Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Η Ελλάδα κινδυνεύει να «σβήσει» από το επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα.


 

Του κ. Γκουντελάκη Παναγιώτη εκπαιδευτικού

Πριν 2,5 χρόνια η υφυπουργός κ. Ζέτα Μακρή  απαντούσε στη Βουλή σε ερώτηση συναδέλφου της, ότι υπάρχει  πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και βαρύτητα στα κοινωνικά κριτήρια στο πλαίσιο μελλοντικής επανεξέτασης του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών.

Υπάρχει και συνέχεια… πριν λίγο καιρό είδε το φως της δημοσιότητας απάντηση που έδωσε η παραπάνω υφυπουργός εκ νέου στη Βουλή,  σε ερώτηση συναδέλφου της.

«Καμία πρόσθετη μοριοδότηση των τρίτεκνων και πολύτεκνων εκπαιδευτικών που να αφορά σε προσλήψεις διδασκόντων στα σχολεία  δεν μελετά το Υπουργείο Παιδείας». Σύμφωνα με την υφυπουργό, το ισχύον σύστημα επαρκεί για τη στήριξη των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αφού «με το ισχύον νομικό πλαίσιο διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών, ο νομοθέτης επέδειξε την προσήκουσα φροντίδα για την οικογένειαδεδομένου ότι ο αριθμός των τέκνων, περιλαμβάνεται μεταξύ των βαθμολογούμενων κοινωνικών κριτηρίων για την κατάρτιση του οικείου αξιολογικού πίνακα». Επιπλέον, κατά την υφυπουργό,  «από την καθοριζόμενη με το άρθρο 57 του ν.4589/2019 βαθμολόγηση των αξιολογούμενων κριτηρίων, ο νομοθέτης έκρινε, ενδεχομένως, ότι ο αριθμός των τέκνων δεν μπορεί να προτάσσεται της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και των ακαδημαϊκών προσόντων, διότι τα εν λόγω κριτήρια εξασφαλίζουν πρωτίστως την πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση έμπειρου και επιστημονικά καταρτισμένου εκπαιδευτικού προσωπικού». Της απαντώ λοιπόν να μην είναι  και τόσο σίγουρη! Πόσοι από αυτούς που έχουν πολλά παιδιά (και πόσοι είναι αυτοί άραγε με το κατήφορο του δημογραφικού στη χώρα μας) έχουν εκφράσει την επιθυμία  να εργαστούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους λόγω των οικογενειακών τους υποχρεώσεων; Κάντε κάτι για να τους ανακουφίσετε λοιπόν: διορίστε τους όπως παλιά. Αν μας ενδιαφέρει όντως να λυθεί το δημογραφικό πρέπει να πάρετε μέτρα κι ας συγκρουσθείτε με άλλες κοινωνικές ομάδες. Επαναλαμβάνω ότι,  με το κατήφορο που έχει πάρει το δημογραφικό στη χώρα μας, πόσες είναι οι πολύτεκνες οικογένειες που θα ευνοηθούν; Σας ενδιαφέρει να πάρουν το μήνυμα - κίνητρο νέες οικογένειες οι οποίες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά; Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι παλιότερα (2001-2002) που το δημογραφικό στη χώρα μας δεν ήταν στη πολύ άσχημη θέση σε σχέση με τη τωρινή κατάσταση, κάποιοι ευαισθητοποιημένοι (κ. Γκεσούλης, αργότερα κα. Γιαννάκου, κ. Καλός) θέσπισαν διορισμούς πολυτέκνων εκπαιδευτικών που απέφεραν πολλές νέες γεννήσεις προς όφελος της πατρίδας μας.

Η μέχρι τώρα εμπειρία  από την παρουσία μου στα σχολεία έχει δείξει ότι οι πολύτεκνοι που διορίστηκαν στην εκπαίδευση έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και ανταποκρίθηκαν  στα καθήκοντα τους παρόλο των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων.

Αν ένα κράτος θέλει να λέγεται  ότι νοιάζεται για την επίλυση του δημογραφικού   πρέπει να θεσπίσει δημογραφικά μέτρα και όχι κοινωνικά. Δημογραφικά μέτρα του τύπου, απαλλαγή φορολογίας στους έχοντες περισσότερα τέκνα, άτοκα δάνεια ή και δωρεάν για ανέγερση κατοικίας, θέσπιση του ποσοστού 16% των προσλήψεων στο Δημόσιο και στην εκπαίδευση με δημιουργία ξεχωριστής επετηρίδας από τη δεξαμενή των πολυτέκνων οικογενειών. Μέτρα που θεσπίστηκαν και απέδωσαν κυρίως πρέπει να διατηρούνται και να ενισχύονται. Να καταστεί η πολύτεκνη οικογένεια επιθυμητό πρόσωπο στη κοινωνία. Είδατε τι έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο -αναφορά στο άρθρο 5 περί της απαράδεκτης αλλαγής στο καθεστώς ειδικής μεταθετικότητας των πολυτέκνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων  με βάση το οποίο: «Οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών (3) τέκνων … μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους.» Με το νέο ν/σ, η προστασία αυτή περιορίζεται σε έξι (6) μόνο έτη (άρθρο 5). Με παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού αποσύρθηκε μάλλον λόγω Ευρωεκλογών.

Η Ελλάδα «πεθαίνει» με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία 14 χρόνια, δηλαδή τα χρόνια των Μνημονίων, καθώς το ισοζύγιο ανάμεσα σε γεννήσεις και θανάτους είναι συντριπτικά αρνητικό, με αποτέλεσμα μόνο την τελευταία τριετία να έχουμε 168 θανάτους για κάθε 100 γεννήσεις!

Οι γεννήσεις έχουν μειωθεί σε τρομακτικό βαθμό και το πρόβλημα έγινε απελπιστικό την τριετία από 2020 έως 2022.

Με βάση λοιπόν την πρώτη δήλωση της υφυπουργού  και ότι οι δημογραφικοί δείκτες συνεχώς επιδεινώνονται, πότε θα εκδηλωθεί επιτέλους αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης; Ή απλά λέγονται τέτοιες δηλώσεις προς άγρα ψήφων...