ΙΧΘΥΣ: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Κατεστραμμένα σπίτια, κατεστραμμένα όνειρα! οι πεινασμένοι κάτοικοι της Γάζας τελειώνουν μια ζοφερή χρονιά

Ο επικεφαλής επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης του WFP επισκέφτηκε πρόσφατα τη λωρίδα — ορίστε τι είδε

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο, που σώζει ζωές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και χρησιμοποιεί επισιτιστική βοήθεια για να δημιουργήσει ένα μονοπάτι προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από συγκρούσεις, καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κατεστραμμένα σπίτια, κατεστραμμένα όνειρα: οι πεινασμένοι κάτοικοι της Γάζας τελειώνουν μια ζοφερή χρονιά

Ο επικεφαλής επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης του WFP επισκέφτηκε πρόσφατα τη λωρίδα — ορίστε τι είδε:

«Χρειάζομαι φαγητό, φίλε», μου είπε ο Αμπντούλ Ραχμέν.

Βρισκόμασταν στη νοτιοδυτική πόλη της Γάζας, Khan Younis, όπου άντρες έβγαζαν ρύζι στον ατμό σε μπολ που έδιωξε ένα απελπισμένο πλήθος. Ένα αγόρι έκλαιγε, φοβούμενος ότι το φαγητό, που του παρείχε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP), θα τελείωνε πριν τη σειρά του.

«Ήμουν φιλόδοξος. Είχα όνειρα», είπε ο Ραχμέν, περιγράφοντας τις προσδοκίες τόσο γκρεμισμένες όσο και τα κτίρια γύρω μας. «Αλλά χρειάζομαι φαγητό. Δεν μπορώ να αγοράσω ψωμί».

Είχα φτάσει στη Γάζα την προηγούμενη μέρα, κάνοντας ένα ταξίδι 10 ωρών από το Αμμάν με ένα λεωφορείο γεμάτο με ανθρωπιστές. Μέρος από αυτόν τον χρόνο δαπανήθηκε περιμένοντας στο συνοριακό πέρασμα του Ισραήλ Kerem Shalom στη λωρίδα – μια από τις λίγες διαθέσιμες λεωφόρους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές.

Μια τεράστια συσσώρευση επειγουσών προμηθειών – συμπεριλαμβανομένων κιβωτίων με φάρμακα, τρόφιμα και άλλη βοήθεια – περίμενε να εκκαθαριστεί εκεί και τα λίγα διαθέσιμα φορτηγά και εξουσιοδοτημένοι οδηγοί να μπορούν να πλοηγούνται σε κατεστραμμένους δρόμους, απελπισμένα πλήθη και ένοπλες συμμορίες για να τα παραδώσουν.

Η δεκαήμερη επίσκεψή μου στη Γάζα, στις αρχές Δεκεμβρίου, ήταν η πρώτη μου από τότε που ξεσπάσει ο πόλεμος πριν από σχεδόν 15 μήνες. Ως επικεφαλής των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης του WFP, η δουλειά μου είναι να ακούω, να ηχογραφώ και να μοιράζομαι τις ιστορίες ανθρώπων σε μέρη όπως η Γάζα – να δίνω φωνή σε αυτούς που διαφορετικά δεν θα ακούγονταν.

Το μέγεθος της αμερικανικής πόλης του Ντιτρόιτ, της Γάζας σήμερα είναι ένα βουνό από ερείπια. Πήγα σε πολλές ζώνες συγκρούσεων τον περασμένο χρόνο – η Αϊτή που έχει καταστραφεί από συμμορίες, η ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η κατεστραμμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ – αλλά η Γάζα είναι σε διαφορετική κλίμακα. Από τη μια πλευρά, τα κύματα χαϊδεύουν μια μεσογειακή παραλία, μια ψευδαίσθηση γαλήνης. Από την άλλη βρίσκεται η ατελείωτη καταστροφή, ο μαύρος καπνός που αναδύεται από τα κτίρια που σιγοκαίει.

Το Khan Younis, όπως και πολλά μέρη της Γάζας, έχει λίγα εναπομείναντα κτίρια ψηλότερα από τέσσερις ορόφους. WFP/Jonathan Dumont

Υπάρχει μια άλλη διαφορά από πολλές εμπόλεμες ζώνες: δεν υπάρχει τρόπος για τους κατοίκους της Γάζας να ξεφύγουν από τη σύγκρουση. Είναι παγιδευμένοι.

Και η πείνα εκτοξεύεται. Πάνω από το 90 τοις εκατό του πληθυσμού αντιμετωπίζει «κρίση» ή χειρότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας , σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των ειδικών. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι είναι πιθανό να βιώνουν καταστροφική πείνα – το υψηλότερο επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας.

Κόψιμο των σιτηρεσίων

Ένα μικρό αγόρι μαζεύει τους τελευταίους κόκκους ρυζιού στο μπολ του. Η πείνα είναι στα ύψη στη Γάζα και τα τρόφιμα του WFP που επιτρέπεται να εισέλθουν είναι περιορισμένα.

Η τροφή του WFP που επιτρέπεται να εισέλθει στη λωρίδα μπορεί να καλύψει μόνο το ένα τρίτο από αυτά που χρειαζόμαστε για να προσεγγίσουμε τους πιο πεινασμένους ανθρώπους. Με τους μήνες, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τα σιτηρέσια και μετά να μειώσουμε ξανά. Τον Δεκέμβριο, σχεδιάσαμε να προσεγγίσουμε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους με τρόφιμα αξίας μόλις 10 ημερών, τα οποία περιλαμβάνουν κονσέρβες, πάστα ντομάτας, λάδι και αλεύρι σίτου.

Η πολιορκημένη Βόρεια Γάζα είναι το πιο πεινασμένο μέρος. Τους τελευταίους δύο μήνες, δεν επιτρεπόταν να εισέλθει σχεδόν καθόλου προμήθειες.

«Το ψωμί είναι το πιο σημαντικό φαγητό για τους ανθρώπους στις μέρες μας, γιατί είναι τόσο φθηνό», μου είπε ο αρτοποιός Ghattas Hakoura σε ένα εμπορικό αρτοποιείο που υποστηρίζεται από το WFP στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας. Άνδρες και γυναίκες μάζευαν καρβέλια πίτα, που κοστίζουν τρία σέκελ, ή λιγότερο από 1 δολάριο ΗΠΑ ανά πακέτο, σε ξεχωριστές, αυστηρά ελεγχόμενες γραμμές.

«Οι άνθρωποι πεινούν και είναι θυμωμένοι», πρόσθεσε ο Χακούρα. «Έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους. Δεν υπάρχει κρέας, ούτε λαχανικά – και αν έχουμε λαχανικά, είναι πολύ ακριβά».
Ένα σακουλάκι 25 κιλών αλεύρι σίτου μπορεί να πουληθεί για 150 δολάρια ΗΠΑ. Σε έναν θύλακα όπου κάποτε οι αγρότες μάζευαν εσπεριδοειδή, λαχανικά και φράουλες, είδα μικρές πιπεριές να πωλούνται σε μια αγορά της Γάζας για 195 δολάρια ΗΠΑ το κιλό. Κανείς δεν αγόραζε. Κανείς δεν μπορούσε να τα αντέξει οικονομικά.

Ο Ιμπραήμ αλ-Μπαλάουι, που αγκάλιαζε τη μικρή του κόρη, μου είπε ότι δεν είχε πιει ποτέ ούτε ένα ποτήρι γάλα στη ζωή της. Δεν ήξερε τίποτα παρά μόνο πόλεμο.

Ο Ibrahim al-Balawi (L), κρατώντας την κόρη του, καθώς μιλά στον Jonathan Dumont του WFP. Το κοριτσάκι δεν ξέρει τίποτα άλλο παρά μόνο πόλεμο.

Αυτό είναι μια ανησυχία για τόσους πολλούς γονείς στη Γάζα, ένα μέρος όπου ακούτε τον ήχο των drones και των εκρήξεων 24/7, που προέρχονται από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα.

«Θέλω το μέλλον των παιδιών μου να είναι παρόμοιο με οποιοδήποτε άλλο παιδί που ζει σε οποιαδήποτε αραβική χώρα», μου είπε η Hind Hassouna, μητέρα τεσσάρων παιδιών, στο Khan Younis, μετά τη διανομή του φαγητού μας εκεί. «Για να ζήσετε μια αξιοπρεπή ζωή, να φοράτε αξιοπρεπή ρούχα, να τρώτε αξιοπρεπές φαγητό και να έχετε μια καλή ζωή. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι απαλλαγμένος από τον φόβο – όπως κάθε παιδί σε κάθε αραβική χώρα».

Η Χιντ Χασούνα θέλει απλά τα παιδιά της να έχουν ένα κανονικό μέλλον χωρίς πείνα.

Σήμερα, τα παιδιά της Χασούνας περπατούν 1,5 χλμ. προς κάθε κατεύθυνση για να φέρουν νερό. Καθώς μιλούσε στο σπίτι της στη σκηνή –το οποίο θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί από τον άνεμο ή να πλημμυρίσει από τις χειμερινές βροχές– μάζευαν τις μικρές μερίδες ρυζιού του WFP . Ήταν ίσως το μοναδικό τους γεύμα της ημέρας. Ένα μικρό αγόρι καθάρισε αργά το πιάτο του από κάθε τελευταίο σιτάρι, με ένα μικρό χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Τα παιδιά βιώνουν τα χειρότερα του πολέμου. Καθώς οδηγούσαμε προς τη διανομή φαγητού στο Khan Younis, εντόπισα ένα νεκρό άλογο ανάμεσα στα ερείπια. Εκεί κοντά, ένα κοριτσάκι μάζεψε τα σκουπίδια, ψάχνοντας για φαγητό.

Αργότερα, οδηγώντας στην πόλη της Γάζας με το θωρακισμένο μας όχημα, κατά μήκος του στρατιωτικοποιημένου διαδρόμου Netzarim που χωρίζει το βόρειο και το νότο του θύλακα, είδαμε πτώματα σκορπισμένα αριστερά και δεξιά, να αποσυντίθενται στον ήλιο. Λίγες εκατοντάδες μέτρα αργότερα, μια μικρή ομάδα γυναικών και παιδιών κατευθύνθηκε προς εκείνη την κατεύθυνση, κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους. Έδειχναν ζεστοί και κουρασμένοι.

Πώς θα επηρεάσουν τέτοιες εμπειρίες τα παιδιά της Γάζας όταν μεγαλώσουν; Τι θα γίνει με τη γενιά τους;

Ο Abu Bilal δείχνει στον Jon Dumont του WFP το επισφαλές καταφύγιό του, χτισμένο κάτω από δύο τσιμεντένιες πλάκες από την πρώην πολυκατοικία του.

Εν μέσω της καταστροφής, οι κάτοικοι της Γάζας αγκαλιάζουν κάθε όψη ζωής που μπορούν να δημιουργήσουν. Στο Khan Younis, ο Abu Bilal έσκαψε το κατεστραμμένο σπίτι του και χρησιμοποίησε τα ερείπια για να ξαναχτίσει τους τοίχους. Οι τσιμεντόπλακες από μια πολυώροφη πολυκατοικία σχημάτιζαν μια αδύναμη κλίση. Μου έδειξε γύρω από τη θέση του, με μια βασική τουαλέτα και αυτοσχέδιο πλαστικό νεροχύτη.

«Επικίνδυνο», είπε για το καταφύγιό του, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ή αεροπορικής επιδρομής.

Σε μια γειτονιά που ήταν πυκνοκατοικημένη, ο Ναμπίλ Αζάμπ μου έδειξε επίσης τα ερείπια του σπιτιού του. Πρώην οδηγός ταξί, υπέδειξε το στριμμένο κουφάρι του οχήματος που κάποτε κέρδιζε τα προς το ζην. Όπως πολλές οικογένειες της Γάζας, η δική του έχει εκτοπιστεί πολλές φορές, μετακομίζοντας από τον έναν οικισμό σκηνών στον άλλο.

Ο Nabil Azab (R) στέκεται κοντά στα πράσινα που φροντίζει η οικογένειά του. Πίσω είναι τα ερείπια της πολυκατοικίας στην οποία μένει ακόμα η οικογένειά του παρά τον κίνδυνο. WFP/Jonathan Dumont

Όταν μια αεροπορική επιδρομή έπληξε τη σκηνή του στη νότια πόλη Ράφα – τραυματίζοντας τον ίδιο και άλλα μέλη της οικογένειάς του – αυτό ήταν αρκετό. Επίσης, καθάρισαν τα συντρίμμια από το μερικώς κατεστραμμένο σπίτι τους στο Khan Younis και επέστρεψαν. Το τετραώροφο κτήριο τους είναι από τα λίγα που στέκονται ακόμα στην περιοχή και ακουμπάει επισφαλώς στην κορυφή μιας αμμώδους κορυφογραμμής. Στο έδαφος κάτω, η οικογένεια καλλιεργεί μαρούλια και άλλα χόρτα για να βοηθήσει να επιβιώσει. Αλλά δεν είναι αρκετό.

«Κοιτάω τη μικρή μου κόρη καθώς κλαίει ζητώντας φαγητό και νιώθω αβοήθητη», μου είπε ο Αζάμπ. «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτήν. Τίποτε απολύτως.”

Δήλωση για πυροβολισμούς σε αυτοκινητοπομπή του WFP στη Γάζα

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) καταδικάζει σθεναρά το φρικιαστικό περιστατικό στις 5 Ιανουαρίου, όταν μια ευδιάκριτη αυτοκινητοπομπή του WFP πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο φυλάκιο της Γάζας, θέτοντας τις ζωές του προσωπικού μας σε τεράστιο κίνδυνο και εγκαταλείποντας το ακινητοποιημένα οχήματα.

Η αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από τρία οχήματα που μετέφεραν οκτώ μέλη του προσωπικού, δέχθηκε εχθρικά πυρά παρόλο που είχε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις ισραηλινές αρχές. Τουλάχιστον 16 σφαίρες έπληξαν τα οχήματα.

Ευτυχώς, κανένα μέλος του προσωπικού δεν τραυματίστηκε σε αυτή την τρομακτική συνάντηση.

Αυτό το απαράδεκτο γεγονός είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα του περίπλοκου και επικίνδυνου εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν σήμερα το WFP και άλλοι φορείς. Οι συνθήκες ασφαλείας στη Γάζα πρέπει να βελτιωθούν επειγόντως για να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές.

Το WFP προτρέπει όλα τα μέρη να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων και να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση για ανθρωπιστική βοήθεια.