Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ομολογεί τη λογοκρισία, την παραπληροφόρηση και τη φίμωση που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες απ’ όσους έχουν πάρει στα χέρια τους τα ηνία της εξουσίας
Από τη
Μαρία Δεναξά
Με αποκαλύψεις για την περίοδο του κορονοϊού που κανείς δεν περίμενε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο CEO του facebook, επιβεβαίωσε την τρομακτική διάσταση της λογοκρισίας, της φίμωσης και της παραπληροφόρησης που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες απ’ όσους έχουν πάρει στα χέρια τους τα ηνία της εξουσίας.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ζάκερμπεργκ ομολογεί τα πάντα, προσπαθώντας να περισώσει λίγη από τη χαμένη αξιοπιστία του facebook και του Instagram, που χάνουν συνεχώς έδαφος στην εκτίμηση του κόσμου εξαιτίας των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης που επιβάλλουν με διάφορες απαγορεύσεις και επισημάνσεις, όταν οι αναρτήσεις δεν συμβαδίζουν με το επίσημο κρατικό αφήγημα.
Ο Ζάκερμπεργκ στην επιστολή του επιβεβαιώνει όσα αποκάλυψε ο Ιλον Μασκ στα twitterfiles σχετικά με τη λογοκρισία της αμερικανικής κυβέρνησης γύρω από τις πληροφορίες για την πανδημία, τις φανταστικές ιστορίες ρωσικής παραπληροφόρησης και την κάλυψη που έγινε στα σκάνδαλα διαφθοράς όπου εμπλέκεται το όνομα του Χάντερ Μπάιντεν.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του facebook αποκαλύπτει πως ανώτεροι αξιωματούχοι του Τζο Μπάιντεν πίεζαν επανειλημμένα την ομάδα του ΜΕΤΑ για να λογοκρίνουν ή να αφαιρέσουν περιεχόμενα με αναφορές στον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων του χιούμορ και της σάτιρας.
Εκατομμύρια αναρτήσεις
Το αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστούν ή να διαγραφούν από την πλατφόρμα περισσότερες από 20 εκατομμύρια αναρτήσεις μέσα σε έναν χρόνο! Το ίδιο διάστημα το FBI άσκησε πιέσεις για να λογοκριθεί μια ιστορία για τον Χάντερ Μπάιντεν, που χαρακτηρίστηκε ψευδώς «ρωσική παραπληροφόρηση». Με ένα «λυπάμαι» ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στην επιστολή του ζητά άφεση αμαρτιών και παραδέχεται πως η πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης «ήταν λάθος» και ότι οι πλατφόρμες του θα έπρεπε να είχαν αντισταθεί πιο «αποφασιστικά» στην επιβολή της κρατικής λογοκρισίας.
Παράλληλα υπόσχεται να αντισταθεί σε μελλοντικές προσπάθειες λογοκρισίας, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει… Βλέποντας τι διαδραματίζεται και στην Ευρώπη σε επίπεδο λογοκρισίας, με τελευταίο επεισόδιο τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ από τις γαλλικές Αρχές, αναρωτιέται κανείς πόσο μακριά θα φτάσει ο έλεγχος των πληροφοριών και της ελεύθερης έκφρασης από τους κρατιστές, σε μια εποχή η οποία είχε όλα εκείνα τα εργαλεία, αλλά και κυρίως την πολύτιμη εμπειρία του παρελθόντος για να αποτρέψει μια επικίνδυνη διολίσθηση των ηγεσιών μας προς των αυταρχισμό. Παραδεχόμενος ότι υπέκυψε στις πιέσεις, ο Ζάκερμπεργκ αναγνώρισε εμμέσως ότι παραβίασε την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που αφορά μεταξύ άλλων την ελευθερία της έκφρασης, η οποία είναι τόσο αγαπητή στους Αμερικανούς. Το να εκφράζει τη λύπη του δεν λέει τίποτα, το να λογοδοτήσει όμως για τις πράξεις του θα ήταν σαν να αλλάζει στρατόπεδο η ακραία πίεση που ασκούν όσοι επιβάλλουν ή εφαρμόζουν λογοκρισία σε όλους εκείνους που υπερασπίζονται την αλήθεια έναντι μιας οργουελικής πραγματικότητας.
Η ομολογία του Ζάκερμπεργκ, αποκαλύπτει και κάτι άλλο. Τα GAFAM (οι πέντε μεγάλες αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας: Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) έχουν γίνει πιο σημαντικά από πολλά πανίσχυρα κράτη και η «τοπολογική τους λειτουργία» είναι πλέον στρατηγικά αναντικατάστατη για υπερδυνάμεις όπως είναι οι ΗΠΑ. Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, πρόκειται μεταξύ άλλων για μια μάχη αυτοκρατοριών, μερικές από τις οποίες φαίνεται πως αναδιπλώνονται, όπως είναι το facebook, ενώ άλλες προβάλλουν γενναία αντίσταση…