Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Το Τουρκικό Προξενείο παρεμβαίνει και μετεκλογικά

Το Τουρκικό Προξενείο  παρεμβαίνει και μετεκλογικά

Η κυβέρνηση κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχαν αναδείξει το θέμα προεκλογικά. Τί όμως έγινε έκτοτε;

Τον φάκελο που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα για τους βουλευτές Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ έφερε ξανά στην επιφάνεια το ΠΑΣΟΚ

Τι απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης για τα πρόσφατα γεγονότα στον Κέχρο

Ιλχάν Αχμέτ (ράδιο Χρόνος 87.5fm): Υπάρχει απαγόρευση από τα μειονοτικά ΜΜΕ να βάλουν το όνομά μου

Σε μείζον ζήτημα είχε υψώσει, προεκλογικά, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εμπλοκή του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, το οποίο αποπειράθηκε, και σε ένα βαθμό κατάφερε, να κατευθύνει ψήφους για ακόμη μία φορά σε εκλογές.

Η «ροζ» Ροδόπη και ο φάκελος που παρέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, που περιείχε τα ονόματα των τότε υποψήφιων και νυν εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος σε Ξάνθη (Χουσεϊν Ζεϊμπέκ) και Ροδόπη (Οζγκιούρ Φερχάτ), απασχόλησαν έντονα την πολιτική και δημοσιογραφική καθημερινότητα. Μετεκλογικά, όμως, το ζήτημα κρύφτηκε ξανά κάτω από το χαλί, ενώ, όταν δεν συνέφερε όσους το ανακινούσαν, όπως στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, που η μειονότητα στήριξε σχεδόν αποκλειστικά τους υποψηφίων των κκ. Μέτιου και Τοψίδη, πάλι δεν απασχόλησε την πανελλαδική ειδησεογραφία και πολιτική σκηνή.
Φωτογραφία αρχείου από την πολυσυζητημένη εκδήλωση στον Κέχρο



Εκτός από την κάλπη, η παρείσφρηση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, είναι αισθητή και σε εκδηλώσεις, όπως φέραμε ξανά στην επιφάνεια τον Αύγουστο. Τότε, στο παραδοσιακό πανηγύρι με λάδι στο οροπέδιο του Κέχρου, ο Τούρκος υποπρόξενος και ο ψευτομουφτής Κομοτηνής, ζήτησαν… να αποχωρήσει ο εκλεγμένος βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, «φιμώνοντάς» τον ουσιαστικά –παρότι ο ίδιος σωστά δεν αποχώρησε- αφού μετά την παρέμβασή τους δεν δόθηκε ο λόγος στους εκλεγμένους, σύμφωνα με όσα ορίζει το πρωτόκολλο.

Ιλχάν Αχμέτ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στη Βουλή



«Σκεφτείτε τι ζει ο απλός κόσμος»
Τα τεκταινόμενα στον Κέχρο μετέφερε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με επίκαιρη ερώτηση που απηύθυνε στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, η οποία συζητήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, παρόντος του άμεσα εμπλεκομένου Ιλχάν Αχμέτ. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ξανά ζητήματα σχετικά με τη νομιμότητα στην περιοχή μας, όταν κατατέθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση για την παρείσφρηση του πρώην προξένου Μουράτ Ομέρογλου στα προεκλογικά της Ροδόπης.

«Είμαστε υπέρ της Ελληνοτουρκικής φιλίας» δήλωσε ο κος Κωνσταντινόπουλος και περιέγραψε τα εξής: «Ο Ιλχάν Αχμέτ έζησε κάτι πρωτόγνωρο στην περιοχή του σε μία εκδήλωση. Κι εάν αυτό το έζησε ένας βουλευτής, σκεφτείτε οι υπόλοιποι άνθρωποι, ο απλός κόσμος τι ζει σε αυτή την περιοχή. Υπήρξε παρέμβαση για να φύγει από την εκδήλωση (ο βουλευτής) αλλά σωστά με βάση του κανόνες τις Ελληνικής Δημοκρατίας έμεινε σε αυτή την εκδήλωση, όπως έπρεπε να κάνει, για να τιμήσει τον θεσμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν τα εξής: Ήταν σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών όλα όσα έγιναν στη Ροδόπη; Είχε κληθεί να παραστεί εκπρόσωπος και της ελληνικής Αρχής σε αυτή την εκδήλωση; Μιλήσατε με την Περιφερειακή Αρχή, γιατί αποδέχτηκε την απαξίωση του θεσμού της; Νομιμοποιείται μια ξένη διπλωματική αρχή και ο υποπρόξενος να μην σέβονται τη νομοθετική και θεσμική πραγματικότητα της χώρας που την φιλοξενεί; Ο ψευτομουφτής Ιμπραήμ Σερίφ με ποια ιδιότητα εμφανίζεται σε αυτές τις εκδηλώσεις;

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης



Παρακολουθεί το Υπουργείο Εξωτερικών
Όσα συμβαίνουν στη Θράκη παρακολουθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμα και λεπτά ζητήματα, όσα σχετίζονται με την ισονομία και την ισοπολιτεία χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.

Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα είναι κυριαρχικά της Ελλάδας, γι’ αυτό «δεν δεχόμαστε ούτε παρέμβαση ούτε συζήτηση αναφορικά με το καθεστώς των Ελλήνων πολιτών».

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντως, εξήγησε ότι τα Σωματεία πρέπει να λειτουργούν σεβόμενα το Σύνταγμα, τη Συνθήκη της Λωζάννης και το Δίκαιο της ΕΕ, ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα του Συνεταιρίζεσθαι βάσει των παραπάνω. Εάν υπήρξε κάποια παρανομία ή παράβαση εις βάρος του Ιλχάν Αχμέτ, τότε πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Ακόμη διερευνούν την εμπλοκή του Προξενείου;
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον Ιλχάν Αχμέτ ούτε αποκλειστικά το περιστατικό στον Κέχρο, εξήγησε στη δευτερολογία του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ρωτώντας με έμφαση: «Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να το διερευνήσετε;», φωτογραφίζοντας την παρεμβατικότητα του Τουρκικού Προξενείου. Και συνέχισε: «μία ολόκληρη κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός είπαν για παρεμβάσεις του Τουρκικού Προξενείου, αλλά όταν τελείωσαν οι εκλογές τα ξεχάσατε όλα. Εδώ υπάρχει ζήτημα. Κι ο Ιλχάν μπορεί να δίνει τον αγώνα του μόνος του, γιατί σε αυτή την εκδήλωση ήταν κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ Οζγκιούρ, στον οποίο δεν έκαναν κανένα πρόβλημα και είπαν ότι “είναι ο βουλευτής μας”». Ξεκαθάρισε ότι ο Ιλχάν Αχμέτ λειτουργεί συνολικά ως βουλευτής χριστιανών και μουσουλμάνων, ενώ συγχρόνως γίνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, οι οποίες έγιναν προεκλογικά και συνεχίζονται μετεκλογικά.

Ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μία συνεπή πορεία στα συγκεκριμένα ζητήματα κι ο ίδιος ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ. Γι’ αυτό ζήτησε με έμφαση να μάθει ποιες οι ενέργειες του ΥΠΕΞ, αφότου προεκλογικά παραδόθηκε από τον πρωθυπουργό ο φάκελος για τις παρεμβάσεις στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δύο μέτρα και σταθμά» κι άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα του Προξενείου σηκώθηκε τόσο πολύ προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Απέφυγε τεχνηέντως ο υπουργός
«Συγχέουμε δύο πράγματα: Πρώτον, το ζήτημα των παρεμβάσεων του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, το οποίο πράγματι ετέθη και προεκλογικά. Δεύτερον, το ζήτημα της στάσης του συγκεκριμένου Σωματείου προς τον Ιλχάν Αχμέτ» απάντησε στη δευτερολογία ο Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι «το πρώτο δεν αποτελεί αντικείμενο της ερώτησής σας. Αν θέλετε να επανέλθετε με πολύ μεγάλη χαρά (θα απαντήσω). Δεν έχω χάσει ποτέ καμία ερώτηση».

Αφότου απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει στο μείζον ζήτημα της ερώτησης, κάλεσε εκ νέου τον Ιλχάν Αχμέτ να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, εάν θεωρεί ότι υπήρξε κάποια παρανομία στον Κέχρο.

«Εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών παρακολουθούμε όλες τις ενέργειες που συντελούνται. Δεν θα επιτρέψουμε καμία απολύτως παραβίαση και απόκλιση σε σχέση με την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμία αδικία και παρανομία σε βάρος των αντιπροσώπων του έθνους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα παρακολουθούμε από κοντά τα όσα συμβαίνουν στη Θράκη» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών.

Γιατί δεν ασχολούμαστε μετεκλογικά με το Προξενείο;
Φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Ιλχάν Αχμέτ μετέφερε το περιεχόμενο της συζήτησης και τα δικά του πολιτικά συμπεράσματα. Ως ΠΑΣΟΚ «είμαστε υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας» και «δεν κυνηγάμε μάγισσες στη Θράκη» υποστήριξε, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα δεν είναι εν γένει κατά των Διπλωματικών Αρχών, αλλά κατά συγκεκριμένων διπλωματών και πρακτικών, οι οποίες, όπως θύμισε, καταγγέλθηκαν προεκλογικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπλοκή στην προεκλογική περίοδο.

«Δεν είναι μόνο δικό μου θέμα, είναι θέμα της Δημοκρατίας στην περιοχή» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι, εφόσον υπήρξαν παρεμβάσεις τρίτων στις προηγούμενες εκλογές, υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν στο μέλλον, γι’ αυτό ο ίδιος χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Ο ίδιος ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αντιλήφτηκε το ύψος των παρεμβάσεων, το έκανε πρώτο θέμα, αλλά τελείωσαν οι εκλογές, συνεχίστηκε η παρεμβατικότητα στον Κέχρο […]. Κάτι καλόπιστα πρέπει να γίνει, να ανοίξει ένας διάλογος, να δούμε τι έγινε» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να υπονομεύεται η βούληση του λαού στις εκλογές. Γι’ αυτό ζήτησε, να γίνει ανοικτή δημοκρατική συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, δημόσια και χωρίς υπεκφυγές.


Νέες καταγγελίες του βουλευτή στο ράδιο Χρόνος 87.5fm
Ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, τέλος, προχώρησε σε νέες καταγγελίες. «Δεν με αφήνουν να βγω στα μειονοτικά ΜΜΕ, υπάρχει απαγόρευση να βάλουν το όνομά μου» είπε και υποστήριξε ότι «τις προάλλες ένας συνεργάτης μου που είναι αποσπασμένος στο γραφείο, επειδή η σύζυγός του εργαζόταν ως ιεροδιδάσκαλος σε κάποιες δομές, την απέλυσαν επειδή ο σύζυγός της εργάζεται στο γραφείο μου».