Βουλγαρικό πολιτικό κόμμα καλεί τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να συγκαλέσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας λόγω ξένων παρεμβάσεων στις επερχόμενες Πατριαρχικές εκλογές. Ο Πατριάρχης Νεόφυτος, ο οποίος ποίμανε τη Βουλγαρική Εκκλησία επί 11 χρόνια, εκοιμήθη εν Κυρίω τον Μάρτιο . Ο διάδοχός του θα επιλεγεί στις 30 Ιουνίου.
«Η Εκκλησία μας οδηγείται σε σχίσμα, όπως η Ουκρανική Εκκλησία», προειδοποιεί το Κόμμα της Αναγέννησης, αναφέρει ο Glasove .
Ως πυλώνας της βουλγαρικής κοινωνίας, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι παράγοντας εθνικής ασφάλειας, «και είναι απαράδεκτο να ελέγχεται από ξενοκινητους πράκτορες που παρουσιάζονται ως κληρικοί», προειδοποιεί το κόμμα.
«Ο ρόλος των ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία ελέγχου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι προφανής. Είναι σαφές ότι αυτό γίνεται με τη συνεργασία του Οικουμενικού Πατριάρχη και ορισμένων Βούλγαρων μητροπολιτών και επισκόπων που παραβίασαν τους κανόνες και υπηρέτησαν με σχισματικούς στην Τουρκία», εξηγεί το Revival.
Στις 19 Μαΐου , τρεις Βούλγαροι μητροπολίτες και δύο επίσκοποι συμπροσευχήθηκαν με δύο «επισκόπους» της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» κατά την επίσκεψή τους στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσά τους ήταν και ο Μητροπολίτης Φιλιππούπολης Νικόλαος, ο οποίος, εάν παραμείνει υποψήφιος, είναι ένας πολύ δημοφιλής διεκδικητής του Πατριαρχικού θρόνου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ, γνωστός για την ισχυρή ορθόδοξη στάση του στο Ουκρανικό ζήτημα, επιβεβαίωσε ότι οι επίσκοποι που συμπροσευχήθηκαν με τους σχισματικούς ενήργησαν με δική τους πρωτοβουλία , χωρίς την έγκριση της Βουλγαρικής Ιεράς Συνόδου, η οποία ποτέ δεν αναγνώρισε τη νομιμότητα των σχισματικων ουκρανών.
Η ανακοίνωση του Revival συνεχίζει:
Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και το βουλγαρικό κράτος, τείνουν να ακολουθήσουν το ουκρανικό σενάριο. Η Εκκλησία μας οδηγείται σε σχίσμα όπως η Ουκρανική Εκκλησία και το κράτος μας σε πόλεμο όπως το ουκρανικό κράτος. Αν θέλουμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες αυτού του σχίσματος, ο καθένας μας μπορεί να εξετάσει προσεκτικά το σχίσμα στην Ουκρανική Εκκλησία, τις διώξεις και τις σωματικές επιθέσεις στους ουκρανούς ιερείς. Μια ενωμένη και ανεξάρτητη Εκκλησία είναι ένα σημαντικό συστατικό ενός ενιαίου κράτους. Ιστορικά, όποτε το κράτος μας έχασε την ανεξαρτησία του, έχασε και η Εκκλησία την ανεξαρτησία της.
Ως εκ τούτου, «θέλουμε τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να συγκαλέσει αμέσως Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για το θέμα της παρέμβασης των ΗΠΑ στην εκλογή του Βούλγαρου Πατριάρχη, που αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας», καταλήγει το κόμμα.
Την ίδια προειδοποίηση έχουν εκφράσει και άλλοι στη Βουλγαρία. Ο θεολόγος καθηγητής Ιβάν Ζένεφ μίλησε για την συμπροσευχή στην Τουρκία ως μια κίνηση δημοσίων σχέσεων από τον Μητρ. Φιλιππούπολης Νικόλαο. «Καθώς πλησιάζουν οι πατριαρχικές εκλογές, ο ευρωατλαντισμός είναι πολύ στη μόδα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πίσω από τον οποίο βρίσκεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ—και οι καλές σχέσεις μαζί του αποτελούν μεγάλο προτέρημα. Ο Μητροπολίτης Νικόλαος πήγε να τον προσκυνήσει εκεί και να εξασφαλίσει υποστήριξη», είπε ο θεολόγος.
Προσωπικές παρατηρήσεις έχει κάνει και ο Kostadin Kostadinov, ιδρυτής και πρόεδρος του Revival Party. «Δεν είναι μυστικό ότι το Πατριαρχείο μας βρίσκεται υπό ισχυρή αμερικανική πίεση και ο Βαρθολομαίος παίζει το ρόλο της αιχμής του δόρατος», είπε τον περασμένο μήνα.
Η συναναστροφή με τους σχισματικούς πυροδότησε επίσης μια σειρά από επιστολές διαμαρτυρίας και πρακτικές διαμαρτυρίες από Βούλγαρους κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς.
Με τέτοια ένταση, τρεις ιεράρχες, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λόβετς Γαβριήλ, Νευροκοπίου Σεραφείμ και Βίντιν Δανιήλ έκαναν έκκληση για αυξημένη προσευχή ενόψει των Πατριαρχικών εκλογών.