ΙΧΘΥΣ: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Μελέτη: Η συνομιλία με το ChatGPT μπορεί να «φρενάρει» τις θεωρίες συνωμοσίας

Η συνομιλία με μια τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τις δοξασίες συνωμοσίας κατά 20%, έδειξε μια νέα μελέτη
Πνευματικά Δικαιώματα Canva
Από Oceane Duboust

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Οι ερευνητές υπογράμμισαν τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αντικρούει τα συγκεκριμένα επιχειρήματα κάθε ατόμου και να δημιουργεί εξατομικευμένο περιεχόμενο

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι είναι εφικτό να μειωθεί η πίστη ενός ατόμου στις θεωρίες συνωμοσίας με τη χρήση του ChatGPT.

Ερευνητές από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το πιο προηγμένο chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI) της OpenAI, το GPT-4 Turbo, για να συνομιλήσουν με άτομα που πιστεύουν σε συνωμοσίες.

Η συνομιλία με την τελευταία έκδοση του ChatGPT μείωσε την πίστη των συμμετεχόντων στη μελέτη σε μια θεωρία συνωμοσίας κατά 20% κατά μέσο όρο και διήρκεσε τουλάχιστον δύο μήνες.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science συμμετείχαν περισσότεροι από 2.100 αυτοπροσδιοριζόμενοι Αμερικανοί που πιστεύουν σε συνωμοσίες.

"Πολλοί οπαδοί θεωριών συνωμοσιών ήταν πράγματι πρόθυμοι να επικαιροποιήσουν τις απόψεις τους όταν τους παρουσιάστηκαν πειστικές αντιπαραδείξεις", ανέφερε σε δήλωσή του ο Thomas Costello, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν τη δυνατότητα του AI chatbot να αντικρούει τα συγκεκριμένα επιχειρήματα του κάθε ατόμου με εξατομικευμένο παραγόμενο περιεχόμενο.

Η τεχνητή νοημοσύνη έλαβε εντολή να πείσει "πολύ αποτελεσματικά" τους χρήστες ενάντια στη συνωμοσία στην οποία πίστευαν, σύμφωνα με την εργασία.

"Στην αρχή εξεπλάγην αρκετά, αλλά διαβάζοντας τις συνομιλίες [με έκανε] πολύ λιγότερο σκεπτικιστή. Η τεχνητή νοημοσύνη παρείχε σε κάθε γύρο συνομιλίας σελίδων, πολύ λεπτομερείς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη συνωμοσία ήταν ψευδής και ήταν επίσης ικανή στο να είναι φιλική και να οικοδομεί σχέσεις με τους συμμετέχοντες", πρόσθεσε ο Costello.

Τι έγινε σε 10 λεπτά αλληλεπίδρασης με την τεχνητή νοημοσύνη

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν και δήλωσαν μέσω ενός σκορ πόσο ισχυρή ήταν η πίστη τους πριν από το πείραμα και προειδοποιήθηκαν ότι θα αλληλεπιδρούσαν με τεχνητή νοημοσύνη.

Οι θεωρίες συνωμοσίας κυμαίνονταν από εκείνες που σχετίζονταν με τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, τους εξωγήινους και τους Illuminati μέχρι εκείνες που συνδέονταν με το COVID-19 ή τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Σε λιγότερο από 10 λεπτά αλληλεπίδρασης με μια τεχνητή νοημοσύνη, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση κατά 20% της πίστης ενός μέσου συμμετέχοντα σε μια θεωρία συνωμοσίας και περίπου το 27% των συμμετεχόντων έγινε "αβέβαιο" ως προς την πίστη του στη συνωμοσία.

Ο Robbie Sutton, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε τη μείωση αυτή "σημαντική".

"Τα αποτελέσματα αυτά φαίνονται λιγότερο ισχυρά, πρέπει να πούμε, από εκείνα που έδειξαν ορισμένες μελέτες άλλων παρεμβάσεων απομυθοποίησης και προμυθοποίησης", δήλωσε ο Sutton, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

"Ωστόσο, η κύρια σημασία τους έγκειται στη φύση της παρέμβασης. Επειδή η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη είναι φυσικά αυτοματοποιημένη, η παρέμβαση μπορεί να επεκταθεί ώστε να φτάσει σε πολλούς ανθρώπους και να στοχευθεί ώστε να φτάσει, τουλάχιστον θεωρητικά, σε εκείνους που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτήν", πρόσθεσε.

Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το πείραμα έλαβε χώρα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπαραγωγή του σε μεγαλύτερη κλίμακα, σημείωσαν τόσο οι ερευνητές όσο και ο Sutton.

Τέτοιες παρεμβάσεις "σχεδιάζονται προσεκτικά και δοκιμάζονται σε συνθήκες που είναι βαθιά μη ρεαλιστικές", δήλωσε ο Sutton, συγκρίνοντας τους συμμετέχοντες με "ουσιαστικά ένα αιχμάλωτο κοινό" που σπάνια επιλέγει να φύγει μόλις προσληφθεί σε μια μελέτη.

https://gr.euronews.com/next/2024/09/16/meleti-sunomilia-chatgpt-mporei-na-frenarei-thewries-sunwmosias