Η τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στον Νομό Καρδίτσας και το επισημο όνομα της είναι λίμνη Ταυρωπού. Η περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα πριν γίνει το φράγμα και σχηματιστεί η λίμνη, ήταν το ξακουστό οροπέδιο της Νεβρόπολης, που πήρε το όνομά του από τα άφθονα ελάφια που ζούσαν στα πυκνά δάση της.
Η περιοχή της Νεβρόπολης, οι πλαγιές των Αγράφων και οι παρόχθιες περιοχές του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και του Αχελώου ήταν ο χώρος όπου τα πανάρχαια χρόνια κατοικούσαν οι Δόλοπες, αρχαίος πολεμικός και σκληροτράχηλος λαός.
Η ιστορία της λίμνης ξεκίνησε το 1925, ο στρατηγός και πρωθυπουργός της χώρας Νικόλαος Πλαστήρας δημιούργησε το χωριό Νεράιδα και εκεί συνέλαβε την ιδέα να γίνει φράγμα στα στενά “κακαβάκια” του ποταμού Ταυρωπού και τα νερά που θα συγκεντρώνονταν στην Νεβρόπολης να δημιουργήσουν μια λίμνη και να εκτρέπονται στον Καρδιτσιώτικο κάμπο ,προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα υδροδότησης του κάμπου και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα η λίμνη αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν εδώ για να δουν το «θεσσαλικό στολίδι».
Στις 30 Οκτωβρίου 1960 εγκαινιάστηκε το φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και μετά από μερικά χρόνια έγιναν και τα αρδευτικά έργα του κάμπου καθώς και η ύδρευση της Καρδίτσας και των γύρω περιοχών. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από κάποια χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή της, ήταν γαλλική. Έχει μέγιστο μήκος 12 km και περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο πλάτος 4 km, ενώ η συνολική της επιφάνεια είναι 24 km2 και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m.
Τα χωριά της λίμνης:
Tην πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης θα απολαύσετε, αναμφισβήτητα, από το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας στο Παρατηρητήριο, σε υψόμετρο 1.350 μ., η θέα στα φιόρδ, στο νησάκι της λίμνης και στα Αγραφιώτικα βουνά είναι μοναδική. Η Λίμνη Πλαστήρα και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζονται για τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα τους.
https://enromiosini.gr/arthrografia/limni-plastira-i-neraida/