ΙΧΘΥΣ: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

«Τι περιμένω από τον καινούργιο χρόνο; Μια ρυτίδα περισσότερη στο μέτωπο ... Μια ρυτίδα λιγότερη στην ψυχή ...»

 

 Μπροστά στη νέα δεκαετία

Δεν άρχισε μόλις η νέα χρονιά, άρχισε και η νέα δεκαετία βέβαια. Κι ενώ όλοι, λίγο ως πολύ, κάνουμε τα σχέδια μας για τη νέα χρονιά, πόσοι άραγε από μας κάνουν αυτό και για τη νέα δεκαετία; Νομίζω πως είναι ελάχιστοι αυτοί και κυρίως όσοι έχουν όραμα στη ζωή τους. Έμεινε να κάνουν μακροπρόθεσμα προγράμματα οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί. Κι όμως θα έπρεπε να γίνονται αυτά από όλους μας, ιδιαίτερα δε από τη νέα γενιά.

Κι αν στην αρχή της νέας χρονιάς βάζουμε στόχους για να γίνουμε πιο καλοί, πιο δημιουργικοί, πιο αποτελεσματικοί, αλλά και για να απαλλαγούμε απ’ το ένα και το άλλο που δεν μας αρέσουν στον εαυτό μας, άραγε τι θα έπρεπε να κάνουμε για τη νέα 10ετία;

Εξάλλου, όπως και άλλοτε έχουμε πει, γι’ αυτό ο Θεός μας δίνει την κάθε αρχή. Δηλαδή την αρχή της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα, του χρόνου. Για να γίνουμε καλύτεροι. Ανώτεροι. Αγιότεροι. Να μην επαναπαυθούμε στις όποιες δάφνες μας, αλλά να προχωρήσουμε. Να μην μείνουμε στις όποιες αποτυχίες και τα λάθη μας, αλλά να σηκωθούμε και να προχωρήσουμε αποφασιστικά μπροστά. «Το λάθος δεν είναι να πέσεις, μας τονίζει ο ι. Χρυσόστομος, το λάθος είναι να μην σηκωθείς». Επομένως η κάθε αρχή, σαν αυτές που αναφέραμε, έρχεται για να μας το υπενθυμίσει αυτό με τον καλύτερο, αν θέλετε δε και με τον ηχηρότερο τρόπο. Το ίδιο ακριβώς έρχεται να κάνει και η αρχή της 10ετίας …

Επιπλέον αποτελούν και την ιδανική ευκαιρία για αποτίμηση, ενδοσκόπηση, αξιολόγηση, αναθεώρηση, επανασχεδιασμό και θέσπιση νέων σκοπών και στόχων. Κι έχοντας κάνει όλα αυτά, τότε μπορούμε να προβούμε σ’ αυτό που λέμε στην τρέχουσα τεχνολογική διάλεκτο, επανεκκίνηση (restart). Επανεκκίνηση για τη νέα χρονιά, επανεκκίνηση και για τη νέα 10ετία.

*   *   *

Κι είναι απαραίτητο να γίνει αυτό, ξέρετε. Γιατί αν δεν γνωρίζουμε πόσες είναι ακόμη οι χρονιές που μας απέμειναν, πολύ δε περισσότερο δεν γνωρίζουμε πόσες είναι οι 10ετίες. Οι οποίες ούτως ή άλλως είναι λίγες και μετρημένες για όλους μας, ακόμη δε και για τους πιο μικρούς από μας.

Λέγει υπέροχα ο Οδυσσέας Ελύτης: «Τι περιμένω από τον καινούργιο χρόνο; Μια ρυτίδα περισσότερη στο μέτωπο ... Μια ρυτίδα λιγότερη στην ψυχή ...».

Ρυτίδες στο πρόσωπο, ναι, γιατί είμαστε άνθρωποι φθαρτοί και δεν μπορούμε να τις εξαλείψουμε ό,τι κι αν κάνουμε. Το πολύ – πολύ να τις σκεπάσουμε για να μην φαίνονται και καλά. Κι έτσι να δείχνουμε ότι είμαστε άφθαρτοι, ενώ δεν είμαστε βέβαια! Ακόμη και να τις καθυστερήσουμε για λίγο, και πάλι, τι με αυτό;

Όμως στο χέρι μας είναι να κάνουμε κάτι άλλο. Να λιγοστέψουμε τις ρυτίδες στην ψυχή! Κι ενώ επιδιδόμαστε στην εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου μας, στ’ αλήθεια τι κάνουμε για την βαθιά και τόσο ουσιαστική ανανέωση της ψυχής μας;

Και μ’ αυτό ερχόμαστε σ’ ένα άλλο καίριο ερώτημα: Άραγε γιατί μας έδωσε ο Θεός τον χρόνο; Την απάντηση μας την δίνει πολύ ωραία ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, ως εξής: «Ο χρόνος μας έχει δοθεί, για να τον μεταβάλλουμε σε ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ». Τι υπέροχο που είναι αυτό! Ναι, για να τον μεταβάλουμε σε αιωνιότητα. Γιατί η αμαρτία μας κατάντησε φθαρτούς, ενώ ο Θεός μας έπλασε να γίνουμε αιώνιοι, όπως είναι Εκείνος.

Και με ποιο τρόπο θα μπορέσει κανείς να επιτύχει κάτι τέτοιο; Την απάντηση μας την δίνει επίσης ο Άγιος Αυγουστίνος Πόποβιτς ως εξής: «Με το να ζούμε "εν σοφία" δηλαδή εν Χριστώ και δια του Χριστού».

Αυτή κι αν είναι σοφία! Γιατί αφήνει κανείς όλα τα μάταια, τα φθαρτά, αλλά και τα τόσο φανταχτερά που πλούσια και απλόχερα μας δίνει η σύγχρονη ζωή, για να ζήσει «εν Χριστώ». Και επιπλέον το επιχειρεί με το αλάνθαστο και τέλειο τρόπο, δηλαδή «δια του Χριστού». Άλλος δεν υπάρχει. «Ο Χριστός είναι το παν», λέει ο Άγιος Πορφύριος. Επομένως και για να μεταβάλλουμε τον χρόνο της ζωής μας σε αιωνιότητα.

Και αφού έτσι έχουνε τα πράγματα, τότε ισχύει αυτό που μας τονίζει ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης: «Δεν έχω το δικαίωμα να ξοδέψω τον καιρό μου σε μάταιες ασχολίες».

*   *   *

Νομίζω ότι τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα τη νέα μας χρονιά και πολύ περισσότερο τη νέα μας δεκαετία. Με το όραμα της αιωνιότητας, τελικά. Με τον Χριστό και δια του Χριστού.

Καλή χρονιά και ευλογημένη. Και καλή δεκαετία επίσης …

                                                                 Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος