Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Η εισαγωγή των ψηφιακών ταυτοτήτων γίνεται το όνειρο κάθε χάκερ

Ένα μείζον θέμα ιδιωτικότητας και ασφάλειας.

Κυβερνήσεις και εταιρείες ανά τον κόσμο δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό είτε ήδη εφαρμόζοντας, είτε σχεδιάζοντας να εφαρμόσουν κάποια μορφή ψηφιακών ταυτοτήτων. Όπως αποδεικνύεται -και εδώ είναι η ειρωνεία-, αυτές οι προσπάθειες παρουσιάζονται στους πολίτες ως κάτι που όχι μόνο  διευκολύνει τη ζωή τους, αλλά και ότι διασφαλίζει πως τα προσωπικά τους δεδομένα (που περιέχονται σε αυτές τις ψηφιακές ταυτότητες) είναι ασφαλέστερα σε έναν κόσμο γεμάτο από κακόβουλους παράγοντες.

Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει για σοβαρές επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα, αλλά επίσης εναντιώνονται στον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των δεδομένων βελτιώνεται πραγματικά. Φαίνεται ότι έχουν δίκιο, τουλάχιστον σύμφωνα με μια έκθεση μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας που εκδόθηκε μετά τις επιθέσεις από χάκερ που συνέβησαν γύρω στις διακοπές των Χριστουγέννων, κάτι που τώρα ονομάζεται «Leaksmas».

Όχι μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και οι χάκερ αγαπούν τις ψηφιακές ταυτότητες και τις τεράστιες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών που συγκεντρώνονται προσεκτικά σε ένα μέρος και -αν κρίνουμε από αυτό που συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό-, σε πολλές περιπτώσεις, βρίσκονται εκεί και είναι πολύ εύκολα διαθέσιμες σε αυτούς. Και οι χάκερ έχουν εκφράσει αυτή την αγάπη κάνοντας τα δεδομένα των ψηφιακών ταυτοτήτων πρωταρχικό τους στόχο, είπε η εταιρεία Resecurity στην έκθεσή της. Η Resecurity ισχυρίζεται ότι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο γεγονός και ότι μπόρεσε να το διακρίνει αναλύοντας τις απορρίψεις δεδομένων μόλις άρχισαν να εμφανίζονται στον σκοτεινό ιστό μετά την αρπαγή ψηφιακών δεδομένων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σε αριθμούς, είναι εντυπωσιακό ότι στον σκοτεινό ιστό εμφανίστηκαν 50 εκατομμύρια αρχεία που περιέχουν πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης. Ο λόγος που τόσα πολλά κλεμμένα σύνολα δεδομένων έφτασαν ταυτόχρονα στη μαύρη ψηφιακή αγορά φαίνεται να είναι “τεχνικοί λόγοι” που σχετίζονται με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι “εύκολο να πουληθεί”. Αναλύοντας αυτόν τον αριθμό των 50 εκατομμυρίων, το Resecurity είπε ότι 22 εκατομμύρια αρχεία κλάπηκαν από μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Περού, τα οποία περιλαμβάνουν αυτό που είναι γνωστό εκεί ως DNI -εθνικές ταυτότητες. Σύμφωνα με αναφορές, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πόσο καταστροφικό θα μπορούσε να είναι αυτό το γεγονός, εάν τα DNI καταλήξουν σε λάθος χέρια. 

Είναι το μοναδικό έγγραφο ταυτότητας που αναγνωρίζεται από τις αρχές στο Περού για μια σειρά από πράγματα θεμελιώδη για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων: “δικαστικές, διοικητικές, εμπορικές και αστικές συναλλαγές”, όπως το έθεσε ένα άρθρο. Μετά το Περού, άλλες χώρες που επλήγησαν περισσότερο είναι οι Φιλιππίνες, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Βιετνάμ.

recalimthenet

https://enromiosini.gr/arthrografia/i-eisagogi-ton-psifiakon/