Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ιερά Σύνοδος ελέγχεται υπό του Σεβ. πρώην Καλαβρύτων Αμβροσίου περί μη αποδοχής έγγραφης διαμαρτυρίας

Ο Σεβασμιώτατος πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιος απέστειλε στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 ελεγκτική επιστολή προς την Δ.Ι.Σ. η οποία  αφορούσε την άρνηση της Αρχιγραμματείας της Δ.Ι.Σ. να παραλάβει επιστολή διαμαρτυρίας την οποία κατέθεσε μέλος της «Συντονιστικής Επιτροπής πιστών της Ι. Μ. Περιστερίου για την αποκατάσταση του Εσταυρωμένου».
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 6/9/2024 ο θεολόγος κ. Παναγιώτης Καραθανασόπουλος μετέβη στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και θέλησε να καταθέσει εκ μέρους της «Συντονιστικής Επιτροπής πιστών της Ι. Μ. Περιστερίου» επιστολή διαμαρτυρίας με αίτημα των ευλαβών πιστών της Μητροπόλεως για την αποκατάσταση του Εσταυρωμένου στην Μητρόπολη. (1)
Το απόλυτα αυτονόητο όμως για ένα πολίτη της κατάθεσης μια επιστολής προς το Δημόσιο, δεν σημαίνει οτι θα είχε και την ίδια τύχη και ως προς την στάση της ΔΙΣ. 
Ως απάντηση οι υπεύθυνοι της Αρχιγραμματείας αρνήθηκαν να παραλάβουν το έγγραφο, και έδωσαν ένα αρνητικό απαντητικό κείμενο που θα μείνει στην ιστορία για τις επόμενες γενεές, ως μνημείο έλλειψης λογικής, διάθεσης για συνεργασία με το κοινό, αλλά και σοβαρών λαθών, με βάση το κείμενο με το οποίο τελικά του απάντησαν, οτι για τα προβλήματα που έχουν οι πιστοί με τον Μητροπολίτη τους, για να δεήσουν να ασχοληθούν στην ΔΙΣ, θα πρέπει: ο ίδιος ο Μητροπολίτης τους να καταθέσει επιστολή με την οποία θα καταγγέλλει ο ίδιος την διαμαρτυρία του ποιμνίου του προς τον ίδιο του τον εαυτόν!!
Πέρα από το παράλογο της απάντησης, το κείμενο συνοδεύεται και από μεταχρονολογημένη ημερομηνία, δηλαδή ενώ όλα έγιναν την Παρασκευή 6/9  το απαντητικό της ΔΙΣ αναγράφει αναληθώς 9/9. Και ενώ πρόκειται για άρσεν (Παναγιώτης), προσφωνείται ενενηκοντούτης θεολόγος (λόγω λάθους; λόγω αντζέντας; δεν γνωρίζουμε), με το άρθρο ΤΗΝ  (2)

Σημειωτέον ότι στην προσπάθεια συνεννόησης και συγκεκριμένα στην πρόταση να αποσταλεί με ηλεκτρονική αλληλογραφία (email ελληνηστί), o Νομικός σύμβουλος της Ι. Συνόδου τους απάντησε οτι ο μοναδικός τρόπος να αποστείλουν email είμαι με την χρήση ψηφιακής υπογραφής, πράγμα που καθιστά από πολύ δύσκολο έως εντελώς αδύνατο, και πρακτικά και οικονομικά, να αποστείλει κάποιος email,  πράγμα που πουθενά δεν ισχύει στην επαφή του πολίτη με το Δημόσιο. Αυτή λοιπόν είναι η πολυσυζητημένη αγάπη(;) της διοικούσας Εκκλησίας προς τον απλό πολίτη την οποία συνεχώς διαλαλούν;
Βλέπουμε όμως και κάτι ακόμα. Σύμφωνα με την ελεγκτική προς την ΔΙΣ επιστολή της 16ης Σεπτεμβρίου, του πρώην Μητροπολίτου Καλαβρύτων Αμβροσίου, οτι υπάρχει και άλλο σοβαρό πρόβλημα στην βεβιασμένη απόρριψη της αποδοχής της επιστολής από την ΔΙΣ, γιατί σύμφωνα με την ιδία του εμπειρία στην Αρχιγραμματεία της ΔΙΣ: «Ουδέποτε εξήλθον απαντητικά έγγραφα προς τον οἱονδήποτε παραλήπτην άνευ αποφάσεως της Δ.Ι.Σ.! »

Η επιστολή του Μητρ. Αμβροσίου:

Μακαριώτατε Ἅγιε Πρόεδρε,

Σεβασμιώτατοι ἐν Χριστῷ ἀδελφοί,

 

Περιῆλθεν εἰς χεῖρας ἡμῶν τὸ ἐπισυναπτόμενον Συνοδικὸν ἔγγραφον, τὸ ὁποῖο φέρει τὴν ὑπογραφὴν «Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας», τὸ περιεχόμενον τοῦ ὁποίου βαθύτατα μὲ ἔθλιψεν!

Ὅθεν, ἐπικαλούμενος τὴν ἐμπειρίαν μου ὡς παλαιὸς Ἱεράρχης, ἀλλὰ καὶ τὴν ἑτέραν τοιαύτην ὡς διατελέσας Ἀρχιγραμματεὺς τῆς Δ.Ι.Σ., γνωρίζω πρὸς Ὑμᾶς, ὅτι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΞΗΛΘΟΝ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ πρὸς τὸν οἱονδήποτε παραλήπτην ΑΝΕΥ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.!

Ἡ Ἀρχιγραμματεία, ὡς Ὑπηρεσία τῆς Δ.Ι.Σ., παραλαμβάνει τὰ ἔγγραφα καὶ τὰ προωθεῖ πρὸς τὴν Ἱερὰν Σύνοδον, ΗΤΙΣ ΜΟΝΗ ΑΥΤΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΝ! Ἀκολούθως ἡ Ἀρχιγραμματεία γνωστοποιεῖ τὴν ληφθεῖσαν Συνοδικὴν Ἀπόφασιν εἰς τὸν ἐνδιαφερόμενον, ἀλλὰ τὸ σχετικὸν ἔγγραφον ὑπογράφει ὁ Μακαριώτατος Πρόεδρος, τὸ προσυπογράφει δὲ καὶ ὁ Ἀρχιγραμματεὺς τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.

Ἐπειδή, λοιπόν, ἀσχολοῦμαι ἐπισταμένως μὲ τὴν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΝ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ,  ὁ ὁποῖος ἔδωκεν ἐντολὴν νὰ ἀπομακρυνθῆ ὁ Ἐσταυρωμένος ἀπὸ τὸ Ἱερὸν Βῆμα τῶν Ἱερῶν Ναῶν,  διαμαρτύρομαι ἐντόνως γιὰ τὸν τρόπον ἀπαντήσεως τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Δ.Ι.Σ. πρὸς τὸν ὑποβαλόντα  τὴν σχετικὴν Ἀναφορὰν κ. Παναγιώτην Καραθανασόπουλον, βαθυσεβάστως δὲ παρακαλῶ Ὑμᾶς νὰ μοῦ ἀπαντήσετε σχετικῶς:

ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΤΟΙΑΥΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΝ;  Εἶναι ἔγκυρος ἡ ὑπογραφὴ «Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας»;  Ὁ ἑκάστοτε Ἀρχιγραμματεὺς ἔχει τὸ δικαίωμα νὰ ἀποφασίζη αὐτὸς καὶ νὰ γνωστοποιῆ τὰς Ἀποφάσεις του;

 

 ΕΡΩΤΗΣΙΣ:

Ἀπὸ πότε Ἱερὰ Σύνοδος ἀποφάσισεν νὰ προσφωνῆ τὸν ἄνδρα παραλήπτην ἑνὸς ἐγγράφου μὲ τὸν ἑξῆς τρόπον:

«Πρὸς τὴν Ἀξιότιμον κ. Παναγιώτην Καραθανασόπουλον….»;

 
Το πρωτότυπο Μητροπ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΣ:
 



Υποσημειώσεις
 
2) ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΔΙΣ ΠΡΟΣ Π. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ