Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Με το κεφάλι ψηλά

Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «θα νικήσουμε; θα νικηθούμε;» Πολέμα!

Ολοκληρώθηκε ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση σε σύντομο χρονικό για τους κατοίκους της Χιμάρας, αυτή τη φορά όμως χωρίς αίσιο τέλος.

Σε μια μάχη με αδιαφιλονίκητο φαβορί, οι Χιμαραίοι όρθωσαν ανάστημα και πάλεψαν δίχως φόβο. Ο Πέτρος Γκικουρίας, τίμησε την απόφαση του και πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις σε μια, κατά κοινή ομολογία άνιση μάχη μεταξύ Δαυίδ και Γολιάθ.

Και τελικά επικράτησε ο Γολιάθ.

Σε μια σύντομη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, το σοσιαλιστικό κόμμα κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να αυξήσει τα ποσοστά του. Όπως μαρτυρά και η αύξηση των ψηφοφόρων κατά 850, αρκετοί άνθρωποι που απείχαν τα προηγούμενα χρόνια φέτος πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν υπέρ του σοσιαλιστικού κόμματος. Στον εκλογικό αγώνα επιστρατεύθηκαν όλες οι δυνάμεις της κυβέρνησης τάζοντας πως θα επιλύσουν χρόνια ζητήματα όπως το περιουσιακό και μοιράζοντας αρκετά χρήματα. Υπέρ τους λειτούργησε και οι μεταδημοτεύσεις 311 ψηφοφόρων καθώς και η απαγόρευση ψήφου με ληγμένες ταυτότητες.

Η Ομόνοια και ο υποψήφιος της κατάφεραν να κρατήσουν δυνάμεις σε αρκετά ιστορικά εκλογικά κέντρα, όπως μέσα στη Χιμάρα, στους Δρυμάδες, στη Νίβιτσα, στον Άγιο Βασίλη, στο Κούδεσι κ.α. Ως γνωστόν μετά την διοικητική διαίρεση του 2015 και την ένωση με τα αλβανοφωνα χωριά, ο υποψήφιος της Ομόνοιας ξεκινά 1500 ψήφους πίσω από τον υποψήφιο των σοσιαλιστών.

Ας κρατήσουμε την νίκη του 2023, ας κρατήσουμε την ανάδειξη ευρωβουλευτή για πρώτη φορά στην ιστορία της Χιμάρας, ας κρατήσουμε την έντιμη προεκλογική εκστρατεία του Πέτρου Γκικουρία, ας κρατήσουμε τα αγνά αίσθημα των απλών ιδεολόγων που τον πλαισίωσαν στερώντας χρόνο από την οικογένεια και τις δουλειές τους. Έδωσαν την μάχη με το κεφάλι ψηλά.

Πώς η Eurostat αποδεικνύει ότι το INSTAT αποτελεί ακόμα ένα χειραγωγημένο εργαλείο της αλβανικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με την Απογραφή του 2023 από το INSTAT, ο πληθυσμός της Αλβανίας ανέρχεται σε 2,4 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτή η καταγραφή δείχνει μείωση από τα 2,8 εκατομμύρια που καταγράφηκαν στην Απογραφή του 2011.

Σύμφωνα με το INSTAT, η διαφορά αυτή προκύπτει από την απώλεια 430.000 κατοίκων στα τελευταία 12 χρόνια, καθώς η ετήσια διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων ήταν περίπου 2.000-2.500 άτομα.

Ωστόσο, στοιχεία της EUROSTAT αναφέρουν ότι περίπου 1,68 εκατομμύρια Αλβανοί ζουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πάνω από 900.000 έχουν μεταναστεύσει σε χώρες της ΕΕ μόνο τα τελευταία 12 χρόνια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μεταναστεύσεις προς χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Αυτό προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων της Απογραφής του INSTAT.Η καθυστέρηση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της Απογραφής του 2023, που αναμένεται τον Ιούνιο του 2024, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία του INSTAT. Η απουσία επαρκών εξηγήσεων για την καθυστέρηση υποδηλώνει πιθανές πολιτικές πιέσεις και παραβίαση του Στατιστικού Κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος απαιτεί ουδετερότητα και ανεξαρτησία στις στατιστικές διαδικασίες.

Ενδεικτικά, άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των απογραφών τους σε πολύ συντομότερο χρόνο, κάτι που ενισχύει την εντύπωση ότι η καθυστέρηση στην Αλβανία είναι αδικαιολόγητη. Η χρήση σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας για την απογραφή θα έπρεπε να είχε επιτρέψει ταχύτερη επεξεργασία και δημοσίευση των δεδομένων.

Η καθυστέρηση αυτή υποδηλώνει επίσης μια ανησυχητική τάση χειραγώγησης των αποτελεσμάτων για να καλυφθούν οι σοβαρές απώλειες πληθυσμού, κάτι που θίγει την αξιοπιστία του INSTAT και επηρεάζει σημαντικά τις πολιτικές αποφάσεις που βασίζονται σε αυτά τα δεδομένα. Εν μέσω αυτής της κρίσιμης στιγμής, η αξία των δεδομένων για την κοινωνία και την οικονομία της Αλβανίας είναι αμφίβολη, καθώς η αλβανική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται να προτιμούν να αποσιωπήσουν την πραγματική έκταση της μετανάστευσης και της πληθυσμιακής συρρίκνωσης.

Η καθυστέρηση αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του INSTAT, μετατρέποντάς το σε ένα εργαλείο πολιτικών συμφερόντων αντί για ανεξάρτητο φορέα παραγωγής αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

 himara.gr 

https://orthodoxostypos.gr