Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Δεν μπορούν να σβήσουν καμία φωτιά

Κατάρρευση! Στη θάλασσα σβήνουν όλες οι πυρκαγιές
Επί δύο μήνες η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συντονίσει τις δυνάμεις, ώστε να τιθασεύσουν έστω μία επικίνδυνη φωτιά προτού καταστρέψει τα πάντα

Στις 18 Αυγούστου η Πολιτική Προστασία προειδοποιούσε με τον χάρτη επικινδυνότητας για την επόμενη μέρα. Χτυπούσε το καμπανάκι ότι ο υψηλότερος κίνδυνος πυρκαγιάς στη χώρα ήταν για τον Εβρο και τη Σαμοθράκη.

Από τη 1 το μεσημέρι, που εκδόθηκε το προγνωστικό δελτίο, το υπουργείο και η γενική γραμματεία γνώριζαν επακριβώς τι συνθήκες θα επικρατούσαν την επομένη, στις 19 Αυγούστου, όταν τελικά και άρχισε η μεγάλη πυρκαγιά του Εβρου. Δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν το κακό.

Η φωτιά έχει αφεθεί να κατακαίει τον Εβρο για 10η συνεχή μέρα, αφού ούτε χθες είχε σβήσει. Αντίθετα, μέσα στην ημέρα στάλθηκαν για πολλοστή φορά μηνύματα 112 για εκκενώσεις χωριών. Σε δύο νομούς μάλιστα, αφού εδώ και ημέρες η φωτιά στον Εβρο έχει περάσει και στη Ροδόπη, αφήνοντας πίσω της 29 νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες καμένου δάσους και κατεστραμμένες περιουσίες.

Είναι εφιαλτικό το γεγονός ότι ειδικά αυτό το καλοκαίρι οι φωτιές καίνε επί ημέρες και ημέρες για να σβήσουν, ανεμπόδιστες, τελικά στη θάλασσα. Το ίδιο, άλλωστε, έγινε και στη Ρόδο τον Ιούλιο, όπως και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει καταρρεύσει ήδη από τον περασμένο μήνα και η νέα, όσο και παλιά, κυβέρνηση αποδεικνύεται όχι μόνο ανίκανη, αλλά κι επικίνδυνη. Ο πολίτης νιώθει ότι δεν υπάρχει τίποτα όρθιο. Οτι κανένας δεν θα είναι εκεί για να τον σώσει σε μια δύσκολη στιγμή.

Επί δύο μήνες η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συντονίσει τις δυνάμεις ώστε να σβήσουν έστω μια επικίνδυνη φωτιά προτού αυτή καταστρέψει τα πάντα. Τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτή τη φορά το Μαξίμου δεν μπορεί να επικαλεστεί καν ανεπάρκεια εναέριων μέσων. Και υπάρχουν εναέρια μέσα φέτος, αλλά και τα έχουμε χρυσοπληρώσει! Οι πυροσβέστες και οι πιλότοι ρίχνονται σε εκ των προτέρων χαμένες μάχες, δίχως κανένα σχέδιο. Με τέτοια ανοργανωσιά τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Ακόμα και στο υποθετικό σενάριο που εκπορεύεται μεθοδικά από το Μαξίμου, ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για εμπρησμούς, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τη χώρα. Κάποιες συλλήψεις του ποδαριού, κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, όπως αποδεικνύεται, δεν στοιχειοθετούν συντονισμένη εμπρηστική επίθεση μεγάλης κλίμακας.

Είναι, μάλιστα, η ίδια η κυβέρνηση που ευθύνεται και για όσα ακόμα συμβαίνουν στα σύνορα. Εχει αφήσει παντελώς ανυπεράσπιστη κι εγκαταλειμμένη την κοινωνία του «ευαίσθητου» Εβρου, που δεινοπαθεί τώρα και από τις φωτιές, με συνέπεια εξοργισμένοι πολίτες να φτάνουν στο σημείο να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, ακριβώς επειδή δεν βλέπουν το οργανωμένο κράτος να το κάνει. Συνθήκες που οδηγούν σε ακραία κι επικίνδυνα μονοπάτια.


Εξωφρενική η χρονική διάρκεια των φωτιών, στάχτη (έως χθες) 1.530.000 στρέμματα

Η πυρκαγιά στον Εβρο άρχισε το πρωί της 19ης Αυγούστου έξω από την Αλεξανδρούπολη κι ένα δεκαήμερο μετά δεν έχει σβηστεί. Τις πρώτες πέντε ημέρες είχαν καεί σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά περισσότερα από 720.000 στρέμματα, καθιστώντας την την πιο καταστροφική στην Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Στον Κουβαρά, στα Δερβενοχώρια και στην Πάρνηθα κάηκαν φέτος 215.000 στρέμματα. Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια άρχισε στις 17 Ιουλίου, αλλά διήρκεσε τρεις ολόκληρες ημέρες! Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα άρχισε από τη Φυλή στις 22 Αυγούστου και μέχρι χθες, έξι μέρες μετά, υπήρχαν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.

Μέσα στην Αθήνα, δηλαδή, υπάρχει μια πυρκαγιά στο δάσος της Πάρνηθας που ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να τη σβήσει επί σχεδόν μια εβδομάδα και με πλέον ήπιες καιρικές συνθήκες. Στον Ασπρόπυργο, δε, υπάρχει ένα μέτωπο διαρκείας. Οι φωτιές είναι καθημερινής βάσης κι έχουν ξεπεράσει τις 450 από τον Μάιο, δίχως να τίθεται σε εφαρμογή κάποιο έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης κι ελέγχου της περιοχής.

Στη Βοιωτία η πυρκαγιά άρχισε στις 22 Αυγούστου και μέχρι χθες, έξι μέρες μετά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «υπήρχαν διάσπαρτες ενεργές εστίες στο Στείρι, προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι». Ακόμα και στην Ανδρο, που δεν είναι και ο… Αμαζόνιος, η φωτιά καίει για τρίτη ημέρα κι εκκενώνονται χωριά. Τον Ιούλιο η φωτιά στη Ρόδο ξέσπασε στις 19 του μήνα και υποτιμήθηκε. Εκκενώθηκαν χωριά, χιλιάδες τουρίστες βρέθηκαν με τα μπαγκάζια στον δρόμο, κάηκαν πάνω από 150.000 στρέμματα. Η πυρκαγιά ελέγχθηκε έπειτα από 11 ημέρες κι αφού είχε καταστρέψει το πράσινο του νησιού.

Μέχρι χθες είχαν καεί στη χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 1.530.000 στρέμματα. Η κυβέρνηση απλά βλέπει τους αριθμούς των καμένων να αυξάνονται καθημερινά. Στην πράξη δεν πράττει τίποτα αποτελεσματικό. Περιμένει να τη σώσει η «πυροσβέστης» θάλασσα ή καμιά βροχή. Με δηλώσεις, επικοινωνιακά κόλπα με τα στατιστικά, αξύριστα γενάκια, απειλές σε επιστήμονες, που λένε τι συμβαίνει, και συνεντεύξεις Τύπου αλά Τζον Γουέιν μήπως και… φοβηθούν οι εμπρηστές, δεν σβήνει καμία φωτιά. Απαιτούνται επιχειρησιακό σχέδιο και συντονισμός, που πολύ απλά δεν υπάρχουν και δεν γίνεται και τίποτα προκειμένου να υπάρξουν.

Για να εκλεγεί η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για κανονικότητα. Η κανονικότητα, όμως, που βλέπει ο Ελληνας πολίτης μετά τον θρίαμβο Μητσοτάκη είναι αδιαφορία, αποκαΐδια και νεκροί.