Ως ενωτικό και ειρηνοποιό χαρακτηρίζει τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο (Πατριαρχείο Μόσχας) ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Δανιήλ στο ευχετήριο μήνυμά του με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την ενθρόνισή του, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην εμπόλεμη κατάσταση που βρίσκεται η Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και προσεύχεται για την ειρήνη στην Ουκρανία την οποία θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Ως Προκαθήμενος πλέον της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο κ.κ. Δανιήλ, οποίος ως Μητροπολίτης Βιδινίου είχε εκφραστεί πολλές φορές για την κατάσταση στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αναγνωρίζει τον Μητροπολίτη κ. Ονούφριο ως τον κανονικό “Προκαθήμενο” της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας. “Τη σημερινή ημερομηνία, ακριβώς πριν από 10 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική σας ενθρόνιση ως Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας μετά την κανονική εκλογή που διεξήγαγαν οι επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”, αναφέρει αρχικά.
Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετούς περιόδου, ο κ. Ονούφριος έχει “καθιερωθεί ως άξιος διάδοχος μεγάλων επισκόπων και ομολογητών που υπήρξαν ιερείς του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού του Κιέβου. Η παροιμιώδης σεμνότητα, η ταπεινοφροσύνη, η μακροθυμία, η αγάπη για τον μοναχισμό και τον μοναχικό τρόπο ζωής, η προσπάθεια για την αυστηρή τήρηση της κανονικής τάξης που μας κληροδότησαν οι άγιοι πατέρες μας στην Εκκλησία, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της δύσκολης διακονίας σας ως επικεφαλής της αδελφική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”.
Προσευχή για ειρήνη
Αναφερόμενος στην περίοδο ποιμαντορία του κ. Ονουφρίου σημειώνει ότι: “Η εποχή σας συνέπεσε με σκληρές δοκιμασίες για τον ουκρανικό λαό και την Εκκλησία του. Αντιτάσεστε και συνεχίζετε, με τη βοήθεια του Θεού, να αντιστέκεστε σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας διχόνοιας, διατηρώντας την ενότητα, την ακεραιότητα και την κανονικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, αυτά ήταν χρόνια διχασμού εντός της ίδιας της ουκρανικής κοινωνίας, κατά τη διάρκεια των οποίων εκδηλώνατε πάντα τον εαυτό σας ως ενωτικό και ειρηνοποιό – ένα ευαγγελικό καθήκον για κάθε αληθινό ποιμένα του Χριστού”.
Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Δανιήλ δεν παραλείπει στην ευχετήρια επιστολή του να αναφερθεί και στην οδυνηρή εξαιτίας του πολέμου κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της παγκόσμια ειρήνης. “Τα τελευταία χρόνια, η αδελφική Ουκρανία διέρχεται το τρομερό χωνευτήριο ενός αιματηρού πολέμου. Όλοι προσευχόμαστε θερμά για την ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Προσευχόμαστε για εσάς προσωπικά, ο Πανάγαθος Θεός να σας δώσει πολλά ακόμη χρόνια με υγεία, πνευματική σύνεση και σθένος για να ηγηθείτε της θεόδοτης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σας για τη σωτηρία, την ειρήνη και την πνευματική ευημερία του ευσεβούς ουκρανικού λαού”, καταλήγει.
Εκκλησία της Βουλγαρίας και εκκλησιαστικό ζήτημα Ουκρανίας
Ο νέος Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Εκκλησίας στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας συνεχίζει στην ίδια γραμμή που είχε χαράξει ως Μητροπολίτης Βιδινίου καθώς με την επιστολή του αυτή συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μητροπολίτη κ. Ονούφριο ως τον κανονικό “Προκαθήμενο” της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, και όχι τον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τρεις ακόμη Εκκλησίες “Αλεξάνδρειας, Κύπρου και Ελλάδος) αναγνωρίζουν ως Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας μετά και την χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας το 2019.
Στα αξιοσημείωτα που αφορούν την Εκκλησία της Βουλγαρίας και τη στάση της στο εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία είναι ότι πέντε Επίσκοποί της (Φιλιππουπόλεως Νικόλαος, Στάρας Ζαγόρας Κυπριανός, Δοροστόλου Ιάκωβος, Βελίκης Σιώνιος και Σμόλιαν Βησσαρίων) συλλειτούργησαν τον περασμένο Μάιο στο Φανάρι με Επισκόπους της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη κ.κ. Επφάνιο, γεγονός που έφερε την αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησία η Ιερά Σύνοδος της οποίας έλαβε την απόφαση να μην συλλειτουργούν Ιεράρχες της με τους συγκεκριμένους Αρχιερείς.
Πάντως εκ της Εκκλησία της Βουλγαρίας ο Προκαθήμενος Αυτής δεν ήταν ο μόνος που ευχήθηκε στον Μητροπολίτη κ. Ονούφριο. Ευχές έστειλε και ο Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ ο οποίος ήταν συνυποψήφιος για τον Πατριαρχικό Θρόνο της Βουλγαρίας κατά την ψηφοφορία της 30ης Ιουνίου 2024 η οποία ανέδειξε, στον δεύτερο γύρο, ως νέο Προκαθήμενο τον κ.κ. Δανιήλ ο οποίος επικράτησε για λίγες ψήφους του Μητροπολίτη Βράτσης κ. Γρηγορίου. Εκκλησιαστική αναλυτές από τη γειτονική χώρα είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ οφείλει εν πολλοίς την εκλογή του στην στήριξη στον δεύτερο γύρο από τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ. Πάντως για τη στάση στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας αναμένεται με ενδιαφέρον ποια θα είναι και η Συνοδική πορεία από πλευράς της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.