Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Ἄφρων ἀπό θύρας...

Πηγή: Φῶς ταῖς τρίβοις μου

Νομίζετε ότι τώρα πρέπει να κάνετε υπομονή έναν χρόνο μέχρι το Πάσχα; Εξηγούμε τι παραλείπετε

Φωτο: unsplash.com
Φωτο: unsplash.com

 

To Πάσχα πέρασε. Και η Βδομάδα της Διακαινισίμου, επίσης. Η εορταστικές Λειτουργίες ολοκληρώθηκαν, τα κουλίτς και τα αυγά φαγώθηκαν, η εορταστική γραμμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντικαταστάθηκε από τις συνηθισμένες δημοσιεύσεις που γίνονται όλο τον χρόνο. Φαίνεται ότι μόνο χθες ήταν όλα τόσο καθαρά, τόσο ζωντανά, τόσο φωτεινά. Και σήμερα ήδη είναι μια συνηθισμένη μέρα. Στο δρόμο υπάρχει κίνηση, στη δουλειά υπάρχουν καθήκοντα, στο κεφάλι μας υπάρχουν σκέψεις που προκαλούν ανησυχία. Σαν να έσβησε η γιορτή.

"ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ"

https://orthodoxostypos.gr

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης Αγίου Ανδρέα: Η σεξουαλική επαφή πριν τον γάμο είναι αμαρτία;

 

Ο διαχωρισμός των Φύλων (Ανδρών - Γυναικών) στον Ναό, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο (+407)

(ἀπὸ τὸ βιβλίο: Τό ἀθέατον τῆς Ἁγίας Τράπεζας, κεφ. 5.4, β' ἔκδ.)

Παν. Δ. Παπαδημητρίου

(γιά καλύτερη ἀνάγνωση, γιά τίς παραπομπές, τίς εἰκόνες, τίς ἀναφορές, κτλ., δεῖτε τό PDF στό τέλος)


  Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος (+407), ὁμιλεῖ περὶ ξυλίνου τείχους ἐντὸς τῶν Ναῶν ποὺ χώριζε τοὺς ἄνδρες ἀπὸ τὶς γυναῖκες στὶς μέρες του:

  «τὸ τεῖχος τὸ διεῖργον ὑμᾶς τῶν γυναικῶν» [PG 58, 677],
  «ταῖς σανίσιν ὑμᾶς ταύταις διατειχίσαι», [PG 58, 677],

παίρνοντας ἀφορμὴ ἀπὸ ἄνδρες ποὺ ἔβλεπε μέσα στὴν Ἐκκλησία, οἱ ὁποῖοι παρὰ τὸ ὑφιστάμενο τεῖχος ποὺ ὑπῆρχε μεταξύ αὐτῶν καὶ τῶν γυναικῶν, ἐξακολουθοῦσαν, ὅσο μποροῦσαν καὶ σὲ κάθε εὐκαιρία (εἴτε ἦσαν ψηλοί, εἴτε ἦταν διάτρητα τὰ τείχη, εἴτε ἦσαν σὲ κατάλληλη γωνία, κτλ.), νὰ περιεργάζονται τὶς γυναῖκες μέσα στὸν Ναὸ ἐν ὥρᾳ Ἀκολουθίας:

«Περί ταυτοτήτων» - Μακαριστός γέρων Γεώργιος Καψάνης

Η φωτογραφία του Ιστολογίου

Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

Ο Χριστός είναι η Σοφία του Θεού


Μαρτυρία και διδαχή

 Εμείς σήμερα, μολονότι όλα όσα είχε να δώσει ο Θεός στον άνθρωπο τα έχει δώσει, τα καταφέραμε, ώστε να ζούμε μπερδεμένα, σαν μέσα σε σκοτάδι, σε σύγχυση, σαν μέσα σε άγνοια, σαν να μην ξέρουμε τι γίνεται. Και είναι καιρός, σήμερα που εορτάζουμε τη Μεσοπεντηκοστή, που είναι ακριβώς η εορτή του Λόγου του Θεού, της Σοφίας του Θεού, να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Καθώς ο Κύριος εμφανίζεται ως διδάσκαλος, ως η Αλήθεια του Θεού, ποιος μπορεί να ισχυριστεί άγνοια, σύγχυση, και ότι δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει; Να σκεφτούμε σοβαρά, όχι τρομαγμένοι, μπροστά στην αλήθεια: «Αι εντολαί αυτού (του Κυρίου) βαρείαι ουκ εισί». Ή θα πει κανείς το ναι ή θα ομολογήσει την αδυναμία του παίρνοντας την τελευταία θέση. Δεν μπορείς να έχεις ψηλά το κεφάλι, να έχεις τουπέ, όπως κάνει σήμερα ο άνθρωπος ο οποίος δεν τηρεί τις εντολές, αλλά συγχρόνως θέλει να έχει και την αίσθηση ότι καλά πάει.

Ἔκαναν λάθη οἱ Ἅγιοι; Ἱερομ. Σάββα Ἁγιορείτου

DISA MREKULLI TË ZOTIT.

KAPITULLI 4
DISA MREKULLI TË ZOTIT.
DASMA NË KANË.
Krishti duhej të tregonte në botë se është Biri i Perëndisë që të përsosë punën e Tij. Por Biri i Perëndisë «Ishte Perëndia i njëjtë, pushtetari i të gjithave».
Filloi të bënte mrekulli jo për të habitur njerëzit por të tregojë dashurinë e Tij tek çdo njeri. Deshte të ofronte besimin e Tij. Këtë flakë nuk e kanë të gjithë njerëzit nuk e kishin sidomos judenjtë bashkë me farisenjtë. Por gjithë jeta e Zotit në tokë ishte një mrekulli e papushueshme !

π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος: Ἀριθμοί - Περί εὐλογίας. (2) (Οπτικοακουστικό υλικό)

Ἀπόλαυσις στὴ γειτονιά (1900)

―Ἐτελείωσε;… ἀλήθεια;

― Τώρα ξεψύχησε.

― Καὶ τὸν ἐμεταλάβανε;

― Θὰ τὸν θάψουν μὲ παπάδες;

―Ἔζησε ὣς δεκαπέντε ὧρες.

Ἀπὸ παράθυρον εἰς αὐλόπορταν, ἀπὸ ἐξώστην εἰς δῶμα, ἀπὸ χαμόγειον εἰς ἀνώγειον, ἐπετοῦσαν τὸ πρωὶ οἱ πτερόεντες αὐτοὶ διάλογοι μεταξὺ τῶν γειτονισσῶν. Καὶ μεγάλη περιέργεια ἐφέρετο ἐλαφρὰ εἰς τὸν ἀέρα.

Aνοικτὴ Ἐπιστολὴ στὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγῶν καὶ Μετεώρων Κύριο Θεόκλητο

(σχόλιο iepomenimera): Ἡ κατρακύλα τῶν Μητροπολιτῶν καὶ τῆς διοίκησης τῆς ἐκκλησίας ἐν γένει δὲν ἔχει σταματημό. Εὐτυχῶς τὰ ἀντανακλαστικὰ τοῦ πιστοῦ λαοῦ λειτουργοῦν ἄριστα.
Τί Δὲν εἶδα στὴν Σύναξη τῶν Ὁσίων Μετεωριτῶν Πατέρων
Σεβασμιώτατο
Μητροπολίτη Σταγῶν καὶ Μετεώρων
Κύριο Θεόκλητο
Σταγοί, 11.5.2025
Σεβασμιώτατε,
Χριστὸς ἀνέστη!
Εὐσεβεστάτως λαμβάνω τὴν τιμὴ νὰ συντάξω τὴν παροῦσα μετὰ λύπης μου γιὰ ὅσα εἶδα μὲ τὰ μάτια μου μέσα στὸν Ἱ. Ναὸ τῶν Ὁσίων Μετεωριτῶν Πατέρων κατὰ τὴν σημερινὴ ἑορταστικὴ πολυαρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία (11.5.2025 κατὰ τὸ ν.ἡ.), παρὰ τὴν ἐν Χριστῷ ἀγάπη καὶ τὸν ἀπόλυτο σεβασμό, ποὺ ἔχω γιὰ Σᾶς. Σᾶς μνημονεύω καθημερινὰ στὶς ἑσπερινὲς προσευχές μου, Σεβασμιώτατε, νὰ Σᾶς ἐλεεῖ καὶ φωτίζει ὁ Ἀναστὰς Κύριός μας καὶ Θεός μας, γιὰ νὰ ὀρθοτομεῖτε τὴν Ἀλήθεια Του.

"Δεν υπάρχει πιο ανόητο πράγμα από το να πεις: «Καλύτερα να πεθάνω ξαφνικά, να μη νιώσω το θάνατό μου!»"

Αγίου Νικολάου Αχριδος.

  O αμαρτωλός δημιουργεί διπλή απώλεια με τον ξαφνικό του θάνατο: πρώτα στον εαυτό του κι έπειτα στην οικογένειά του. Στον εαυτό του επειδή πεθαίνει αμετανόητος. Στην οικογένειά του επειδή αιφνιδιάζει τους συγγενείς του μ’ ένα αναπάντεχο χτύπημα κι αφήνει πίσω του εκκρεμότητες. 
Μακάριος είναι εκείνος που προτού πεθάνει δοκιμάζεται από κάποια αρρώστια, από τον πόνο. Σ’ αυτόν δίνεται η ευκαιρία να κάνει μία ανασκόπηση της ζωής του, να εξετάσει τις αμαρτίες του, να μετανοήσει για όλα τα κακά που έχει κάνει, για όλα τα καλά που δεν έκανε, να θρηνήσει με μετάνοια ενώπιον του Θεού, να καθαρίσει την ψυχή του με δάκρυα και να ζητήσει συχώρεση από το Θεό. Θά ‘χει την ευκαιρία να συγχωρέσει κι αυτός εκείνους που τον πρόσβαλαν, που τον έβλαψαν στη ζωή του, να χαιρετήσει όλους τους φίλους ή εχθρούς του, να θυμήσει στα παιδιά του το φόβο του Θεού, νά ‘χουν στο νου την ώρα του δικού τους θανάτου και να οπλίσουν την ψυχή τους με πίστη, προσευχή και καλά έργα.

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ

Εικόνα από εδώ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

     Ο αναχωρητισμός είναι μια διαχρονική πρακτική του ορθοδόξου μοναχισμού.  Μοναχοί επέλεξαν να ζήσουν και να ασκηθούν σε ερήμους, όπου «ενώπιοι ενωπίω» με το Θεό, αγωνίστηκαν να καθαριστούν, να αγιαστούν και να θεωθούν. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, ο εν Καλάνα του Βάλτου της Ακαρνανίας. Μια μεγάλη ασκητική μορφή, ο οποίος σφράγισε με την πνευματική του ακτινοβολία την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.

     Γεννήθηκε στο χωριό Μονοδένδρι της Ηπείρου το 1209. Κάποιοι θέλουν ως πατρίδα του το χωριό Συβίστα της Ευρυτανίας. Καταγόταν από φτωχή αλλά ευσεβή οικογένεια, όπου διαπλάστηκε στην ευσέβεια και την πίστη στο Θεό ο χαρακτήρας του. Από μικρός ήταν αναγκασμένος να εργάζεται σκληρά στα κτήματα του πατέρα του. Ταυτόχρονα φρόντιζε να συχνάζει στην εκκλησία του χωριού και να συμμετέχει με κατάνυξη στις ιερές ακολουθίες.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΧΩΜΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ: Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ

 ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

    Ανάμεσα στις μεγάλες μορφές του ορθοδόξου μοναχισμού ξεχωρίζει και ο άγιος Παχώμιος, τον οποίο η Εκκλησία μας τον προσαγόρευσε Μέγα, τόσο για την προσωπική του ασκητική οσιότητα, όσο και για την συμβολή του στη διαμόρφωση του κοινοβιακού μοναχικού ιδεώδους.

     Γεννήθηκε το 292 στην περιοχή της Κάτω Θηβαΐδος της Αιγύπτου από ειδωλολάτρες γονείς. Έζησε στα χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου (306-337) και σε ηλικία 20 ετών κατετάγη στον αυτοκρατορικό στρατό και συμμετέσχε στον εμφύλιο πόλεμο εναντίον του Λικινίου. Για τον Χριστιανισμό άκουσε για πρώτη φορά στο στράτευμα και είδε τη διαφορετική ζωή και το ήθος των Χριστιανών και εντυπωσιάστηκε. Χριστιανοί στρατιώτες τον κατήχησαν στη νέα πίστη. Όταν απολύθηκε από τις τάξεις του στρατού αποφάσισε να πάει στην έρημο, προκειμένου να συναντήσει αγίους γέροντες για να διδαχτεί περισσότερα για τον Χριστιανισμό και να λάβει το άγιο Βάπτισμα. Η ζωή των αγίων ασκητών τον ενθουσίασε και αποφάσισε να ακολουθήσει και ο ίδιος την ασκητική ερημική ζωή. Τέθηκε δε υπό την πνευματική καθοδήγηση του ονομαστού ασκητή Παλάμονος, του οποίου έγινε ακόλουθος και μιμητής για έξι περίπου χρόνια.

Ἡ γάρ κτίσις...

Πηγή: Φῶς ταῖς τρίβοις μου

Κυρά της Ρω: «Με την ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες»

Γράφει η Άντρια Γεωργίου

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό νησί στη μέση του πελάγους, ζούσε μια γυναίκα, η οποία κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου. Το νησί αυτό βρισκόταν μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια, αλλά η γενναία γυναίκα έμεινε πιστή στο καθήκον της για 40 ολόκληρα χρόνια. Θα μπορούσε να ήταν η αρχή ενός παραμυθιού, αλλά είναι η αληθινή ιστορία της Κυράς της Ρω, κατά κόσμον Δέσποινας Αχλαδιώτη, η οποία σαν σήμερα, στις 13 Μαΐου 1982, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 92 ετών.

Άγιος Σωφρόνιος: Μη θλίβεσθε για τίποτε και για τίποτε μην ανησυχείτε…

[…] Στην τελευταία μας όμως αναπνοή, ας ενισχυθούμε με τη σκέψη ότι είναι απαραίτητο να περάσουμε από όλα τα παθήματα του κόσμου αυτού, ώστε να γνωρίσουμε βαθύτερα τη ζωή του Μονογενούς Υιού του Θεού πάνω στη γη και να γίνουμε ικανοί να προσλάβουμε τη θεία και άφθαρτη ζωή Του.

Αυτή η στάση πνεύματος μειώνει την ένταση της «ανούσιας οδύνης», που με τον παραλογισμό της γίνεται ακόμη πιο δυσβάστακτη και από τη δύναμη του πόνου.

Ο πόνος καθεαυτός με κανέναν τρόπο δεν είναι συμφορά. Δεν είναι μόνο δυνατόν, αλλά είναι και αναγκαίο να θεωρούμε τα παθήματα ως την οδό προς την αιώνια γνώση της αλήθειας, της αγάπης, της ανάπαυσης, της ειρήνης.

Ιστορίες από το Έπος του 40 – Η φοβερή χαράδρα

«Ήταν, θυμάμαι, απόγευμα όταν ο διοικητής της 13ης Μοίρας ορειβατικού Πυροβολικού, όπου υπηρετούσα, μας κάλεσε να μας ανακοινώσει ότι έπρεπε να φορτώσουμε και να μετακινηθούμε 15 περίπου χιλιόμετρα προς τα αριστερά, γιατί την άλλη μέρα θα γινόταν επίθεση ενός τάγματος πεζικού και έπρεπε να προετοιμάσουμε την επιχείρηση με μια σειρά βολών.

Ἐπιτρέπεται ἡ Γονυκλισία τὶς Κυριακές; (2005)

τοῦ Παναγιώτη Δ. Παπαδημητρίου
 
Ἔλαβα τὴν ἀπόφαση νὰ γράψω αὐτὸ τὸ ἄρθρο ἀφ’ ἑνὸς μὲν ἀπὸ τὸ γεγονός ὅτι οἱ Ἑλληνοαμερικάνοι, στὶς Η.Π.Α. (Ἑλληνικὴ Ὀρθόδοξη Ἀρχιεπισκοπή), γονατίζουν τὶς Κυριακὲς (στὸ «Τὰ Σὰ ἐκ τῶν Σῶν...») ἐκτὸς τῶν ἡμερῶν τῆς Πεντηκοστῆς[1], καὶ ἀφετέρου ἀπὸ τὴν σχετικὴ γνωμάτευση τοῦ Σεβ. Πατρῶν Νικοδήμου ὡς αὐτὴ εὐρίσκεται στὰ Δίπτυχα τῆς Ἐκκλησίας μας τοῦ 2003 στὸ «Ἄγραφο Τυπικό». Στὸν τίτλο δὲν ἀνέφερα τὴν Πεντηκοστὴ διότι ὀρθῶς κατὰ τὶς ἡμέρες της οἱ ἱερεῖς στὶς Η.Π.Α. λένε στὸν λαὸ ὅτι δὲν ἐπιτρέπεται νὰ γονατίζουν καὶ κανένας λαϊκὸς δὲν γονατίζει. 
 
Ὅτι εἶναι ἀνεπίτρεπτος ἡ γονυκλισία τὶς Κυριακὲς καὶ τὶς ἡμέρες τῆς Πεντηκοστῆς  εἶναι διαταγμένο συνολικὰ ἀπὸ:

ΟΙ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ ΜΑΣ

 

                                               Γράφει ὁ Ἁγιοσιωνίτης

Ἡ ἔκτρωση ἦταν μιὰ πανάρχαια τακτικὴ γιὰ τὴν ἀποφυγὴ τῆς τεκνογονίας, τώρα τελευταῖα ὅμως ἔχει γίνει δικαίωμα. Γυναῖκες στὸν δυτικὸ κόσμο προπαγανδίζουν ὅτι τοὺς ἀνήκει τὸ σῶμα τους καὶ ὅτι θὰ κάνουν εὔκολη τὴ ζωὴ τους σκοτώνοντας τὰ παιδιὰ τους. Εἶναι φανερὸ ὅτι ὅσες τὸ ὁμολογοῦν αὐτὸ δὲν περιμένουν τὴν μετὰ θάνατον ζωή. Τουλάχιστον στὴν δύσμοιρη Ἑλλάδα μας ἀναφέρονται μεγάλοι ἀριθμοὶ ἐκτρώσεων.

Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἔχει δυὸ ἐγκυκλίους γιὰ τὸ θέμα (τουλάχιστον τόσες μποροῦσα νὰ βρῶ). Ἡ μία εἶναι τῆς 1ης Ἀπριλίου 1986 ἐπὶ Σεραφείμ.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2025

Pfizergate: «Κόλαφος» η απόφαση του δικαστηρίου για τα sms της φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά

Δικαιώνονται οι New York Times – Η Κομισιόν έχασε δικαστική υπόθεση σχετικά με τα sms της φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια της Pfizer

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε την Τετάρτη ότι η άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποκαλύψει τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άμπερτ Μπουρλά για το 3ο συμβόλαιο της ΕΕ με τη φαρμακοβιομηχανία για το εμβόλιο κατά του Covid δεν ήταν δικαιολογημένη.

Η φωτογραφία του Ιστολογίου

Ναός τῆς Παναγίας στήν Κομοτηνή (ἐλαιογραφία). Εὐχαριστοῦμε τόν Ἀθανάσιο.

Τον συνέλαβε η αστυνομία γιατί ζήτησε από την τράπεζα να πάρει τα χρήματά του σε μετρητά!

Τον ρώτησαν γιατί θέλει μετρητά 5.000 αυστραλιανά δολάρια αυτός αρνήθηκε να απαντήσει και κάλεσαν την αστυνομία

Σοκ προκαλεί η είδηση της σύλληψης ενός ανθρώπου στην Αυστραλία ο οποίος πήγε να αποσύρει 5.000 αυστραλιανά δολάρια από την τράπεζα και το αίτημα του απορρίφθηκε!

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

        Ξεχωριστή χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας είναι όσοι έλαβαν μέρος στις Μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους, στις οποίες, με την καθοδήγηση και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, καθόρισαν τα όρια της σωστικής ορθοδόξους πίστεώς μας. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Αχίλλειος, επίσκοπος Λαρίσης, ο οποίος είχε τη δική του συμβολή στις εργασίες της Αγίας Α΄ Οικουμενικής Συνόδου.

      Καταγόταν από την Καππαδοκία και γεννήθηκε περί το 270 μ. Χ. Δεν γνωρίζουμε πολλά για την καταγωγή του και την παιδική του ηλικία. Φαίνεται πως ήταν γόνος εύπορων και ευσεβών γονέων, οι οποίοι φρόντισαν να τον σπουδάσουν στα ονομαστά σχολεία της περιοχής. Περισσότερο όμως φρόντισαν να τον μορφώσουν πνευματικά. Να του ενσταλάξουν στην παιδική του ψυχή την ακράδαντη πίστη στον αληθινό Τριαδικό Θεό, στον Σωτήρα Χριστό και τα σωτήρια διδάγματα του Ευαγγελίου. Να γίνει συνειδητό μέλος της αγίας μας Εκκλησίας. Και πράγματι ο Αχίλλειος έγινε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που τον έκανε να διαφέρει από τα παιδιά των εθνικών, τα οποία ρίχνονταν νωρίς στην ακολασία και την ειδωλολατρική δεισιδαιμονία.

Σε κάποιο σχολείο η δασκάλα κατέβασε την εικόνα του Χριστού... (Αληθινό περιστατικό)

Γωνιά της Γλώσσας – Ἡ κάμηλος τοῦ Εὐαγγελίου καὶ ὁ κάμιλος τῆς κας. Ἀρβελὲρ

Γεωργίου Ἰ. Βιλλιώτη

Ἐσχάτως ἡ κα. Ἑλένη Γλύκατζη-Ἀρβελέρ σὲ τιμητικὴ ἐκδήλωση γιὰ τὸν Οἰκουμενικὸ Πατριάρχη Βαρθολομαῖο ἀπηύθυνε ἔκκληση νὰ διορθωθῇ στὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα ἡ γνωστὴ φράση τοῦ Χριστοῦ: «Πάλιν δὲ λέγω ὑμῖν, εὐκοπώτερόν ἐστι κάμηλον διὰ τρυμαλιᾶς (=τρυπήματος) ῥαφίδος (=βελόνας) διελθεῖν, ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν». Ἡ ρήση αὐτὴ ἀποδίδεται -περιέργως, σύμφωνα μὲ τὴν κα. Ἀρβελὲρ- ὡς ἑξῆς: «Πάλιν σᾶς λέγω, ὅτι εἶναι εὐκολώτερον νὰ περάσῃ μιὰ καμήλα ἀπὸ τὴν τρῦπα μιᾶς βελόνας παρὰ πλούσιος νὰ μπῇ εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ». Κατ΄ αὐτὴν ἡ σωστὴ λέξη εἶναι κάμιλος, (κομποσκοίνι) (sic), καὶ ὄχι κάμηλος, τὸ ζῶον[1].

            Ἔχει δίκιο ἡ κα. Ἀρβελέρ, καὶ ἂν ναί, μήπως πρέπῃ νὰ ἀλλάξουμε τὸ εὐαγγελικὸ αὐτὸ χωρίο;

Γέροντος Δωροθέου: Μπορεῖς νά βοηθήσεις ὅλο τόν κόσμο μέ τήν μετάνοια καί τήν ταπείνωσή σου

 Μήν ρίχνεις στόν Θεό τήν εὐθύνη γιά ὅ,τι δέν πάει καλά στή ζωή σου. Ἀντίθετα, καλυτέρευσε τήν σχέση σου μέ τόν Θεό διά τῆς μετανοίας καί ἐξομολογήσεως. Ὅταν ἐσύ ἀποκαθιστᾶς τήν βαθύτερη σχέση σου μέ τόν Θεό, ὅλοι ὠφελοῦνται. Ἐσύ, ἡ οἰκογένειά σου, ὁ μικρόκοσμός σου, ἡ πατρίδα σου, ὅλη ἡ οἰκουμένη, τό σύμπαν. Μπορεῖς νά βοηθήσεις ὅλο τόν κόσμο μέ τήν μετάνοια καί τήν ταπείνωσή σου. Ἡ μετάνοια εἶναι τό πρῶτο βῆμα πρός τήν θέωση. Τά πάντα ὠφελοῦνται ἀπό κάθε μικρό βῆμα πρός τήν ἁγιότητα. Ὁ Χριστός εἶναι ἡ ὀμορφιά τοῦ κόσμου.
Μέ τήν εὐλογία τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος Δωροθέου 
“Γράμματα στους Αδελφούς” – Πατήρ Δωρόθεος Τζεβελέκας
Ἱερό Ἡσυχαστήριο Ἁγίου Γεωργίου, Καλαμπάκα Ὀκτώβριος 2018

π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος: Ἀριθμοί - Εἰσαγωγή. Περί εὐλογίας καί ἀνάγκης αὐτῆς. (1) (Οπτικοακουστικό υλικό)


Ἀποκριάτικη νυχτιά (1892)

Ἐὰν δὲν ἦτο ἐπιμελὴς σπουδαστὴς ὁ Σπύρος ὁ Βεργουδής, καὶ δὲν εἶχε τυχὸν πῶς νὰ περνᾷ τὰς ὥρας του, κατὰ τὰς πολυημέρους διακοπὰς τῶν ἑορτῶν καὶ τῆς Ἀπόκρεω, ἠδύνατο νὰ εὕρῃ δουλειὰ καθήμενος εἰς τὸ παράθυρον καὶ θεώμενος καὶ ἀκούων τὰ τελούμενα. Δὲν ἦτο δρόμος, ἦτο αὐλή, παμπάλαιος, εὐρεῖα, ἀκανόνιστος, μὲ τοὺς τοίχους ὑψηλοὺς ἀλλ᾽ ἀνίσου ὕψους, περιβάλλουσα μίαν τῶν παλαιοτέρων οἰκιῶν παρὰ τὴν ἀνέρπουσαν ἐσχατιὰν τῆς ἀρχαίας πόλεως, πρὸς τὴν Ἀκρόπολιν, ὑψηλά, παρὰ τὸ Ἁγιοταφίτικον. Αἱ τρεῖς ἐνοικάρισσαι τοῦ ἰσογείου, ἡ κυρα-Κατίγκω ἡ Χρίσταινα, μετὰ τῆς ἀγάμου ἀδελφῆς της Φρόσως, καὶ ἡ γρια-Βαγγελὴ ἡ Λεμονού, μετὰ τῆς κόρης της τῆς Γεώργαινας, καὶ ἡ Σταματούλα ἡ Γεμενίτσα μετὰ τῆς ψυχοκόρης της τῆς Μαρούσας, ἐμάλωναν διὰ κάθε τι, συχνότατα, σχεδὸν τρὶς τῆς ἑβδομάδος. Συνήθως, ἡ κατέχουσα τὸ μεσαῖον οἴκημα, ἡ Λεμονού, πότε ἐκ τῆς παραμικρᾶς ἀφορμῆς, πότε ἄνευ ἀφορμῆς ὡρισμένης, τὰ ἔβαζε σήμερον μὲ τὴν μίαν, αὔριον μὲ τὴν ἄλλην τῶν δύο γειτονισσῶν της. Καὶ τὰς μὲν ἑορτάς, ἀντὶ νὰ εὑρίσκωσιν ὕλην ὅπως κακολογῶσιν ἄλλας ἔξω τῆς αὐλῆς διερχομένας ἢ ἡσύχως εἰς τὰς οἰκίας των καθημένας γυναῖκας, προχειρότερον εὕρισκον νὰ τὰ χαλοῦν μεταξύ των. Ἐὰν τυχὸν ἡ μία τῶν τριῶν, ἡ ἀδελφὴ τῆς μιᾶς ἢ ἡ κόρη τῆς ἄλλης ἐστολίζετο, ἡ ἄλλη ἔμενε πεισματωδῶς μὲ τὰ καθημερινά της, διὰ νὰ ἔχῃ ἀφορμὴν νὰ κακολογῇ τὴν στολισμένην, ὅτι «δὲν ξέρει νὰ φορέσῃ τὸ φουστάνι της», κ᾽ ἔλεγε: 

Αὐτοί γάρ οἱ φόνου...

Πηγή: Φῶς ταῖς τρίβοις μου

Τι είναι πιο έξυπνο;

Μπορεῖτε νά δεῖτε τήν Κοινότητα ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ" στό Viber ΕΔΩ

Η εορτή της ΜΕΣΟΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Τὴν ἑορτὴ τῆς Μεσοπεντηκοστῆς τὴν ἑορτάζουμε γιὰ τὴν τιμὴ τῶν δύο μεγάλων ἑορτῶν, δηλαδὴ τοῦ Πάσχα καὶ τῆς Πεντηκοστῆς, ἐπειδὴ αὐτὴ καὶ ἑνώνει καὶ συνδέει τὶς δύο αὐτὲς ἑορτές. Ἡ ἑορτὴ τῆς Μεσοπεντηκοστῆς θεσπίστηκε γιὰ τὸν ἑξῆς λόγο: Μετὰ τὸ ὑπερφυὲς θαῦμα ποὺ ἔκαμε ὁ Χριστὸς στὸ παράλυτο, οἱ Ἰουδαῖοι, σκανδαλισμένοι δῆθεν γιὰ τὸ Σαββάτου (διότι πράγματι, Σάββατο θεράπευσε ὁ Κύριος τὸν παράλυτο), Τὸν καταδίωκαν καὶ ζητοῦσαν νὰ τὸν σκοτώσουν. Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ ὁ Ἰησοῦς ἔφυγε ἀπὸ τὰ Ἱεροσόλυμα καὶ πῆγε στὴ Γαλιλαία, ὅπου καὶ διέμενε στὰ ὅρη τῆς περιοχῆς ἐκείνης μὲ τοὺς μαθητές Του. Ἐκεῖ ἔκανε τὸ ὑπερφυὲς θαῦμα τοῦ πολλαπλασιασμοῦ τῶν πέντε ἄρτων καὶ τῶν δύο ἰχθύων, καὶ ἔφαγαν καὶ χόρτασαν πέντε χιλιάδες ἄνδρες, χωρὶς νὰ ὑπολογίζονται στὸν ἀριθμὸ αὐτὸ γυναῖκες καὶ παιδιά. Μετέπειτα, κατὰ τὴν ἑορτὴ τῆς Σκηνοπηγίας (ἦταν δὲ καὶ αὐτὴ μεγάλη ἑορτὴ τῶν Ἰουδαίων), ὁ Ἰησοῦς ἀνέβηκε καὶ πάλι στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ περπατοῦσε στὰ κρυφά.

Ο Πρωτομάρτυρας της Χίου Άγιος Ισίδωρος

Πριν λίγο καιρό μου ανέθεσαν να αγιογραφήσω μία εικόνα του Πρωτομαρτυρα της Χίου, Αγίου Ισιδώρου. Έπρεπε ο Άγιος να εικονίζεται πεζός, όχι έφιππος, σύμφωνα με τις αρχαίες απεικονίσεις του. Πράγματι ο Άγιος ζωγραφίστηκε έφιππος πολλούς αιώνες μετά το μαρτύριό του, όταν οι αγιογραφοι επηρεασμένοι απο τα δυτικά, σταυροφορικά πρότυπα έβαλαν τους στρατιωτικους αγίους πάνω σε άλογα.
Αφού, λοιπόν, αποκλειστηκαν οι εφιππες απεικονίσεις, αναζήτησα και βρήκα ένα εγχαρακτο σε μάρμαρο μπούστο του Αγίου από το βυζαντινό μουσείο Χίου, μία τοιχογραφία στην Παναγία Κρίνα, μια στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Πραστειά Σιδηρουντας, μία στο Μεγάλο Μετέωρο στην Καλαμπάκα και τέλος μία στην Μονή Περιβολής Λέσβου. Σε όλες ο Άγιος εικονίζονταν πεζός με ενδύματα μάρτυρα ή στρατιωτική περιβολή. Όμως οι πρώιμες απεικονίσεις απείχαν χρονικά από τις ύστερες, περίπου χίλια χρόνια και ειλικρινά πελάγωσα για το πώς θα μπορούσα να σμίξω τόσο μακρινές εποχές και τεχνοτροπίες.

H εξαπάτηση του πολίτη ως προς τον εξαναγκασμό του για την λήψη του Προσωπικού Αριθμού

Κωνσταντίνος Βαθιώτης

Την Κυριακή 27 Απριλίου 2025 ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιμούμενος τα λοιπά στελέχη της αντίχριστης-οργουελικής κυβέρνησης της Νέας Δικτατορίας, βάλθηκε να μας φρενοβλαβοποιήσει, λέγοντας, προσφάτως, τα εξής τρελά για τον Προσωπικό Αριθμό στην εκπομπή «Καλημέρα» του μητσοτακικού σταθμού ΣΚΑΪ:

Militaire News: Νέες ταυτότητες και προσωπικός αριθμός: Συνωμοσιολογίες αλλά και προβληματισμοί-Δ.Θανάσουλας

Τί εἶναι τό Αὐτοείδωλο.

«Αὐτοείδωλον ἐγενόμην, τοῖς πάθεσι τήν ψυχήν μου καταμολύνας...»

Ἀρχιμανδρίτου Ἰωαννικίου Κοτσώνη

Ὅλα τά ἄλλα εἴδωλα εἶναι ἄψυχα. Γι’ αὐτό καί ἡ εἰδωλολατρεία στά ἄψυχα εἴδωλα εὐκολώτερα διακρίνεται καί εὐκολώτερα πολεμεῖται καί εὐκολώτερα θεραπεύεται. Εἶναι ἔξω ἀπό τήν ψυχή μας, ἔξω ἀπό τό σῶμα μας, ἔξω ἀπό τήν φύση μας, ἔξω ἀπό τόν νοῦ μας, ἔξω ἀπό τήν ψυχοσύνθεση καί τήν ψυχολογία μας. Ἐνῷ τό Αὐτοείδωλο εἶναι μέσα μας. Μέσα σέ ὅλα αὐτά.

English Sermon - There is only one physician


Μην αναβάλλεις την αγία μετάνοια

Πνευματική ζωή

Θυμήσου, ψυχή μου, το φοβερό και τρομερό θαύμα: Ότι ο Πλάστης σου έγινε άνθρωπος για σένα και καταδέχτηκε, να πάθει για τη δική σου σωτηρία. Οι άγγελοί Του τρέμουν, τα Χερουβείμ ριγούν, τα Σεραφείμ φρίττουν και όλες οι ουράνιες δυνάμεις ακατάπαυστα Τον δοξολογούν – εσύ όμως, ταλαίπωρη ψυχή, παραμένεις στη ραθυμία. Από δω κι εμπρός τουλάχιστο, ψυχή μου αγαπημένη, σήκω και μην αναβάλλεις άλλο την αγία μετάνοια, την καρδιακή συντριβή και την αυτοκαταδίκη για τις αμαρτίες σου. Γιατί αναβάλλοντας χρόνο με το χρόνο, μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα, τελικά θα χάσεις κάθε επιθυμία ολόψυχης μετάνοιας και δε θα βρεις κανέναν, για να σε σπλαχνιστεί. Ω, με τι οδύνη θ’ αρχίσεις τότε να μετανοείς, μάταια όμως πια!

Η φωτογραφία του Ιστολογίου

Τόπος δυστυχήματος Τεμπῶν

Τρίτη 13 Μαΐου 2025

π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος: Γένεσις - Προτύπωσις τοῦ Τιμίου Σταυροῦ. - Υἱοθεσία Ἐφραίμ καί Μανασσῆ. - Εὐλογία τοῦ Ἰακώβ εἰς τά 12 παιδιά του. - Θάνατος Ἰακώβ. - Θάνατος Ἰωσήφ. (48) (Οπτικοακουστικό υλικό)

 

Ὁ Πατριάρχης εἶναι Ἐπίσκοπος μόνον τῆς Κωνσταντινουπόλεως!

Γράφει ὁ κ. Παναγιώτης Κατραμάδος, θεολόγος

  Οἱοσδήποτε λάβει ἀνὰ χεῖρας καὶ μελετήσει μίαν ἐκκλησιαστικὴν ἱστορίαν θὰ διαπιστώση τὰ ἑξῆς σχετικῶς μὲ τὴν διοικητικὴν διάρθρωσιν τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ πολιτεύματος. Ἅπαντες οἱ Ἱεράρχαι ὡς διάδοχοι τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων ἦσαν ἐξ ἀρχῆς –καὶ παραμένουν- ἴσοι μὲ ἰσότιμον ἄποψιν καὶ ψῆφον. Ἡ ἀνάγκη ἐπικοινωνίας τῶν Ἐπισκόπων διὰ τὴν λύσιν πρακτικῶν καὶ δογματικῶν ζητημάτων ἀπήτει τὴν φυσικὴν παρουσίαν αὐτῶν εἰς Ἱ. Συνόδους κατὰ τὸ ὑπόδειγμα τῆς Ἀποστολικῆς Συνόδου. Λογικὸν καὶ αὐτονόητον ἦτο ὅτι οἱ Ἐπίσκοποι ἐπεκοινώνουν μὲ τοὺς πλησιοχώρους αὐτῶν Ἐπισκόπους. Ὡς ἀντιλαμβάνεται κανείς, ὅπως διὰ τὸ ἐμπόριον, τὰ ταξίδια, τὰς προμηθείας κάθε περιοχὴ ἀνέπτυσσε σχέσεις μὲ τὰς κεντρικάς πόλεις, ἀναλόγως λοιπὸν ἔπραξαν καὶ οἱ Ἐπίσκοποι. Αἱ κεντρικαὶ πόλεις ἦσαν ἤδη καθορισμέναι ἀπὸ τὸ σύστημα διοικήσεως τῆς Ρωμαϊκῆς Αὐτοκρατορίας, κα­θὼς ἑκάστη Ἐπαρχία εἶχε ἕδρας διὰ τοὺς τοπικοὺς διοικητάς. Ἑπομένως ὡς ἦτο εὔλογον οἱ Ἐπίσκοποι ποὺ κατεστάθησαν  εἰς αὐτάς τὰς πόλεις ἀπετέλουν τὸ σημεῖον ἀναφορᾶς ὁλοκλήρου τῆς Ἐπαρχίας. Ἡ θέσις τους αὐτὴ δὲν ἦταν αἰώνια οὔτε θείῳ δικαίῳ διὰ τοῦτο καὶ ἡ ἀλλαγὴ τῶν ἑδρῶν Διοικήσεως ἐπέφερεν ἀλλαγὴν καὶ τῆς σπουδαιότητος τοῦ Ἐπισκόπου. Αὐτὸ ἴσως δυσηρέστει κάποιους Ἐπισκόπους, ὅμως δὲν ἠδύναντο νὰ προβάλουν κάποιον θεολογικὸν λόγον, καθὼς οἱ Ἐπίσκοποι ἦταν ἴσοι καὶ ἡ ἀλλαγὴ ἁπλῶς ἐπεφόρτιζε εἰς ἄλλον Ἐπίσκοπον τὰ διαδικαστικὰ μὲ τὴν διοίκησιν.

Ἕνα «σημεῖον» διά τό πῶς θέλει ὁ Θεός νά προσερχώμεθα εἰς τήν Θείαν Κοινωνίαν

Μεγάλη ἡ φιλανθρωπία τοῦ Θεοῦ.

«Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν, καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς» (Ἰωάν. ή, 32).

Ὁ ἄνθρωπος ὅπως ἦταν δέσμιος στό προπατορικό ἁμάρτημα, ἄλλο τόσο καί περισσότερο δέσμιος καθίσταται, ὅταν μένει προσηλωμένος στό δικό του θέλημα.

JETA E SHENJTOREVE NE KISHEN ORTHODHOKSE

 «Πνευματική φαρέτρα τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανοῦ»

JETA E SHENJTOREVE NE KISHEN ORTHODHOKSE

SHTEPIA BOTUESE ,, BASHKIMIORTHODHOKS KRISTIAN “KRYQI I NDERUAR” SELANIK 1996

Dhuratë nga të krishterët orthodhoksë të Greqisë për të krishterët Orthodhoksë të Shqipërisë.

Η Αγία Οσιομάρτυς Ολυμπία και το φρικτό Μαρτύριό της

Το φθινόπωρο του 1235, έφτασε κι ένα κουρσάρικο στη Μυτιλήνη κι άραξε στη Θερμή. Οι γερόντισσες στις Καρυές πήρανε μυρωδιά το πράγμα έγκαιρα, είχανε σκοπιές στην Παντέρα και βολιδοσκοπούσανε τις θάλασσες. Σκεφτήκανε οι καλόγριες, τι να κάνουνε, όπου φύγει φύγει.

Τὰ ἀνήκουστα καὶ τὰ ἀπαράδεκτα Ἱεράρχαι παγιδεύονται* εἰς τὸ σκοτεινὸν παρασκήνιον καὶ ἐν συνεχείᾳ ἐκθέτουν τὴν ἰδίαν τὴν Ἐκκλησίαν μας!

Τὸ πόσα ἔχουν «ποιήσει», ἐπὶ θεμάτων ἁπτομένων τῆς Πίστεως, μερικοὶ κατὰ καιροὺς Ἱεράρχες τῆς εὐρύτερης Ἑλληνόφωνης Ἐκκλησίας μας δὲν περιγράφονται, μήτε καὶ γίνονται εὔκολα πιστευτά!… Ἀφοῦ πρῶτα παγιδευτοῦν οἱ ἴδιοι -ὄχι ὅλοι- ἐν συνεχείᾳ ἐκθέτουν τὴν Ἐκκλησία, δίχως νὰ ἔχουν βεβαίως οἱανδήποτε πρὸς τοῦτο «ἐξουσιοδότηση» οὔτε παρὰ τοῦ Ποιμνίου μήτε καὶ παρὰ τῶν συνεπισκόπων τους.

Ἔτσι ἐξηγοῦνται τὰ τῆς τρικυμιώδους κατὰ καιροὺς πορείας τῆς Διοικήσεως τῆς Ἐκκλησίας μας ἐπὶ θεμάτων ἁπτομένων τῆς Κανονικότητος καὶ τῆς Πίστεως, π.χ. εἰς τὸν Ἐπάρατον Οἰκουμενισμό, τὴν κατάληξη τῆς συνάξεως εἰς τὸ Κολυμπάρι τῆς Κρήτης, στὸ Ρωσο/Ουκρανικό ἐκκλησιαστικὸ ζήτημα καὶ στὴν ἐπικείμενη «ἑνότητα» καὶ «ἕνωση» τῶν «Ἐκκλησιῶν», παραδείγματος χάριν.

Γεδεών Λεβί: «Δεν θέλω να ζήσω σε περισσότερη γη κλεμμένη, πάνω σε περισσότερο αίμα Παλαιστίνιων» (Οπτικοακουστικό υλικό)

«Η διαμαρτυρία απέναντι στα εγκλήματα του πολέμου είναι σχεδόν ανύπαρκτη στο Ισραήλ», λέει στο Reporters United ο εμβληματικός αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz Γκιντεόν Λεβί.

Δημοσιεύουμε τη συνέντευξή με τον εβραίο δημοσιογράφο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου καθώς το Ισραήλ είναι η χώρα που ευθύνεται για τις περισσότερες δολοφονίες δημοσιογράφων στον πλανήτη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ο ίδιος ένας από τους ελάχιστους αντιφρονούντες στην ίδια την πατρίδα του.

Γέρ. Παϊσίου – Λόγοι Β΄, «Πνευματική Αφύπνιση» (σελ. 102-104): Οι Νέες Ταυτότητες και ο Ύπουλος Τρόπος Εισαγωγής του Σφραγίσματος

Οι νέες ταυτότητες

– Γέροντα, είπε κάποιος: «Πώς το πεντοχίλιαρο έχει το 666 και το χρησιμοποιούμε; Το ίδιο θα είναι και η ταυτότητα».

– Το πεντοχίλιαρο είναι νόμισμα – και η λίρα της Αγγλίας έχει επάνω την Βικτώρια· αυτό δεν με πειράζει. «Τα Καίσαρος Καίσαρι». Εδώ όμως είναι η ταυτότητά μου, είναι κάτι προσωπικό· δεν είναι νόμισμα. Ταυτότητα σημαίνει ό,τι και η λέξη· ταυτίζεται δηλαδή κανείς μ᾿ αυτά που δηλώνει. Βάζουν τον διάβολο και υπογράφω ότι τον αποδέχομαι. Πώς να το κάνω αυτό;

Πώς να απαλλαγείτε από το σύμπλεγμα κατωτερότητας; Γέροντας Ζαχαρίας του Έσσεξ.

Πώς να απαλλαγείτε από το σύμπλεγμα κατωτερότητας;

 Το σύμπλεγμα κατωτερότητας είναι μια από τις μορφές υπερηφάνειας.  Δεν πρέπει να αναζητούμε τη δόξα από τους ανθρώπους. Διότι αν επιθυμούμε αυτή τη δόξα, δεν μπορούμε καν να πιστέψουμε στον Κύριο.  Αν όμως σε ό,τι κάνουμε, σε όλη μας τη ζωή, προσπαθούμε να εκπληρώσουμε τις εντολές Του, τότε σιγά σιγά, μέσω της μετάνοιας, θα κάνουμε τις εντολές Του νόμο της ζωής μας.  Και όταν η σχέση μας με τον Θεό είναι σωστή, δεν μας ενδιαφέρει η εντύπωση που δημιουργούμε στους γύρω μας.
 - Γέροντας Ζαχαρίας του Έσσεξ

Ἐπισκοπικὸς λόγος διὰ τὴν ψυχικὴν παραλυσίαν

   Η ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ εἶναι μία σοβαρὴ σωματικὴ ἀσθένεια, ἀλλὰ ὑπάρχει καὶ ἡ ψυχικὴ παραλυσία, ἡ ὁποία παραλύει τὴν ψυχή. Ὁ μακαριστὸς Μητροπολίτης Φλωρίνης κυρὸς Αὐγουστῖνος Καντιώτης εἶχε τονίσει σὲ ὁμιλία του: «Μὰ ὑπάρχουν καὶ σήμερα παράλυτοι; Ὑπάρχουν. Καὶ δὲν ἐννοῶ μόνο τοὺς σωματικῶς παραλύτους. Ἐννοῶ κυρίως τοὺς ψυχικῶς παραλύτους. Αὐτοὶ εἶναι περισσότερο ἀξιολύπητοι. Διότι πάνω ἀπὸ τὴ σωματικὴ ἀσθένεια ὑπάρχει ἡ ψυχικὴ ἀσθένεια, καὶ πάνω ἀπὸ τὴ σωματικὴ παραλυσία ὑπάρχει ἡ ψυχικὴ παραλυσία. Τί εἶναι ψυχικὴ παραλυσία; Μποροῦμε νὰ ποῦμε, ὅτι εἶναι ἡ πλέον συχνὴ καὶ ἡ πλέον διαδεδομένη νόσος.

Προχωρεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Ελλήνων πολιτών (Οπτικοακουστικό υλικό)

Την 9η Μαΐου 2025, στην διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε για τον Προσωπικό Αριθμό η κ. Μαρία Γλαρέντζου (εκπομπή: «Αληθινές κουβέντες») παρουσίασα τις τρεις παραπλανητικές θέσεις που διετύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε μία ημέρα νωρίτερα στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

Δυτική Ελλάδα: Η δημογραφική κατάρρευση φαίνεται στα σχολεία – Λιγότερα κατά 40% τα πρωτάκια

Από τον Σωτήρη Παπανδρέου

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η νέα σχολική χρονιά ξεκινούσε στη Δυτική Ελλάδα με 9 δημοτικά σχολεία και 23 νηπιαγωγεία λιγότερα, λόγω έλλειψης ή περιορισμένου αριθμού́ μαθητικού́ δυναμικού́.

Στην Αχαΐα δεν λειτούργησαν το 35ο Νηπιαγωγείο Πατρών, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Εκπαίδευσης Παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού, το Δημοτικό Σχολείο Ζήριας «Γ. Κουτσοχέρας» και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Πάτρας.

Η φωτογραφία του Ιστολογίου

Τάφος Ἁγίου Γέροντος Ἰωσήφ Ἡσυχαστοῦ