Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πώς να αντιμετωπίσω τη συκοφαντία για την Χριστιανική ζωή μου;

Πώς να αντιμετωπίσω τη συκοφαντία του περιβάλλοντός για την εν Χριστώ ζωή μου;
Όλοι μας, παλεύουμε και μοχθούμε για τη σωτηρία της ψυχής μας. Προσπαθούμε να ενωθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με τον Άγιο Πατέρα μας. Ωστόσο, όταν η προσπάθεια αυτή γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρό μας, μας αντιμετωπίζουν περιφρονητικά. Συχνά ακούμε την ειρωνική ερώτηση: «Καλά, μοναχή θα γίνεις;». Πώς μπορούμε να κινηθούμε σε τέτοιες περιπτώσεις;
Σε συκοφαντούν για τη Χριστιανική ζωή σου; Δηλαδή εξαιτίας του Χριστού; Ε, τότε ξέρεις τι είσαι; Όχι αδύναμος, ταλαίπωρος, σε μειονεκτική θέση, όπως ίσως να νομίζεις… Αλλά τότε, τί; Τότε είσαι «μακάριος»! Δεν στο λέω εγώ. αλλά ο ίδιος ο Κύριός μας, στην επί του Όρους ομιλία Του: «μακάριοι ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσι καὶ εἴπωσι πᾶν πονηρὸν ρὴμα καθ’ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ» (Ματθ. ε΄ 11). Ξέρεις τι θα πει αυτό; «Ευτυχισμένος» ή «ευλογημένος».
Ωραία, και τί να κάνω σε τέτοια περίπτωση; Το λέει ακριβώς στη συνέχεια… «Χαίρετε καὶ ἀγαλλιᾶσθε, ὅτι ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Ματθ. ε΄ 12). Να τι να κάνεις. Να «χαρείς». Ναι, αδερφέ μου. Όχι λύπη, στεναχώρια, μειονεξία, αλλά χαρά!… Ε, δεν είναι και εύκολο αυτό. Συμφωνώ, αλλά «πάντα δυνατὰ τῷ πιστεύοντι» (Μάρκ. θ΄ 23). Και σε αυτή την περίπτωση να καταφύγουμε στην βοήθεια Εκείνου για χάρη του οποίου δοκιμαζόμαστε. Και ας μην ξεχνάμε και το άλλο. «Ὅτι ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τοῖς οὐρανοῖς». Κερδίζουμε άφθαρτα και ουράνια στεφάνια, όταν με τη Χάρη Του σηκώνουμε αυτή τη δοκιμασία.
Άλλωστε δεν είσαι ο πρώτος που περνάει κάτι τέτοιο. Και Αυτός, ο ίδιος ο Κύριός μας δέχθηκε ουκ ολίγες συκοφαντίες και εμπαιγμούς στην επίγεια ζωή Του. Και πώς τα αντιμετώπιζε όλα αυτά; Ανάλογα με την περίσταση και το βαθύτερο μήνυμα που ήθελε να μας διδάξει.
Δες τον, τώρα που βρίσκεται ενώπιον των δικαστών Του και ακούει τις κατηγορίες και τις συκοφαντικές ψευδομαρτυρίες. Πώς αντιδρά; Διαβάζουμε – και ίσως απορούμε – στο ιερό Ευαγγέλιο: «ὁ δὲ Ἰησοῦς ἐσιῶπα» (Ματθ. κστ΄ 63). Εκείνος, που με ένα λόγο Του μπορούσε να αναιρέσει τα πάντα, «ἐσιῶπα». Μας διδάσκει λοιπόν, αυτή η μεγαλειώδης σιωπή του Χριστού όλους εμάς σήμερα που δεν ανεχόμαστε να μας προσβάλλουν ούτε στο ελάχιστο, να σιωπούμε όταν μας θίγουν, μας κατηγορούν, μας υβρίζουν ή μας αδικούν οι άνθρωποι. Δες τον και στην άκρα Του ταπείνωση, όπου «λοιδορούμενος οὐκ ἀντελοιδώρει, πάσχων οὐκ ἠπείλει» (Α΄ Πέτρ. β΄ 23), δηλαδή ενώ τον έβριζαν Εκείνος δεν ανταπέδιδε ύβρεις στους υβριστές του και ενώ έπασχε άδικα δεν φοβέριζε με εκδικητικές απειλές αυτούς που τον αδικούσαν. Σε άλλη περίπτωση όμως συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά. Όταν δέχεται το ράπισμα από τον υπηρέτη, τότε δεν σιωπά, αλλά του αποκρίνεται λέγοντας «εἰ κακῶς ἐλάλησα, μαρτύρησον περὶ τοῦ κακοῦ. εἰ δὲ καλῶς, τί με δέρεις;» (Ἰωάν. ιη΄ 23).
Να λοιπόν πως μας διδάσκει να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις ο Κύριός μας. Με «διάκριση»! Ανάλογα την περίσταση, αλλά και την ωφέλεια που θα προκύψει από την στάση μας.
…Είναι δύσκολος ο αγώνας μας, είναι δύσκολη η εποχή μας… Αλλά ας μην ταραζόμαστε! Έχουμε με την πλευρά μας τον Κύριο, την πηγή της ζωής και της Αλήθειας. Και ξέρουμε ότι «ένας και η Αλήθεια, είναι πάντα πλειοψηφία»! Μην μας απασχολεί και μη μας δυσκολεύει η συκοφαντία. Ας προσπαθήσουμε να μιμούμαστε το παράδειγμα Εκείνου σε κάθε τέτοιο πειρασμό μας!
πηγή