ΙΧΘΥΣ: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2026

Γυναίκα

 

Χρήστος Σαλταούρας

Ένα από τα συνηθισμένα επιχειρήματα των Προτεσταντικών αιρέσεων, ενάντια στην τιμή των Αγίων, και ειδικά της Θεοτόκου Μαρίας είναι το εξής : Ο Ιησούς Χριστός λέγουν, δεν απέδιδε καμία ιδιαίτερη τιμή στην μητέρα του και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις την αποκαλούσε απλώς «γύναι» = γυναίκα .....δηλαδή ούτε «μάνα» δεν την έλεγε. Άρα υποστηρίζουν δεν πρέπει να της αποδίδουμε ιδιαίτερη τιμή, ούτε να την αποκαλούμε «Παναγία», «Θεοτόκο», κτλ. Προσπαθούν οι αιρετικοί να προσδώσουν αρνητική - υποτιμητική χροιά στην προσφώνηση «γύναι». Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι σήμαινε και πως χρησιμοποιούνταν στην Αρχαιότητα και στην Αρχαία Γραμματεία η προσφώνηση αυτή. Σήμερα κανείς δεν προσφωνεί την μητέρα του «γυναίκα» !  Στην Αρχαιότητα όμως η προσφώνηση αυτή απευθύνονταν σε Βασίλισσες και γενικώς υπεροχικά και σεβάσμια γυναικεία πρόσωπα. Η προσφώνηση είναι συνώνυμη του «Κυρία».

«λέγει αὐτῇ ὁ Ἰησοῦς· Τί ἐμοὶ καὶ σοί, γύναι; οὔπω ἥκει ἡ ὥρα μου» Ιωάννης 2:4.

«Ἰησοῦς οὖν ἰδὼν τὴν μητέρα καὶ τὸν μαθητὴν παρεστῶτα ὃν ἠγάπα, λέγει τῇ μητρί αὐτοῦ· Γύναι, ἴδε ὁ υἱός σου» Ιωάννης 19:26.

Όπως θα δούμε η προσφώνηση «γύναι» δεν έχει αρνητική χροιά όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι διάφοροι διαστροφείς των Γραφών. Αντιθέτως αποτελεί πολύ τιμητική προσφώνηση !

«τότε ἀποκριθεὶς ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῇ· Ὦ γύναι, μεγάλη σου ἡ πίστις! γενηθήτω σοι ὡς θέλεις. καὶ ἰάθη ἡ θυγάτηρ αὐτῆς ἀπὸ τῆς ὥρας ἐκείνης.» Ματθαίος 15:28.

Ο Ιησούς Χριστός με θαυμασμό και τιμή απευθύνεται σε πιστή γυναίκα αποκαλώντας την «γύναι», και ακολούθως με θαύμα θεραπεύει την κόρη της πιστής και άξιας θαυμασμού και τιμής γυναικός !

Θα πρέπει επίσης να θυμίσουμε ότι ο Χριστός όχι μόνο από σεβασμό και τιμή χρησιμοποιεί το όρο «γύναι», αλλά και επειδή ομιλεί ως Θεός.

Παραδείγματα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία με τιμητική χρήση της προσφώνησης  «γύναι»:

1. Ομήρου Οδύσσεια : Ο Οδυσσέας χρησιμοποιεί τη λέξη για να απευθυνθεί στην ίδια του τη σύζυγο, τη βασίλισσα Πηνελόπη, με βαθιά εκτίμηση.

Αρχαίο κείμενο: «Ὦ γύναι, οὐκ ἄν τίς με βροτῶν ἐπ' ἀπείρονα γαῖαν νεικέοι…» (Ραψωδία τ, 107-108).

Μετάφραση: «Ω γυναίκα (αρχόντισσα), κανένας θνητός στην απέραντη γη δεν θα μπορούσε να σε κατηγορήσει…».

2. Ευριπίδη «Άλκηστις» : Ο Χορός απευθύνεται στην Άλκηστη, τη βασίλισσα που δέχεται να πεθάνει για να σώσει τον άνδρα της, εξυμνώντας την αρετή της.

Αρχαίο κείμενο: «Ὦ ἐσθλὰ καὶ πρὸ λαμπρᾶς, ὦ γύναι, ἀρετᾶς».

Μετάφραση: «Ω γενναία γυναίκα, προικισμένη με την πιο λαμπρή αρετή…».

3. Σοφοκλέους «Οιδίπους Τύραννος» : Ο Χορός απευθύνεται με απόλυτο σεβασμό στη βασίλισσα Ιοκάστη, προσπαθώντας να την ηρεμήσει.

Αρχαίο κείμενο: «Γύναι, τί μέλλεις κομίζειν δόμων τόνδ' ἔσω;» (στίχος 678).

Μετάφραση: «Κυρία (βασίλισσα), γιατί καθυστερείς να τον οδηγήσεις μέσα στο παλάτι;».

4. Ομήρου Ιλιάδα  : Στο κορυφαίο έπος, οι ήρωες και οι βασιλείς χρησιμοποιούν τη λέξη για να δείξουν σεβασμό στις συζύγους τους ή σε γυναίκες υψηλής κοινωνικής θέσης. Παράδειγμα: Ο Έκτορας απευθύνεται στην Ανδρομάχη κατά τον  αποχαιρετισμό τους: «ἦ καὶ ἐμοὶ τάδε πάντα μέλει, γύναι·» (Ραψωδία Ζ, 441).

Μετάφραση: «Κι εμένα με απασχολούν όλα αυτά, αρχόντισσά μου (συζυγε)». Δείχνει ότι την αντιμετωπίζει ως ισότιμη σύντροφο και βασίλισσα.

5. Σοφοκλέους «Αίας» : Ο Αίας απευθύνεται στη σύντροφό του, την Τέκμησσα, με μια φράση που έμεινε ιστορική: Αρχαίο κείμενο: «γύναι, γυναιξὶ κόσμον ἡ σιγὴ φέρει» (στίχος 293).

Μετάφραση: «Κυρία μου, η σιωπή στολίζει τις γυναίκες». Παρά το πατριαρχικό νόημα της φράσης, η ίδια η προσφώνηση «γύναι» είναι γεμάτη αστική ευγένεια και σοβαρότητα.

6. Ευριπίδη «Ελένη» : Όταν ο Μενέλαος συναντά την πραγματική Ελένη στην Αίγυπτο, μένει έκπληκτος από την ομοιότητά της με τη γυναίκα του και της απευθύνεται με απόλυτο δέος και σεβασμό: Αρχαίο κείμενο: «με Ἑλένῃ σ' ὁμοίαν εἶδον, γύναι.» (στίχος 563).

Μετάφραση: «Σε είδα και σου βρίσκω τεράστια ομοιότητα με την Ελένη, αρχοντοπούλα / κυρία μου».

Ας μην παρασυρόμαστε λοιπόν από τα έωλα επιχειρήματα των αιρετικών. Να οπλιζόμαστε με γνώση και να τους αποστομώνουμε.

ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Γυναίκα