Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
Ένα έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέρρευσε δείχνει ότι το νομοθετικό τμήμα του συνασπισμού θέλει να εφαρμόσει μαζική παρακολούθηση όλων των προσωπικών μηνυμάτων και να εισαγάγει υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας, από τις 28 Σεπτεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι η ισπανική προεδρία σκοπεύει να περάσει γρήγορα ως νόμο την επίμαχη προτεινόμενη νομοθεσία, που μερικές φορές αναφέρεται από τους επικριτές ως «έλεγχος των συνομιλιών». Μόλις την Πέμπτη, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών πρόκειται να συναντηθούν για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία που απαιτείται για την έγκριση του νομοσχεδίου.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Patrick Breyer, ο οποίος είναι ένας από τους ένθερμους επικριτές του νομοσχεδίου και επίσης θα διαπραγματευτεί το ζήτημα στο κοινοβούλιο, αντέδρασε στην είδηση, προειδοποιώντας ότι η πρόταση δεν παρέχει τίποτα άλλο παρά «ένα προπέτασμα καπνού» όσον αφορά στο θέμα της end-to-end κρυπτογράφησης.
Σύμφωνα με τον Breyer, ο οποίος είναι δικηγόρος και εκπροσωπεί το Κόμμα Πειρατών, ένα ευρύ φάσμα από πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, από το WhatsApp έως το Signal, θα πρέπει να σαρώνουν τις συνομιλίες των πελατών τους, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει μετατροπή των τηλεφώνων σε «επιρρεπείς σε σφάλματα σαρωτές».
Παρά τα λόγια για την διασφάλιση της κρυπτογράφηση, ο Breyer πιστεύει ότι ο μελλοντικός νόμος θα μπορούσε να σημάνει, εκτός από αυτό που αποκαλεί «αναποτελεσματική παρεμπόδιση δικτύου και λογοκρισία στις μηχανές αναζήτησης», το τέλος της ασφαλούς κρυπτογράφησης και επομένως της ιδιωτικής επικοινωνίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μία από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι η σάρωση και αποθήκευση στο cloud υλικού κακοποίησης – η πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της οποίας είναι ο βασικός δεδηλωμένος σκοπός της ΕΕ πίσω από αυτήν την πρόταση – ο Breyer είναι πεπεισμένος πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική παρακολούθηση ιδιωτικών φωτογραφιών.
Αυτό που δεν περιλαμβάνει η νομοθεσία, και αυτό που προτείνει εκείνος ως το σωστό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι η βελτίωση της δουλειάς των αρχών επιβολής του νόμου με το να αναφέρουν τέτοιο υλικό, καθώς και η θέσπιση προτύπων που θα ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ και θα ασχολούνται με την πρόληψη, την υποστήριξη και τη συμβουλευτική των θυμάτων και η διεξαγωγή «αποτελεσματικών ποινικών ερευνών».
Όσον αφορά την επαλήθευση ηλικίας, η οποία θα καταστεί υποχρεωτική για τις υπηρεσίες επικοινωνιών, ο ευρωβουλευτής θεωρεί ότι είναι ένας ακόμη τρόπος να καταργηθεί η ανώνυμη επικοινωνία.
Ο Breyer βλέπει συνολικά τις συνέπειες του νέου νόμου ως ένα «κράτος επιτήρησης κινεζικού τύπου», στον πυρήνα του οποίου θα είναι αυτό που ο ίδιος αναφέρει ως «επίθεση του Big Brother στα κινητά μας τηλέφωνα, στα προσωπικά μηνύματα και τις φωτογραφίες με τη βοήθεια των επιρρεπών σε σφάλματα αλγορίθμων.”
«Ο έλεγχος των συνομιλιών είναι σαν το ταχυδρομείο να ανοίγει και να ερευνά όλα τα γράμματα – αναποτελεσματικό και παράνομο. Ακόμη και οι πιο προσωπικές γυμνές φωτογραφίες και οι σεξουαλικού περιεχομένου συνομιλίες μπορούν ξαφνικά να καταλήξουν σε εταιρικό προσωπικό ή στην αστυνομία», είπε ο ευρωβουλευτής σε ένα δελτίο τύπου, καταλήγοντας: «Όλοι βασιζόμαστε στην ασφάλεια και το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας: Άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια, τα θύματα κακοποίησης, τα παιδιά, η οικονομία και επίσης οι κρατικές αρχές».
https://enromiosini.gr/arthrografia/eggrafa-poy-dierreysan-deichnoyn/