ΙΧΘΥΣ: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Είναι κακό να φοράμε κοσμήματα;


Είναι κακό να φοράμε κοσμήματα;
Συχνά παρατηρείται το φαινόμενοι οι νέοι/νέες να φορούν κοσμήματα στο λαιμό, στα χέρια και κάποτε… και στα πόδια. Γιατί; Άλλος φορά κοσμήματα επειδή είναι μόδα, άλλος από επίδειξη και άλλος από εγωκεντρισμό ή άλλος επειδή εντυπωσιάζεται από τα λαμπρά κοσμήματα και επιθυμεί να τα αποκτήσει για να γίνει τάχα πιο όμορφος με αυτά…

Ποιο είναι το μικρό όνομα της γυναίκας που καθαρίζει;



Κατά την διάρκεια του δεύτερου μήνα της νοσηλευτικής σχολής ο καθηγητής μου μας έδωσε να κάνουμε ένα κουίζ. Ήμουν συνεπής φοιτήτρια και απαντούσα με ευκολία σε όλες τις ερωτήσεις, μέχρι που διάβασα την τελευταία: “Ποιο είναι το μικρό όνομα της γυναίκας που καθαρίζει;” Μάλλον πρόκειται για κάποιο αστείο σκέφτηκα.

Το κομποσχοίνι-Χωρά όσους χωράει η καρδούλα σου...

ΤΟ ΚΟΜΒΟΣΧΟΙΝΙ
Δεν είναι μερικές καλοπλεγμένες μπαλίτσες..... Δεν είναι κόσμημα..... Δεν είναι φυλαχτό.....
Δεν χρειάζεται ''διάβασμα'' γιατί γίνονται με προσευχή και αγάπη (επίσης κάθε κόμπος είναι 9 σταυροί)....
Μπορεί να γίνει η κόλαση σου (ως βιτρίνα της πνευματικότητας σου)......
Μπορεί να γίνει η πηγή που πολλές ψυχούλες (και η δική σου) θα ξεδιψούν με Θεό (Εκείνος είναι το ''ύδωρ τω ζων'' μη το λησμονάς)...
Χωρά όσους χωράει η καρδούλα σου....
Το κομβοσχοινί άλλωστε είναι μια αγκαλιά που θεραπεύει, που ξεκουράζει, που παρηγορεί, που δυναμώνει, που ωριμάζει, που αναπαύει!

Δεν σε φυλάττει ο Θεός, όταν εσύ θεληματικά πηγαίνεις προς την αμαρτία...

Δεν σε φυλάττει ο Θεός, όταν εσύ θεληματικά πηγαίνεις προς την αμαρτία, διότι μοιάζουμε με τον άνθρωπο εκείνον, που θεληματικά πάει να πιάσει το φίδι και δαγκώνεται απ' αυτό. Τί να κάνει ο Θεός γι' αυτόν;
Ο Θεός ελεεί εκείνους, που πέφτουν στην αμαρτία από αδυναμία και όχι εκείνους που θεληματικά αμαρτάνουν.
Δημήτριος Παναγόπουλος, Ιεροκήρυκας

Ἀμέσως, ὁ διάβολος, παρουσιάσθηκε μπροστά του και τοῦ εἶπε: «Με φώναξες, γέροντα. Τί εἶναι; Θέλεις τίποτα;

Στὴ Σκήτη τοῦ ἁγίου Παντελεήμονος τῆς Κουτλουμουσίου, ὁ μοναχὸς Ἰωσήφ ο Κουτλουμουσιανοκητιώτης (1886 1992), θέλησε νὰ ἐπισκευάσει στὸ πάτωμα τῆς Καλύβας του ἕνα σανίδι ποὺ εἶχε σαπίσει.
Καθάρισε τὸ σάπιο, πῆρε μὲ ἀκρίβεια τὰ μέτρα, ἔκοψε τὸ σανίδι καὶ πῆγε νὰ τὸ τοποθετήσει. Ὅταν τὸ ἔβανε στὴν θέση του, τὸ σανίδι ἦταν μεγαλύτερο. Τὸ πῆρε, ἔκοψε τὸ περίσσιο καὶ πῆγε πάλι νὰ τὸ τοποθετήσει.
Τότε εἶδε πὼς ἦταν μικρότερο ἀπὸ ὅ,τι ἔπρεπε. Ὁ γερο-Ἰωσήφ, ἦταν μαραγκὸς στὸ ἐπάγγελμα. Παίρνει γιὰ δεύτερη φορὰ τὰ μέτρα, κόβει ἄλλο σανίδι στὰ μέτρα ποὺ χρειαζόταν μὲ πολλὴ ἀκρίβεια, πῆγε νὰ τὸ βάλει στὴν θέση του, ἀλλὰ καὶ πάλι περίσσευε. Τὸ ἔκοψε καὶ ὅταν πῆγε νὰ τὸ καρφώσει ἔγινε μικρότερο.

4η Σταυροφορία - Ο σκοτεινός ρόλος των Παπικών στην ιστορία της πτώσεως της Πόλης.

 Πριν από την άλωση τής Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, υπήρξε άλλη μια άλωση, από τους Λατίνους. Η άλωση αυτή, αδυνάτισε την πόλη, και την έκανε αργότερα εύκολο θύμα για τους Τούρκους. Να τι διαδραματίσθηκε με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους της Τέταρτης Σταυροφορίας το 1204 και έμεινε ανεξίτηλο μαζί με τα υπόλοιπα γεγονότα της Φραγκοκρατίας στη μνήμη των Ελλήνων:

Χρονικόν της Αλώσεως - Η Συγκλονιστική Περιγραφή του Γεωργίου Φραντζή

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

«Μήν φοβῆσαι τίς θλίψεις, νά φοβῆσαι μόνον τόν Κύριον...» Όσιος στάρετς Ανατόλιος της Όπτινα

Ἀπὸ αὐτὸ θὰ ἐξαπλωθοῦν παντοῦ αἱρέσεις καὶ θὰ πλανήσουν πολλοὺς ἀνθρώπους. Ὁ ἐχθρὸς τοῦ ἀνθρωπίνου γένους θὰ ἐνεργεῖ μὲ πονηρία, μὲ σκοπὸ νὰ ἑλκύση ἐντὸς τῆς αἱρέσεως ἐὰν ἦτο δυνατὸν ἀκόμη καὶ τοὺς ἐκλεκτούς.

Στα μελαγχολικά φώτα των πολυκατοικιών, στα νοσοκομεία και φυλακές, στους δρόμους και τις ρίμες της ζωής, στα αζήτητα και το περιθώριο υπάρχουν άγιες ψυχές, που ομολογούν Χριστό


Στα μελαγχολικά φώτα των πολυκατοικιών, στα νοσοκομεία και φυλακές, στους δρόμους και τις ρίμες της ζωής, στα αζήτητα και το περιθώριο υπάρχουν άγιες ψυχές, που ομολογούν Χριστό.

Αυτούς δεν θα τους ανακηρύξει ποτέ κανείς. Έλεγαν οι παλιοί αγιορείτες, «ε.. παιδί μου, υπάρχουν πολλοί άγιοι αφανείς, που δεν τους ξέρει κανείς μονάχα ο Θεός και θα τους εμφανίσει σε δύσκολες εποχές και μέρες…».

Ο διάβολος δεν θέλει να ακούει τα ιερά ονόματα του βαπτίσματος

Είχε πάει κάποιος παππάς σε ένα κέντρο, στο οποίο διασκέδαζαν κάποιοι μαθητές λυκείου. Και αντί χαιρετισμού, τους λέει:
- Γειά σας μαλάκες!
Κέρινοι έμειναν όλοι, όλα τα παιδιά! Του λένε τα παιδιά:
- Πάτερ, τί εκφράσεις ντροπής είναι αυτές; Τί ήταν αυτό που μας είπατε, μας ντροπιάσατε;
- Ακούστε παιδιά μου, έτσι δεν αποκαλείστε όλοι μεταξύ σας; Έτσι και εγώ σας αποκάλεσα, όπως ονομάζεστε. Που είναι το παράξενο;

Μπορούμε να χορεύουμε λάτιν χορούς;




Μπορούμε να χορεύουμε τανγκό ή λάτιν; Η εκκλησία μας, επιτρέπει να χορεύουμε παραδοσιακούς χορούς. Αυτοί οι χοροί, στους λατίνους είναι παραδοσιακοί χοροί. Εμείς μπορούμε να τους χορεύουμε;

Γιατί νηστεύουμε;

π. Συμεών Κραγιόπουλος (†)
Νηστεύουμε, επειδή:
* Ο Χριστός κάνει υπακοή, ενώ ο Αδάμ ήταν ανυπάκουος· ο Χριστός κάνει νηστεία, ενώ ο Αδάμ ήταν λαίμαργος.
* Νήστεψε ο Χριστός. Δεν ήταν αμαρτωλές οι τροφές, δεν ήταν μολυσμένες οι τροφές, δεν είχαν τίποτε κακό οι τροφές. Απλώς νήστεψε. 

Η υπόσχεση της Παναγίας σε όσους διαβάζουν καθημερινά τους Χαιρετισμούς της

Αποτέλεσμα εικόνας για χαιρετισμοί τησ παναγίασ κειμενο
Το Θαύμα και η προστασία της Θεοτόκου
Η ιστορία του Ακαθίστου Ύμνου
Ευτυχής είναι ο Χριστιανός εκείνος, ο οποίος διαβάζει με αγάπη και ευλάβεια τους χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου κάθε ημέρα.
Αυτός και στην παρούσα ζωή και στην μέλλουσα αιώνια θα είναι υπό την προστασία της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και θα κληρονομήση τα αιώνια αγαθά, τα οποία ετοίμασε προ καταβολής κόσμου ο Θεός για αυτούς που Τον αγαπούν.

Βοηθός Εξομολόγησης

Αποτέλεσμα εικόνας
Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ-Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ-Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Πολλοί προσερχόμενοι στην εξομολόγηση, δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα ή δεν έχουμε κάτι να πούμε και φέρνουμε σαν δικαιολογία την αδύναμη μνήμη μας. Γι’ αυτό και ζητάμε από τον ιερέα να μας βοηθήσει.

Για να πάμε καλά (Α)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ - Για να πάμε καλά (Α)

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΟΣΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕ



Κάποτε σ’ ἕνα χωριὸ ποὺ λέγεται Κεραμὲ στὰ νότια τοῦ νομοῦ Ρεθύμνης καὶ κοντὰ στὴ Μονὴ Πρέβελη ἔπεσε πολλὴ ἀκρίδα ποὺ ἔτρωγε ὅ,τι ἦταν πράσινο στὸ πέρασμά της. Οἱ φτωχοὶ κάτοικοι τοῦ χωριοῦ ποὺ περίμεναν ἀπὸ τὶς καλλιέργειές τους νὰ ζήσουν τὶς φαμίλιες τους εἶδαν μπροστὰ στὰ μάτια τους νὰ ἐξαφανίζεται ἡ σοδειά τους. Μὲ τί μέσα νὰ πολεμοῦσαν τὴν ἀκρίδα; Μήπως ὑπῆρχαν γεωργικὰ φάρμακα τὴν ἐποχὴ ἐκείνη ὅπως τὴ σημερινή; Δὲν διέθεταν ἐπιστημονικὰ μέσα νὰ διώξουν ἢ νὰ σκοτώσουν τὸ νέφος τῶν ἀκρίδων. Εἶχαν ὅμως πίστη!

Α, εσάς περίμενε και με έστειλε ν’ ανοίξω το κελλάκι του;

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα στέκονται
Κάποια κυρία μάς διηγήθηκε το παρακάτω θαυμαστό γεγονός, που συνέβη αφού είχε κοιμηθή ο Γέροντας (π. Ευμένιος Σαριδάκης,1931-1999).
Μόλις μάθαμε ότι η νύφη μου περίμενε παιδί, και παρ’ όλο που η ώρα ήταν 10:30, Σάββατο βράδυ, αποφασίσαμε να πάμε να προσκυνήσουμε, έστω και έξω από την πόρτα, στο κελάκι του πατρός Ευμενίου. Μόλις πλησιάσαμε, είδαμε φως κάτω από την πόρτα και, ενώ πήγαμε να χτυπήσουμε, μας άνοιξε μια κοπέλλα, γεμάτη χαρά, και μας είπε:

Ο φθόνος


Ο καθένας έχει το δικό του πεδίο αγώνα: κάποιος έχει επιδεινώσει το φθόνο, κάποιος έχει σαρκικά πάθη, κάποιος έχει άλλα. Είναι απαραίτητο να διαβάσετε τους ιερούς πατέρες, να καταλάβετε πώς κατακτούσαν  τα πάθη - δεν είμαστε οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν αυτό. Για παράδειγμα, εάν ένας άνθρωπος βασανίζεται με φθόνο, πρέπει να πάει στο νοσοκομείο, να δει πόσοι δυστυχισμένοι άνθρωποι υπάρχουν, να τους συμπαθήσει και να βοηθήσει - και μέσω φιλανθρωπίας  να ξεπεράσει το πάθος του φθόνου. Και δεύτερον, να υπέρ νικήσει τον εαυτό μου και να πει: «Συγχωρεσε με, Κύριε, βοηθησε με  με να ξεπεράσω αυτόν το φθόνο», και να προσεύχεστε για ανθρώπους που είναι ανώτεροι από μας με κάποιο τρόπο. Θα είμαι Χριστιανός. Αυτή είναι η αρχή της πνευματικής ανάπτυξης. 

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΑΣ Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ

 






















«Οι αμαρτίες ελαττώνουν φυλές», λέει η Αγία Γραφή.
Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου για την ανάγκη μετανοίας ως μήνυμα από τη θλιβερή επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης 
                             Στόμιο Λαρίσης, 28-5-1994                        
    Σήμερα, αγαπητοί μου, έχουμε μια πολύ θλιβερή επέτειο, την 29η Μαΐου 1453. Άραγε τη θυμηθήκαμε; Ότι είναι πάρα πολύ σπουδαίο να έχουμε μία μνήμη ιστορική, μόλις και ανάγκη να το πει κανείς· διότι, εάν έχουμε πάντοτε αυτήν την ιστορική μνήμη, μπορούμε πάντοτε, έχοντάς τη ως βοηθό και διδάσκαλο, να αποφεύγουμε εκείνα τα οποία στο παρελθόν μάς προξένησαν ζημιά, να πράττουμε όμως εκείνα τα οποία στο παρελθόν αποδείχτηκαν σωστά. Έτσι, όπως αντιλαμβάνεστε, πάντοτε μία επέτειος, είτε χαρούμενη, είτε θλιβερή έχει πολλά να διδάξει. Αναρωτηθήκαμε γιατί χάσαμε το Βυζάντιο; Διότι σαν και σήμερα, το 1453, άλω Πόλις… Κατελήφθη η Πόλις. Τη χάσαμε την Πόλη. Και η Πόλη δεν ήταν απλώς μόνο η Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρωτεύουσα του απεράντου εκείνου βυζαντινού κράτους, το οποίο λίγο-λίγο φαγώθηκε και έμεινε μόνο μία πόλις, ως κράτος, μόνο μία πόλις, και αυτή η πόλις έπεσε αυτήν την ημερομηνία.

«Κύριε Ιησού Χριστέ, δώρησέ μας αληθινή, δακρύβρεκτη μετάνοια. Εσύ μας έμεινες μοναδική Ελπίδα σωτηρίας…»

Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Για το μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως
Ο Θεός με το στόμα του Προφήτου Ησαΐα μάς παραγγέλλει λέγων: «Λούσασθε και καθαροί γίνεσθε, αφέλετε τας πονηρίας από των ψυχών υμών απέναντι των οφθαλμών μου, παύσασθε από των πονηριών υμών. Μάθετε καλόν ποιείν» (Ησ. α’ 16).

Το θρυλικό άρθρο της Sabah για την Άλωση: «Πήραμε με τη βία την Ιωνία και φοβόμαστε ότι κάποια ημέρα θα την πάρουν πίσω»

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Σαν σήμερα πριν από 565 χρόνια ο Ελληνισμός έχανε δια παντός (;) την πρωτεύουσά του την Κωνσταντινούπολη, από τα στίφη των τουρκικών βαρβαρικών ορδών. Παρόλα αυτά ο Ελληνισμός συνέχισε να ζει στην Μικρά Ασία και στην Πόλη για άλλους πέντε αιώνες παρά τα όσα υπέφερε από τον Τούρκο κατακτητή.

Κάποτε δε θα είναι λάθος του υπολογιστή, αλλά απόφαση του Ουρανού

σχόλιο Γ.Θ : Απίστευτα συναρπαστικό... 
Κανονικά τέτοια κείμενα θα έπρεπε να βρίσκονται και στα σχολικά βιβλία...
Ένα ζευγάρι Αμερικανών αποφάσισε να πάει διακοπές στη Φλόριντα που είχε ζέστη και καλοκαίρι, για να ξεφύγει από το χιόνι και το κρύο της Αλάσκας που ζούσαν.

Άγιος Ιερομάρτυς Θεόδωρος Επίσκοπος Βρσακ και τα φριχτά βασανιστήριά του


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα 
Ο Άγιος ιερομάρτυς Θεόδωρος (Νεστόροβιτς) έζησε τον 16ο αιώνα και ήταν Σέρβος επίσκοπος και πνευματικός ηγέτης του λαού του, που αγωνιζόταν κατά των Τούρκων (1593-1606). 
Ηγήθηκε των Σέρβων κατά την εξέγερσή τους ενάντια στους Τούρκους. Οι Σέρβοι πέτυχαν κάποιες νίκες αλλά τελικά ηττήθηκαν. Για να διασώσει το ποίμνιό του από την σφαγή, το οδήγησε προς την Ουγγαρία.
Οι Τούρκοι υποσχέθηκαν να σταματήσουν να σκοτώνουν αθώους Σέρβους εαν γύριζε. Επέστρεψε και πάλι στο Βρσακ το 1595, όπου συνελήφθη, βασανίσθηκε ανηλεώς και τον έγδαραν ζωντανό. 

Η Θεία Κοινωνία είναι πραγματικά Σώμα και Αίμα Χριστού;


Πολλoί άνθρωποι μου κάνουν μια ερώτηση. «Η θεία κοινωνία είναι σώμα και αίμα Χριστού»; Και δεν μπορώ να υποστηρίξω την αλήθεια με πολλά επιχειρήματα. Μπορείτε να μου πείτε τι λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις βασισμένοι σε λόγους αγίων.

Ξέρεις από εξετάσεις;;;


Λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις σου ρίξε μια προσεκτική ματιά στα παρακάτω:
1. Κανονικά… η «επανάληψη» στις εξετάσεις προϋποθέτει ενασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Κανονικά (!) Πάμε παρακάτω…

Ἡ Ἁγία Ὑπομονὴ (29 Μαΐου), μητέρα τοῦ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου καὶ τὸ θαῦμα κοντὰ στὸ Λουτράκι!

Ἡ ἁγία Ὑπομονὴ ἐμφανίσθηκε ὡς μοναχὴ σὲ κάτοικο τῶν Ἀθηνῶν ποὺ ἐργαζόταν σὲ ταξί. Τὸ σταμάτησε καὶ ζήτησε νὰ κατευθυνθεῖ πρὸς τὸ Λουτράκι. Ὁ ταξιτζὴς εἶχε καρκίνο τοῦ δέρματος στὰ χέρια του καὶ βρισκόταν σὲ μεγάλη ἀπελπισία. Καθ’ ὁδὸν ἡ μοναχὴ ποὺ φοροῦσε ἕνα κουκούλι μὲ κόκκινο σταυρὸ τὸν ρώτησε... 

Ὁ Ἅγιος Ἀνδρέας ὁ διὰ Χριστὸν σαλὸς - 28 Μαΐου

Ὁ βίος τοῦ Ὁσίου Ἀνδρέου συντάχθηκε ἀπὸ τὸν πρεσβύτερο Νικηφόρο τς Ἁγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, περὶ τὰ μέσα τοῦ 10ου αἰῶνος μ.Χ. (956 – 959 μ.Χ.), ἐπὶ βασιλείας τοῦ Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου.
Ὁ Ὅσιος Ἀνδρέας, ὁ διὰ Χριστὸν σαλός, καταγόταν ἀπὸ τὴν Σκυθία καὶ ἔζησε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορα Λέοντος ΣΤ΄ τοῦ Σοφοῦ (886 – 912 μ.Χ.). Ἀπὸ παιδικὴ ἡλικία εἶχε πουληθεῖ ὡς δοῦλος σὲ κάποιον πρωτοσπαθάριο καὶ στρατηλάτη τῆς Ἀνατολῆς, ὀνομαζόμενο Θεογνωστό, ἄνδρα ἐνάρετο καὶ εὐσεβῆ, ὁ ὁποῖος τόσο ἀγάπησε τὸν μικρὸ Ἀνδρέα, ὥστε τὸν μεταχειρίστηκε ὡς υἱό του, φροντίζοντας γιὰ τὴν ἐπιμελῆ καὶ θεοσεβῆ μόρφωση αὐτοῦ.

Ἡ ζωὴ τοῦ πιστοῦ στοὺς χρόνους ποὺ διανύουμε*

Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου
Ὁ αἰῶνας, ποὺ διανύουμε, κατὰ γενικὴ ὁμολογία εἶναι ἀπρόβλεπτος, ἀβέβαιος καὶ δύσκολος. Ζοῦμε σὲ μία ἐποχὴ συνεχῶν ἀλλαγῶν καὶ ἐντόνων ἐξελίξεων, ποὺ πολλὲς φορὲς μᾶς προκαλοῦν ἀμηχανία, ἀγωνία, ἐνίοτε καὶ φόβο. Ἑκατομμύρια ἄνθρωποι στὴ Δύση αἰσθάνονται, ὅτι ἔχουν ἐγκλωβιστεῖ σὲ ἕνα παγκοσμιοποιημένο ἀσφυκτικὸ μοντέλο ζωῆς, τὸ ὁποῖο τοὺς μεταχειρίζεται σὰν ἀριθμοὺς κι ὄχι σὰν πρόσωπα, ἐλεύθερες ὑπάρξεις.

ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ!

ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ!
"ΚΑΛΟΦΩΤΙΣΤΗ Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΑΣ!

Αναζητώντας μέσα στην ησυχία εκείνη την αγκαλιά της Παναγιάς

«Και είναι κι αυτές οι φορές που, ενώ όλα πήγαιναν χάλια, κάτι γίνεται στο τέλος και -με κάποιο ανεξήγητο τρόπο- καταλήγεις μ'ένα πλατύ χαμόγελο ευτυχίας στο πρόσωπό σου.
Γιατί, τελικά, δεν είναι το παν οι κανόνες ούτε οι εξαιρέσεις. Αλλά αυτή η διάθεση της καρδιάς. Που θα χτυπάει αθόρυβα είτε τα πας καλά είτε όχι. Είτε έχει ήλιο, είτε βρέχει. Όσες μέρες κι αν κυλήσουν.
Και τις νύχτες, που οι σιωπές σου παίρνουν σχήμα και μορφή, μπορείς ν'αναζητήσεις μέσα στην ησυχία εκείνη την αγκαλιά της Παναγιάς. Που με το ολόγλυκο φως της ντύνει τον ουρανό. Και που μπορεί να απλώσει την ελπίδα στη δική σου την καρδιά».
aoratigonia. blogspot.com

Απάντηση στον Μωάμεθ τον Β', περί παράδοσης της Πόλεως

Κωνσταντίνος εν Χριστώ τω Θεώ πιστός Βασιλεύς Αυτοκράτωρ Ρωμαίων Παλαιολόγος.
Απάντηση στον Μωάμεθ τον Β', περί παράδοσης της Πόλεως:
"Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν".
πηγή
proskynitis

Πάρθεν ἡ Ρωμανία

Ἕναν πουλίν, καλὸν πουλὶν ἐβγαίν᾿ ἀπὸ τὴν Πόλιν,
οὐδὲ στ᾿ ἀμπέλια κόνεψεν οὐδὲ στὰ περιβόλιαν,
ἐπῆγεν καί-ν ἐκόνεψεν ἅ σου Ἠλί᾿ τὸν κάστρον.

Τῆς Ἁγιά-Σοφιᾶς

Σημαίνει ὁ Θεός, σημαίνει ἡ γῆς, σημαίνουν τὰ ἐπουράνια,
σημαίνει κι ἡ Ἁγιά-Σοφιά, τὸ μέγα μοναστήρι,

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο ωραιότερο από το Άγιο Ευαγγέλιο


  «Δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο, ούτε στον Ουρανό, ούτε στη γη, ωραιότερο από το Άγιο Ευαγγέλιο. Είναι ο Ίδιος ο Λόγος του Θεού, το Άγιο Ευαγγέλιο. Τα ίδια τα λόγια που είπε ο Ίδιος ο Θεός γράφτηκαν μέσα στο Ιερό Ευαγγέλιο. Βγήκαν από το στόμα του Ίδιου του Θεού. Δεν είναι ανθρώπινα λόγια, δεν τα είπαν άνθρωποι».
Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης

Ρωτήστε τον Παντοδύναμο, μην τον ξεχνάτε μέρα και νύχτα…..

Θα έρθουν οι καιροί, που όλα θα δηλητηριαστούν. Αλλά εάν πορεύεστε με πίστη, θα ζήσετε.
«Ρωτήστε τον Παντοδύναμο, μην τον ξεχνάτε μέρα και νύχτα.»
Είναι καλύτερο να προσεύχεστε νωρίς το πρωί και τη νύχτα. Η πιο ήσυχη ώρα. Ξυπνήστε, σηκωθείτε πλυθείτε και μιλήστε με το Θεό, πείτε Του τα πάντα.

Ο Χριστός θέλει να δει την θυσία μας, την αγάπη μας (Άγιος Παΐσιος)

Αν ζητούμε κάτι από τον Θεό, χωρίς να θυσιάζουμε και κάτι, δεν έχει αξία. 
Αν κάθωμαι και λέω: «Θεέ μου, Σε παρακαλώ, κάνε καλά τον τάδε άρρωστο», χωρίς να κάνω κάποια θυσία, είναι σαν να λέω απλώς καλά λόγια. Ο Χριστός να δη την αγάπη μου, την θυσία μου, και τότε θα εκπληρώση το αίτημά μου, αν βέβαια αυτό είναι για το πνευματικό καλό του άλλου. 

Τι είναι εκείνο που θα μας κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση στον Παράδεισο

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα 
Η ταπείνωση είναι το πιο πολύτιμο και πιο ευωδιαστό πνευματικό μύρο που μπορεί να προσφέρει ο άνθρωπος στο Θεό, διότι αυτό είναι που ταιριάζει περισσότερο στην ιδιότητά Του. Το ''μύρο'' αυτό παράγεται με τον αγνό και ταπεινό τρόπο σκέψεώς μας. 

Στον παράδεισο δεν υπάρχει ψυχή, που να μην έχει μετανοήσει...

Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας
Όσα αμαρτήματα και αν έχει κάνει ένας άνθρωπος, δεν το έχει για τίποτα ο Θεός να τον συγχωρέσει αμέσως, αρκεί ο άνθρωπος να επιστρέψει στην αγκαλιά του Πατέρα. 
Δεν υπάρχει αμάρτημα που να νικάει την ευσπλαχνία του Θεού. Εφόσον λοιπόν έχουμε τόση άπειρη ευσπλαχνία μπροστά μας, γιατί εμείς να χωλαίνουμε και να μην πέσουμε στην αγκαλιά του Θεού; 
Εάν κάνουμε υπακοή στον διάβολο, θα πάμε μαζί του στην κόλαση... Εάν όμως μετανοήσουμε και
κάνουμε υπακοή στο Χριστό, θα πάμε μαζί Του στον παράδεισο! 
Κάθε άνθρωπος που θα μετανοήσει, θα εξομολογηθεί και αλλάξει τρόπο ζωής, θα κατοικήσει στον παράδεισο! 
Στον παράδεισο δεν υπάρχει ψυχή, που να μην έχει μετανοήσει...
Γι' αυτό τώρα, σήμερα να ζητήσουμε συγγνώμη από το Θεό και Εκείνος αμέσως θα μας συγχωρέσει. Είναι τόσο δύσκολο στον άνθρωπο, να πει ένα "ήμαρτον" στον Θεό;;;

α. Που ήταν ο Χριστός από δώδεκα χρονών έως τριάντα. β. Περί βλασφημίας

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ - α. Από δώδεκα έως τριάντα. β. Περί βλασφημίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ

 Αποτέλεσμα εικόνας για oikoumene
Γράφει ὁ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ:
Ὑπάρχει ἕνα κίνημα πού λέγεται «Οἰκουμενισμός». Πρόσεχε μή σέ πλανήσει τό δόλιο αὐτό κίνημα. Εἶναι μιά μεγάλη αἵρεση, εἶναι «παναίρεση». Ἡ αἵρεση αὐτή θέλει νά ἑνώσει τήν ἀλήθεια τῆς πίστης μας μέ τά ψέματα τῶν ἄλλων θρησκειῶν, γιά ἀγάπη τάχα, γιά ἑνότητα τάχα. Ἀλλά, ὅπως τό καταλαβαίνεις, δέν μπορεῖ τό ψέμα νά ἑνωθεῖ μέ τήν ἀλήθεια, οὔτε τό φῶς νά ἑνωθεῖ μέ τό σκοτάδι. Ἐμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι μέ τό βάπτισμά μας ὁρκιστήκαμε ὅτι θά κρατήσουμε τήν πίστη μας, ὅπως μᾶς τήν παρέδωσαν οἱ Ἅγιοι Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας.

Πνευματική οικονομία και παραοικονομία


Η Οικονομία στα πνευματικά στις μέρες μας δυστυχώς έχει γίνει παραοικονομία.
Μια παραοικονομία που πολλές φορές  εξυπηρετεί τον ναρκισσισμό του  πνευματικού για να αρέσει στα πνευματικοπαίδια, ή εξυπηρετεί τα πνευματικόπαιδια για να αναπαύσουν τις συνειδήσεις τους. Και οι δύο καταστάσεις όταν απουσιάζει η διάκριση θα οδηγηθούν όλοι στο γκρεμό.

Αυτό είναι...


Κάποτε, όλοι οι χωρικοί αποφάσισαν να προσευχηθούν για να βρέξει.
Την ημέρα της προσευχής, όλοι οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, αλλά μόνον ένα αγόρι ήρθε με μια ομπρέλα.
Αυτό είναι ΠΙΣΤΗ.

Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι, κἀγώ ἀναπαύσω ὑμᾶς


Ποιό εἶναι τό κύριο πρόβλημα;
Ἡ εὐαγγελική περικοπή πού μόλις ἀκούσαμε, λέει μέσα στίς πολύ λίγες φράσεις της πολύ σημαντικά πράγματα. Ἄς προσπαθήσουμε νά τήν προσεγγίσουμε.
«Πάντα μοι παρεδόθη ὑπό τοῦ Πατρός μου· καί οὐδείς ἐπιγινώσκει τόν Υἱόν εἰμή ὁ Πατήρ, οὐδέ τόν Πατέρα τις ἐπιγινώσκει εἰμή ὁ Υἱός καί ᾧ ἐάν βούληται ὁ Υἱός ἀποκαλύψαι».

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Προσευχή για τις εξετάσεις μας




Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού του ζώντος, η Σοφία του Aνάρχου Πατρός, η πηγή και ο χορηγός της γνώσεως, ο Πάνσοφος Δημιουργός του σύμπαντος και του ανθρώπου, Εσύ που έδωσες σοφία στους αγράμματους αλιείς και τους ανέδειξες μαθητές Σου και Αποστόλους και κήρυκες του Ευαγγελίου Σου στην οικουμένη, Εσύ που έδωσες στους μάρτυρες και τους αγίους Σου αγαθό λόγο όταν Σε ομολογούσαν, που γνωρίζεις τον καθένα «εκ κοιλίας της μητρός» του, που κατευθύνεις ορθά τη διάνοια των ανθρώπων προς το συμφέρον τους, ο Κύριος και Θεός μας, ρίξε, Σε παρακαλούμε, το ευσπλαγχνικό Σου βλέμμα σε εμάς τους μαθητές που προσερχόμαστε στην ετήσια εξέταση των μαθημάτων μας, και περιμένουμε την προαγωγή μας και την είσοδό μας στις κατάλληλες σχολές και ενίσχυσέ μας.

Το «Πάτερ Ημών» ως η οδός του Μαρτυρίου της Συνειδήσεως


Του Ανδρέα Χριστοφόρου
«Άφες ημίν τα οφειλήματα ημών ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών»!
«Ελευθέρωσέ μας από τα χρέη μας προς εσένα και τους άλλους και δώσε μας την αγάπη και τη δύναμη να ελευθερώνουμε και εμείς τους άλλους από τα χρέη τους προς εμάς»!

O πρώην Ταλιμπάν που βαπτίστηκε στον Άγιο Όρος: Διαβάστε την εκπληκτική ιστορία του

Ο Αχμέτ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό στο Αφγανιστάν σε περίοδο πολέμου. Το παζλ των παιδικών του αναμνήσεων αποτελείται από σκόνη, φτώχεια, υποχρεωτική ισλαμική εκπαίδευση, πόλεμο, θάνατο.

Το τρελλό νερό: Η αλήθεια, η ψευτιά, η ζωή και ο θάνατος



 Φώτης Κόντογλου
Η ψευτιά και ο πνευματικός εκφυλισμός απλώνει μέρα με την ημέρα απάνω στους Έλληνες και τους παραμορφώνει. Έναν λαό που ξεχωρίζει ανάμε­σα σ’ όλα τα έθνη και που είναι γεμάτος πνευματική υγεία, πάμε να τον κάνουμε εμείς, οι λογής-λογής κα­λαμαράδες, κ’   οι άλλοι γραμματιζούμενοι, σαχλόν, χωρίς χαρακτήρα, χωρίς πνευματικό νεύρο, χωρίς πνευματική ανδροπρέπεια, χωρίς χαρακτήρα. Οι διά­φοροι φωστήρες βαστάνε από μια πατέντα στα χέρια, και μέρα-νύχτα δουλεύουνε για να «συγχρονίσουν» την Ελλάδα, ενώ στ’ αληθινά σκάβουνε τον λάκκο της. Άμυαλα νευρόσπαστα! Ποιόν θα συγχρονίσετε; Αυτό που λέτε εσείς «συγχρονισμό» και «εξέλιξη» είναι μια άθλια παραμόρφωση, σύμφωνα μ’ ένα βλακώδες μοντέλλο, οπού κάνανε οι σαρακοστιανοί και κάλπικοι άνθρωποι, που τους λέγει η Γραφή «χλιαρούς», δηλαδή σαχλούς, και για τους οποίους λέγει ο Θεός ότι «μέλ­λει εμέσαι εκ του στόματος αυτού, ει χλιαροί εισι, και ούτε ζεστοί ούτε ψυχροί» (Αποκαλ. γ’ 16).

Θέλουμε να είμαστε άγιοι;

π. Συμεών Κραγιόπουλος (†)
Οι χριστιανοί, τα μέλη της Εκκλησίας που βαπτίζονται –φυσικά βαπτίζονται και γίνονται μέλη της Εκκλησίας, χωρίς το βάπτισμα δεν μπορούν– ζουν μια καινούρια ζωή, ζουν μια ζωή όπως προβλέπει η Αγία Γραφή, μια ζωή σχεδόν αναμάρτητη.
Μετά την ίδρυση της Εκκλησίας και την είσοδο σ’ αυτήν όλων εκείνων που μετανοούσαν και πίστευαν στον Χριστό, δημιουργείται μια τέτοια νέα κατάσταση, που κατά κάποιο τρόπο είναι αδιανόητο να αμαρτάνει κανείς στο εξής: