Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Η δυτική αφήγηση για την απομόνωση της Ρωσίας απέτυχε

Δυτικά μέσα ενημέρωσης και ηγέτες έχουν ενθαρρύνει την ιδέα μιας «απομονωμένης» Ρωσίας από τότε που η χώρα ξεκίνησε την στρατιωτική της επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τώρα περισσότερο από πέντε μήνες από την έναρξη του πολέμου, τμήματα της Δύσης αναγνωρίζουν επιτέλους την αφήγηση μιας «απομονωμένης» Ρωσίας ως διαστρεβλωμένης άποψης.
Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο – infobrics.org /
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, μπορούσε μόνο να πει ότι η Ρωσία είναι κράτος «παρίας», όταν ένας δημοσιογράφος στις 25 Ιουλίου τόνισε πως η Μόσχα δεν είναι ακριβώς απομονωμένη από τότε που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε περιοδεία στην Αφρική. Ο ίδιος δημοσιογράφος απάντησε λέγοντας ότι οι πρόσφατοι διάλογοι με την Τουρκία και το Ιράν «δεν υπολογίζονται πραγματικά» ως επίδειξη της «απελπισίας» της Ρωσίας να σπάσει την απομόνωσή της.Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου, ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε πως η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ιράν «δείχνει το βαθμό στον οποίο ο κ. Πούτιν και η Ρωσία απομονώνονται όλο και περισσότερο. Τώρα πρέπει να στραφούν στο Ιράν για βοήθεια».

Σε απάντηση σε αυτόν τον ισχυρισμό, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανέφερε σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης : «Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί η χώρα μας ως απομονωμένη είναι αποτέλεσμα της «φλεγμένης φαντασίας» Αμερικανών αξιωματούχων που χάνουν όλο και περισσότερο την επαφή με την πραγματικότητα και προκαλούνσύγχυση επίσης μεταξύ των αμερικανικών ΜΜΕ».

Οι παγκόσμιοι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η πλήρης οικονομική απομόνωση της Ρωσίας είναι αδύνατη. Η ρωσική οικονομία πλήττεται προφανώς από την ενίσχυση των κυρώσεων λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και των επιπτώσεων των προηγούμενων μέτρων. Ωστόσο, όχι μόνο είναι αδύνατος, έστω και θεωρητικά, ο πλήρης αποκλεισμός της οικονομίας της χώρας, αλλά και τα οικονομικά επιθετικά κράτη αντιμετωπίζουν πλέον τις δικές τους χρηματοπιστωτικές και βιομηχανικές κρίσεις λόγω πληθωρισμού και ενεργειακών ζητημάτων.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα il Fatto Quotidiano, όσον αφορά την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, εκτός από την ψευδαίσθηση του νομίσματος, η Κίνα είναι η χώρα με την υψηλότερη ετήσια παραγωγή, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ινδονησία. Σε πραγματικούς όρους, η ρωσική οικονομία είναι συγκρίσιμη σε μέγεθος με τη Γερμανία, με ΑΕΠ υψηλότερο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η ισπανική εφημερίδα Público τόνισε τους ψευδείς ισχυρισμούς πως η Ρωσία είναι απομονωμένη: «Η ΕΕ επιμένει ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη, το ίδιο ρεφρέν που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής που μόλις πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους ομολόγους του από το Ιράν και την Τουρκία φαίνεται να δείχνει τον άλλο δρόμο».

Με τη σειρά της, η γερμανική Die Welt γράφει ότι η στρατηγική της Δύσης για απομόνωση της Ρωσίας και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δε λειτουργεί, με το άρθρο να καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο Ρώσος ηγέτης απολαμβάνει μεγαλύτερη υποστήριξη σε όλο τον κόσμο από ό,τι περίμενε η Δύση:

«Είναι μια θλιβερή εμπειρία για τον ελεύθερο κόσμο. Ποιος, στην πραγματικότητα, στέκεται σταθερός απέναντι στους Ευρωπαίους και τις Ηνωμένες Πολιτείες; Ποιος υποστηρίζει τις κυρώσεις, οι επιπτώσεις των οποίων στη ρωσική οικονομία ήταν μέχρι στιγμής πολύ πιο αδύναμες από ό,τι αναμενόταν; Καναδάς, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Αυτό είναι. Η Μόσχα έχει την υποστήριξη της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, τέσσερις χώρες που, μαζί με τη Ρωσία, αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής».

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης, Josep Borrell, παραδέχτηκε ήδη πως η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί από την παγκόσμια κοινότητα, γράφοντας σε άρθρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) στις 10 Ιουλίου: «Η G7 και οι ομοϊδεάτισσες χώρες είναι ενωμένες στην καταδίκη και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και στην προσπάθεια να καταστήσουν το καθεστώς υπεύθυνο. Αλλά άλλες χώρες, και εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για την πλειοψηφία του «Παγκοσμίου Νότου», συχνά έχουν διαφορετική οπτική. Η παγκόσμια μάχη των αφηγήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, προς το παρόν, δεν κερδίζουμε».

Ο αρθρογράφος του National Interest, Mark Episkopos, έγραψε: «Αν και η Ρωσία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τη Δύση και ορισμένους θεσμούς υπό την ηγεσία της Δύσης, οι συναντήσεις του Πούτιν στην Τεχεράνη δείχνουν ένα διαφορετικό και εντελώς πιο ανησυχητικό φαινόμενο: παρά τις συνεχείς προσπάθειες των Ευρωπαίων και των Αμερικανών πολιτικών για τη χάραξη ενός ενιαίου παγκόσμιου μετώπου ενάντια στο Κρεμλίνο, ένα σημαντικό μέρος του μη δυτικού κόσμου έχει διατηρήσει την ουδετερότητά του ή, όπως στην περίπτωση της Κίνας και του Ιράν, έχει υποστηρίξει ρητά το πλαίσιο της σύγκρουσης από τη Ρωσία».

Η δυτική προπαγανδιστική εκστρατεία για τη δημιουργία μιας εικόνας της πολιτικής απομόνωσης της Ρωσίας διεθνώς έχει ουσιαστικά αποτύχει. Αν και οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες θα συνεχίσουν με μια ψευδή αφήγηση πως η Ρωσία είναι απομονωμένη, είναι απίθανο να αποτρέψει τη Μόσχα από την οικοδόμηση της σχέσης της με την πλειοψηφία της ανθρωπότητας.

Freepen.gr

https://orthodoxostypos.gr