ΙΧΘΥΣ: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Σουηδίας Κλεόπας: Η φετινή γιορτή του Πάσχα και ο εορτασμός των 1700 χρόνων… μας δίνουν την ευκαιρία να εργαστούμε για το πολυαναμενόμενο ζήτημα της ενότητας.

Το πρωί της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κλεόπας Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Λουθηρανού Επισκόπου της σουηδικής πόλης Västerås  κ. Mikael Mogren, να παρακολουθήσει τις χειροτονίες ενός διακόνου και δύο ιερέων, και να συμμετάσχει στις συζήτηση που ακολούθησε, αφιερωμένη στην Οικουμενική Εβδομάδα 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 24 Αυγούστου 2025, στη Στοκχόλμη, με τη συμμετοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης συνεχάρη τον Επίσκοπο και τον νεοχειροτονηθέντα, μετέφερε τις πατρικές ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τους πρόσφερε μια εικόνα και το βιβλίο του για την Πατριαρχική Επίσκεψη στη Στοκχόλμη το 2019.

Κάλεσε επίσης τον Επίσκοπο Μικαήλ να παραστεί στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στον οποίο θα προεδρεύσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, την Κυριακή 24 Αυγούστου.

Στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις που κατέθεσαν οι διοργανωτές της συζήτησης του πάνελ, δηλώνοντας εν συντομία τα εξής: Ο Διαχριστιανικός Διάλογος είναι καθήκον όλων μας. Δεν είναι θέμα πολυτέλειας ή επιλογής, αλλά έκφραση εσωτερικής ανάγκης, προκειμένου να γνωρίσουμε τα αδέλφια μας άλλων δογμάτων, να τα κατανοήσουμε και να μοιραστούμε μαζί τους τις δικές μας πεποιθήσεις, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα σε όσα μας φέρνουν πιο κοντά και όχι σε αυτό που μας χωρίζει.

Υπενθύμισε στους ακροατές τη διδασκαλία του Χριστού για την ενότητα εντός της Εκκλησίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (17:21-24) και στην Επιστολή προς τους Εφέσιους (4:4), όπου ζητείται ενότητα σύμφωνα με τον Θεό, «καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η ενότητα του Πνεύματος στο σύνδεσμο της ειρήνης», καθώς και το Κοντάκιον της εορτής της Πεντηκοστής, όπου ο υμνογράφος ψάλλει: «όταν μοίρασε τις γλώσσες της φωτιάς, κάλεσε όλους στην ενότητα. ”

Ο Σεβασμιώτατος διάβασε επίσης τα εξής αποσπάσματα από ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: «Έμαθα από μια τρυφερή ηλικία να αναπνέω τον αέρα του κόσμου, να αναγνωρίζω την ανάσα του θεολογικού διαλόγου και να αγκαλιάζω τον κόσμο της εκκλησιαστικής συμφιλίωσης. ..... Για εμάς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο όρος οικουμενικός είναι κάτι περισσότερο από ένα όνομα: είναι κοσμοθεωρία και τρόπος ζωής. ”

"Στην ορθόδοξη εικόνα της Φιλοξενίας του Αβραάμ, οι τρεις φιλοξενούμενοι κάθονται στις τρεις πλευρές του τραπεζιού και κοιτάζουν ο ένας τον άλλον, καθώς συνομιλούν, αφήνοντας ελεύθερη την τέταρτη πλευρά. Η εικόνα λειτουργεί ως ανοιχτή πρόσκληση για τον καθένα μας. Θα κάτσουμε στο τραπέζι με αυτούς τους ξένους; Θα εγκαταλείψουμε τις προκαταλήψεις και την αλαζονεία μας, για να πάρουμε τη θέση μας στο τραπέζι, για χάρη της επιβίωσης του κόσμου μας και ενός ειρηνικού μέλλοντος; ”

"Οι προσευχές μας στη Θεία Λειτουργία " για την ειρήνη όλου του κόσμου, τη σταθερότητα των Ιερών Ναών του Θεού και την ενότητα όλων..... ”, με άμεσους προβληματισμούς, όχι μόνο στην εκκλησιαστική, θρησκευτική σφαίρα, αλλά και στις παγκόσμιες πολιτικές υποθέσεις, μας θυμίζουν την αποστολή μας ως απόστολοι αγάπης, ειρήνης, συμφιλίωσης, αλληλεγγύης και οικολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. ”

"Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της ατομικής δράσης. ..... Η ενότητα, για την οποία μιλάμε πολύ, πραγματοποιείται ήδη σε κάποιους τομείς, δυστυχώς, μέσω μαρτυρίου. ”

Εν κατακλείδι, ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι η φετινή γιορτή του Πάσχα και ο εορτασμός των 1700 χρόνων από τη σύγκληση και συγκρότηση του Α' Οικουμενικού Συμβουλίου στη Νίκαια μας δίνουν την ευκαιρία να εργαστούμε για το πολυαναμενόμενο ζήτημα της ενότητας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου στα Βόρεια Χώρα επέστρεψε στην Έδρα της Επισκοπής του, στη Στοκχόλμη.

Metropolisofsweden

https://aktines.blogspot.com