Ο Αρχιεπίσκοπος Αμβρόσιος (Γιερμακόβ) στεφανώνει τον Κλίμεντ και την Αικατερίνη
Η ιστορία της Αικατερίνης: «Η οικογένειά μου ήθελε να σκοτώσει τον Κλίμεντ, με μοναδικό σκοπό να μη γίνω ορθόδοξη»
Τον χειμώνα του 2016 έφτασε στην Αγία Πετρούπολη η Αικατερίνη, η σύζυγος του Κλίμεντ. Σύντομα ο Αρχιεπίσκοπος Αμβρόσιος τους πάντρεψε στην ακαδημαϊκή εκκλησία. Η Αικατερίνη ήταν κάποτε Ινδουίστρια. Μου διηγήθηκε την ιστορία της:
«Ονομάζομαι Αικατερίνη, πριν τη βάφτιση ονομαζόμουν Νέχα. Γεννήθηκα σε μια ινδουιστική οικογένεια. Όταν σπούδαζα σ' ένα Αγγλικανικό σχολείο, είχαμε ένα παρεκκλήσι, όπου όλοι μπορούσαν να έρθουν ελεύθερα και να προσευχηθούν. Εκεί γνώρισα τον Χριστιανισμό. Επειδή οι γονείς μου είναι Ινδουιστές, μου απαγόρευαν πάντα να επισκέπτομαι την εκκλησία ή το παρεκκλήσι και πάντα έλεγαν ότι δεν ήταν καλό. Συχνά άκουγα πώς στο διπλανό σπίτι, δηλαδή στο σπίτι του πατέρα Κλίμεντ, προσεύχονταν κι έψαλλαν ψαλμωδίες. Μου άρεσε να τις ακούω. Σιγά-σιγά άρχισα να ρωτάω τους γείτονές μου για τον Χριστό. Μου έδωσαν την Καινή Διαθήκη κι εγώ άρχισα να τη διαβάζω κρυφά.
Όταν το έμαθαν οι γονείς μου, με χτύπησαν, έσκισαν τη Βίβλο και την πέταξαν. Με απειλούσαν και υποσχέθηκαν να με στείλουν σε ειδικό σχολείο. Τέτοια προβλήματα υπήρξαν πολλά. Και όμως, συνέχισα να μελετώ κρυφά, τηλεφωνώντας πού και πού στον Πολύκαρπο και διαβάζοντας κάποιες πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Πίστεψα ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο ένας και μοναδικός αληθινός Θεός και αποφάσισα να βαφτιστώ. Όταν ο πατήρ Στανισλάβ Ρασπούτιν έφτασε το 2012, βαφτίστηκα κρυφά. Ήμουν φοιτήτρια τότε. Μετά τη βάπτισή μου, τα προβλήματά μου πολλαπλασιάστηκαν. Η οικογένειά μου άρχισε να ψάχνει γαμπρό για μένα. Για γάμο μου πρότειναν πολλά αγόρια, αλλά κάθε φορά τους απέρριπτα. Η οικογένειά μου με πίεζε να παντρευτώ. Συνειδητοποιούσαν, μάλιστα, ότι δεν ακολουθούσα την πίστη και τις παραδόσεις τους και ντρέπονταν γι' αυτό. Σκέφτηκαν ότι αν παντρευόμουν, τότε υπό την πίεση του Ινδουιστή συζύγου μου και των συγγενών του, θα ξαναγίνω Ινδουίστρια.
Μοιράστηκα αυτό το πρόβλημά με τον Πολύκαρπο και τον Κλίμεντ και με τη βοήθειά τους έφυγα από το σπίτι. Όλα πήγαιναν καλά, όπως είχε προγραμματιστεί, μέχρι που μια φίλη μου με πρόδωσε, λέγοντας στους γονείς μου ότι ο Κλίμεντ με βοήθησε να εγκαταλείψω το σπίτι. Μόλις η οικογένειά μου το έμαθε, άρχισαν να καταδιώκουν τον Κλίμεντ και την οικογένειά του. Απείλησαν και να κάψουν το σπίτι του. Ύστερα προσέλαβαν έναν δολοφόνο, για να τον σκοτώσει. Δωροδόκησαν, επίσης, την αστυνομία, ώστε να χρησιμοποιήσουν βία, με σκοπό ν' αποσπάσουν πληροφορίες για εμένα από τον μέλλοντα σύζυγό μου. Ζήτησαν, τέλος, απ' όλους τους γείτονές μας να μποϊκοτάρουν την οικογένεια του Κλίμεντ.
Όταν απέτυχαν, προσέλαβαν κάποιον, που εξασκούσε μαύρη μαγεία, που ήταν διαβόητος για το ότι μπορούσε να σκοτώσει άνθρωπο με τη μαγεία του. Όμως ο Θεός ήταν μαζί με την οικογένεια του Κλίμεντ και τους προστάτευε. Τίποτα δεν θα μπορούσε να τους βλάψει, ούτε σωματικά ούτε πνευματικά.
Ο Θεός ήταν μαζί με την οικογένεια του Κλίμεντ και τους προστάτευε: Τίποτα δεν θα μπορούσε να τους βλάψει, ούτε σωματικά ούτε πνευματικά.
Αλλά η πίεση από την πλευρά της οικογένειάς μου μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Έτσι αποφάσισα να επιστρέψω. Όταν επέστρεψα, είδα ότι το σπίτι μου ήταν γεμάτο με αντικείμενα μαύρης μαγείας. Έμεινα στο σπίτι για περίπου 15 μέρες, υπό στενή επίβλεψη και πίεση, αλλά μια μέρα μου έδωσαν 15 λεπτά να μείνω μόνη μου και τότε το έβαλα στα πόδια από το σπίτι για δεύτερη φορά.
Τηλεφώνησα στον Κλίμεντ και ζήτησα βοήθεια. Με πήγε σε έναν οργανισμό που μας βοήθησε τότε. Τελικά παντρεύτηκα με τον Κλίμεντ το 2015. Τώρα, μετά τον γάμο, μπορώ να ζήσω ελεύθερα και να ομολογώ την πίστη μου. Ευχαριστώ τον Θεό για όλα όσα έχει κάνει για εμάς. Είναι αδύνατο να Του εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, τώρα η ζωή μου ανήκει στον Θεό».
Αν και η Ινδία είναι κοσμικό κράτος, εξακολουθεί να κυριαρχεί ο Ινδουισμός και να επηρεάζει την πολιτική. Οι φονταμενταλιστές και οι ριζοσπάστες Ινδουιστές πιστεύουν ότι ο Χριστιανισμός καταστρέφει τον αρχέγονο πολιτισμό τους, επομένως αντιτίθενται στο χριστιανικό κήρυγμα.
Ο πρώτος Ινδός ιερέας στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Ένα από τα πιο χαρούμενα γεγονότα για τους Ινδούς πιστούς -και ίσως για ολόκληρη την Εκκλησία- συνέβη την Πεντηκοστή (27 Μαΐου) του 2018. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Αμβρόσιος (Γιερμακόβ), Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης, χειροτόνησε τον φοιτητή Κλίμεντ πρεσβύτερο. Ο Κλίμεντ έγινε ο πρώτος Ινδός ιερέας στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας. Αν κι ένας Ινδός από το Μπανγκαλόρ, ο Σουνίλ Μπενεντίκτ, είχε προηγουμένως χειροτονηθεί στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Εξωτερικού, εγκατέλειψε την Εκκλησία αρκετά γρήγορα.
Η χειροτονία του Κλίμεντ
Ένα μήνα πριν από τη χειροτονία, μια ευσεβής χριστιανή από την Αυστραλία πλήρωσε τα εισιτήρια για να πάνε στη Ρωσία και να επιστρέψουν η σύζυγος του πατρός Κλίμεντ, η μητέρα του Σούμπχα, καθώς και η Ιρίνα (Πρίτι), η σύζυγος του Πολύκαρπου. Έφτασαν ένα μήνα πριν από την Πεντηκοστή, όταν δεν ήταν ακόμη γνωστή η ημερομηνία της χειροτονίας. Βρέθηκα κι εγώ τυχαία στην Αγία Πετρούπολη, σ' ένα συνέδριο, επίσης μη γνωρίζοντας για τη χειροτονία.
Κατά τη διάρκεια των δύο ετών των σπουδών μου, ο δεσπότης Αμβρόσιος χειροτόνησε πολλούς φοιτητές, αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ τόσο δυνατό και από κοινού "Άξιος!".
Οι καλεσμένοι στη χειροτονία. Η σύζυγος του Πολύκαρπου, η Ιρίνα, μαζί με την κόρη τους, την Ιωάννα
Τώρα τις δραστηριότητες του ιερέα Κλίμεντ επιβλέπει ο Αντώνιος, Μητροπολίτης Κορσούν και Δυτικής Ευρώπης, επικεφαλής του Γραφείου του Πατριαρχείου Μόσχας για τα ιδρύματα στο εξωτερικό. Ήδη το καλοκαίρι του 2018, με την ευλογία του Μητροπολίτη Αντώνιου, ο ιερέας Κλίμεντ στις διακοπές του πήγε στην Ινδία, όπου επιτελούσε ιεραποστολικό έργο. Εκείνην την περίοδο βάφτισε μια ομάδα 42 πρώην Ινδουιστών στο ποτάμι, δίδασκε στους Χριστιανούς την πίστη και μετέφραζε λειτουργικά βιβλία στη γλώσσα Μαράτχι. Προς το παρόν, ο πατήρ Κλίμεντ έχει μεταφράσει στη γλώσσα Μαράτχι την Ακολουθία των Τυπικών, τις Ώρες, τη Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, τα τροπάρια και τα κοντάκια των Κυριακών και των δεσποτικών εορτών, το Μυστήριο της Εξομολόγησης και το Μυστήριο του Βαπτίσματος, καθώς και τον Μέγα Αγιασμό.
Βάφτιση μιας ομάδας των πρώην Ινδουιστών στον ποταμό
Τον Ιανουάριο του 2019 κατάφερα να επισκεφτώ ξανά τον Ιερέα Κλίμεντ. Αυτή τη φορά το ταξίδι έγινε δυνατό μόνο χάρη στις δωρεές. Ένα μήνα πριν την αναχώρηση είχε προκηρυχθεί έρανος, στον οποίο ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κληρικούς της Μητροπόλεως Σαμάρα και το Τμήμα Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Κατήχησης, καθώς και τον σχι-μοναχό Μητροφάνη (Γιούρτσενκο) για τη βοήθειά τους.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην κοινότητα, κατάφερα να τραβήξω πολλά βίντεο υλικά και να κάνω αρκετές συνεντεύξεις. Προς το παρόν ασχολούμαι με το μοντάζ της ταινίας για την ορθόδοξη ιεραποστολή στην Ινδία.
Με την οικογένεια Νεχαμαΐα, σ’ ένα πάρκο της Τσαντραπούρ
Υπάρχει μεγάλο δυναμικό για μια ορθόδοξη ιεραποστολή εδώ, αλλά η κοινότητα χρειάζεται την υποστήριξή μας
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ινδία, τον πατέρα Κλίμεντ επισκέφθηκε ένας προτεστάντης επίσκοπος με το όνομα Τζατζιβάν, ο οποίος ηγείται της Διάσκεψης Επισκόπων στη Νότια Ινδία. Από καιρό σκεφτόταν να προσηλυτιστεί στην Ορθοδοξία, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν του είχε δοθεί κάποια ευκαιρία, να συναντηθεί με ορθόδοξο ιερέα. Τώρα πια, είναι έτοιμος ν' απαρνηθεί το αξίωμα του επισκόπου και να γίνει κοσμικός στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Επί του παρόντος, ο Τζατζιβάν, με τη βοήθεια του πατέρα Κλίμεντ, μελετά την ιστορία, τη θεολογία και τη δομή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι έτοιμος να προσηλυτιστεί στην Ορθοδοξία αυτήν τη στιγμή, αλλά αποφασίστηκε να μη βιαστεί να το κάνει, αφού υπάρχει ελπίδα ότι θα μπορέσει να φέρει τους συνεπισκόπους του στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή η περίπτωση δεν είναι μοναδική, υπάρχουν και άλλες, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Αυτό το γεγονός δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των Ινδών χριστιανών για την Ορθοδοξία. Η ορθόδοξη κοινότητα του Τσαντραπούρ έχει μεγάλο δυναμικό για μια πραγματική ιεραποστολή, όχι μόνο μεταξύ των μη χριστιανών, αλλά και μεταξύ των ετεροδόξων.
Τα Χριστούγεννα σ' ενοικιασμένο ναό
Τώρα οι ορθόδοξες κοινότητες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Στην Ινδία, οι σχέσεις μεταξύ χριστιανών και ριζοσπαστών Ινδουιστών επιδεινώνονται. Οι τελευταίοι οργανώνουν όλο και πιο συχνά πογκρόμ. Οι Ορθόδοξοι δεν έχουν εκκλησία, άρα πρέπει να νοικιάζουν από τους μη Ορθοδόξους. Δεν έχουν νεκροταφείο, με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει περιπτώσεις αποτέφρωσης των νεκρών. Δεν έχουν αυτοκίνητο για τακτικές επισκέψεις στις κοινότητες από τον ιερέα, ειδικά όταν κάνει ζέστη.
Από την άλλη, ο πατέρας Κλίμεντ και οι πιστοί, που αριθμούν περίπου 300 άτομα, έχουν απεριόριστη εμπιστοσύνη στη Μητέρα Εκκλησία κι έντονη επιθυμία να διαφωτίσουν ολόκληρη την Ινδία με την ορθόδοξη πίστη. Επί του παρόντος, το κοινωνικό δίκτυο "VKontakte" έχει μια δημόσια ομάδα υποστήριξης για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Ινδία "Το έργο του Αποστόλου Θωμά" (https://vk.com/club177523309), η οποία δημοσιεύει νέα και πληροφορίες, σχετικά με τις ανάγκες της ινδικής ορθόδοξης κοινότητας.
Φυσικά, η κοινότητα του πατέρα Κλίμεντ δεν είναι μόνη στην Ινδία. Υπάρχει η ορθόδοξη ενορία του Αποστόλου Θωμά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας στην πρεσβεία στο Νέο Δελχί. Υπάρχει μια αποστολή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης στη Δυτική Βεγγάλη. Επίσης, υπάρχουν ορθόδοξοι πιστοί από διάφορες χώρες, που βρέθηκαν με κάποιο τρόπο στην Ινδία. Ωστόσο, το ιεραποστολικό δυναμικό εξακολουθεί να είναι υψηλό στην «καρδιά» της Ινδίας, στην Ορθόδοξη κοινότητα της Τσαντραπούρ, της οποίας ηγείται ο πατήρ Κλίμεντ.
Γεννιέται μια νέα Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ινδίας. Και πρέπει να τη βοηθήσουμε.
Προφανώς, γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης μιας νέας Εκκλησίας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ινδίας. Ο θεμέλιος λίθος έχει ήδη τοποθετηθεί. Τέτοιος λίθος είναι η Ορθόδοξη πίστη της οικογένειας Νεχαμαΐα και όλων εκείνων που τους ακολούθησαν από την Αγγλικανική κοινότητα, περνώντας όλες τις δυσκολίες, για να γίνουν μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Καταλήγωντας, θα ήθελα ν' αναφέρω τα λόγια του πατρός Κλίμεντ:
«Σήμερα, η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Ινδία βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, λείπουν τα πιο βασικά πράγματα, υπάρχουν πολλά εμπόδια και προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη αυτών ακριβώς των πραγμάτων. Είμαι, όμως, βέβαιος για την απόλυτη επιτυχία της Ορθοδοξίας στην Ινδία, αν γίνουν αντιληπτές οι ανάγκες αυτής της μικρής, ταπεινής, πιστής και καρποφόρας αποστολής. Είναι σαν τα δάχτυλα στο χέρι: Αν υπάρχει μόνο ένα δάχτυλο, θα είναι μόνο και δεν θα μπορεί να κάνει πολλά απ' όσα μπορούσε μαζί με τ' άλλα τέσσερα δάχτυλα. Τώρα αυτή η αποστολή είναι σαν το ένα δάχτυλο στο χέρι, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των άλλων τεσσάρων δακτύλων, για να διακονούμε για τη δόξα του Κυρίου. Πιστεύω ακράδαντα στην Πρόνοια του Θεού για την Ινδία. Η ινδική αποστολή θα είναι η πιο καρποφόρα στον κόσμο, καθώς ο Θεός έχει ήδη προετοιμάσει τον λαό μας να λάβει το Μήνυμα της Σωτηρίας. Ελπίζω ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι από τη Ρωσία θα συμμετάσχουν και αυτοί στην αποστολή μας, ώστε να φέρουμε τους ανθρώπους στο φως του Χριστού».
6/3/2022