Αγγελική Ραυτοπούλου
Εκπαιδευτικός
Η θεατρική παράσταση «Οικογένεια Νώε» γράφτηκε από τους Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλο και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1996. Το έργο υπάρχει και σε βιβλίο που εκδόθηκε το 2004. Προσωπικά το παρακολούθησα στο θέατρο ‘Πόρτα’ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2022. Απευθύνεται σε μικρά παιδάκια νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου. Όταν πήγα εκεί, η αίθουσα ήταν κατάμεστη από μικρές αθώες ψυχούλες που έρχονταν καθημερινά από χιλιάδες σχολεία, για να παρακολουθήσουν την συγκεκριμένη παράσταση. Μετά από αυτή την εμπειρία λοιπόν, επειδή πόνεσε η ψυχή μου, ένιωσα ανάγκη και χρέος να γράψω το παρακάτω κείμενο.
Η ψευδής απεικόνιση της ζωής ενός ιερού προσώπου και συγκεκριμένα του δικαίου Νώε, αποτελεί βεβήλωση της πίστεώς μας. Αλλά για άλλη μια φορά δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην βεβήλωση της Ορθοδόξου πίστεως. Για φανταστείτε όμως να παιζόταν κάτι αντίστοιχο για τον Μωάμεθ… Αν τολμούσε κάποιος να γράψει ένα βιβλίο που να τον διαβάλλει και να λέει ψεύδη για την ζωή του, αναρωτιέστε τι θύελλα αντιδράσεων θα δημιουργηθεί; Θα γινόταν χαμός! Όμως για τον δίκαιο Νώε και την οικογένειά του, ούτε φύλλο δεν κουνήθηκε τόσα χρόνια τώρα.
Χωρίς ντροπή τολμάνε να λένε ότι ο δίκαιος Νώε είπε πως ο άνθρωπος προήλθε από τον πίθηκο!
Ο κατακλυσμός είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι πραγματοποιήθηκε. Και προφανώς ο Νώε δεν είχε ειδοποιηθεί για τον κατακλυσμό χρησιμοποιώντας υλικά μεσα, όπως δείχνει η παράσταση, γιατί δεν υπήρχαν αυτά τότε.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, διαβάλλουν και το πρόσωπο του δικαίου Σημ, κάνοντάς τον να λέει στην γυναίκα του ότι δεν έπρεπε να μείνει έγκυος και ότι δεν θέλει το παιδί.
Τα παιδιά από την άλλη, δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό προς τους γονείς και λένε «σε μισώ» στον πατέρα και περιμένουν από τον πατέρα να τους ζητήσει και συγγνώμη, αλλιώς δεν του μιλάνε..!
Στην κιβωτό στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν παιδιά, ήταν μόνο ο Νώε, η γυναίκα του και οι τρεις γιοι του με τις γυναίκες τους. Συνολικά 8 άνθρωποι. Ο Νώε όταν ήταν μέσα στην κιβωτό δεν είχε αποκτήσει ακόμη κανένα εγγόνι. Πόσω μάλλον ο δίκαιος Σημ να λέει ότι δεν θέλει το παιδί του!
Το κυρίαρχο όμως θέμα της όλης παράστασης δεν σας το ανέφερα ακόμα. Το άφησα για το τέλος. Είναι ο τρόπος με τον οποίο γεννιούνται τα παιδιά. Αυτή είναι η ερώτηση που συνεχώς τίθεται από τα παιδιά προς τους γονείς τους και σε ένα σημείο το κοριτσάκι προκαλεί το μικρό αγόρι (το οποίο είναι ξάδερφός της) να πάνε μαζί κάτω στο υπόγειο για να του ΔΕΙΞΕΙ πώς γίνονται τα παιδιά!
Η κιβωτός του Νώε, στην πραγματικότητα, συμβολίζει την Εκκλησία του Χριστού. Τον ίδιο τον Χριστό, αφού ο Χριστός και η Εκκλησία Του είναι ένα. Ο Χριστός είναι η κεφαλή και η εκκλησία το σώμα. Άκρως ιερός συμβολισμός. Διότι ακριβώς όπως η κιβωτός, έτσι και η Εκκλησία κλιδωνίζεται αλλά ουδέποτε καταποντίζεται. Θα πείτε, δεν το ήξεραν αυτό αυτοί που έγραψαν το έργο… Κι εγώ θα σας πω, αφού ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι από την φαντασία τους, γιατί δεν έφτιαξαν κάτι από την αρχή, χρησιμοποιώντας καινούργια ονόματα; Ας έβαζαν άλλα, φανταστικά ονόματα και ας έλεγαν ό,τι ήθελαν. Κανείς δεν θα είχε τότε κάτι τόσο σοβαρό να τους προσψαύσει. Όμως, εκείνοι χρησιμοποίησαν μια ιστορία της Βίβλου χωρίς καν να μπουν στον κόπο να διαβάσουν την ερμηνεία της ή ακόμα κι αν την διάβασαν, την παρουσίασαν διαφοροποιημένη, με προφανή σκοπό να διαβάλλουν την αλήθεια. Αυτό λοιπόν αποτελεί διαστρέβλωση της αλήθειας και μάλιστα μιας ιερής αλήθειας. Και προσβάλλει τόσο την Ορθοδόξη Χριστιανική όσο και την Εβραϊκή θρησκεία.
Η Ξένια Καλογεροπούλου αναφέρει ότι εκτός από τη βιβλική εκδοχή του κατακλυσμού, υπάρχουν κι άλλες εκδοχές. Υποστηρίζει λοιπόν ότι διασκεύασε πέντε από αυτές τις εκδοχές για να δημιουργήσει αυτό το έργο. Ας μας επιτραπεί όμως να πούμε ότι η συγκεκριμένη δήλωση είναι ψευδής, καθώς σε καμία από αυτές τις εκδοχές (τις οποίες η ίδια έχει παραθέσει) δεν αναφέρεται ότι ο Νώε πίστευε πως ο άνθρωπος προήλθε από τον πίθηκο. Και δεύτερον, τα ονόματα που χρησιμοποιεί για το έργο της είναι αυτούσια με αυτά της Βίβλου και δεν αναφέρονται σε καμία άλλη εκδοχή του κατακλυσμού.
Αν κάποιος διέβαλλε κάποια συγγενικά, αγαπημένα σας πρόσωπα που έχουν φύγει από αυτή τη ζωή, βγάζοντας μια ψευδή θεατρική παράσταση και ένα βιβλίο που τα προσβάλλει, πώς θα αντιδρούσατε;
Για εμάς, όπως προανέφερα, ο Νώε και η οικογένειά του είναι κάτι παραπάνω από συγγενικά πρόσωπα.
Είναι πρόσωπα ιερά.
. . .
Δείτε πώς περιγράφει το Κολλέγιο Αθηνών την εν λόγω παράσταση στην οποία έστειλε τα νήπια!!
«Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Ιωάννης Μ. Καρράς είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Οικογένεια Νώε» από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Πόρτα.
Η
συγκεκριμένη παράσταση είναι μια θεατρική παράσταση για όλη την
οικογένεια, που μιλάει για την οικολογία και την προστασία των ζώων, για
το πόσα μας συνδέουν με τη φύση και πόσο απαραίτητη μας είναι για την
ευημερία μας. Παράλληλα δε διστάζει να θίξει τα ζητήματα των σχέσεων
ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, ανάμεσα σε αδέρφια, αλλά και τους
προβληματισμούς των παιδιών για την αρχή και το τέλος της ζωής.
Οι μαθητές μας με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό απόλαυσαν την παράσταση αυτή!!!»