Κατεβάστε σε μορφή pdf την εγκύκλιο
Εν Πάφω τη 6η Οκτωβρίου 2024
του οσίου Κενδέου του θαυματουργού
Γραφείο κατά των αιρέσεων
Έχουν περάσει δύο χρόνια από το τέλος των σκληρών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού και η απόσταση του χρόνου μαζί με τα νέα δεδομένα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας επιτρέπουν μια πιο νηφάλια ματιά σε αυτή την επώδυνη περίοδο.
Η πανδημία του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της, επηρέασαν την ζωή όλων μας. Πολλοί έχασαν δικούς τους ανθρώπους, άλλοι καταστράφηκαν οικονομικά, ο αναγκαστικός εγκλεισμός προκάλεσε σε πολλούς ψυχολογικά προβλήματα ή επιδείνωσε τα υπάρχοντα, οι συνέπειες στην πνευματική, διανοητική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών είναι ανυπολόγιστες.
Υπάρχει όμως και ένας τομέας της ζωής μας, ο πνευματικός, στον οποίο όλοι λίγο έως πολύ υπήρξαμε θύματα, όχι της πανδημίας της ίδιας, αλλά της δικής μας πνευματικής αμέλειας, αφροντησιάς και αδιαφορίας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η πανδημία μας βρήκε σε πνευματική πτωχεία, απροετοίμαστους, χωρίς την Χάρη του Θεού ενοικούσα μέσα μας, με αποτέλεσμα να χτυπηθούμε άσχημα ως άνθρωποι αλλά και ως Εκκλησία εν συνόλω.
Η πνευματική μας πτωχεία φάνηκε πρώτα από την διχόνοια, η οποία χώρισε την κοινωνία μας, και μάλιστα τους πιστούς, σε ομάδες υπέρ και κατά των μέτρων του κορονοϊού, υπέρ και κατά των εμβολίων, κοκ. Απουσίασε η διάκριση, η βασίλισσα των αρετών κατά τους Αγίους Πατέρες, που εν Αγίω Πνεύματι μας βοηθά να διακρίνουμε τα πνεύματα και τις καταστάσεις. Αν ήμασταν σε καλή πνευματική κατάσταση δεν θα φώλιαζε αυτή η διχόνοια μέσα στην κοινωνία μας. Αδιάψευστος μάρτυρας της πνευματικής μας πτωχείας και του σαρκικού μας φρονήματος είναι ο απόστολος Παύλος που λέει στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή του: “ὅπου γὰρ ἐν ὑμῖν ζῆλος καὶ ἔρις καὶ διχοστασίαι, οὐχὶ σαρκικοί ἐστε καὶ κατὰ ἄνθρωπον περιπατεῖτε;” (Κορ. Α 3,3) και πάλι στην προς Γαλάτας, “φανερὰ δέ ἐστι τὰ ἔργα τῆς σαρκός, ἅτινά ἐστι … ἔχθραι, ἔρεις, ζῆλοι, θυμοί, ἐριθεῖαι, διχοστασίαι, αἱρέσεις, φθόνοι” (Γαλ. 5,19-21) κτλ.
Άλλη απόδειξη της πνευματικής μας πτωχείας υπήρξε η διατάραξη του εκκλησιαστικού μας βίου, το κλείσιμο των εκκλησιών, η απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία και οι δυσκολίες στην τέλεση των λοιπών μυστηρίων. Για εμάς τους Ορθοδόξους, που το κέντρο της ζωής μας είναι η Θεία Λατρεία, η απόφαση για το κλείσιμο των εκκλησιών ήταν το πιο εμφανές σημάδι άρσης της Χάριτος του Θεού από το λαό μας. Ένα τέτοιο γεγονός, πρωτάκουστο στην εκκλησιαστική μας ιστορία σε περίοδο ειρήνης και απουσίας διωγμών, θα έπρεπε από μόνο του να μας συγκλονίσει και να μας κινήσει σε εθνική μετάνοια.
Από την άλλη, τα μέτρα κατά του κορονοϊού, τα λόκ ντάουν, οι απαγορεύσεις και τα επακόλουθα υποχρεωτικά μέτρα κοινωνικής πίεσης και επιβολής, ώστε να επιτευχθεί ένα κατά το δυνατόν ψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, είχαν παγκόσμια εφαρμογή. Η παγκοσμιότητα των μέτρων σε συνδυασμό με τον κοινωνικό αποκλεισμό όσων δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν, παραπέμπει εύλογα στις συγκλονιστικές εικόνες που με μελανά χρώματα διαζωγραφίζει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Αποκάλυψη του. Το ότι καταστάσεις που προφητεύτηκαν πριν 2000 χρόνια, και ήταν αδιανόητες μέχρι προσφάτως, είναι σήμερα δυνατές σε παγκόσμια κλίμακα, είναι απόδειξη της θεοπνευστίας της Αγίας Γραφής. Η αδυναμία να κατανοήσουμε τους καιρούς και να πορευτούμε προς τα έσχατα εν Χριστώ, φανερώνει την πνευματική μας πτωχεία. Είναι ενδεικτικό της πνευματικής αδιαφορίας μας το ότι το μάθημα της Ορθόδοξης Εσχατολογίας λείπει από όλες τις Θεολογικές μας σχολές.
Όσον αφορά ειδικότερα το θέμα των εμβολίων, πλέον η επιστημονική κοινότητα κατέληξε σε ένα κοινό συμπέρασμα και η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), επιβεβαίωσε εγγράφως προς το Ευρωκοινοβούλιο ότι τα εμβόλια δεν κατασκευάστηκαν για να προστατεύουν από την μόλυνση ή/και την μετάδοση του κορωνοϊού1. Επομένως, άδικα αφέθηκε να φωλιάσει αυτός ο διχασμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη. Επιπλέον, η συνολική χρησιμότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη με δεδομένες τις αναφερόμενες παρενέργειες και τους θανάτους, καθώς και την πρόσφατη απόσυρση από την αγορά ενός των εμβολίων.
Για αυτήν την κακή πνευματική μας κατάσταση, που τη φανέρωσε η περιπέτεια του κορονοϊού, όλοι φέρουμε μερίδιο ευθύνης αλλά κυρίως όλοι είμαστε θύματα του ίδιου μας του εαυτού, θύματα της αμέλειάς μας. Εγκαταλείψαμε το Θεό και αδικήσαμε τον εαυτό μας. Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι παραμένουμε στην ίδια αμέλεια και αδιαφορία, και δεν προετοιμαζόμαστε για τους πειρασμούς και τις δοκιμασίες που έρχονται.
Η μετάνοια και η εξομολόγηση, η μυστηριακή ζωή και η μαθητεία μας στο Ευαγγέλιο και τους Αγίους Πατέρες, η αποφυγή της ποικίλης αμαρτίας και των παγίδων της Νέας Τάξης Πραγμάτων είναι αυτά που θα μας χαρίσουν την κατ’ άμφω υγεία, της ψυχής και του σώματος. Μόνο μέσα στο υγιές περιβάλλον την Ορθοδοξίας, της υγιαινούσης διδασκαλίας, εξασφαλίζουμε ευλογία στην παρούσα ζωή και Αιώνια Βασιλεία στη μέλλουσα.
Ήδη στην γειτονιά μας μαίνεται ο πόλεμος, ο οποίος φαίνεται από το νησί μας δια γυμνού οφθαλμού. Δεν ξερουμε τί μας ξημερώνει σε αυτή την εσχατιά του Ελληνισμού. Οι τεκτονικές πλάκες των ηπείρων που περιβάλλουν το νησί μας βρίσκονται σε κίνηση προκαλώντας τρομερούς γεωπολιτικούς σεισμούς ικανούς να εξαφανίσουν χώρες και έθνη. Τώρα είναι καιρός να μάθουμε από τα λάθη μας, να σηκωθούμε από την πτώση μας, να μισήσουμε την ποικίλη αμαρτία και να μετανοήσουμε ειλικρινά, ώστε, αν η πρόνοια του Θεού επιτρέψει ο λαός μας να πέσει και πάλι στο καμίνι της Ιστορίας, να διασωθούμε από τις φλόγες του πυρός και να ψάλλουμε εν μετανοία και εξομολογήσει τον ύμνο των τριών Παίδων εν καμίνω:
“…ἡμάρτομεν καὶ ἠνομήσαμεν ἀποστῆναι ἀπὸ σοῦ
καὶ ἐξημάρτομεν ἐν πᾶσι καὶ τῶν ἐντολῶν σου οὐκ ἠκούσαμεν,
οὐδὲ συνετηρήσαμεν οὐδὲ ἐποιήσαμεν καθὼς ἐνετείλω ἡμῖν,
ἵνα εὖ ἡμῖν γένηται…
ἀλλὰ ποίησον μεθ’ ἡμῶν κατὰ τὴν ἐπιείκειάν σου
καὶ κατὰ τὸ πλῆθος τοῦ ἐλέους σου
καὶ ἐξελοῦ ἡμᾶς κατὰ τὰ θαυμάσιά σου
καὶ δὸς δόξαν τῷ ὀνόματί σου, Κύριε.”
(προσευχή Αζαρίου και ύμνος τριών Παίδων στ. 5-6, 18-19)
Με εν Χριστώ αγάπη
εκ του Γραφείου κατά των αιρέσεων
της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου