ΙΧΘΥΣ: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Νέα μελέτη εντοπίζει βακτήρια σε μελάνια τατουάζ και σε προϊόντα μόνιμου μακιγιάζ

Β. Μιχοπούλου

Η νέα μελέτη είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη καθώς είναι η πρώτη που διερευνά την παρουσία αναερόβιων βακτηρίων σε εμπορικά μελάνια τατουάζ, τα οποία θα μπορούσαν να είναι πηγή ανθρώπινων μολύνσεων.

Η  μελέτη  διενεργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τοξικολογικής Έρευνας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και αποκάλυψε ότι μελάνια που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ και για το μόνιμο μακιγιάζ μπορεί να είναι μολυσμένα με βακτήρια.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα μελανιών τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ που κυκλοφορούν στην αγορά από 14 διαφορετικούς κατασκευαστές. Από τα 49 δείγματα μελανιού για τατουάζ που εξετάστηκαν, στα 9 παρατηρήθηκε ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ από τα 35 μελάνια μόνιμου μακιγιάζ, τα 17 αποδείχθηκαν επίσης μολυσμένα. «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι τα σφραγισμένα μελάνια τατουάζ που δεν έχουν ανοιχτεί μπορούν να φιλοξενούν αναερόβια βακτήρια, τα οποία είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, όπως το δερματικό επιθήλιο, μαζί με αερόβια βακτήρια», δήλωσε ο Dr.Seong-Jae Kim, μικροβιολόγος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πραγματική διαδικασία αποστείρωσης μπορεί να μην είναι αποτελεσματική στην αφαίρεση όλων των μικροοργανισμών ή ότι όσα αναγράφονται στις ετικέτες αυτών των προϊόντων μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Αν και δεν δημοσίευσαν τα ονόματα των κατασκευαστών, η μελέτη σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μολυσμένων δειγμάτων προέρχεται από την Κίνα και τη Γαλλία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο FDA θα λάβει μέτρα κατά των εταιρειών που διαπιστώθηκε ότι παράγουν μολυσματικά προϊόντα.

Το πιο κοινό βακτήριο που βρέθηκε στα δείγματα μελανιού, αναφέρει η έρευνα, είναι το Cutibacterium acnes, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακμή ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, λοιμώξεις εξαιτίας των τρυπημάτων. Άλλα βακτήρια που εντοπίστηκαν είναι ο Staphylococcus epidermidis και ο Staphylococcus saprophyticus, τα οποία έχουν συνδεθεί με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

«Η αυξανόμενη δημοτικότητα του τατουάζ τα τελευταία χρόνια συνέπεσε με την αύξηση των επιπλοκών ή των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με αυτό», λέει ο Κιμ. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μικροβιακές λοιμώξεις αποτελούν μόνο μία πτυχή αυτών των επιπλοκών. Εκτός από τις μικροβιακές λοιμώξεις, κάποιες ανοσολογικές επιπλοκές όπως φλεγμονώδεις αντιδράσεις και αλλεργική υπερευαισθησία, καθώς και τοξικές αποκρίσεις, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος αυτών των παρενεργειών. Με την μελέτη μας θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της συνεχούς επιτήρησης αυτών των προϊόντων για την διασφάλιση της μικροβιακής ασφάλειας των μελανιών για τατουάζ».

Ο Kim και οι συνεργάτες του θα προχωρήσουν την έρευνά τους προς δυο βασικές κατευθύνσεις. Θα αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές μεθόδους μικροβιακής ανίχνευσης στα μελάνια τατουάζ, καθιστώντας τη διαδικασία ταχύτερη, ακριβέστερη και λιγότερο απαιτητική. Θα διεξαγάγουν επίσης συστηματική έρευνα για να εμβαθύνουν την κατανόηση της μικροβιακής μόλυνσης στα μελάνια τατουάζ και στα προϊόντα μόνιμου μακιγιάζ.

Δείτε ΕΔΩ τη μελέτη

dnews.gr

https://orthodoxostypos.gr