέστρεψαν την κύρια αποθήκη των υπηρεσιών ύδρευσης στη Γάζα, η οποία φιλοξενούσε ανταλλακτικά, εξοπλισμό και προμήθειες κρίσιμες για την παραγωγή νερού», αναφέρει το HRW.
Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση του HRW.
Η αντίδραση του Ισραήλ
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε, χαρακτηρίζοντας τη «γεμάτη ξεδιάντροπα ψέματα», έκθεση που δημοσιοποίησε η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. προσάπτοντας στις ισραηλινές αρχές «πράξεις γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας επειδή στερούν την πρόσβαση των παλαιστινίων αμάχων στον θύλακο σε επαρκή ποσότητα νερού.
Η έκθεση αυτή «είναι γεμάτη ξεδιάντροπα ψέματα», σε βαθμό υπερβολικό «ακόμα και για το HRW, ο πήχης του οποίου είναι ήδη χαμηλά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή διπλωματία, κατηγορώντας το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι επιδίδεται σε «αντιισραηλινή προπαγάνδα».