Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βυζαντινό μοναστήρι 1.500 ετών με αρχαία ελληνική επιγραφή (Οπτικοακουστικό υλικό)

Ένα τεράστιο μοναστηριακό συγκρότημα βυζαντινής εποχής διακοσμημένο με χρωματιστό ψηφιδωτό δάπεδο που φέρει ελληνική επιγραφή ανακαλύφθηκε πρόσφατα κοντά στην πόλη Κιριάτ Γκατ, ανέφερε η Ισραηλινή Αρχής Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ).

Η ανακάλυψη ενός τεράστιου και εξαιρετικά σημαντικού αρχαιολογικού χώρου από την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις στην περιοχή κοντά στο Κιριάτ Γκατ, καθώς οι ανασκαφές στο πλαίσιο κατασκευής της νέας γειτονιάς “Karmey Gat North” αποκάλυψαν τουλάχιστον δέκα κτίρια. Οι ανασκαφές φωτίζουν τη ζωή μιας εύπορης κοινότητας που άνθισε εκεί για αιώνες.

Στην καρδιά ενός μοναστηριού που εντοπίστηκε στην περιοχή, ανακαλύφθηκε ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο, στο οποίο απεικονίζονται σταυροί, λιοντάρια, περιστέρια, αμφορείς, λουλούδια και γεωμετρικά μοτίβα. Σε κεντρικό σημείο του, υπάρχει μια επιγραφή στα ελληνικά που αναγράφει: «ΕΙΡΗΝΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ», η οποία συνδέει τον χώρο με ιδεώδη ειρήνης.

Η εξαιρετική τεχνική του ψηφιδωτού, η οποία περιλαμβάνει μικροσκοπικούς λίθους για την έμφαση των μοτίβων του σταυρού, μαρτυρά την περίτεχνη εργασία που απαιτήθηκε. Μια από τις εντυπωσιακότερες ανακαλύψεις είναι ένα σύγχρονο πιεστήριο σταφυλιών, το οποίο ξεχωρίζει για το εξελιγμένο σχέδιό του.

 
Η περιοχή είναι πλέον ένα δημοφιλές σημείο καταδύσεων, προσφέροντας ευκαιρίες για να δείτε βυθισμένα ερείπια.

HuffPost Greece/26 Ιουλ 2024

Οι πέτρες του ψηφιδωτού σε μπλε και άσπρο χρώμα και τα απομεινάρια κόκκινης μπογιάς στις γύψινες δεξαμενές δείχνουν την περίτεχνη κατασκευή. Η επιγραφή σε ελληνικά γράμματα πάνω σε πέτρινες πλάκες μέσα στις δεξαμενές υποδεικνύει έναν συνδυασμό τέχνης και επιστημονικού σχεδιασμού.

Η στρατηγική τοποθεσία του μοναστηριού, κοντά σε δρόμους που συνδέουν τα βουνά με την πεδιάδα της ακτής, αναδεικνύει τον τόπο ως σημαντικό κόμβο για ταξιδιώτες και κοντινές κοινότητες.

Η ανασκαφή αφορά έναν οικισμό που εκτεινόταν από τον 1ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. και χαρακτηρίζεται από την ακμή της κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου.

 
 
Το μοναστήρι, το οποίο άντεξε από τη Ρωμαϊκή περίοδο, υπήρξε μέρος ενός μεγαλύτερου οικισμού κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής (5ος – 6ος αιώνας μ.Χ.) και χαρακτηρίζεται από πλούτο, που ενισχύεται από ευρήματα όπως νομίσματα, γυάλινα αγγεία και εισαγόμενα κεραμικά, ενώ τα απομεινάρια τοπικών κεραμικών και καμίνων υποδεικνύουν μια ακμάζουσα βιομηχανία.

Ο Έλι Εσκουσίντο, διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, τόνισε τη σημασία της εκμετάλλευσης των έργων επέκτασης πόλεων για την ανεύρεση και παρουσίαση της αρχαίας ιστορίας των περιοχών. Ο Μαρκ Αβραχάμι, επικεφαλής του Τμήματος Συντήρησης, αναφέρθηκε στο ψηφιδωτό ως ένα από τα πιο αξιόλογα ευρήματα στην περιοχή και ανακοίνωσε τη διαδικασία μεταφοράς του για συντήρηση.

 
Απεικονίζει τη μονομαχία μεταξύ του Αχιλλέα και του πρίγκιπα Έκτορα της Τροίας.
HuffPost Greece/14 Δεκ 2022

Η Σβελτάνα Τάλις, διευθύντρια του νότιου τομέα της ΙΑΑ, υπογράμμισε τη σημασία του ευρήματος για την κατανόηση της ιστορίας της περιοχής και τα σχέδια για την δημόσια έκθεση του μωσαϊκού δαπέδου στο Κιριάτ Γκατ.